AKTUALNO
| 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | |


Stran se bo dopolnjevala v okviru razpoložljivega časa. Za vse morebitne napake in nerodnosti se že v naprej opravičujem.
  • * Vreme "v vesolju" 3, http://www.spaceweather.com/ *
  • * Shadow&Substance *
  • EPOD (Earth Science Picture of the Day)
    [ The Very Latest SOHO Images] [SDO | Solar Dynamics Observatory ] [STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) ] [3D images] [SolarHam]
    ..Zvezdna karta ..
    Vir: Astronomy Picture of the Day via AGO.
    translation into Slovenian by H. Mikuz.
    Zvezdna karta.





  • Krožek,
    - 9. jan. 2017


    Posvetli smo se vrtljivi zvezdni karti: spornemu spektralnemu tipu nekaterih zvezd, napisom, robu karte, azimutni skali na horizontu (novost), ... Vse predloge je Martin dodal na seznam "to do". Klemen pa je, primerno zimskemu vzdušju, doživeto bral opise neba, narave iz letnih efemerid "Glej jih zvezde! v letu 2017" - avtor Guillaume Cannat, iz francoščine v slovenščino odlično prevedel Ludvik Jevšenak - strokovno pregledal urednik Spike Bojan Kambič.
    Naše druženje v observatoriju smo začeli pri minus 10 °C in po polnoči končali z 0 °C.



  • Krožek,
    - 2. jan. 2017


    Posvetli smo se vrtljivi zvezdni karti ("malo" zamujamo z izdelavo) in novoletnemu vzdušju med dobrotami pred ekrani.



  • Prekrasno jutro iz Kredarice,
    - 30. dec. 2016, altokumulus lenticularis


    Prekrasne slike izjemno plastovitega oblaka (altokumulus lenticularis) nad in južno od Snežnika in kristalnega jutra, je predzadnji dan leta 2016 ujel kolega Milan Kos - meteorolog iz Kredarice. Ta izjemen oblak smo opazovali tudi iz Ljubljane.






    Najvišji vrh levo od sredine je Snežnik.
    Altokumulus lenticularis je oblak lečaste oblike in ostrih potez, ki nastane na veliki višini zaradi valov v atmosferi, ki se lahko pojavijo na zavetrni strani gorskih grebenov ob močnem vetru pravokotno na njegovo smer. Včasih so ti oblaki naloženi v več plasteh. Nastajajo na višinah nekje od 6000 m do 12000 m.
    Kljub temu, da nastanejo na valovih, ki so povezani z velikimi hitrostmi vetra, ti oblaki navidezno mirujejo. Na privetrni strani se zrak vzpenja in ob ohlajanju se iz njega izločijo vodne kapljice, ki se nalagajo na privetrni strani oblaka. Ko se na drugi strani zrak spet spusti, se ogreje in vodne kapljice na zavetrni strani oblaka izginejo. Dokler piha veter, se oblak na ta način obnavlja.











    Še slike oblaka iz satelita in Ljubljane.











    Še slike iz druge strani- Reke, morja, vir:
    http://www.novilist.hr/Multimedija/Foto/Spektakularno-jutro-nad-Kvarnerom-Snimili-citatelji



















  • Odkritje transneptunskega objekta na observatoriju Črni Vrh,
    - pod aktualno objavljeno 25. dec. 2016


    Observatorij Črni vrh - Jure Skvarč je odkril nebesno telo, ki pripada skupini transneptunskih objektov - 14. avgust 2016. Dobil je oznako 2016 PN66. Oddaljenost afelija je 60,385 a.e. (okrog 9 milijard kilometrov). Inklinacije znaša 105.1 °, kar pomeni, da se giblje retrogradno. Očitno, da odkritja slovenskih astronomov kar dežujejo. Teleskop na katerem je bila kamera je premera 60 cm, f/3,3.
    13. okrobra je bil periheliju in ni kazal nobene kome, kar je potrdil tudi Robert Holmes s teleskopom premera 1,3 m. A dilema ali je asteroid ali komet, še ni dokončno razrešena. Obhodni čas objekta 2016 PN66 179 let, kar je 15 let več od Neptuna. V prisončju, sredi oktobra 2016, mu je sij narastel na 17,5 magnitude. Povzeto po Spiki (december 2016: B. Mikuž, H. Mikuž, J. Skvarč).








  • Krožek,
    - 19. dec. 2016


    Nebo so zakrivali oblaki ... Martin je nadaljeval delo na vrtljivi zvezdni karti. Testno smo dodali tri razrede velikosti galaksij in kroglastih kopic ...



  • Venera in Luna nad Ljubljano,
    - 2. dec. 2016



    Martin je to prekrasno veduto posnel 2. decembra 2016 popoldne ob svetlobi zadnjih sončnih žarkov, tik preden sta se Luna in Venera spustili pod oblake. Ob tem času sta si bila objekta dobrih 10 stopinj narazen in 13 stopinj nad obzorjem. Nam vidna površina Venere je bila dve tretjini obsijana s Soncem in je svetila z magnitudo -3.6, luna pa je z manj kot 10% osvetljene vidne površine v prvem krajcu svetila z magnitudo -7.6.



  • Srečanje,
    - 12. dec. 2016


    Noč je bila meglena - le svetla Luna je sijala skozi meglo ... To noč smo posvetili vrtljivi zvezdni karti. Velikosti in barvam zvezd ter funkciji izrisa obzorja in Martinu naložili še polno ostalega dela ...



  • Sonce v H-alfa - protuberance,
    - 7. dec. 2016







    Po nekajmesečnem zatišju, je Sonce v H-alfa svetlobi (valovna dolžina 656.28 nm, prehod iz kvantnega stanja n = 3 v n = 2 - imenovan tudi "Balmer-alpha" ali "H-alpha" prehod) spet pokazalo izjemne protuberance in izmet koronalne mase - 7. dec. 2016, teleskopek Lunt 35 mm (fotoaparat Nikon - coolpix, S6400)




  • Srečanje,
    - 5. dec. 2016


    Bila je zelo jasna noč - veliko se je opazovalo, a mraz nas je po uri in pol pregnal v nekoliko manj mrzlo zavetje observatorija. Del ekipe je obdeloval Martinovo sliko Andromedine galaksije M31, del ekipe je debatiral o proizvodnji in prodaji elektrike, a tudi pogovor o "curlingu" je bil na sporedu ... Martin je predstavil še imenitno sliko Venere in Lune nad Ljubljano.



  • Velika Andromedina galaksija M31,
    - 28. nov. 2016



    Zvečer smo se udeležili pogovora o prenovi in dozidavi zgradbe Gimnazije Šentvid - Lj. Pogovor je tekel o umestitvi in tipu morebitnega novega astronomskega observatorija in šolskega planetarija. Upamo, da bodo zvezde na strani šole in da jim (nam) uspe.


    Velika Andromedina galaksija - M31 - odlično sliko je, ob pomoči Andreja, posnel Martin Gladovič - teleobjektiv 400 mm, montaža EQ6. Datum: 28. nov. 2016.



  • Vrtljiva zvezdna karta,
    - 21. nov. 2016


    To noč je ekipa, z Martinom G. na čelu, nadaljevala delo na novi šentviški vrtljivi zvezdni karti!



  • Astronomski večer s polno Luno,
    - 14. nov. 2016


    To noč nas je že ob 18.h obiskala ekipa RTV Slovenije - novinarka Katarina Braniselj. Razlog je bil TV prispevek, pogovor, opazovanja in snemanje polne Lune - tokrat t. i. super Lune. Polna Luna je bila to noč hkrati v perigeju (v prizemlju, na eliptični orbiti najbližje Zemlji), zato je bila približno 7% večja oziroma okrog 15% svetlejša od povprečne polne Lune. Polna Luna v perigeju je približno 14% večja in 30% svetlejša od "mikro Lune", ko se polna Luna nahaja v apogeju (odzemlju).

    Razlika v razdaljah je r = 356400 km (perigej) in r + Δr = 406700 km (apogej) - je Δr = 50300 km, kar je približno 4 Zemljine premere.

    Ker je (navidezna) velikost Lune na nebu, kot pod katerim vidimo Luno, odvisna od razdalje do Lune (kot = D_premer_Lune/razdalja, oziroma: kot_p=D/r, kot_a=D/(r+Δr)), je razlika v velikosti kar 14 % (račun: kot_p/kot_a = (r+Δr)/r = 406700/356400 = 1.14, od tod 14 %). Če to razmerje kvadriramo (kotna površina na nebesni sferi je sorazmerna s kvadratom polmera [račun: (kot_p/kot_a)2 = ((r+Δr)/r)2 = 1.3 ] ), dobimo 1.3 - od tod ocena, da je polna Luna v perigeju okrog 30% svetlejša od polne Lune v apogeju. Potrebno je tudi upoštevati na Zemlji povečano gostoto od Lune odbite svetlobe zaradi manjše razdalje Zemlja-Luna pa še eliptično pot Zemlje okrog Sonca, itn. Približno vsaka 14. polna Luna je super Luna, ta cikel pa niha približno s periodo 18 ponovitev in s tem velikost super Lune.

    Veliko se špekulira o super Luni, o njenem vplivu, a zadaj ni velikih skrivnosti, razen da je polna Luna nekoliko večja in zato svetlejša, a to s prostimi očmi težko opazimo. Vse ostalo so nedokazane trditve.
    Pa vendar je to priložnost, da povemo kaj o izjemni vlogi Lune pri spoznavanju vesolja, nebesne mehanike, teorije relativnosti, o njeni vlogi pri potovanju "Ljudi" v vesolje, da ne govorimo o izjemnem pomenu Lune pri stabiliziranju vrtenja, rotacije Zemlje ... Luna nam je skozi teleskope razkrila, da so tudi drugje v vesolju nam podobni svetovi (pojavi, kot so kraterji, gore na Luni, so nas v času Galileja dobesedno fascinirali in nam odstranili še eno tančico na poti k boljšemu razumevanju vesolja in nas samih). Vemo, da Luna bistveno vpliva na plimovanje ocenov, morij, vemo, da so Sončevi mrki posledica Luninega prekrivanja Sonca, pri Luninih mrkih pa Luna zaide v Zemljino senco ... To zadnje spoznanje so že stari Grki uporabili za prve korektne izračune razdalje Zemlja-Luna, za oceno velikosti Lune. Sončev mrk pa je hkrati izjemen eksperiment, ki je pomagal dodatno potrditi splošno Einstenovo teorijo relativnosti, ki napove ukrivljanje žarkov pod vplivom mase (energije ...). Preko Sončevega mrka in spektra njegove atmosfere so tudi na Socu prej detektirali helij kot na Zemlji. Luna tudi zavira vrtenje Zemlje (zato se nam dan daljša - okrog 2 ms na sto let.), zato pa se Luna hkrati oddaljuje od nas (približno 4 cm na leto). Kot posledica plimovanja še vroče Lune, je njena rotacija okrog lastne osi sinhronizirana s časom obhoda okrog Zemlje - zato nam Luna praktično kaže zmeraj isti obraz. Vpliv Lune na biološke cikle je znaten, enako se razmišlja o nastanku življenja, oz. naselitvi kopnega.
    "Večno" priznanje za svoje znanstveno delo pa sta prejela tudi Slovenca Jožef Stefan in Jurij Vega, s poimenovanjem kraterjev na Luni z njunima priimkoma.
    Sledijo slike iz TV odmevov - 14. 11. 2014 - sodelujejo dijaki in mentorja Astronomskega krožka G. Šentvid - Lj. V kamero so spregovorili mentor Klemen, Karolina, Gaja, Martin K.



























    ŠE APOD slika


    Vir: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap161114.html
    Superluna in Vesoljska postaja
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Kris Smith

    Pojasnilo: Kaj so ti črni madeži pred Luno? To so silhuete Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Z natančnim planiranjem in pod sekundo natančno časovno sinhronizacijo je pikolovski fotograf Lune posnel deset slik prehoda ISS pred polno Luno prejšnjega meseca. Vendar to ni bila le katerakoli polna Luna -- bila je prva od treh zaporednih superlun leta 2016. Superluna je polna Luna, ki je nekaj procentov večja in svetlejša od večine ostalih polnih Lun. Prikazana slikovna sekvenca je bila narejena blizu Dallasa v Teksasu. Nocoj bo druga superluna iz te serije, polna Luna, ki bo največja in najsvetlejša ne le v tem letu ampak v vseh letih od 1948. Da bi tudi sami videli nocojšnjo super-superluno je dovolj, da greste ponoči ven in pogledate gor. Tretja superluna v letošnji seriji bo sredi decembra.





  • Glej jih zvezde! v letu 2017
    - astronomske efemeride za leto 2017 v sliki in besedi



    Glej jih zvezde! v letu 2017 so astronomske efemeride, ki v besedi, še bolj nazorno pa v sliki opozarjajo na zanimivejša dogajanja na našem nebu v letu 2017. Knjiga je namenjena opazovalcem brez teleskopov, ki uživajo v naravi in opazovanju nočnega neba brez pretirane tehnologije.
    Opisi v Glej jih zvezde! v letu 2017 so pisani v stilu ... tega in tega dne v maju ob tej in tej uri poglejte proti zahodnemu obzorju in videli boste ... Zraven vsakega opazovanja je še nazorna slika dogajanja, ki je seveda čudovita fotomontaža, a začetnikom bo prišla še kako prav pri spoznavanju gibanja Lune, planetov in najsvetlejših zvezd. Kdor je vsaj malo povezan z naravo, bo v tej knjigi našel napotke, kako se povezati z nebom in zvezdami, ki jih v naših preosvetljenih mestih vidimo vse manj in vse bolj poredko.
    Knjiga izide konec leta. Prednaročniška cena je 19,90 EUR. V redni prodaji bo knjiga dražja.
    NAROČILO KNJIGE

    Šentviški astronomi smo s Spiko zmeraj dobro sodelovali!

    Slovenska astronomska revija Spika, Brnčičeva 13, Ljubljana-Črnuče 1231, Slovenija



  • HI4PI: vodikovo nebo
    - 24. oktober 2016




    HI4PI: vodikovo nebo
    Avtorstvo slike: Benjamin Winkel & the HI4PI Collaboration

    Pojasnilo: Kje so oblaki plina v Galaksiji in kam gredo? Da bi dobili odgovor je bila narejena in pravkar objavljena nova karta neba visoke ločljivosti, ki prikazuje najbolj zastopan plin v vesolju -- vodik, skupaj s spremljajočimi podatki. Gornja vsenebna karta 21-cm emisije vodika prikazuje vsebnost s svetlostjo in hitrost z barvo. Nizke radialne hitrosti proti nam so umetno obarvane modro in nizke radialne hitrosti proč od nas so obarvane zeleno. Pas čez sredino je ravnina naše Galaksije, svetli pegi spodaj desno sta bližnja Magellanova oblaka. Na HI4PI karti so zbrani podatki iz preko milijon opazovanj s severnim 100-metrskim radijskim teleskopom Eiffelsberg v Nemčiji in južnim 64-metrskem radijskim teleskopom Parkes v Avstraliji, poimenovanem tudi "Krožnik". Podrobnosti kart ne bodo dale človeštvu samo boljše informacije o nastanku zvezd in medzvezdnega plina v naši Galaksiji, ampak tudi koliko svetlobe ta lokalni plin najverjetneje absorbira, ko opazujemo zunanje vesolje. Mnoge podrobnosti na karti še ne razumemo dobro.



    Vir: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap161024.html



  • Astronomski "praznični" večer,
    - 31. okt. 2016


    Bil je praznik, a šentviški astronomi se ob ponedeljkih dobivamo tudi na take večere - so tudi izjeme, a jih ni veliko. Beseda je tekla tudi o programu predavanj za starejše pridružene člane in U3. Hkrati je bil to prvi ponedeljek po daljšem času, ko se je dalo opazovati - seveda primerno svetlobno obremenjenemu obrobju glavnega mesta. S Ciko (teleskop Dobson 300 mm, f/5) sem prletel preostanek poletnega neba, jesensko nebo in delno zimsko. Lepo. Mraz pa je že pokazal svojo moč ... in posledično zgodnje pojavljanje megle.



  • Kako sta Zorko in Andrej peljala "Kozoroga" na Kredarico,
    - 29. in 30. september 2016


    Če so šentviški kovači skovali in na slovensko goro Triglav ponesli Aljažev stolp (1895), smo pa Šentviški astronomi pod Triglav na Kredarico ponesli teleskop (2016). Videti je vedeti.








