Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: indijanci, rase, narod, jezikovne skupine, velika/mala začetnica

Moj problem je, ker mi lektorji dosledno popravljajo besedo indijanci v Indijanci. To mi povzroča velike psihične bolečine, da ne omenim kaj hujšega. O tem imam svoje mnenje, ki je nekako takšno: Indijanci so zame rasa, kakor so belci ali črnci. Doslej mi še ni uspelo izvedeti za narod Indijance. Torej kje je tu logika? Rase pišemo z malo, narode z veliko, indijance pa tudi. Ali imam prav oziroma kje se motim?

1. SPP (manj neposredno povezani paragrafi so izpuščeni):

  • § 50: Imena prebivalcev, z veliko začetnico pišemo imena:
  • § 51: pripadnikov narodov in narodnosti: Slovenec; Slovani, Indijanci; (SP ima torej Indijance za narodnost, op. ur.);
  • § 52: pripadnikov delov narodov in pripadnikov držav ali ljudstev: Masaj, Uskok; Švicar, Avstrijec;
  • § 53: prebivalcev naselij, pokrajin in celin: Rašičan; Primorec; Severnoameričan;
  • § 56: tudi simbolna poimenovanja te vrste pišemo z veliko: Janez (Kranjec, Slovenec), Švab (Nemec), Jenki (Američan), Lah (Italijan).
  • § 126: Pri določilih in poimenovanjih bitij, z malo začetnico pišemo:
  • § 134: poimenovanja po rasni ali jezikovni pripadnosti: črnec, belec, rdečekožec, mulat; bantujec, indoevropejec;
  • § 135: z imeni prebivalcev ali zemljepisnih danosti enakozvočna poimenovanja, kadar pomenijo le vrsto bitij ali predmetov ipd., npr. lah (italijanski okupatorski vojak), ementalec (sir). (Tu zraven bi šla tudi sladica indijanček, op. ur.)

Kaj so I/indijanci?

Nekaj navedb iz Leksikona Cankarjeve založbe (zaradi kratkosti brez razlage):

  • Indijanci, oznaka za am. prebivalstvo, o katerem je Kolumb mislil, da je indijsko. Izvorno pripadajo mongolidom (...) (Mogoče SP odseva to kolumbovsko videnje Indijancev kot prebivalcev celine, torej so — enako kot Evropejci — pisani z veliko začetnico, op. ur.)
  • rdečekožci, poniževalna oznaka za severnoam. Indijance.
  • rasa (...) Za razpoznavo posameznih človeških ras služijo zlasti zunanje telesne značilnosti, npr. barva kože in las, oblika las, nosu in obraza (...) Ni enotnega mnenja glede števila ras (...)
  • rase človeštva (razpredelnica), 3 skupine ras, 3. skupina je mongolidna (rumena) velika rasa, ki vključuje tudi podtipa indianidi in eskimi.
  • rasna diskriminacija, (...) zanikanje (...) pravic pripadnikov kake rase (npr. črncev). (Prejšnja izdaja LCZ (1988) pa: '(...) kake rase (npr. črncev ali Židov).' V geslu Židi le-te označi kot 'ostanek ljudstva (...)', op. ur.)
  • indoevropejci, ljudje, ljudstva, ki jim je kak indoevropski jezik rodni jezik; govorci ide. prajezika. (Indoevropejci so v LCZ 1988 pisani z veliko, op. ur.)
  • jeziki sveta (razpredelnica) (...) B. indoevropski jeziki (...) U. eskimščina (...) V. severnoameriški indijanski jeziki (...) Z. srednjeameriška indijanska jezika (...) Ž. južnoameriški indijanski jeziki (...)
  • Eskimi, skupina ljudstev (...)
  • narod, zgod. oblikovana skupnost ljudi (...) razvoj naroda na strnjenem ozemlju, v okviru skupnega jezika in bližnje zgod., etnične in sploh kulturne sorodnosti.
  • narodnost, pripadnost določenemu narodu (...) narodna manjšina ali etnična skupnost sploh.
  • ljudstvo, etnična skupina, ki ima skupen rod, kulturo, izročilo in jezik, ki pa še ni narod; preb. kake dežele (...) (Kot ljudstvo so opredeljeni npr. Romi. Kot indijansko ljudstvo so opisani Kečuji, op. ur.)

Kaj torej označuje beseda I/indijanci?