    ZAKAJ SMO PONESLI TELESKOP NA KREDARICO
    Triglavski dom na Kredarici je najvišja slovenska gorska postojanka in ob njej deluje najvišja slovenska meteorološka postaja. Minilo je dobro leto, od kar sem, ob praznovanju 60-e oletnice (61) meteoroloških opazovanj in meritev na Kredarici, sam obiskal sodelavce meteorologe in spoznal njihove izjemno težke in hkrati doživetij polne pogoje dela, bivanja, sploh preživetja na višini 2515 m. Lani 28. avgust 2015 sem s sabo ponesel tudi teleskop Skywatcher Skymax-102 OTA Maksutov-Cassegrain, 102 mm (4 Inches - palci) f/1300 na namizni enoročni Dobsonovi montaži (skupaj z okularji okrog 4 kg dodatnega tovora ...). A ko sem na vrhu Kalvarije opazoval čudesa nebesnega svoda, tudi planet Saturn, nisem mogel verjeti, da so lahko atmosferski pogoji tako izjemni - skoraj popolnoma mirna, svetla, jasna, razločljiva slika ... Seveda - pod mano je bilo več kot 2,5 km zraka in sorazmerno toliko manj motenj (ki so prav v tem prizemnem pasu izrazite). Na tej višini gostota zraka pade že pod kg/m3 in tlak na vrednosti okrog 750 hPa. Takratni obisk je bil hkrati pravi trenutek za dogovor s kolegi s Kredarice za morebitni prenos ADV teleskopa na Kredarico.
    Dogovor je bil usten, a je bil iskren z obeh strani (smo možje besede).
    Člani AD Vega smo kupili teleskop Explore Scientific Ultra Light Dobson, premera 254 mm, 1270 mm gorišča, f/5 in posebej še okularja SE 10 mm in 25 mm oba s poljem 70 ° ter iskalo 8x50. Sam sem doniral še Barllowo lečo z močjo X2, vpisno knjigo, lučko, za te razmere obvezen kovinski kovček 457x330x150 mm za okularje, ADV pa še zvezdno karto, ... Teleskop Explore Scientific Ultra Light Dobson je bil izbran, ker je cel kovinski, kar je za gorske razmere skoraj nujno. Tehta sicer kar 26,4 kg (glede na ime bi pričakovali manj), a to je nekje v mejah pričakovanj. Več informacij o teleskopu je recimo na p7587_Explore-Scientific-Ultra-Light-Dobson-Teleskop-254-mm-Oeffnung. V osnovi ima kvalitetno optiko, a kar nekaj tehničnih težav v izvedbi montaže - glavne smo odpravili. Tukaj se je posebej potrudil Andrej L., ki mu je hkrati sešil še tkaninasto zaščito, oblekco za cev. Teleskop smo, kraju uporabe primerno, poimenovali Kozorog - je tudi nebesno zodiakalno ozvezdje. Z delom ekipe meteorologov iz konca avgusta 2015 smo letos tudi uspešno dogovorili dva datuma prenosa teleskopa na Kredarico in 29. septembra 2016 nam je uspelo. Vsega se ne da planirati, a bolje kot se je, se skoraj ne bi moglo izteči (prisrčen sprejem spremljevalne ekipe, kolegov meteorologov Andreja in Milana, nebo se je do večera popolnoma zjasnilo, Luna pa je vzšla komaj zjutraj - mlaj, ...). Z Andrejem sva torej 29. sep. 2016 spremila Kozoroga na Kredarico (od 11:40 do 11:50) iz Bohinjske Bele, kamor naju je zjutraj pripeljal Klemen. Prenočila sva na Kredarici, naslednji dan 30. sep. 2016 ob 11:50 pa sva se peš odpravila v dolino Krme, kjer sta naju pri Kovinarski koči pobrali Marjetka J. in hčerka Ana.
    Sledi nekaj podrobnosti.
    ODHOD
    V Bohinjski Beli sva imela z vojaki stražarnice kar mali tečaj opazovalne astronomje. Med njimi je bil tudi fant, katerega stari oče je služil vojaščino leta 1946 v isti kasarni - enako moj oče, ki je pustil kar tri leta mladosti v neljubi vojski (1945-1949), v tujem jeziku. Do odhoda sva z Andrejem imela kar nekaj ur časa in sva si tako lahko v miru ogledala prelep kraj. A končna slika je bila podobna kot povsod po Sloveniji v oddaljenih krajih - prelepe hiše, kjer večinoma prebivajo upokojenci, mladi pa so odšli v mesta ... Prijazen domačin nama je pokazal Humarjevo steno - skalo, kakšno od hiš znanih oseb, predstavil vzdušje v vasi - kamor že zahajajo tudi globalizirani kramarji - na koncu pa sva še spoznala, da poznava tudi isto družino iz doline Save Dolinke. A v samem (lepem) kraju ni bilo moč spiti niti kave - lokli se odpirajo po 12. h.
    Vse je potekalo zelo improvizirano, kdo, kaj, kako, kje, službe, družine, ... Pred odhodom sva z napisi opremila še vso opremo, kovček, itn. Kakšno uro pred odhodom sta se nama pridružila še prijazna gostitelja meteorologa Andrej R. in Milan K. Skupaj smo imeli kar nekaj 100 kg opreme in takoj po pristanku smo jo znosili v meteorološki del Triglavskega doma na Kredarici. Že tukaj sva spoznala, kako trdo je zaslužen kruh meteorologov na najvišji gorski opazovalnici v Sloveniji.
    "AKLIMATIZACIJA"
    Do večera so ure kar prehitro tekle - Andrej R. (poimenovali ga bomo Kredariški) nama je razkazal opazovalni prostor in instrumente, osebno prtljago pa sva dala v sobo 118. Po malici, oz. kosilu, sva skočila na ogled okolice Triglavskega doma na Kredarici - to sem si že dolgo želel. Okolica nad kočo je izjemno primerna za astronomska opazovanja. Hkrati so se nama odprli prekrasni razgledi tja do Velikega Kleka (Grossglockner: 3798 m, smer SZ) in delno Južne Tirolske ter seveda na domače prekrasne vršace - poleg seveda še zmeraj obleganega Triglava, se nama je bahato razkazovala Škrlatica, pa Mangrt, Jalovec, Golica, bohinjske gore, dolina Krme, delno Kota in Vrat. Ujela sva tudi nekaj prelepih atmosferskih pojavov - recimo krožni 22° halo in "sončna psa". 22° halo je najpogostejši, saj je posledica loma na ledenih kristalih. Ključno je, da so osi nekaterih kristalov približno pravokotne na sončne žarke. Takrat žarki prehajajo skozi stranske ploskve heksagonalnih kristalov in lomijo svetlobo, ki jo zaznamo kot halo.
    METEOROLOGIJA
    Popoldne smo se posvetili meteorološki stroki. Šli smo čez pasti programa s katerim opazovalci vnašajo meritve in opazovanja v klimo in trajanje sonca in nato na server ARSO. Naredili smo nekaj vaj, kako tvorimo "climat" za mednarodno izmenjavo in kam moramo kopirati ustrezne datoteke, ter s katerim orodjem ... Razrešil sem tudi nekaj let star problem glede končnic podatkovnih datotek in tega najbrž res ne bi bilo mogoče storiti iz Ljubljane ... Obdelali smo še nekatere atmosferske pojave z vidika šifriranja in vpisa v dnevnik ter bazo. Usposobili smo tudi printer.
    ASTRONOMSKA OPAZOVANJA
    Proti večeru nama je čas tako hitro tekel, da smo po vseh procedurah, sestavljanje teleskopa (Kozoroga), kolimacije in predvsem zaradi zanimanja gostov (zelo zanimivi, radovedni so bili Norvežani) ..., zamudili opazovanje Saturna, ki nam je zašel za Mali Triglav, Mars pa je ravno zahajal. Nebo se je proti večeru popolnoma zjasnilo, veter nam je bil naklonjen, pihal je nekje do hitrosti 10 m/s, okrog polnoči pa le še blag zahodnik pod 2 m/s, vlaga je padla pod 10 %, temperature pa so bile za to višino, letni čas in uro, izjemno ugodne - od 9 do 11 °C. Tudi Luna je bila v mlaju. Skratka, še v sanjah si ne bi mogel zamisliti boljših pogojev - vremenska napoved nas je nekoliko strašila, a dejansko vreme je bilo za astronomska opazovanja idealno. No - v nedeljo je zapadel sneg in kočo na Kredarici so zaprli - imeli smo izjemno srečo. Na začetku sva imela na oapzovalnem prostoru kar nekaj gostov, a jih je veter (čeprav dokaj blag) kmalu popeljal nazaj v kočo. S sabo sem tovoril še SkyMasterja (izjemen daljnogled 15X70 - Norvežan se je pohecal, da mi ga ne bo več vrnil; eden izmed njih se ukvarja tudi s polarnim sijem), laser ter okular William Optics Swan 2'', 40 mm, 72° polja. Andrej pa je s sabo vzel še Klemenov SE 2'' okular 9 mm in svojega 20 mm - oba 100° polja. Nekje okrog polnoči smo zagledali na nebu nenavaden prizor (dve sinhrono gibajoči pikici) - najbrž satelita, ki sta si sledila le na razdalji nekaj stopinj. Ali je kak satelit razpadel - ali je šlo za kake "vojaške zgodbe ..." ali zgolj za dva polarna satelita? Tak prizor je recimo moč videti tudi, ko se recimo ISS postaji približuje oskrbovalna raketa (to noč je ISS prečkala naše kraje okrog 22:30 h in nekaj minut čez polnoč, takrat se je postaji navidezno približal satelit Redcat - sta pa po nebu švigala tudi satelita Meteor in Envisat). Občasno sta se na opazovališče vračala opazovalca Andrej Kredariški in Milan, ki sta hkrati morala pospraviti še vso pripeljano opremo in opravljati redne obveznosti - opazovanja, meritve, pošiljanje podatkovnega BUFR formata v mednarodno izmenjavo, ...
    Kako sva vse skupaj doživljala midva z Andrejem ob Kozorogu (teleskop Dobson, premera 254 mm, 1270 mm gorišča, f/5)?
    Najprej sva se morala navaditi na opazovališče - ostali smo kar na ploščadi heliodroma. Kot se je izkazalo, so luči iz koče le bile nekoliko moteče, a še zdaleč ne toliko, kot luči iz Lj. kotline, Trsta, ... Ko smo provizorično sestavili opazovališče, postavili teleskop, zraven stol - na katerega smo položili kovček z okularji, se navadili na množico zvezd, sva dojela, da so pogoji za astronomska opazovanja na tej višini presegli vsa pozitivna pričakovanja. To je bila noč presežkov. Nekaj primerov. Meglico Rakovico M1 v Biku sva lahko opazovala praktično takoj po vzhodu. Celotne Plejade sva imela v polju okularja Swan 2'', 40 mm, 72° polja - efektivno polje 2.3 °, povečava 32x, zenica sicer nekoliko prvelika 8 mm (kaj takega, take velike zenice, si v preosvetljenih predelih ne moreš privoščiti) - a vidno polje je odtehtalo in slika je bila vseeno odlična - kaj odlična, bila je izjemna. Še nikoli nisva videla celotnih Gostosevcev tako bogato posejanih z zvezdami, v takih barvnih odtenkih in hkrati tako mirnih 7 sester. Andrej je v Andromedini galaksiji M31, pri enaki povečavi 32X (skoraj celotna je bila v polju okularja), videl temne pasove - spremljevalki M110 in M32 sta bili izjemni. V galaksiji M33 se je dalo slutiti nehomogenosti (vrzeli med spiralami). Ko sem z daljnogledom šel do Heliksa sem obnemel - planetarka je v trenutku zasijala v polju daljnogleda - videl sem jo kot recimo galaksijo M31 iz Ljubljane. Andrej pa je v teleskopu doživljal enako. Njemu je za Heliksa bila povečava 64X bolj ljuba, meni pa je zelo odgovarjala tudi povečava 32X. Skratka - Heliks je pri obeh povečavah kazal nekoliko nehomogen obroč (kakor na fotografijah) in na sredi očitno vrzel. V Strelcu smo na hitro pregledali Laguno, Trifid, M16, M17 (prečudovit Labod s "Swanom"), M22 ... Tančica v Labodu pa je bila v daljnogledu očitna, seveda enako v teleskopu. Vmes smo vrgli oko še na M13, M92, M27, M57, M51, M35, M81, M82, Mizar in Alkor, Albireo ... Dočakala sva tudi vzhod Oriona - M42, a ob 1. h zjutraj sva se počasi, pod težo dneva, vdala in šla spat. Nošenje teleskopa do koče je v temi in zaradi utrujenosti bilo kar naporno ... Oba naju je med spanjem zeblo kot cucka ... spomnil sem se na stari otroški vic, ko je medvedek celo noč spraševal mamo ali je res medved ...
    Oba dneva sva obžalovala, da zakaj nisva zbrala dovolj poguma in bi s sabo tovorila še malega Lunta 35 mm, to je H-alfa teleskop za opazovanje aktivnosti Sonca. A že tako sva imela vsak vsaj za dve kili dodatne optične opreme v nahrbtnikih in čakala naju je še dolga pot domov po dolini Krme ...
    OPAZOVALNI POGOJI
    Jug je kar odprt (do azimuta 220°), JZ in precej zahoda pa zakriva Triglav (do azimuta 260°, a Kredarica je majhna planota, ki nudi kar nekaj možnosti premikanja na ustrezno lokacijo). Iz heliodroma zakriva Triglav nebo do višine nekje 26° - kar ni prehudo. Sever in vzhod sta lepo odprta. Okolica koče - severno in severovzhodno do 2539 m - recimo vzpetina (2525) severno od koče pa ima še boljše opazovalne pogoje (tam tudi manj moti svetloba iz koče).
    UČENJE UPORABE TELESKOPA
    Zjutraj sva teleskop Kozorog postavila kar na zahodnem delu koče in ga usmerila proti Triglavu. Andrej Kredariški in Milan sta se tako lažje učila rokovanja z Dobsonom (do katere mere odpreti teleskop - sneti srajčko, kam vstaviti in kako priviti okularje, kako in katere okularje uporabiti najprej, kje se ostri, kje prijeti teleskop med usmerjanjem, kako namestiti iskalo, kako ga znivelirati z optično osjo objektiva teleskopa, kako pospraviti okularje, kako uporabljati Barlowo lečo, kako ravnati z vpisno knjigo, ...). S povečavo 254X je bilo moč od koče prepoznati obraze na vrhu Triglava. Za gledanje čez dan pa je nujno potrebno omejiti protisvetlobo na sekundarno zrcalo - to se da storiti kar s srajčko. V vpisno knjigo pa je Andrej L. vpisal še osnovne podatke o teleskopu, o okularjih, povečavah in navodila o skrbi za opremo - da se okularji zapirajo, pospravijo v škatle ..., teleskop pokrije ...
    Mimoidoči so se kar ozirali v nenavadno napravo - teleskop, a hkrati se je na obrazih videla resnost, ki je nujna za vzpon na Triglav. Nanj vodi plezalna pot - čeprav je varovana, je to še zmeraj zelo zahtevna strmina v skali, ki zahteva vso spoštovanje - popolno zbranost.
    Celotni ekipi meteorologov sva podarila A3 ADV zvezdne karte celotnega neba.
    POGOJI UPORABE TELESKOPA
    Teleskop lahko uporablja vsak, ki je vešč rokovanja s tako napravo, pozna nočno nebo in je hkrati skrben uporabnik - ter da mu trenutna ekipa dežurnih meteorologov na Kredarici to dovoli - vpis v knjigo opazovanj je obvezen (kdo, kdaj, kaj, stanje oprme, pogoji, vreme). Zaželjeno je, da se še pred uporabo teleskopa kontaktira AD Vega, Ljubljana (Zorko, Andrej, Klemen, ... preko e-pošte ali telefona).
    ODHOD V DOLINO
    Po vajah rokovanja s teleskopom, smo poiskali primeren prostor za skladiščenje teleskopa - zelo nam je pomagal tudi upravnik koče g. Herman. Plačala sva prenočitev, z Andrejm in Milanom popila slastno kavo, se poslovila - tudi od natakarice in prijaznega upravnika - se slikala pred kočo in se odpravila čez Kalvarijo v dolino Krme.
    Pot sva začela v megli, a se je le ta kmalu razkadila. Po Kalvariji, kot že ime pove, ni enostavno bremzati - grušč na strmini ... Po dobri uri sva prispela do gozdne meje (Zgornja Krma). Tam sva - po nasvetih Milana - zagledala res debelušne svizce, ki se nič kaj ne bojijo ljudi - res prikupno doživetje. Cela kolonija se jih je zbrala na skalnatem otočku sredi travnika - blizu Travne doline. Krma je res prelepa dolina, kjer se pokrajina menja iz lepe v lepšo, iz skalnate puščave v zelene travnike, macesnove gozdove, na koncu bukove, pašnike s svežimi koriti vode, s slikovitimi stenami, skalami, osamelci, svizsci ti skoraj zares zavijejo čokolado ... Jesenske barve v plesu skalnatih senc, modro nebo, nebesna pramena svetlobe skozi krošnje dreves ... nobenega ne pustijo hladnega. Pod vtisom igre barv, so nama v zavest zašle podobe, slike slovenskih impresionistov in vse mogoče prispodobe, ideje, dogodki, zgodbe ... Recimo, kako slikar s svojo poustvarjeno, narisano podobo drugega, bližnje okolice, samega sveta ali celo samega sebe (avtoportret) ... posredno potrdi, da vsi gledamo isti svet na podoben način. To, da vidimo svet podobno kot drugi, še zdaleč ni samoumevno dejstvo, občutenje, doživetje. Ozaveščenje, kaj sploh vidimo, ni trivialno. Hkrati pa slikarje med sabo ločijo prav "drobni" odtenki, recimo na podobah nanešenih na platno, ki jih kdaj večina v naravi ali na drugi osebi, spregleda (sploh, ko odrastemo). Oziroma, zunanjih dražljajev ne doživljamo vsi enako intenzivno in različne slikarske smeri, tehnike ... so delno posledica tudi teh razlik ... Seveda pa nas zgodovina slikarstva uči, da se ves čas učimo gledati, zaznavti in tozadevno je svet umetnosti, kot seveda tudi znanosti - ne manj - ampak vedno bolj odprt za nova občutenja, videnja, umetnine, dosežke. Rečeno v prispodobi; za človeško ustvarjanje velja podobno pravilo kot za vesolje - le to se zmeraj hitreje (pospešeno) širi - pri umetnosti in znanosti pa je zmeraj več možnosti za nove dosežke, spoznanja, čutenja, lepote ... A vrnimo se k najini hoji v dolino.
    Kljub izletom v svet domišljije, idej, se sama pot kar ni in ni hotela končati - noge so tako postajale težke, kar je kot za nalašč za kak zdrs, zvin ..., a se je vse dokaj dobro končalo. Tudi signal mobilne telefonije je v takih globokih ledeniških dolinah prej redkost kot samoumevno dejstvo - a ga v resnici nisva zelo pogrešala, prav nasprotno ... Ko sva že mislila, da sva prišla zelo daleč, je tabla ob poti še zmeraj kazala dobrih 1700 m višine ... Na koncu sva le nekako prikorakala do Kovinarske koče v Krmi, kjer sva počakala na Marjetko in Ano, ki sta naju s "Shuttleom" potegnili v topel dom. Še prej sva naročila nekaj toplega in spet sva dobila nove energije in ideje za nove zgodbe ...
    Sam sem se sploh prvič spustil iz Kredarice v dolino Krme in zdaj vem, zakaj je Krma Andreju tako ljuba - je dolina miru, zelenja, mnogoterih barv, raznolikih rastlinskih in živalskih vrst, stoterih vzorcev in kamnitih oblik ...
    DOJEMANJE ČASA IN ZGOŠČENI DOGODKI
    Slaba dva dneva najine skupne poti sta bila prežeta s preštevilnimi dogodki, napori, strahovi, stresi, novimi poznanstvi, z lepimi trenutki, trenutki krize ..., tako da sta ta dva dneva za naju trajala in trajala - v prispodobi in številu dogodkov, količini adrenalina - vsaj teden dni, če ne več. So pa tedni v letu, ki minejo kot dan in teh je največ ...

    ŠE NE NEPOMEBNA PODROBNOST
    V nedeljo 2. okt. je v gorah že zapadel sneg, na Kredarici 5 cm in kočo so na hitro zaprli. Ujeli smo torej zadnji "leteči vlak". Ta "podrobnost" je bila skoraj nujna - tako zaradi spoznavanja osebja v koči, hranjenja teleskopa, spanja in hoje v dolino - samih vremenskih pogojev.

    SVETLOBA IZ KREDARICE
    Še zanimiv eksperiment svetlobne komunikacije s Kredarico in hkrati s svetlobnim onesnaženjem.
    Že v četrtek zvečer smo hoteli z lučko, oz. laserjem, signalizirati našo prisotnost s Kredarice v Šentvid. A smo zaradi slabe vidnosti in gneče na opazovanjih opustili namero. V ponedeljek zvečer 3. okt. 2016 pa je bila res krasna transparenca, Triglav je bil kot na dlani. Telefonirali smo Andreju "Kredariškemu", ki je z navadno led lučko posvetil proti Šentvidu (malo je iskal smer) in v Šentvidu smo brez vsakih težav opazili močno svetlobo iz smeri Kredarice. Bili smo tudi v telefonskem kontaktu. Mi pa smo vrnili nazaj laserski žarek, ki ga je Andrej na Kredarici tudi zaznal. Lahko bi pričakovali kaj takega - a vendar je to 60 km in smo bili zato vseeno presenečeni. To je eksperiment, ki kaže, kako že skromni viri večerne razsvetljave svetlobno zelo, zelo daleč onesnažujejo nebo.

    POT IN DOGODKI V SLIKAH


    Po jutru se dan pozna.


    Gasilska slika v kasarni - Klemen se je brž poslovil, saj je imel nujne opravke v službi.






    Humarjeva skala v Bohinjski Beli.


    Ob obilici prtljage, ki smo jo kar se da hitro natovorili v helikopter.
















    Nad Pokljuko.


    Blejska koča na Lipanci - pot na Debelo peč, Brda in Mrežce. Na Debelo peč sem pred slabim tednom tudi sam šel nabirat kondicijo. A kot se je izkazalo, je bilo slabih pet ur hoje gor in dol premalo - 4 dobre ure hoje po Krmi samo navzdol me je kar zdelalo ... Predolgo sem obremenjeval zgolj ene (določene) mišice - a smo preživeli.


    Nad dolino Krme - to je najina pot v dolino.












    Veličastno Triglavsko pogorje.












    Helikopterski hrup in veter sta ekstremno močna.


    Oj Triglav moj dom.
    Srečno prispeli - vse zahvale pilotu, kopilotu in celotni spremljevalni ekipi.


    In že sva v zares skromnem bivališču meteorologov.


    Pogled proti JV in jugu, kjer kraljuje Snežnik (mu ne pravijo zaman Notranjski Triglav).


    Podoba v krogli heliografa. Heliograf je hkrati sončna ura in inštrument za merenje trajanja sonca "brez napake", ki prav vse očara. Nekatere celo tako močno, da ga kar "vzamejo" s sabo domov ... Pomen Sonca je za naš planet, za življenje, za dogajanje v atmosferi - za meteorologijo, vodni krog - nenadomestljiv in ni čudno, da so ga že naši predniki imeli za boga. Od Sonca prejmemo praktično vso energijo in to preko svetlobe.

    Slovenci smo Sonce včasih imenovali tudi Belin - božanstvo svetlobe življenja. Naši predniki so častili Belina na sončnih, svetlih krajih, ki so bili vzvišeni nad okolico in od koder se je videlo daleč naokrog. Belinu so prinašali na višave, tako trdijo nekateri antropologi, svojo vdanost in voljo, ki sta bili potrebni za premagovanje telesnega napora na poti do svet-išča.




    Andrej Rekar je ravno zamenjal trak heliografa.






    29. sep. popoldan so se nama odprli prekrasni razgledi tja do Velikega Kleka, piramida v ozadju (Grossglockner: 3798 m, smer SZ) in delno Južne Tirolske ter seveda na domače prekrasne vršace - poleg seveda še zmeraj obleganega Triglava, se nama je bahato razkazovala Škrlatica, pa Mangrt, Jalovec, Golica, bohinjske gore, dolina Krme, delno Kota in Vrat.








    Pogled proti Staničevemu domu, zadaj so travniki znamenite Golice.




    Ujela sva tudi nekaj prelepih atmosferskih pojavov - recimo krožni 22° halo in "sončna psa". 22° halo je najpogostejši, saj je posledica loma na ledenih kristalih. Ključno je, da so osi nekaterih kristalov približno pravokotne na sončne žarke. Takrat žarki prehajajo skozi stranske ploskve heksagonalnih kristalov in lomijo svetlobo, ki jo zaznamo kot halo.




    Pogled proti Bohinju, Voglu ...














    Levo gostitelj Andrej Rekar, desno Norvežan, ki si je sposodil moj daljnogled SkyMaster 15X70 - in njegov komentar po uporabi je bil: "It's my now!"


    Senca Triglava na zamegljenem večernem obzorju.


    Med sestavljanjem teleskopa - kar na ozkem hodniku.


    Med astronomskimi opazovanji - helioport, Kredarica 29. sep. 2016 - foto: Andrej Rekar.


    Jutranji pogled proti obsijani Škrlatici skozi okno mrzle sobe. Nekaj škrlatne barve se zazna ...




    Učenje uporabe teleskopa.


    Vpisna knjiga.


    Za vsakega še zadnja skodelica kave pred odhodom - in - iz skodelic se prav slastno kadi.


    Zorko in Andrej odhajata v dolino brez Kozoroga - 30. sep. 2016 ob 11:50.










    In potem svizec zavije čokolado ... Tako blizu jim še nisva bila, oba sva jih prvič videla v naravi, na razdalji 25 m. Lani sem svizsce slišal, a ne videl.








    Andrej v dolini Krme - v ozadju je šolski primer ledeniške doline v obliki črke U.






    Pramen sončnih žarkov naju je še pozdravil ob slovesu od idilične doline Krme.


    Veselo kramljanje z Ano im Marjetko pred Kovinarsko kočo.

    Še Andrejeve slike.















    Še imenitne slike Milana Kosa.






    Svizec v jeseni - foto: Milan Kos

    SE NADALJUJE ...



  • Ns obisku v vrtcu,
    - 6. okt. 2016, Vodice, astronomska opazovanja





    Ravnateljica Vrtca Škratek Svit - Vodice ga. Hedvika Rosulnik je s sodelavkami pripravila imenitno popoldansko druženje, tako za otroke, starše, kot za celo občino. Otroci so si najprej v Kulturnem domu Vodice ogledali predstavo Zvezdica zaspanka, nakar so imeli pred domom rajanje, razne delavnice in Šentviški astronomi smo jim tudi hkrati še pokazali lepote večernega neba ("zvezdice zaspanke" - kot leta 2009 v okviru MLA2009). Najbolj sta jih seveda navdušila mlada Luna in planet Saturn. S sabo smo imeli štiri teleskope - Nevton na Dobsonovi montaži (300 mm, f/5 - z imenom Cika), Nevton 200 mm, f/5 na "EQ5 SynScan Go-To" montaži, Nevton 150 mm, f/5 na EQ3 montaži ter malega Maksutova 100 mm, f/13 na namizni Dobsonovi enoročni montaži.
    Kot se vidi iz slik, smo jih postavili na bližnji kos zelenice, kjer je bilo nebo odprto proti zahodu in jugu. Najhitreje in najenostavneje so malčice in malčki lahko opazovali skozi malega Maksutova 100 mm, f/13 na namizni Dobsonovi enoročni montaži, ki smo ga za nekaj časa postavili kar na poličko opazovalne lestvice. Luna v takem teleskopu izpade prav imenitno in otroci so radi komentirali kaj vidijo. Nekateri so se prav čudili - vau mama ..., nekateri pa so šteli kratereje tja do 5 ali 6. No kmalu se je pojavil poseben malček, ki je trdil, da jih je naštel 140 in kmalu so tudi njegovi prijatelji trdili, da so jih našteli 140 (pa čeprav večina še do 20 ne zna šteti) - a važno je doživetje astronomskih opazovanj skupaj s prijatelji, starši, dedki, vzgojiteljicami ...
    Kamlu sta teleskop usposobila tudi Oskar in Nastja - 150 mm, nato Jure 200 mm Go-To in takoj za malim Maksutovim je Andrej pripravil že Ciko. Večji teleskopi so bili veliko bolj primerni za planete - Saturn z obročki je navdušil prav vse. Na koncu smo ga. Hedviki pokazali še znamenito planetarno meglico M57 v Liri, čudovito dvojno zvezdo Albireo in dvojno razsuto kopico Hi-H v Perzeju. Malo smo še pokomentirali, kaj bi recimo lahko malčki v vrtcih počeli na temo astronomije - recimo risali zodiakalna ozvezdja, planete, Luno, itn. Tako smo zaključili še en čudovit astronomski večer in to za najbolj radovednimi človečki - z malčki iz Vrtca Škratek Svit - Vodice. Slike same po sebi povedo vse.
    Kot kažeta prva in zadnja slika, imamo kar nekaj razgibalnih vaj in vaj za krepitev mišic, ko prenašamo težko in nerodno opremo iz terase v avte in spet nazaj na teraso gimnazije.































































  • Astronomski krožek 3. okt. 2016

    Ta ponedeljek smo imeli kar nekaj gostov, Miha in otroci ter odrasli. Noč je bila izjemno jasna - Rimska cesta se je videla kot že dolgo ne. Brez težav smo lahko opazovali tudi objekte v Strelcu, Saturn je še ravno toliko na nebu, da se ga splača opazovati nekje do 20.h. Prvič smo doživeli, da je osemletna punčka (Sara) pogledala skozi teleskop in na vprašanje, kaj vidi, pravilno odgovorila: "To je Saturn!"
    Še zanimiv eksperiment komunikacije s Kredarico in hkrati s svetlobnim onesnaženjem.
    Že v četrtek zvečer smo hoteli z lučko, oz. laserjem, signalizirati našo prisotnost s Kredarice v Šentvid. A smo zaradi slabe vidnosti in gneče na opazovanjih opustili namero. Ta ponedeljek zvečer pa je bila res krasna transparenca, Triglav je bil kot na dlani. Telefonirali smo Andreju "Kredariškemu", ki je z navadno led lučko posvetil proti Šentvidu (malo je iskal smer) in v Šentvidu smo brez vsakih težav opazili močno svetlobo iz smeri Kredarice. Bili smo tudi v telefonskem kontaktu. Mi pa smo vrnili nazaj laserski žarek, ki ga je Andrej na Kredarici tudi zaznal. Lahko bi pričakovali kaj takega - a vendar je to 60 km in smo bili zato vseeno presenečeni. To je eksperiment, ki kaže, kako že skromni viri večerne razsvetljave svetlobno onesnažujejo nebo.






    Miha po enem tednu pripoveduje: "Danes sem Emo vprašal, če se spomni, kaj smo videli pri vas, in je takoj povedala, da smo videli Mars, pol sem jo pa vprašal še, kako se reče "unemu z obročem", je pa tud takoj izstrelila Saturn. Tako da nekaj se jih je že mogl prijet."
    Zagotovo si otroci iz astronomskih opazovanjih veliko zapolnijo in to so trajni spomini, ki lahko koristijo celo življenje ...


    Tole čudovito risbico pa nam je v zahvalo poslala punčka Ema - princeska v kočiji in zvezdno nebo - oktober 2016 (na nebu sta narisana tudi planeta Saturn [levo zgoraj] in Mars desno).





  • Astronomski krožek 26. sep. 2016

    To so bile zadnje priprave pred prenosom Kozoroga na Kredarico. Kozorog je teleskop Explore Scientific Ultra Light Dobson, premera 254 mm, 1270 mm gorišča, f/5. Predvsem smo morali očistiti zrcalo - slika spodaj. Klemen pa je iz FirstScopea naredil unikatni šparavček za morebitne prostovoljne prispevke udeležencev opazovanj na Kredarici.


    Andrej čisti ogledalo.


    Izdelava unikatnega šparavčka iz FirstScopea.


    Razstavljen Kozorog - pripravljen za pot na Kredarico.


    Prošnje v različnih jeziki za denarno pomoč AD Vega - Kozorogu, sestavila Ida, tudi v japonščini.





  • Rozetino slovo



    Rozetino slovo
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: ESA, Rosetta, MPS, OSIRIS; UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

    Pojasnilo: Po 786 dneh pozornega spremljanja kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, ki je medtem obkrožil Sonce, je 30. septembra 2016 izguba signala iz vesoljskega plovila potrdila kontroliran trk Rozete s površjem kometa. Zgornja slika v visoki resoluciji je ena od fotografij, posnetih med časom zadnjega spuščanja, in prikazuje grobo pokrajino kometa. Prizor se razteza preko nekaj več kot 600 metrov (2,000 čevljev), posnetih ko je Rozeta bila okoli 16 kilometrov nad površjem kometa. Rozetin spust proti kometu je bil konec operativne faze misije v službi raziskovanja vesolja. Rozeta je s seboj prinesla lander sondo, ki se je spustila na površino enega od najstarejših svetov v Solarnem sistemu. Opažala je ta svet iz bližine, ter je bila tako priča kako se komet spreminja ko je izpostavljen sončnem sevanju naraščajoče intenzitete. Odločitev o zaključku misije na površini kometa je posledica tega, da orbita kometa sega v temno regijo daleč od Jupitra, kjer ne bo imela več zadosti energije za pošiljanje signala. Poleg teba, bo Sonce kmalu skoraj v liniji ki povezuje Zemljo in Rozeto, kar bo onemogočalo radio komunikacijo.