S povezovanjem in razlago gornjih navedb ugotovimo, da ljudstva ne, naroda ne, narodnosti ne, rase ne, še najbližje bi morda bili z oznako prvotni prebivalci celine (to kažejo tudi srednje- in južnoameriški indijanci). Problem je torej v definiciji, saj SP vsaj za nekatere skupine zapis določa, samo odločiti se je treba, kaj I/indijanci so. A kaj naj odseva zapis: strokovno delitev (še ta je lahko nedorečena, npr. rasa) ali večinske (laične) predstave (v tem primeru verjetno preplet telesnih (rasnih?) značilnosti in kulturnozgodovinskih značilnosti in stereotipov)?

Pravopis mora gotovo podpirati stroko, četudi samo zavoljo izobraževanja. Mi pa poznajmo pravopis, da bomo lahko: 1. zagovarjali svoje rešitve (če so indijanci zame rasa, to med drugim pokažem tudi tako, da pišem besedo z malo začetnico) in 2. pravopisno normo prilagajali vsakokratnemu kontekstu (če se grejo otroci kavboje pa indijance, je mogoče smiselno zapisati indijance z malo, saj verjetno nimajo v mislih kakih razdelanih razlik med kavbojstvom (načinom življenja) in indijanstvom (narodnostjo z načinom življenja), ampak zgolj tisto vrsto tipčkov, ki jezdijo s perjanicami na glavi, streljajo z loki, jemljejo skalpe, govorijo ‘haug’, kadijo pipo miru ipd. in so večinoma ta slabi, vrsto vojakov torej, ne etnije s samobitno kulturo — za razliko od kavbojev, ki govorijo ‘normalno’, streljajo s puškami in pištolami, nosijo klobuke in so večinoma ta dobri — ‘streljajo indijance ko zajce’). Nekaj takega dopušča SP z L/lahi in Š/švabi.

Zame so recimo Eskimi ljudstvo, pa čeprav sestavljeno iz več plemen/ljudstev, indijanci pa morda res bolj rasa. Ampak to je moja predstava, marsikdo se ne bo strinjal. Z začetnicami lahko torej skušam pokazati svojo predstavo oziroma pogled ali pa se podredim pravopisu kot odsevu stroke, četudi me morda ne prepriča. Po pregledani literaturi sodeč (Encyclopedia Britannica, The origine of language (Ruhlen, 1994), Indijanskih pet stoletij (Jančar, 1995)) se zdi, da stroka podpira mnenje, da so se na ameriško celino vsaj v dveh valovih priselili različne nesorodne jezike govoreči ljudje. Indijanci si torej po sorodnosti niso najbližji med seboj. Obstoj treh različnih indijanskih jezikovnih skupin nam pove, da so si med seboj v sorodu le zaradi skupnih prednikov v severovzhodni Aziji. Slednjih pa nikakor ne bi hoteli klicati indijanci. Za Indijance štejemo tako amazonske Indijance, Maje, Hope, Inke, Azteke, Šejene, Irokeze, Apače, Mohikance kot tudi Aleute in Indijance z Ognjene zemlje in Aljaske. Njih pa druži le to, da so prvotni prebivalci Amerike, tako pa sami sebe tudi označujejo.

Če vam ne sprejmejo pisave indijanci z malo začetnico na osnovi rase, jih pa po vsej sili hočete pisati z malo, še vedno lahko trdite, da označujete jezikovno skupino, kot so zgoraj omenjeni indoevropejci ali bantujci (v resnici bi tako združili tri različne jezikovne skupine (če bi mednje šteli tudi Eskime), ki si niso najbližji jezikovni sorodniki, oziroma bi s takim poimenovanjem ne mogli pomenovati nekaj plemen v Novi Mehiki, Teksasu, Kanadi in na Aljaski). Pa seveda jih lahko prepričujete tudi z rdečekožci: če so za SP 62 rdečekožci rasa, čeprav po stroki (LCZ) niso (zaznamujejo še celo manjšo skupino kot Indijanci — samo severnoameriške Indijance), zakaj bi ne smeli imeti tudi indijancev za raso? Osnovnopomensko sta rdečekožci in ‘severnoameriški Indijanci’ sopomenki. Mislim torej, da lahko, če želite, pišete indijance z malo začetnico, oziroma, raje pišite tako, kot naj bi se pisalo tisto, kar želite poimenovati: raso indijanci, vrsto ne vem česa indijanci, jezikovno skupino indijanci, prebivalce celine Indijanci, narod, narodnost ali ljudstvo Indijanci.

Če pa imate v mislih le severnoameriške Indijance, potem se zdi smiselneje pisati veliko začetnico, saj je to družbena skupina z lastnim imenom in zavestjo (kot recimo Afroameričani).


© 1998-2004, ŠUSS