    VIR: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap161001.html




  • Meglica Heliks v infrardeči



    Meglica Heliks v infrardeči
    Avtorstvo slike: NASA, JPL-Caltech, Spitzer Space Telescope; Obdelava: Judy Schmidt

    Pojasnilo: Zakaj je to kozmično oko tako rdeče? Prah. Gornja slika iz robotskega Vesoljskega teleskopa Spitzer prikazuje infrardečo svetlobo iz dobro proučene meglice Heliks (NGC 7293), oddaljene komaj 700 svetlobnih let v ozvezdju Vodnar. Dve svetlobni leti velik pajčolan prahu in plina okoli centralne bele pritlikavke je že dolgo smatran kot odličen primer planetarne meglice, ki predstavlja zadnji stadij v razvoju Soncu podobne zvezde. Vendar Spitzerjevi podatki kažejo, da je centralna zvezda v meglici potopljena v presenetljivo svetel infrardeči sij. Modeli nakazujejo, da tvori sij prah v disku razbitin. Čeprav je bila snov meglice izvržena iz zvezde pred mnogimi tisočletji, je bližnji prašni oblak lahko nastal s trki v rezervoarju objektov, podobnih tem v Kuiperjevem pasu našega Osončja ali kometnemu Oortovemu oblaku. Če so v oddaljenem planetarnem sistemu nastala telesa podobna kometom, bi lahko preživela tudi dramatične zadnje stadije v evoluciji zvezde.

    VIR: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160920.html



  • Astronomski krožek,
    - 19. sep. 2016


    Obiskala nas je Darja G. Po 21.h se je zjasnilo in do vzida Lune smo si ogledali kar nekaj svetlejših nebesnih objektov. Ta dan bi moral poleteti na Kredarico tudi Kozorog (teleskop Dobson 250 mm, f/5), a nam tokrat ni uspelo ... - tako smo lahko v miru montirali še iskalo na rob cevi. Veliko smo se pogovarjali o zg. astronomije, o pedagogiki, težavah v zdravstvu, disleksiji, Lorentzovem členu, ... Ko je vzšla Luna, smo jo lepo počasi spoznavali preko še zmeraj uporabne karte iz leta 1995. Dijak Martin si je vzel domov (za vajo) tudi ADV zvezdno karto celotnega neba (A3).



  • International Astronomical Union Symposium 324:
    New Frontiers in Black Hole Astrophysics
    12-16 September 2016 Cankarjev dom, Ljubljana, Slovenia


    Topics of the symposium include:
    1. Similarity and Diversity of Black Hole Systems
    2. Gamma Ray Bursts
    3. Tidal Disruption Events
    4. Active Galactic Nuclei
    5. Tests of Fundamental Theories of Physics using Black Hole Systems
    6. Technology Drivers and Future Capabilities



    O skrivnostih črnih lukenj na prvem astronomskem simpoziju v Sloveniji

    12. - 16. september 2016, Cankarjev dom, Ljubljana

    Ob 100. obletnici napovedi obstoja črnih lukenj ima Univerza v Novi Gorici čast gostiti prvo srečanje Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji. Na simpoziju, ki nosi naslov "Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj", se bo zbralo več kot sto astrofizikov z vsega sveta in bo največji dogodek profesionalne astronomije v Sloveniji doslej.

    Med vrsto spremljajočih javnih dogodkov bo poljudno predavanje, v katerem bo prof. dr. Sheila Rowan, direktorica Instituta za gravitacijske raziskave na Univerzi v Glasgowu, predstavila izjemno zgodbo o odkritju gravitacijskih valov. Predavanje bo 14. septembra, točno eno leto po prvem neposredno zaznanem signalu gravitacijskih valov.

    Vabljeni!

    Več o simpoziju na blackholes2016.si

    P.S. Brezplačne vstopnice za javno predavanje je potrebno rezervirati na  blackholes2016@ung.si. Če vas zanima, pohitite, ker naglo kopnijo! 

    https://www.fmf.uni-lj.si/si/obvestila/37823/

    Sledi nekaj slik iz predavanja (prof. dr. Sheila Rowan - Gravitational waves: A new astronomy) 14. sep. 2016, Cankarjev dom.















    Ocena predavanja in nauk
    Predavanje dr. Sheile Rowan je bilo do zadnje četrine, z vidika opisa fenomenov odlično (to manjka našim univerzam in to imajo anglosaške univerze že dolgo dodelano - razčiščeno), na koncu pa je nekoliko pohitela - držala se je časovnega okvirja - kar je malo zmanjšalo razumljivost za nepoučeno poslušalstvo. V okviru omejenega časa sem se pogovarjal s prisotnimi astro-laiki in vsi so dejali, da so se ogromno naučili. Naj bo to poduk našim univerzam - opis in razumevanje samega pojava, fenomena, je odločilen za poznejši matematični zapis in za nadgradnjo v razumevanju povezanih pojavov.
    Veliko sem slišal tudi očitkov na račun slovenskega šolskega sistema, ki zgodovine vesolja ne zna, v resnici noče, predstaviti v srednjih šolah ali na univerzi (razen študentom astronomije). Razlogi so ideološko-zgodovinski, a čas, da se astronomija s fenomenološkega in delno opazovalnega vidika končno vključi v slovenski izobraževalni - kulturni - sistem, v naše temelje razumevanja sveta in sebe v njem. Zagotovo je ni stroke, ki ne bi znala iz osnov razumevanja kozmologije vleči konzistentne niti lastne strokovne biti - samega smisla neke stroke (od naravoslovja, humanistike, družboslovja, umetnosti, ...).





    50000 km nad Socem
    Prominenca (ali protuberanca - dvigajoči plin in plazma ob magnetnih silinicah Sonca) se na sliki dviga več kot 50000 kilometrov nad Sončevo površino - tudi Zemlja s premerom 12700 km se zdi majhna v primerjavi z višino prominence. Višino prominenc v veliki meri določa aktivnost Sonca v 11-letnem ciklu. Lepo se zaznajo tudi filamenti (vlakna), temne lise na Soncu - to so v bistvu prominence nad Sončevim diskom (videne od "zgoraj").
    Vir: http://apod.nasa.gov/apod/ap160919.html
    50.000 kilometerov nad Soncem
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Pete Lawrence

    Pojasnilo iz APOD: Kaj se dogaja na robu Sonca? Čeprav je morda videti kot divjanje pošasti, je na sliki pravzaprav le ogromna protuberanca - steber redkega plina, ki ga nad površino zadržuje Sončevo magnetno polje. Dogodek na Soncu je bil posnet ravno pretekli vikend, z majhnim teleskopom. Slika je prikazana kot negativ in umetno obarvana. Kot je označeno s črtami, se protuberance dvigajo preko 50.000 kilometrov nad Sončevim površjem in v primerjavi z njimi je tudi naša Zemlja s premerom 12.700 km videti majhna. Pod orjaško protuberanco je aktivno območje 12585. Svetlo obarvani filamenti lebdijo nad tekočo Sončevo vlaknasto preprogo. Vlakna so v resnici protuberance, ki jih vidimo nad Sončevim diskom, podobna manjša vlakenca pa so v resnici spikule, ki jih vidimo na disku. Energetski dogodki, kot je ta postajajo manj pogosti, saj gre Sonce proti minimumu svojega 11-letnega ciklusa aktivnosti.





    Skrivalnica v zvezdni noči

    Skrivalnica v zvezdni noči
    Avtorske pravice: Vincent van Gogh; Avstorske pravice za digitalni kolaž: Ronnie Warner

    Pojasnilo: Ste vedeli, da je na van Goghovi sliki Zvezdna noč tudi komet Hale-Bopp? Upamo, da ne, saj ga ni tam. Na zgornji sliki pa je. Čeprav bi današnjo sliko kdo na prvi pogled imel za verno digitalno reprodukcijo originala Zvezdne noči, je to v resnici moderna verzija, ki želi poleg poklona eni najbolj znanih slik drugega tisočletja biti tudi skrivalnica. Lahko na prikazani sliki najdete komet, spiralno galaksijo, razsuto zvezdno kopico in ostanek supernove? Preveč preprosto? Prav, potem pa najdite obroče supernove 1987A, meglico Eskimo, meglico Rakovica, Torovo čelado, galaksijo Kolo in meglico Mravlja. Še vedno prelahko? Potem pa poiščite še več skritih slik, ki jih nismo omenili -- in precej jih je -- in jih razkrijte na Zvezdici, glavnem pogovornem forumu APODa. Končno je avtor kolaža v čast Astronomske slike dneva v sliko prijazno skril Vermeerjevo fotomontažo z desetletnice APODa. (Hvala!)

    VIR: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160918.html



    Na kometu 67P najden pristajalni modul File

    Na kometu 67P najden pristajalni modul File
    Avtorstvo slike & avtorske pravice:
    ESA, Rosetta, MPS, OSIRIS; UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA/Navcam

    Pojasnilo: Majhno vesoljsko plovilo, ki je bilo domnevno izgubljeno je bilo spet najdeno. Leta 2014 se je pristajalni modul File počasi spustil iz matičnega vesoljskega plovila Rosette proti jedru kometa 67/P Čurjumov-Gerasimenko. Na površju se je po odpovedi harpun za pričvrstitev modul dvakrat mehko odbil in poslal slike iz neznane lokacije. Vendar se je na začetku tega meseca Rosette spustila dovolj nizko, da ga je opazila. Kak meter velik File je viden na skrajni desni glavnega posnetka z vloženimi slikami, ki prikazujejo območje od blizu in daleč. Konec tega meseca bodo plovilo Rosette usmerili k pristanku na 67P. Vendar pristanek ne bo mehak in čeprav bo pred njim pošiljalo edinstvene slike in podatke bo to pomenilo konec njene misije.

    VIR: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160912.html




  • Astronomski krožek,
    - 12. sep. 2016


    Obiskala nas je marljiva skupina učencev iz OŠ Koseze z zelo požrtvovalno mentorico - izbirni predmet astronomija. Noč se ni začela ravno z jasnim vremenom, a sta se ob 21.h le prikazala Luna in Poletni trikotnik. Tako smo mladim le lahko pokazali zmeraj prekrasno Luno, dvojno zvezdo Albireo in planetarno meglico M57. Tekel je tudi pogovor o črnih luknjah, itn.



  • Astronomski krožek,
    - 5. sep. 2016


    To je bilo prvo srečanje krožkarjev v novem šolskem letu 2016/17. Oskar je praznoval rojstni dan - tako da smo leto začeli kar s slastno torto ... Hkrati sta Klemen in Andrej še opravila nekaj razgovorov glede raziskovalnih nalog.






    Na sliki mlade Lune se lepo zazna krater Vega (poimenovan po velikem slovenskem matematiku Juriju Vegi). Slikano iz roke skozi okular teleskopa (Dobson, 300 mm, f/5). Foto: ZV.

    Obiskala sta nas še g. Tone in ga. Sonja Kuntner. Testirali smo nekaj opreme: daljnogled 15X70, namizni Dobson 100 mm, f/13 - optika Maksutov-Cassegrain, Dobson 300 mm, f/5.
    Ogledali smo si naselednje objekte:
    Mizar in Alkor, Albireo, Saturn, M11 (Divja raca), M27, M13, M57, M22, M8, M31 (Andromeda), »Kopica alfa Perzeja«, imenujejo jo tudi Melotte 20 ali Collinder 39, M17, Obešalnik ("Al Sufi's Cluster ali Brocchi's Cluster"), dvojno razsuto kopici HI-h v Perzeju, ...
    Večino teh objektov (in pot do njih) je opisanih na strani:
    http://www2.arnes.si/~gljsentvid10/opazovanja_30_31maj2014_smohor_uni3_poljanska.html



  • Izjemno poučno "počitniško" spremljanje gibanja Marsa,
    - avgust 2016




    Večina od nas se le bežno ozre na nočno nebo in zdi se nam, da v izjemni množici zvezdic nima smisla iskati kakršnih koli vzorcev (ozvezdij), kaj šele planetov (potepuhov) - ter njihovega premikanja na zvezdnem ozadju. A ni potrebno veliko poguma, sugestij - le nekdo nam jih mora dati (učitelj, prijatelj - ljubitelj astronomije, ...) - in že lahko na nebu zaznamo ter spoznamo veliko več, kot bi to lahko sklepali iz splošnega (zaenkrat še) bornega astronomskega vedenja naše okolice (naša kultura, izobraževanje ... je v zadnjih osemdesetih letih izrazito zanemarilo opazovalno astronomijo - na bolje se premika od let 1990 z novimi krožki in društvi, 1993 z revijo Spika, 2009 z letom astronomije, ko se šole opremijo s teleskopi).
    V resnici je potreben le prvi korak - in če smo dovolj dovzetni za lepote neba ter radovedne narave, povprečno vztrajni, se kaj kmalu navadimo na ozvezdja skozi letne čase, na zodiaklani pas ozvezdij, po katerih navidezno potujejo planeti, Sonce in Luna. Kdaj začeti? Počitnice so prav primeren čas, da se ozremo v nočno nebo.
    Letošnje poletno večerno nebo krasijo kar trije svetli planeti: Jupiter, Saturn, Mars. Zaradi svetlosti očitno izstopajo iz zvezdnega ozadja - pa tudi izrazito manj utripajo (zaradi atmosferskih motenj - zaradi loma svetlobe na različnih plasteh ozračja) kot oddaljene zvezde. Optične lastnosti ozračja se spreminjajo zaradi nenehnih sprememb temperetaure, gostote in vlažnosti zraka po plasteh. Ti vplivi so bolj opazni blizu horizonta kot v zenitu. Posledica je utripanje zvezd, ki je pri planetih precej manj očitno (saj imajo planeti na nebu navidezno večji premer kot zvezde - v resnici vidimo oddaljene zvezde iz Zemlje zgolj kot točkaste objekte). Posebno zanimiv je oranžni Mars in izjemno poučno je spremljati tega potepuha, kako hiti med zvezdami. Recimo v avgustu skozi ozvezdje imenitnega Škorpijona (pod Saturnom in nad zvezdo Antares). IN ŠE TO - za tako astronomijo je potrebno le pozorno oko in recimo 10 minut časa ... Lahko pa seveda to poučno dinamiko planetov tudi skiciramo na papir ali slikamo (se gremo antično astronomijo ali Keplerja in Braheja, ki sta iz gibanja Marsa potegnila na plan nebeško mehaniko, brez katere si danes ne predstavljamo poletov v vesolje, ...). Sam sem se kar dvajset dni (skoraj vsak dan - vreme je tudi kdaj ponagajalo) po 21. h pogledal proti jugu in v Škorpijonu spremljal izjemen Marsov ples - animacija zgoraj (iz orodja Stellarium). Mars je seveda iz večera v večer očitno spreminjal lego in v kombinaciji z referenčnimi zvezdicami Škorpijona in počasnim Saturnom, smo bili v živo priča učni uri nebesne mehanike - ENKRATNO. Obhodna doba Marsa okrog Sonca je 779.96 dni (glede na Sonce - imenuje se tudi sinodska doba, to je recimo čas med zaporednima opozicijama - ko je planet celo noč na nebu, saj je Zemlja med zunanjim planetom in Soncem) in 686,96 dni glede na oddaljene zvezde (siderska doba, obrat za 360 stopinj glede na neskončnost), Saturna pa 378.09 dni (sinodska doba) in 29.4571 let glede na oddaljene zvezde (siderska doba). Od tod tudi razlika v hitrosti potovanja planetov na zvezdnem ozadju. K dinamiki slike na nebu seveda prispeva tudi potovanje Zemlje okrog Sonca - planeti tako kdaj navidezno potujejo tudi "nazaj", retrogradno - saj jih prehitevamo. Vso današnje astronomsko znanje nebesne mehanike (gravitacijski zakon F = GMm/r2) je posledica premnogih opazovanj nebesnega svoda in matematične obdelave na tisoče in tisoče meritev lege planetov. Zagotovo ta proces spremljanja planetov poteka od začetka poljedeljstva (vsaj pred 8000 leti), iz trenutnih pisnih virov pa lahko sklepamo, da sistematično vsaj od Babiloncev naprej ...
    Seveda - če je le možno, si planete ogledamo tudi skozi teleskop (a še prej seveda s prostima očesoma). V teleskopih premera objektiva okrog 100 mm, bolje več, že opazimo atmosferske proge na Jupitru, seveda tudi 4 lune (te že z daljnogledom, recimo 15X70) od skupaj 67 do sedaj odkritih Jupitrovih lun, podobno velja za planet Saturn, kjer vsakega navdušijo njegovi prstani - obroč, na Marsu pa ob dobrih pogojih in v opoziciji opazimo polarni kapi in še nekatere površinske vzorce, pri Veneri izrazite zares izjemne mene, podobno velja za planet Merkur, ...
    Še sliki južnega neba z navadnim digitalcem.


    Pod Luno desno se opazi izrazit trikotnik najsvetlejših objektov, ki ga sestavljajo: Saturn (zgoraj), Antares (spodaj), Mars (desno).
    Levo na nebu je ozvezdje Strelca. Datum: 2016-08-12 (kraj - Televrin).


    Dva tedna pozneje. Trikotnik najsvetlejših objektov sestavljajo: Saturn (zgoraj), Antares (spodaj), Mars (tokrat že levo).
    Datum: 2016-08-26 (kraj - Jastrebci).

    Še poletno Sonce in Luna.


    Zaid Sonca 12. avg. 2016. Lom svetlobe na spodnjih plasteh atmosfere je sliko Sonca preoblikoval v skoraj piramidne plasti. Kakšne piramide je že gradil Imhotep - pred 5600 leti? Beseda Imhotep pomeni »tisti, ki prihaja v miru - je z mirom«.


    Sonce v H-alfa 29. avg. 2016 - desno se boči prekrasna protuberanca.


    sonce_halfa11avg2016.jpg


    sonce_halfa11avg2016_2.jpg


    sonce_halfa7avg2016.jpg


    lunain_morje_19avg2016_2.jpg


    lunain_morje_19avg2016.jpg

    Še pomoč začetnikom v sliki - gibanje planetov.


    Slika: Prikaz največje elongacije, to je največje navidezne oddaljenosti notranjega planeta od Sonca in opozicije zunanjega planeta.



    Slika: Faze notranjega planeta med kroženjem okrog Sonca. Vstavljeni sliki:Fotografije faz in navidezne velikosti Venere v ločnih sekundah v odvisnosti od lege
    na orbiti.




    Lep prikaz - animacija, zakaj pri planetih opazimo navidezno retrogradno gibanje.


    Retrogradna Mars in Saturn


    Retrogradna Mars in Saturn
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Tunç Tezel (TWAN)

    Pojasnilo: Potujoča Mars in Saturn sta bila večino tega leta zelo blizu na Zemljinem nočnem nebu. Na sekvenci posnetkov, ki pokrivajo obdobje sredina decembra 2015, do začetka tega tedna, je prikazan njun položaj na nebu, ko sta bila oba blizu opozicije, takoj severno od svetle zvezde Antares blizu osrednje odebelitve Galaksije. Na spremljajočem video posnetku vidimo Saturnovo navidezno gibanje nazaj in naprej vzdolž sploščene zanke, medtem ko Mars opisuje širšo obrnjeno sled v obliki narobe obrnjene črke S, od zgornje desne do spodnje leve strani slike. Za povezavo pik in datumov samo pomaknite miško nad sliko (ali sledite tej povezavi). Čeprav je tako videti, Mars in Saturn v resnici na svoji orbiti ne spreminjata smeri. Njuno navidezno obratno ali retrogradno gibanje v primerjavi z zvezdami v ozadju, je le odsev orbitalnega gibanja same Zemlje. Retrogradno gibanje lahko vidimo vsakič, ko Zemlja dohiti in prehiti planet, ki je dlje od Sonca. Zemlja se namreč giblje hitreje na svoji relativno krajši orbiti.

    VIR: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160915.html




    Rimska cesta zahaja - VIRA: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160826.html


    Rimska cesta zahaja
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Juan Carlos Casado (TWAN, Earth and Stars)

    Pojasnilo: Na temnem nebu je lahko zahod Rimske ceste dramatičen prizor. Potekajoča skoraj vzporedno z obzorjem na tem bogatem pogled iz strani, se naša Galaksija razteza nad prašno Namibijsko puščavo od svetlega južnega Kentavra (levo) do Kefeja na severu (desno). Digitalno sestavljen panoramski pogled na nebo iz začetka avgusta prikazuje oblake zvezd in reke vesoljskega prahu, skupaj z barvami meglic, ki niso enostavno vidne s prostimi očmi. Mars, Saturn in Antares, ki so vidni tudi na svetlejšem nočnem nebu tvorijo svetel nebesni trikotnik, ki se pod Galaksijino centralno odebelitvijo ravno dotika dreves. Seveda naša lastna Galaksija ni edina galaksija na sceni. Dve drugi veliki članici naše lokalne jate, galaksija Andromeda in galaksija Trikotnik ležita blizu desnega roba posnetka, onkraj loka zahajajoče Rimske ceste.





    Svetloba na koncu poti - VIRA: http://apod.fmf.uni-lj.si


    Svetloba na koncu poti
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Josh Calcino

    Pojasnilo: Svetla luč na koncu te poljske poti je v resnici zanimiva tesna konjunkcija dveh planetov. Po Sončevem zahodu 27. avgusta sta bila svetla Venera in Jupiter videti skoraj kot en sam nebesni svetilnik na nočnem nebu, posnetem blizu jezera Wivenhoe, Queensland, Avstralija. Spektakularna pokončna panorama iz južne poloble prikazuje osrednjo Rimsko cesto v zenitu, postavljeno na vrh stebra zodiakalne svetlobe vzdolž ravnine ekliptike. Seveda sta Mars in Saturn prav tako blizu ekliptike, tik pod osrednjo odebelitvijo Galaksije. Na obzorju je levo nad drevesom hitri planet Merkur, ki prav tako prispeva k svetlobi na koncu poti.





    Kolobarjasti Sončev mrk nad Novo Mehiko - VIRA: http://apod.fmf.uni-lj.si


    Kolobarjasti Sončev mrk nad Novo Mehiko
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Colleen Pinski

    Pojasnilo: Kaj počne ta oseba? Leta 2012 je bil v ozkem pasu, ki je prečkal severni Tihi ocean in nekaj zahodnih držav ZDA viden kolobarjasti Sončev mrk. Ob kolobarjastem Sončevem mrku je Luna predaleč od Zemlje, da bi zakrila celo Sonce. Zato Sonce sega čez Lunin disk in tvori ognjeni obroč. Da bi ujel ta nenavaden dogodek in našel ravno pravi pogled je marljivi fotograf pripotoval iz Arizone v Novo Mehiko. Potem, ko je postavil kamero in ravno ko je pomračeno Sonce zahajalo nad kaka 2,5 kilometra oddaljenim grebenom, je v kader ne da bi vedela prikorakala oseba. Čeprav je bil hvaležen za nepričakovani človeški element, fotograf nikoli ni zvedel identitete silhuete vsiljivca. Videti je, da oseba drži okroglo napravo, ki mu omogoča lasten pogled na mrk. Posnetek je bil narejen ob sončnem zahodu 20. maja 2012 ob 19h36 po lokalnem času iz parka blizu mesta Albuquerque, Nova Mehika, ZDA. Podoben kolobarjast Sončev mrk bo viden jutri, tokrat vzdolž poti, ki prečka Afriko in Madagaskar.





  • Sonce,
    - 2. sep. 2016





    Sonce 2. sep. 2016. Pojavile so se izrazite pege in velik filament.




  • Opazovanje roja Perzeidov - letos izjemno,
    - 11., 12., 13. avg. 2016
    Roj Perzeidov je bil to leto izrazito aktivnejši glede na zadnja leta - tako napoved povečane aktivnosti smo lahko tudi prebrali v poletni Spiki - čestitke za tako točno predvidevanje. Največ utrinkov smo videli v noči s četrtka, 11., na petek, 12., in posebej s petka, 12., na soboto, 13. avgusta, ko smo lahko v druščini nezancev na obali, po zahodu Lune, okrog 3 h zjutraj zaznali tudi do 4 utrinke na minuto. Glasovi navdušenja so bili prav prisrčni - tako smo lahko že samo iz vzklikov šteli število utrinkov (predlagam nov način štetja utrinkov - pojdi na plažo in beleži krike navdušenja).





  • Izbruh na robu Sonca,
    - 8. 8. 2016


    Ob rutinskem opazovanju Sonca sem 8. 8. 2016 zagledal na severnem robu začetek obetavnega izbruha, ki je trajal nekje od 10:45 do 11:30. Slike lepo prikazujejo dinamiko izbruha. Posneto iz roke skozi okular H-alfa teleskopa - Lunt 35 mm.



    Zgoraj je groba animacija izbruha na severnem robu Sonca 8 . 8. 2016. Izbruh je trajal nekje od 10:45 do 11:30 po poletnem času. Protuberanca desno je ostala več ali manj enaka.

    Sledi še nekaj vzorcev zanimivega izbruha.





    Izbruh se je v desetih minutah razširil za dobro desetino premera Sonca, kar znaša priblino 11 premerov Zemlje. To pomeni povprečno hitrost vidne komponente izbruha plazme okrog v = 10*12800 km/(h/6) = 768000 km/h = 213.3 km/s = 7 X (hitrost potovanja Zemlje okrog Sonca).
    To je lep primer, kako lahko s preprosto tehniko zabeležimo pomembne dogodke na Soncu - dobra vaja za šole.




  • Poletna opazovanja članov šentviških Repatic in kometov (bivša U3 skupina),
    - 4. in 8. avg. 2016


    Spoštovani.
    Zdi se mi primerno, da vam pošljem nekaj utrinkov z opazovanj 4.8. in 8.8. Obe opazovanji sta bili poskusni, še vedno iščem primerno lokacijo v bližini Ljubljane. No, na Stanetovem vikendu v Zgončah je bilo bolj kot ne druženje. Položaj je sredi gozda in hribov. Sicer zelo lepo, ampak opazovanje je možno šele nad 28° in planetov sploh nismo videli. Sicer pa je bila noč idealno temna in zvezde so žarele. Tam smo bili Stane, Jelka, Marko, Nada in jaz. Postavili smo Stanetov Maksutov, Markov Klevtsov in moj RC. Prav zanimiva je bila primerjava in sprehodili smo se po najbolj znanih objektih, tam do enih ponoči.

    Včeraj smo Marko, Nada in jaz preizkusili mesto na Pristavi nad Stično. Od tega, kar sem do sedaj obiskal je razen mesta na Goričkem, Pristava daleč najboljša. Tudi dostop je dovolj enostaven, čeprav je do tam 41km. Ljubljanska kupola sicer malo moti, a ne toliko kot na Kureščku, ki je sicer pol bliže. Če bi bilo še malo dolinske vlage, bi bilo idealno, a včeraj je bila idealno suha noč. Rimska cesta je bila lepo vidna s svojimi kraki. Zelo lepo smo videli tudi Mars in Saturn, Jupiter nam je žal ušel. Tudi standardni Deep Sky objekti so bili deležni naše pozornosti in lahko smo uživali. Pristava je bila že enkrat predlagana za srečanje astronomov in izbor se mi zdi primeren.
    Lep pozdrav, Sandi


    Sandi Brcar ob novi pridobitvi - izjemen teleskop "TS 10 inch f/8 Ritchey-Chrétien Astrograph" (izvedba "Carbon tube") http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4346_TS-10-inch-f-8-Ritchey-Chr-tien-Astrograph---carbon-tube.html
    na
    odličnem kombiniranem polarno-azimutnem stojalu "Skywatcher AZ EQ6 EQ and Alt-AZ GoTo Mount - Telescopes to 20 kg" (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5691_Skywatcher-AZ-EQ6-EQ-and-Alt-AZ-GoTo-Mount---Telescopes-to-20-kg.html).




  • Gruča galaksij Abell S1063 in ozadje,
    - "Frontier Fields program"



    Gruča galaksij Abell S1063 in ozadje
    Image Credit: NASA, ESA, Jennifer Lotz (STScI)

    Pojasnilo: Okrog 4 milijarde svetlobnih let daleč se nahajajo galaksije iz masivne gruče Abell S1063 - in sicer v bližini centra tega ostrega Hubblovega posnetka. Kaj pa predstavljajo loki v modri barvi? Šibkejši modri loki pa so povečane slike galaksij, ki ležijo daleč za gručo Abell S1063 - približno dvakrat dlje. Njihova svetloba, drugače sicer zastrta, je izrazitejša in sama podoba oddaljenih galaksij je povečana in zakrivljena. Vzrok za tak efekt je gravitacija kopice Abell S1063, večinoma nam nevidne zgoščene mase (ki leži med nami in oddaljenimi galaksijami) - masa kopice galaksij Abell S1063 znaša približno 100 bilijonov ( 100 000 000 000 000 ) mas Sonca (posamezna galaksija vsebuje nekaj 100 milijard zvezd).
    Učinek je znan kot gravitacijsko lečenje, ki ponuja izjemen (mamljiv) vpogled na galaksije zgodnjega vesolja. Efekt je posledica ukrivljenosti prostor-časa zaradi zgoščenih enormnih mas (energij), ki ga je že pred stoletjem prvi napovedal sam Albert Einstein (v stari mehaniki bi dejali, da gravitacija ukrivlja pot svetlobe). Hubblov posnetek je del programa "Frontier Fields program" (Robna polja) za raziskovanje zadnjih meja nam vidnega vesolja (program se je začel leta 2012).
    VIR: APOD




    sonce_ptice_triglav_11jul2016.jpg


  • Krožek,
    -1. avgust 2016


    Čeprav je noč podobna noči, pa se vsaka naredi na drugačen način. Tokrat je bil zaid Sonca viden, čeprav je bila pokritost neba z oblaki praktično 100 % (slike spodaj). Le na severozahodnem delu neba se je naredila vrzel, tako da se je Triglav prav lepo razkazoval v večerni zarji in v plesu megličk. Ko ob poletnem solsticiju opazujemo zaid Sonca za Triglavom, bi si želeli ravno takoh pogojev - oblačno nebo in jasen severozahodni pas neba - a je večinoma ravno obratno ...
    Ta dan pa je sicer bil posvečen zamenjavi možganov radijskega teleskopa - mini računalnik Raspberry Pi ( single-board computer ) je bil zamenjan z nekoliko novejšo verzijo (Andrej se je zelo potrudil). Klemen in Jure pa sta testirala analizator signalov (logic analyzer) in iskala primerno programsko orodje (okolje), nabor ukazov.

    Še nekaj Besed o miniračunalniku "Raspberry Pi"
    Namenjen je (bil) promoviranju računalništva v šolah in tudi za razvoj računalniških znanj v manj razvitih državah. V projekt se je smelo spustila Anglija preko Fundacije "Raspberry Pi". Prva generacija računalničkov ( Pi 1) je bila izdelana februarja 2012. Kot osnovni model A in zmoglivejši model B. Modeli A+ i B+ so prišli na trg leto dni kasneje. Raspberry Pi 2 - model B - je prišel na trg februarja 2015, Raspberry Pi 3 model B pa februarja 2016. Cena teh miniračunalnikov je med 20 in 35 US $. Vsi modeli imajo broadcom sistemski čip - ARM kompatibilni CPU (1.2 GHz 64-bit quad-core ARM Cortex-A53 - Pi 3 model B) in vgrajeni čip GPU (VideoCore IV). CPU doseže hitrost od 700 MHz do 1.2 GHz pri Pi 3, s spominom RAM od 256 MB do 1 GB. SD kartica je namenjena shranjevanju operacijskega sistema in programske opreme, v SDHC ali MicroSDHC velikosti. Večina plošč ima en ali štiri slote, HDMI in video izhod, kot tudi 3.5 mm audio "džek". Prodali so že več milijonov teh izjemno uporabnih miniračunalnikov.
    ARM je kratica za Advanced RISC Machine - to je mikroprocesor, ki se nahaja v prenosnih napravah (dlančniki, prenosni telefoni, multimedijski predvajalniki, ročne igralne enote in kalkulatorji ...).
    Nekaj slik:

    Luštna navodila - kako priključiš zunanje enote na miniračunalniček, posnameš - postaviš operacijski sistem iz spleta na SD kartico in nato na Raspberry_Pi:
    http://lifehacker.com/5976912/a-beginners-guide-to-diying-with-the-raspberry-pi

    Z Raspberry Pi se recimo da krmiliti samodejne vremenske postaje ...
    *
    https://www.raspberrypi.org/blog/school-weather-station-project/


    *
    http://www.weewx.com/
    - Support for many popular weather stations
    * [PDF] WOSPi – a Weather Observation System for the Raspberry Pi ...
    * http://www.drbunsen.org/building-a-weather-station/


    Kako se dela šentviška noč - 1. avgust 2016 - vedute Kamniških Alp, Triglava, Sv. Jakoba, ... so del izjemne igre senc večerne zarje v odtenkih rdeče - vse ostale barve so bile že prej absorbirane ali so ušle nazaj v vesolje.

















    Sonce 3. avgusta 2016 - prelepe nežne strukture na robu - levo zgoraj se lepo vidi, kako se filament viden z roba prelevi v protuberanco (kot irokeza ...).


    Sonce dan pozneje 4. avgusta 2016.




  • SLIKA NEBA V RADIJSKEM SPEKTRU VODIKOVE ČRTE
    Oskar Mlakar, Nejc Kotnik 3.e
    Mentor: Andrej Lajovic
    Somentor: Klemen Blokar
    2016
    Gimnazija Šentvid
    Doseženo priznanje: ZLATO



    Slika neba v področju vodikove črte (1420 MHz).

    Vsi člani AKGŠ&ADV iskreno čestitamo celotni ekipi za vložen trud v izdelavo radijskega teleskopa in izjemne rezultate!




  • Misija Juno in Astronomsko društve Vega & AKGŠ,
    - 2013, 2014 in julij 2016



    Video


    Predogled misije Juno
    Avtorstvo videa: NASA, JPL, Juno Mission

    Explanation: Kaj bo odkrilo Nasino vesoljsko plovilo Juno, ko bo naslednji ponedeljek doseglo Jupiter? Zelo malo, če Juno ne bo preživel vtirjenje v Jupitrovo orbito, zapleteno serijo postopkov v neznanem okolju, tik nad vrhovi Jupitrovih oblakov. Če bo vtirjenje uspelo, kot je prikazano na gornjem videu, bo Juno poletel okoli Jupitra in se mu približal bolj od kateregakoli dosedanjega vesoljskega plovila. Plovilo bo moralo zmanjšati hitrost preden bo vstopilo v močno eliptično orbito in začelo dvoletne znanstvene raziskave. Cilji Junove znanstvene misije obsegajo kartiranje Jupitrove globinske strukture, določitev koliko vode je v Jupitrovi atmosferi, raziskave njegovega močnega magnetnega polja in kako slednje tvori polarne sije okoli Jupitrovih polov. Te lekcije človeštvu obetajo boljše razumevanje zgodovine našega Osončja in dinamike naše Zemlje. Juno dobiva energijo večinoma iz treh velikih solarnih panelov, velikosti majhnega tovornjaka. Juno so izstrelili leta 2011 in naj bi po načrtu Jupiter obkrožil 37-krat. Da bi se izognili kontaminaciji Evrope z mikrobi, ga bodo usmerili v Jupitrovo debelo atmosfero, kjer bo razpadel in se stalil.

    VIR: APOD

    AD VEGA in satelit JUNO,
    "Say 'Hi!' to Juno"
    - sreda 9. oktober 2013




    Aprila 2014 smo za uspešno izveden projekt "Say 'Hi!' to Juno" - agencije NASA - prejeli tudi pisno potrdilo. LEPO!
    Podrobnosti sledijo.

    V sredo, 9. 10. 2013, je med 20:00 in 22:40 po lokalnem času potekal projekt "Say 'Hi!' to Juno" agencije NASA, o katerem si lahko več preberete na JPLjevi strani[1]. Na kratko, gre za kalibracijo enega od inštrumentov na sondi Juno, ki je na poti do Jupitra. Vrli JPLjevci so za pomoč prosili radiomaterje po svetu.

    Juno ima inštrument, imenovan Waves, ki bo meril elektromagnetna polja v Jupitrovi okolici. Ta so precej močna, kar pomeni, da je inštrument dokaj gluh. Predvidevajo, da smo radioamaterji sposobni narediti dovolj močne signale, da bi nas morda lahko zaznal. Zato so v sredo med 19:00 in 20:40 po UTC organizirali množično oddajanje kratkega sporočilca "HI" na radioamaterskem frekvenčnem območju 28Mhz. V tem času je namreč sonda obiskala Zemljo med manevrom prače, ki jo je pospešil proti Jupitru. Sporočilo se v telegraski obliki glasi ". . . .   . .       ", kjer sta posamezna pika ali presledek dolga 30 sekund.

    Mi smo za dogodek izvedeli šele na isti dan, zato smo se morali precej podvizati. Situacija je bila namreč zelo ugodna: na šentviškem observatoriju počiva dipolna antena, ki so jo kakih 16 let nazaj uporabili v raziskovalni nalogi iz radioastronomije (PRVI KORAKI RADIJSKE ASTRONOMIJE V SLOVENIJI). Kot naročeno deluje ravno v 28 Mhz območju. Poleg tega je trenutno na observatoriju Juretova kratkovalovna radijska postaja s pripadajočo opremo. Vendar pa vsi ti deli še nikoli niso bili povezani v delujočo celoto in ekipa v sestavi Andrej, Dejan, Jure in Klemen si šteje v čast, da je v dveh urah uspešno postavila sistem in pravočasno (za las) začela z avtomatskim oddajanjem pod klicnim znakom S56EX.

    Medtem, ko se je računalnik potil z natančnim odmerjanjem trajanja piskov, smo na strani WebSDR[2] spremljali, kaj se dogaja drugod po svetu. Pokazalo se je, da so se aktivirali radioamaterji povsod po svetu, največ pa jih je bilo slišati v ZDA, kjer je ta hobi tradicionalno zelo zastopan.

    http://www.jpl.nasa.gov/hijuno/
    http://www.websdr.org/

    Zapisal: Jure Varlec








    Marko Cedilnik (z leve) in Tomaž Goslar ob dipolni anteni na terasi Gimnazije Šentvid - Ljubljana (posnel Zorko Vičar) - posnetek iz leta 1997.



  • Opazovanje Sonca,
    -20. julij 2016





    Skupina peg AR2567 in AR2565, tudi rob Sonca je precej aktiven.


    Izjemna skupina peg AR2567 in AR2565 posneta s prof. opremo. Vir: http://www.spaceweather.com/



  • Astronomska opazovanja,
    -11. julij 2016





    sonce_ptice_triglav_11jul2016.jpg


    triglav_v_vecerni_zarji_11jul2016.jpg




    zahod_v_halfa_sentvid11jul2016.jpg

    Sledi pogled na Saturn, Mars, Luno in Jupiter iz terase Gimnazije Šentvid - Lj.


    Nad zvonikom desno je Saturn (razloči se tudi Škorpijon), desno je Mars, skrajno desno je Luna ob Spiki. Desno od Lune sveti Jupiter (slika spodaj). Pri Marsu se je opazila očitna mena in kar nekaj površinskih "podrobnosti", Saturn pa je bil v "Ciki" spet prekrasen, miren, žameten.
    Vročina je po 22. h popustila in lahko smo sproščeno, globoko zadihali ...




    Sonce 12. jul. 2016 - prelepe nežne strukture na robu.






  • Astronomska opazovanja,
    - 4. julij 2016


    Tudi med počitnicami se šentviški astronomi dobivamo praktično vsak ponedeljek.
    To noč nas je spet obiskal nadebudni osnovnošolec Miha Pogačnik. Klemen mu je svetoval, da nariše površino Marsa preko opazovanj skozi Ciko (teleskop Dobson 300 mm, v tem primeru pri povečavi 320X) in nastala je še ena luštna skica znamenitega planeta. Zaznal je polarno kapo in nekaj temnejših lis na površini oranžnega planeta.

    Trije planeti Jupiter, Mars in Saturn, praktično v vrsti, so kljub nizki legi bili izjemno razločljivi. Miha jih je že opazoval, a tokrat se ni mogel načuditi videnim podrobnostim pri povečavah 300x in več. V večerni zarji se je odlično razločil Aljažev stolp vrh Triglava - seveda v okularju teleskopa (sneg vrh Triglava je torej že praktično skopnel). Tudi koča na Kredarici je bila kot hiša v sosednji vasi.
    Opazovanja so trajala nekaj čez 23. h. Noč je bila toliko jasna, da smo že slutili Rimsko cesto - kljub svetlobi Šentvida. Opazovali smo še: M51, M27, M57, M13, ...

    Še nekaj slik aktivnega Sonca iz 6., 5. in 7. julija 2016 skozi H-alfa teleskop Lunt 35 mm. Tudi sam se počasi vračam nazaj v življenje.


    sonce_5jul2016.jpg


    sonce_6jul2016.jpg


    sonce_7jul2016.jpg







  • Astronomska opazovanja med poletno muzejsko nočjo v Loškem muzeju,
    - 18. junij 2016


    Nekaj utrinkov iz muzejske noci iz Skofje Loke - Loški muzej - slike in opis: Dejan. Vreme je sodelovalo in število obiskovlcev je bilo nad pričakovanji veliko - opazovanja so trajala čez polnoč.
    Dnevna postavitev astronomske opreme:
    1x Lunt (H-alfa teleskop 60 mm) in 1x Newton 150mm s filtrom (opazovanje Sonca).
    Nočna postavitev:
    2x Newton 150mm, 1x Dobson 300mm (Cika) in 1x Newton 200mm.
    Ekipa AKGŠ&ADV: Ema, Rok, Andrej, Klemen, Dejan (in še Sandi, Nada, Marko iz U3).

    V nočnih urah se je opazovalo naslednje objekte:
    Jupiter, Saturn, delno Mars, Luna, M81, M82, M13, M27 ...
    Muzejska noč je tako tudi s stališča spoznavanja nočnega neba uspela nad vsemi pričakovanji. Res čestitke organizatorjem (Loškemu muzeju) za pravo idejo - vključitev astronomskih opazovanj v muzejsko noč.







    Andrej je poslal še tale zgovoren odziv iz Loškega muzeja o sobotnem opazovanju iz škofjeloškega gradu:

    Pišem polna super vtisov nad vašo organizacijo in izvedbo opazovanja neba. Odzivi publike so odlični, mislim, da je bil tudi obisk nad našimi pričakovanji, vsekakor pa smo se vsi naučili veliko in videli nebo na popolnoma drugačen način.
    Zahvaljujem se celotni ekipi za odlično izpeljan večer, pohvale pa prihajajo tudi s strani naše direktorice Saše Nabergoj. Želim si, da bi v prihodnje še našli kakšen način za sodelovanje.
    Hvala vsem, ki ste sodelovali!




  • Zahod Sonca za Triglavom,
    - 22. junij 2016
































    Zaradi objektivnih razlogov me že več kot 6 tednov ni bilo na observatoriju GŠ - pogledal sem satelitsko sliko in ta je na SZ Slovenije kazala jasno nebo - torej so to sredo obeti za opazovanje zahoda Sonca za Triglavom izjemni ... in kaj - smuknil sem od doma ter posnel nekaj zgornjih prizorov. Ta zmeraj navdihujoč dogodek me je spet vrnil v civilizacijo ..., iz ujetništva stanovanja, medijev, interneta, prepotenih srajc, čajev, nadležnih telefonov ... pod zvezdno nebo.

    Kljub temu, da je od poletnega solsticija (zastoja Sonca) minilo že skoraj dva dni, se je po zaidu Sonca za Triglavom, le to, na vzhodu očaka (blizu Kredarice) še enkrat pokazalo (delček Sonca je drugič vzšel in nato izginil za Julijci).

    Po zahodu sem počakal le še par minut, pospravil še en stol (izkazalo se je, da je zavržen ...), ki sem ga zagledal na terasi za aobservatorijem in se spet odpravil v "hišni pripor" ... Bi še kar ostal - a nisem upal ...


    Ida mi takole piše: "[pošiljam] posnetek v dokaz (zgoraj), da smo tudi mi (žal neuspešno, dan prej) čakali zahod za Triglavom. Slikal moj oči Bogo."
    Ja ta slika je dokaz, da kolikokrat smo že v zadnjih letih tako čakali na zahod Sonca za Triglavom - a so nam mnogokrat ta prelep dogodek prekrili nizki oblaki nad Alpami (alpska pregrada v kombinaciji vetrov prisilno dviga zrak, katerega vodna para se v višinah pri nizkih temperaturah kondenzira v oblake). A važni sta druženje, vztrajnost in kdaj nam tudi uspe ujeti ta prelep dogodek.
    Seveda nam danes odločitve lahko zelo olajša satelitska slika, ki pa seveda ni zmeraj garant uspeha - vreme se namreč hitro spreminja. To vedo vsi, ki radi obiskujejo gore. Kdaj pravijo, da če je nad Slovenijo zgolj en oblak, je ta nad Triglavom - pa še nekaj fizikalne resnice je na tem ...



  • Sonce - tretja vrnitev sistema peg AR2529,
    - 10. in 13. junij 2016



    Redko videno - tretja vrnitev sistema peg AR2529, levo zgoraj - 10. junij 2016


    Sonce je bilo 13. junija 2016 precej aktivno (H-alfa teleskop Lunt 35 mm, slikano skozi okular).




    Martin je poslal še eno zanimivo novico, o že drugi detekciji gravitacijskih valov, oddani ob združitvi dveh črnih lukenj.
    http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.116.241103

    * GW151226: A Second Confirmed Source of Gravitational Radiation Potrjen drugi vir gravitacijskih valov - APOD



  • Sonce
    - 31. 5. 2016



    Sonce je bilo 31. maja 2016 aktivno po celotnem obodu (H-alfa teleskop Lunt 35 mm, slikano skozi okular).




  • Slikanje Marsa,
    - 21. 5. 2016


    Sobota 21. 5. 2016 je bila prav primerna za slikanje planetov - mirnost ozračja je bila vsaj na začetku na strani astrofotografov. Mars je konec maja v opoziciji in je glede na zadnje opozicije, tudi najbližje v zadnjih 11-ih letih. Njegova navidezna velikost dosega letos 18.6”, leta 2018 pa bo disk Marsa navidezno velik dobrih 24”. Opozicija Marsa se zgodi približno vsakih 26 mesecev. Vsakih 15 do 17 let se opozicija pojavi v tednih Marsovega prisončja (perihelij - točka orbite, ko je planet najbližje Soncu). Letos je Mars bil v opoziciji 22. maja 2016.


    Vir: http://www.universetoday.com/128498/complete-guide-mars-opposition-2016/


    Vir: http://mars.nasa.gov/allaboutmars/nightsky/mars-close-approach/



    Sledi nekaj slik Marsa - tudi ena duhovita domislica - posneli in obdelali člani Astronomskega krožka Gimnazije Šentvid - Ljubljana.







    Sledi še posnetek Saturna - problem je, da sta Saturn in Jupiter zelo nizko nad obzorjem.





  • Mars in Saturn v Škorpijonu
    - maj 2016




    Rimska cesta nad Španskima vrhovoma
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Martin Pugh; Legenda: Judy Schmidt

    Pojasnilo: To ni strela in ni udarila med tema dvema gorama. Diagonalni pas je v resnici osrednji pas naše Galaksije, dvojna vrhova pa sta poimenovana Španska vrhova -- vendar locirana v Koloradu, ZDA. Čeprav je vsak od Španskih vrhov sestavljen iz nekoliko različnih kamnin, sta oba stara približno 25 milijonov let. Ta spokojen sestavljen posnetek je bil narejen premišljeno z zlaganjem serije posnetkov, narejenih iz iste lokacije tekom ene noči v začetku prejšnjega meseca. Na prvi seriji posnetkov je bilo sestavljeno nebo v ozadju, z veliko detajli v Rimski cesti, prašnimi trakovi in velikim barvitim območjem, ki obdaja zvezdo Ro Kačenosca, takoj desno od središča. Ena slika neba je bila posneta skozi megleni filter, da bi postale svetlejše zvezde širše in bolj izrazite. Dodatno se planeta Mars in Saturn nahajata natanko nad vrhovoma in tvorita oranžen trikotnik s svetlo zvezdo Antares. Kasneje to noč je vzšla Luna, ki je naravno osvetlila s snegom pokrita vrhova gora.

    Vir: APOD



  • Sonce
    - 25. 5. 2016







    Te dni je Sonce na robu spet pokazalo svojo aktivnost (H-alfa teleskop Lunt 35 mm, slikano skozi okular). Ali se bo velika markantna pega AR2529 spet prikazala čez tri tedne?




  • 3D prehod Merkurja
    - 9. 5. 2016



    Dokaj verodostojen prostorski [3D] pogled na prehod Merkurja čez Sonce - 9. maj 2016. Sliko poglejte skozi barvna 3D očala (levi filter naj bo rdeč, desni pa moder). Zdi se, kot da Merkur (drobcena pikica) lebdi v ospredju.
    Med obema ekspozicijama, v razmiku 23 minut, je hitro orbitalno gibanje s hitrostjo 47,4 kilometra na sekundo premaknilo planet za več kot 65.000 kilometrov.
    Po sliki iz - http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160520.html - izdelal Z. V.




  • Tudi ljudje oddajamo radijske valove,
    - 13. 5. 2016


    Andrej Lajovic

    Z radijskim teleskopom je mogoče narediti zanimiv eksperiment, ki pokaže, da – čeprav na to običajno ne pomislimo – smo tudi ljudje izvor radijskih valov. Če človek stopi v snop antene radijskega teleskopa, se nivo merjenega signala po celem frekvenčnem območju opazno dvigne. Takšen eksperiment smo nedavno izvedli z radijskim teleskopom na Gimnaziji Šentvid.

    V šoli smo verjetno vsi slišali za koncept sevanja črnega telesa – če kakršenkoli objekt dovolj segrejemo, bo oddajal svetlobo. Poimenovanje pojava je sicer precej ponesrečeno, saj pridevnik črno takoj vzbudi asociacijo na nekaj, kar bi svetlobo prej absorbiralo kot pa oddajalo; izraz sevanje segretega telesa bi bil verjetno bolj nazoren. Pojav lahko opazujemo v čisto vsakdanjem življenju, na primer pri žarnicah na žarilno nitko, pri električnih kuhalnih ploščah in nenazadnje pri Soncu in zvezdah. Pri tem opazimo, da je izsevana svetloba teles na nižjih temperaturah bolj rdeča, z višanjem temperature pa postane najprej rumena, nato bela in na koncu modrikasta (slednjo je moč videti le pri zvezdah, saj na Zemlji le redko naletimo na dovolj visoke temperature).

    Iz tega sledi, da segreta telesa ne sevajo pri vseh valovnih dolžinah enako. Porazdelitev izseva glede na valovno dolžino opišemo s Planckovim zakonom. A če si ogledamo krivuljo, ki jo napove Planckov zakon, vidimo, da izsev ni omejen zgolj na vidno področje: nekaj elektromagnetnega valovanja se izseva tudi v valovnih dolžinah, ki so našim očem nevidne. Če se pomaknemo daleč proč od vidne svetlobe, proti valovnim dolžinam, ki ustezajo radijskem valovom, se izkaže, da postane krivulja skoraj ravna. Izsev je tam skoraj neodvisen od valovne dolžine, izsevana moč pa je kar v linearni zvezi s temperaturo objekta.

    Radijski teleskop je naprava, s katero opazujemo zelo šibke izvore radijskih valov, zato je prispevek vsakega toplega objekta, ki ga zajamemo v snop antene, že dovolj znaten, da ga vidimo na meritvah. To smo v nedavnem eksperimentu preverili tudi sami. Radijski teleskop smo usmerili v nebo tik nad horizontom in izmerili radijski spekter v okolici vodikove črte (1420 MHz). Izvore vodikove črte v naši galaksiji na meritvi vidimo kot "kup", ki se dviga nad ravnim ozadjem šuma sprejemnika. Takoj zatem smo ponovili enako meritev, le da je tokrat Andrej stopil pred anteno. Na koncu smo še enkrat ponovili začetno meritev (samo nebo), da bi pokazali, da se ne razlikuje bistveno od prve.

    Vpliv toplega objekta v snopu radijskega teleskopa

    Vpliv toplega objekta v snopu radijskega teleskopa. Rdeča in modra črta predstavljata meritvi, kjer je radijski teleskop opazoval zgolj nebo, zelena črta pa meritev, pri kateri je v snopu antene stal še človek. Zbiranje signala pri vsaki meritvi je trajalo 5 sekund, meritve pa so bile izvedene v razmikih po 10 sekund.

    Demonstracija je odlično uspela – spekter iz druge meritve kaže po celem frekvenčnem območju za približno 2 dB višji signal kot spektra iz prve in tretje meritve. Slednja se med seboj malenkostno razlikujeta, kar gre pripisati segrevanju čipa sprejemnika med meritvijo.

    Poskus zelo jasno pokaže, kako pomembno je zasnovati anteno radijskega teleskopa tako, da nima stranskih snopov, ki bi bili obrnjeni proti zemlji. Nebo ima namreč v radijskem področju efektivno temperaturo okoli 20 K, zemlja pa okoli 290 K. Radijsko sevanje zemlje lahko zato precej zmoti meritve šibkih izvorov v Vesolju.

    Vir - ADV: http://www.ad-vega.si/novice/2016-05-13-tudi-ljudje-oddajamo-radijske-valove/



  • Sonce,
    - 17. in 18. maj 2016






    17. in 18. maja 2016 je bilo moč opaziti, že z majhnimi alfa teleskopi, precejšnjo robno aktivnost Sonca. Velika markantna pega AR2529, ki je že aprila naredila obrat, je bila seveda očitna skozi navaden filter, kot tudi v H-alfa svetlobi.



  • Gravitacijsko valovanje - sto let od napovedi do odkritja,
    - 17. maja 2016 ob 18.00 uri na Fakulteti za matematiko in fiziko




    Astronomsko društvo Javornik je v torek 17. maja 2016 ob 18.00 uri na Fakulteti za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana, priredilo imenitno predavanje prof. dr. Andreja Čadeža, z naslovom:
    Gravitacijsko valovanje - sto let od napovedi do odkritja

    Predavanje je sledilo glavnim korakom na poti odkrivanja gravitacijskih valov. Predavatelj je začel s prvimi teoretičnimi razglabljanji, ki so vodila do teoretičnih napovedi fizikalnih lastnosti gravitacijskih valov – kako in koliko energije prenašajo in kakšen učinek imajo na snov. Dotaknili se je razlogov za petdesetletno ignoriranje potrebe po zaznavi gravitacijskih valov in vzpodbude, ki sta jo dala domnevno, čeprav na koncu nepotrjeno »odkritje« in odkritje dvojnega pulzarja 1974. Ta dva dogodka sta vlila zaupanje v realnost obstoja oddajnikov gravitacijskih valov in vzbudila vrsto aktivnosti za njihovo detekcijo. Na poti do končnega odkritja, ki je zahtevalo dobrih štirideset let trdega dela, je bilo treba premagati vrsto tehnoloških problemov, ki jih je prof. Čadež zares slikovito in nazorno opisal. Poudaril je, da je Webrov neuspešen poskus detekcije - kljub neuspehu, oz. prav zaradi njega - imel pomembno vlogo - saj so po njem šli na metodo detekcije valov preko interferometrije, ki pa je na koncu le rodila sadove. Prof. Čadež je v drugi polovici osemdestih let v ZDA sam sodeloval pri razvoju detektorja gravitacijskih valov - o tem nam je, po koncu njegovega sodelovanja, pripravil tudi imenitno predavanje. Takrat še ni bilo svetovnega spleta, bilo je tudi vrsto ostalih ovir za spremljanje znastvenega dogajanja v svetu in doma - in zato je bilo tisto predavanje za nas vse še toliko bolj pomembno - smo prišli v stik s špico mednarodnih raziskovanj. Prof. Čadež je svetovno priznan strokovnjak splošne teorije relativnosti - ki je pri opisu in detekciji gravitacijskih valov prvo orodje.
    Večji del vsebine zadnjega Čadeževega izjemnega predavanja se da razbrati iz spodnjih slik.





























  • Prehod Merkurja čez Sonce,
    - 9. maj 2016



    Vponedeljek, 9. maja 2016, bo Merkur potoval pred Sončevo ploskvico. V srednji Evropi bo prehod potekal med 13:12 in 20:44 po poletnem času. Dogodka ne smemo zamuditi - a, upajmo na jasno vreme ...
    Oprema:
    Teleskop ali daljnogled z OBVEZNIM filtrom na objektivih. Prizor bo še toliko lepši skozi H-alfa teleskope.
    Najbolj varna je dovolj velika projekcija Sonca na belo podlago.


    Merkur je premajhen in predaleč, da bi prehod videli zgolj s posebnimi očali, ki se uporabljajo ob Sončevih mrkih!!!

    LAHKO SE NAM PRIDRUŽITE NA TERASI GIMNAZIJE ŠENTVID - LJUBLJANA, PRUŠNIKOVA 98 - da tako skupaj podoživimo ta lep in redek nebesni pojav.
    DRŽIMO PESTI ZA JASEN DAN.


    Animacija prehoda (računalniška simulacija Spike): https://www.youtube.com/watch?v=-XIfcOdUFYc


    Zgoraj, prehod Merkurja čez Sonce 7.5.2003, posnel Astronomski krožek Gimnazije Šentvid - Ljubljana. Podatki: sončni filter MEADE na objektivu, čas osvetlitve 1/500 sekunde, film Konica 200 ISO; teleskop MEADE LX200 10", f/6,3.


    Več na:
    http://astronomska-revija-spika.si/ne-zamudite-prehod-merkurja-pred-soncem-9-maj-2016/


    Dinamika prehoda: http://eclipsewise.com/oh/tm2016.html

    Table 1: Geocentric Phases of the 2016 Transit of Mercury
    Event Universal Time Position Angle
    Contact I11:12:1983.2°
    Contact II11:15:3183.5°
    Greatest Transit14:57:26153.8°
    Contact III18:39:14224.1°
    Contact IV18:42:26224.4°


    Table 4: Transits of Mercury: 2001-2100
    Date Universal Time Separation
    2003 May 0707:52708"
    2006 Nov 0821:41423"
    2016 May 0914:57319"
    2019 Nov 1115:2076"
    2032 Nov 1308:54572"
    2039 Nov 0708:46822"
    2049 May 0714:24512"
    2052 Nov 0902:30319"
    2062 May 1021:37521"
    2065 Nov 1120:07181"
    2078 Nov 1413:42674"
    2085 Nov 0713:36718"
    2095 May 0821:08310"
    2098 Nov 1007:18215"

    Sledi nekaj komentarjev in slik iz terase gimnazije Šentvid. Do 15. h je bilo moč prehod Merkurja spremljati dokaj kvalitetno (le občasno so opazovanja motili posamezni oblaki in koprena), nakar so izjemen dogodek prekinili oblaki (za srečneže se je spet videl nekaj minut pred zahodomo Sonca). Pridružili so se nam tudi nekateri člani astro-U3 (Marko, Bojan, Helena in Milena z vnukom) in celotna skupina geografov - oz. zgodovinarjev iz U3. Ko se je pooblačilo, smo obiskovalcem pokazali prehod Merkurja iz spletnih aplikacij in našo odlično animacijo prehoda Venere iz leta 2004, ter radijski teleskop. Prihajali so tudi obiskovalci iz okolice, učenci in učitelji iz gimnazije in ostalih šol.


    Merkur je na levi - 13:20 - 8 min. po začetku prehoda.


















    Klemen in Andrej sta prehod Merkurja dodatno popestrila s Sončevim spektrom preko uklonskega zrcala (zrcalo z razami), na katerega sta spuščala odbito Sončevo svetlobo z zunanjega zrcala skozi režo priprtih vrat. Lepo so se zaznale absorbcijske črte natrija, kalcija, železa, magnezija, vodika, ...



















    Sledijo še Martinove slikice. Nekaj minut pred zahodom, se je Sonce spustilo pod oblake in so redki srečneži imeli še par minut časa za opazovanje prehoda Merkurja. Martin pravi, da so imeli vaje iz hitrostnega pripravljanja teleskopa - iz imen slik (datum-čas) se vidi, kako malo časa so imeli. Za pripravo lunta so rabili dobre pol minute. Na eni izmed slik se tudi vidi izboljšava Cikinega stojala (da teleskop ne opleta, so za zapolnitev obosnih vrzeli uporabili izvijača), za zaključek uspešnega denva in večera pa so spustili še lampijonček. Sam sem moral ob 18:30 na pot na Štajersko ...


    2016-05-09 20.06.33mala_.jpg


    2016-05-09 20.06.52mala_.jpg


    2016-05-09 20.08.29mala_.jpg


    2016-05-09 19.04.55mala_.gif


    2016-05-09 22.44.49mala_.jpg



    PRIMERJAVA
    * Povezava na animacijo prehoda Venere iz 8. jun. 2004, ki je bila po prenosu poravnana na Sonce in je bila ena najboljših tovrstnih animacij.



    Glasbeni video prehoda Merkurja iz SDO
    Avtorstvo videa: NASA's Goddard Space Flight Center, Genna Duberstein; Glasba: Encompass by Mark Petrie

    Pojasnilo: Kaj je ta majhna črna pika, ki se giblje čez Sonce? Merkur. Verjetno najbolj jasen razgled na prehod Merkurja pred Soncem je bil iz Zemljine orbite. Solar Dynamics Observatory je zagotovil nemoten pogled in ga je posnel ne samo v optični ampak tudi v pasovih vijolične svetlobe. Tukaj je prikazan sestavljen film prehoda, sinhroniziran z glasbo. Čeprav se dogodek lahko izkaže za znanstveno uspešen za boljšo določitev komponent ultra tanke Merkurjeve atmosfere, se je gotovo pokazal tudi kot uspešen v kulturnem smislu, z vključitvijo ljudi širom sveta v opazovanje redkega astronomskega dogodka. Mnogi spektakularni posnetki tega prehoda Merkurja iz zemeljske oble in nad njo so ponosno razstavljeni.

    Vir: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160511.html




  • Opazovanju na Kureščku,
    - petek 6. maj 2016


    V A B I L O
    Aprilsko opazovnje je odpihnilo vreme...
    Zato vas vabimo, da senam pridružite s teleskopi na Kureščku na opazovanju nočnega neba v petek, 6. maja 2016. Poslušalce smo povabili naj pridejo po 20:30... Javno opazovanje nočnega neba je namenjenju praznovanju 15 - letnice oddaje Zanimivosti nočnega neba! Če imate čas, se nam pridružite in popestrite večer. Hvala vsakemu, ki bo prišel!
    Vabi
    Boris Kham, avtor oddaje

    Nekaj vtisov iz srečanja astronomov ob praznovanju 15 - letnice oddaje Zanimivosti nočnega neba!

    Ker so bile napovedane nevihte, sem pričakoval skromno udeležbo. A na travniko nad kočo sem okrog 21:30 zagledal prav spodobno število ljubiteljev astronomije.
    Iz ADV nam zaradi družinskih obveznosti ni ravno uspelo zagotoviti številčne udeležbe.
    Ker je potrebno take pedagoge kot je Boris Kham in oddaje, ki nas motivirajo in vzgajajo v smeri razumevanja in raziskovanja vesolja, podpreti z vsemi pozitivnimi pristopi - z dejanji - sem se torej tudi sam odpravil na Kurešček - da se oddolžim-o Borisu ... S sabo sem vzel zgolj daljnogled Vixen 16X80 in mini refraktorček (premera 80 mm, gorišča 330mm, f/4.1 - z Amicijevo prizmo) na Orionovi namizni Dobsonovi montaži. Z okularjem GSO SuperView 20 mm - s poljem (FOV) 70°, ki da povečavo 16.5X in efektivno polje sistema 4.2° (z izstopno zenico 4.85 mm), je naprava prav luštna za razsute kopice, galaksijo M31, M33, meglico Severno Ameriko pa še marsikaj drugega se da dokaj kvalitetno opazovati (tja do povečav blizu 100X).
    Da astronomi amaterji povezani s Šentvidom le nismo bili preskromno zastopani, so poskrbeli Nada, Sandi in Marko iz Repatic in kometov - ki so prispevali k srečanju vso svojo opremo. Res sem se jih razveselil ... Tudi Boris nas je bil vesel.
    Noč je bila zelo prijetna, temperature so bile prav znosne in optika se sploh ni orosila - krasno!!! Mirnost ozračja je bila tudi spodobna in povečave do 200X in več, so bile za kroglaste kopice in planete izjemno kontrastne. Moram priznati, da se je tudi meni bilo težko odpravit in pripeljat na Kurešček (družina, težave z očmi, ....), a ko sem zagledal Borisa in toliko navdušenih udeležencev ter prekrasno zvezdno nebo - sem vedel, da sem ravnal še kako prav. Mnogih astronomov sem se spomnil po glasu izpred petih let (večinoma se srečujemo v temi) - ko smo praznovali 10 let oddaje Zanimivosti nočnega neba - in mnogi so mi priznali, da so, kot sam, spet prvič po petih letih na tem opazovalnem prostoru.
    Mrak (ta del opazovanj sem zamudil) je popestril Jupiter s plesom Galilei-Mariusovih lun, čez njegovo ploščico je potovala luna Kalisto - na robu je bila dobro vidna še velika rdeča pega.
    Največja opazovalna naprava je bila 40 cm Dobson, f/5 in to z vodenjem - prav imenitno, lahko si opazoval brez bojazni, da ti nebesni objekt uide - tudi sama optika je izjemno kvalitetno brušena. Takole v navtičnem mraku sem uspel bežno preletetiti teleskope in bilo je kaj videti - od refraktorjev 70 mm do 152 mm premera, Newtne 200 mm, 250 mm, 400 mm - manjši na nemških montažah, 250 mm premera in več pa na Dobsonovih. Včasih zelo popularni teleskopi Schmidt–Cassegrain so bili zastopani v velikostih od 20 cm do 28 cm. Na srečanju je bil tudi redko viden Klevtsov–Cassegrain 20 cm, f/8. Lahko da se motim, a sam nisem opazil nobenega Ritchey Chrétiena - večinoma z njim slikajo, pa vendar. Na takih srečanjih zmeraj spoznaš kaj novega - nova domiselna stojala, izboljšano optiko, ... recimo nov Borisov Celestron SC 11 palcev je precej bolj kontrasten kot starejše izvedbe. Tokrat sem posebno pozornost namenil napravam do 20 cm premera, kot so recimo Sandijev Newton 20 cm, f/5, Markotov Klevtsov–Cassegrain 20 cm, f/8 (dober kontrast). Spet znova me je navdušil refraktor 15 cm, f/6 na dve leči (akromat). Za meglice in galaksije izjemen - kontrasten - galaksija M51 Vrtinec, oziroma galaktični par (NGC 5194, NGC 5159), je bila v njem prav izstopajoča in to pri povečavi 30X.


    Opazovali smo tudi komet 252P/Linear v Kačenoscu - označen na karti - ocena magnitude je bila stopnje 9+.


    Po polnoči so nebo krasili kar trije planeti vidni s prostimi očmi - Jupiter v Levu, Mars in Saturn v Škorpijonu - sliki zgoraj in slika spodaj. Res prekrasen prizor.








    Še slika z Borisom za spomin - na sliki so še Marko levo, desno Nada in Sandi.

    Nekje ob enih zjutraj se je začela na vzhodu kopičiti koprena in je zakrila del Poletnega trikotnika ... Srečanje je bilo eno bolj simpatičnih - hvala Borisu in seveda vsem udeležencem - brez druženja astronomov ni astronomije.
    Če si vajen zgolj Šentviškega preosvetljenega neba, predstavlja Kurešček nebesa. Krokarja v Šentvidu težko zaznamo, tukaj je žarel v vsej svoji lepoti temnega južnega neba. Mi je pa žal, da pred petimi leti nismo neba pomerili s "Sky Quality Metrom". Nebo se mi je tokrat na severu, proti Ljubljani, zdelo še za kako magnitudo svetlejše kot leta 2011 (Kasiopeja se je kar izgubila v svetlobi Ljubljane). Torej ne upoštevamo uredbe o omejitvi svetlobnega onesnaženja - "Ižanka" proti Ljubljani izgleda že kot kako letališče - ogromno lučk ob cesti se že zažira globoko v "Lublansko barje".

    Srečanje maja torej sploh ni tako napačno - nočne temperature so že dokaj znosne. Tudi vlaga je v aprilu in maju nekaj manjša (pravijo, da delno tudi zaradi vegetacije). Cesta na Kurešček pa je v zadnjih letih postala prava pot skakalnic (kot za nalašča za Petra Prevca), posejana s preštevilnimi ležečimi policaji (a varnost na cesti seveda šteje).





  • Vrnitev sistema peg AR2529,
    - 5. maj 2016



    Prejšnji mesec je sistem peg AR2529 (v obliki srca, "THE HEART-SHAPED SUNSPOT") povzročil najmočnejši Sončev izbruh od začetka leta 2016 (razred M6.7). In ta sistem peg se je, za nas na oddaljenem nevidnem delu Sonca, ohranil in se je spet pojavil na robu (levi vzhodni rob Sonca) in tako začel nov rotacijski cikel.



  • "Podkovanje Kozoroga",
    - 2. 5. 2016


    Bil je praznični ponedeljek, nebo prekrito z oblaki, kar je prav primeren dan za ročna dela ...
    Teleskopu Explore Scientific (ES) Ultra Light Dobson 254 mm, f/5 - Kozorogu, ki bo odromal na Kredarico - je Andrej prejšnji ponedeljek sešil srajčico - zaščitno obleko (proti prahu in stranski svetlobi), ta ponedeljek pa je dobil še podaljšano podnožje. Zakaj? Explore Scientific je očitno obul prevelike čevlje - saj so njegovi prvi Dobsoni izredno šlampasto zasnovani - tritočkovno podnožje je premalo narazen, drsna ploskev za azimutno premikanje je upogljiva (kar pomeni histerezo - cev se ne ustavi v smeri izvedene rotacije, ampak se zaradi prožne drsne ploskve odmakne od željene smeri).
    Težavo s tritočkovnim podnožjem smo rešili tako, da smo na trikotno osnovo pritrdili odvečne nosilce radijskega teleskopa. Klemen je nosilce poiskal in jih zložil na trikotno osnovo in rešitev se je pokazala kot prava, vso ostalo veselje pri montaži, vrtanju, vrezovanju navojev, žaganju ... prikazujejo slike.
    Tudi fokuser je bilo potrebno prestaviti, a to smo storili že lani jeseni - samo iskalo in osnova iskala (čevelj) sta povsem neuporabna. Edino, kar se zdi uporabno pri tem Dobsonu, je optika. A optika brez kvalitetne montaže in samega stojala, ni veliko vredna. No, po naši posegih je Kozorog postal prav spodobna naprava.













  • Astronomska opazovanja,
    - 25. 4. 2016


    Bil je zelo mrzel ponedeljek - a vreme se je ravno toliko izboljšalo, da so bila mogoča dokaj dostojna astronomska opazovanja. Luna z Marsom je vzšla okrog 23 h, tako da je bilo večerno nebo do te ure dokaj temno.
    Obiskala sta nas brata Miha in Gašper z očetom in v mraku smo si skupaj ogledali oddaljeno Kredarico (nov dom našega Kozoroga) - uporabili smo Ciko. Koča se je jasno ločila od okolice, zaznalo se je tudi vrtenje vetrnic. Aljaževega stolpa na Triglavu še ni bilo moč zaznati - prekriva ga namreč sneg. Za nekaj minut smo lahko opazovali tudi precej aktivno Sonce v H-alfa svetlobi. Ogledali smo si še nekaj klasičnih objektov pomladnega neba, seveda je Jupiter bil prvi na meniju opazovanj. Na koncu je prišla na vrsto še kroglasta kopica M13 v Herkulu - značilen poletni objekt.
    Andrej je s sabo prinesel šivalni stroj in skrojil ter sešil imenitno obleko za našega Kozoroga - teleskop Explore Scientific (ES) Ultra Light Dobson 254 mm, f/5 - ki bo odromal na Kredarico. Vmes nas je obiskal še "kiklop z Explore Scientific očesom" in Kozorogovo obleko. Marsikaj je že bilo v našem astronomskem observatoriju, tudi citre, bicikl, Sunita, a šivalni stroj še ne ...
    Klemen in Jure pa sta to noč obujala spomine - na oder našega observatorija sta po dolgih letih (najbrž šestih) spet postavila starega dobrega MEADa, LX200 - a tokrat rahlo mlajšega, ki nam (ADV) ga je lani podaril Luka. Kaj vse smo morali storiti davnega leta 1993, da smo ga smeli in mogli kupiti - hvala ga. Marta (a vse se je spet začelo z razstavljenim teleskopom AT140 na Kunaverjevem stojalu [1990] in z Jupitrom v Levu [1992] - kot letos - in tako minevata dobri dve Jupitrovi leti, ki so me in nas vse, prilimale med staro šentviško teraso in zvezdno nebo - v slovenski Stonehenge).
    Martin pa je predstavil še Rimsko cesto projecirano na zametek naše nove ADV vrtljive zvezdne karte - prav imenitna bo. Na hitro smo še preleteli spletni kalkulator optičnih karakteristik teleskopa: http://www2.arnes.si/~gljsentvid10/teleskopi.html#kalkulatorji
    Večerna zarja je bila okrašena s prav posebnimi oblaki - zanimivimi prizori - silhuetami naših članov na terasi, z zmeraj očarljivo veduto očaka Triglava v ozadju ...
    Sledi nekaj slik iz te zanimive noči - ki so jo okrog polnoči zakrili oblaki.




















    Še slika Sonca v H-alfa svetlobi iz 26. aprila 2016 - Sonce se je spet okrasilo z nekaj lepimi protuberancami. Čakamo še na morebitni povratek pege AR2529.




  • 7. Eko konferenca,
    - 22. april 2016


    22. aprila 2016 je somentor in predsednik AKGŠ&ADV Klemen Blokar predaval na 7. Eko konferenci na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
    Konferenco sta organizirala društvo Planet Zemlja in Agencija Republike Slovenije za okolje. V prvem deli konference so govorci predstavili opazovanja in meritve - podatke, s katerimi opisujemo stanje okolja - spremljanje vremenskih in podnebnih razmer. Sodelovali so honorarni opazovalci meteorološke mreže ARSO, klimatolog in člani Vremenskega društva ZEVS.
    Pomen astronomije za razvoj človeštva in kaj vse lahko vidimo na nebu, je predstavil predsednik Astronomskega društva VEGA Klemen Blokar. V drugem delu pa se je skušalo z gospodarsko-okoljskega vidika odgovoriti na vprašanja: Ali lahko razvijamo gospodarstvo v sožitju z okoljem? Prinaša rešitev zeleno gospodarstvo z uvajanjem zaprtih snovnih in energetskih krogov? Je mogoče degradiranemu okolju ponovno vdihniti naravno bit?



  • Preprosta, a čudovita ideja,
    - Andromeda vzhaja nad Kolumbijo



    Andromeda vzhaja nad Kolumbijo
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Hugo Armando Rua Gutierrez

    Pojasnilo: Kaj vzhaja nad hribom? Galaksija. Čeprav nikoli niso videli same galaksije, so trije prijatelji marljivega astrofotografa doživeli nočno nebo iz prve roke -- ne samo trak naše Galaksije, ampak tudi soseda naše Galaksije -- galaksijo Andromeda. Snemanje scene je zahtevalo natančno planiranje, vključno z iskanjem primernega mesta, čakanje na lepo vreme, usklajevanje relativnih kotnih velikosti z zoom objektivom, upravljanje talne osvetlitve in minimiziranje absorpcije svetlobe v atmosferi. Premišljeni posnetek je tako postavil prijatelje na okoli 50 metrov visok hrib, oddaljen kakih 250 metrov. Prikazana enojna ekspozicija je bila posneta lanskega 26. julija okoli 23h30 v kraju Guatape, Kolumbija, okoli dve uri oddaljenem od mesta Medellin. Okoliške zvezde vse pripadajo naši Galaksiji, majhna galaksija tik nad M31 je Andromedina satelitska M110.

    Vir: APOD





  • Astronomska opazovanja,
    - 11. 4. 2016


    Proti večeru se je toliko zjasnilo, da se je dalo dokaj spodobno opazovati in snemati nočno nebo. Obiskal nas je tudi osnovnošolec Miha (skupaj z očetom) iz Kranja. Nekaj po 19. h smo ravno še ujeli Sonce pred zaidom in veliko pego na površini naše Zvezde, ki nam bo - morebiti v teh dneh - zaradi koronalne luknje, prinesla polarni sij (opazujete večerno nebo)!
    Spet smo tekmovali, kdo bo prvi v večernem maraku opazil planet Jupiter - zmagal je seveda Martin. Martin je tudi - iz efemerid "Glej jih, zvezde" - takoj izbrskal, da je te dni elongacija Merkurja največja in je torej planet, ki bo 9. maja prečkal Soce, v ugodni legi za opazovanja. Kamlu po zahodu Sonca smo ga ujeli - slika v okularju je zelo opletala, a se je dalo zaznati Merkurjevo meno. Na zahodu se je nebo spodobno zjasilo, tako da je Merkur oranžno žarel še do samega zaida za Polhograjskimi hribi.
    Nakar smo opazovali nadvse elegantno jadranje dveh ujed na vrtinčnih stebrih zraka, s prekrasno koliso Šentviškega hriba in prelepo mlado Luno v ozadju.
    Ko se je popolnoma stemnilo, smo naredili kratek sprehod po ozvezdjih pomladnozimskega neba - in pogledali še nekaj svetlejših objektov: čudovite Jasli M44 (z daljnogledom 15X70), M81 in M82 (s Ciko - teleskop Dobson 30 cm, f/5), Mizar in Alkor, seveda Luno ... Osnovnošolec Miha se je razveselil naše zvezdne karte, tako da bo lahko tudi sam iskal in opazoval lepote nočnega neba.
    Dijaki so skupaj z mentorji snemali Luno in na kocu na "pepelnatem" robu Lune ugotovili, kako točkasta zvezda kar v "trenutku" - ob okultaciji z Luno - pričakovano izgine (dogodek je vse fasciniral - sploh - ker smo uporabili Bahtinovo masko). Pri planetih temu seveda ni tako - saj so toliko blizu, da so videti kot majhne ploščice in tako pri okultaciji z Luno počasi zahajajo za Lunine "gore" - tak pojav smo tudi že opazovali.
    Še zanimivost - daljnogled SkyMaster 15X70 je po x-krivdi ostal cel teden zunaj na mizi (sonce, dež, veter, prah ... so si ga torej privoščili), a (za zdaj) ne kaže nobenih znakov preperelosti, nobenih poškodb optike, ... - 3(x)hura za SkyMasterja.
    Sledi nekaj slikic.






















  • Sonce in velika pega AR2529
    - 12. 4. 2016





    Sonce te dni krasi velikanska pega AR2529.


    Heartspot - primerjava velike pege in Zemlje.
    Vir: http://www.spaceweather.com/


    Koronalne luknje so področja v zgornji atmosferi Sonca, kjer magnetne silnice zavijejo nazaj in omogočajo pobeg Sončevega vetra. Na kombinirani sliki Sonca je magnetno polje označeno s tankimi belimi sledmi. Puščice pa kažejo tok Sončevega vetra.
    Vir: http://www.spaceweather.com/

    NOAA napoveduje, da bo 13. aprila kar 75% verjetnost za geomagnetno nevihto razreda-G1, saj se pričakuje, da bo na ta dan tok Sončevega vetra zadel Zemljino magnetno polje. Opazovalci nočnega neba morajo biti torej pozorni na polarni sij (auroro). Ko vidiš, doživiš polarni sij - tega ne pozabiš.


    Sonce 13. aprila 2016.




  • Astronomska opazovanja,
    - 4. 4. 2016
    (Sonja in Tone na obisku, mi pa brez ključev)


    Vir slike: APOD

    Po nekajtedenskem slabem vremenu, se je ta ponedeljek vreme le usmililo astronomov, tako da smo lahko še dokaj verodostojno pokukali proti zahajajočemu zimskemu delu naba. Zimski asterizem Šestkotnik smo še ravno ujeli za "Bikov rep".
    A uvod v opazovanja ni bil ravno obetaven, optimalen. Sam sem se pojavil pred šolo kot padalec iz posebnega dogodka, tako da s sabo nisem imel ključev observatorija. Klemen je zbolel, ko se pojavi rešitelj Andrej pa žal tudi ni bilo velikega veselja, saj mu kolega ni vrnil ključev. V goste pa sta nam prišla še Sonja in Tone iz Ludvikove skupine.
    Ni kaj - Andrej je skočil do Klemena po ključe - gost g. Tone pa nas je gostitelje prijazno povabil k Mrežarju na klepet in osvežitev ... V zahvalo pa smo obema podarili ADV zvezdno karto celotnega neba. Druženje s Sonjo, Tonetom in mladimi astronomi je bilo prav prijetno in poučno. Najprej smo jima ekspresno predstavili naš observatorij. Nato je Andrej razložil delovanje šolskega radijskega teleskopa. Na kratko, v slikah, smo preleteli še zgodovino "Šentviške astronomije". V tem času pa se je ravno dovolj stemnilo.
    Nato smo nekje do 22. h opazovali in se učili ozvezdij pomladnega ter zimskega neba. S Ciko (teleskop Dobson 30 cm, f/5) smo ujeli (za Šentvid) nekaj prelepih podob:
    meglico M42, kopici Hi-h (bili sta že precej nizko), velikana Jupitra, galaksiji M81 in M82, impozantno kroglasto kopico M3, večzvezdje Mizar in Alkor, vznemirjajoče dvozvezdje Karlovo srce.
    Čas nam kaj več ni dopuščal - M45, M44, Deževnice ... smo torej zgolj ošvrknili s prostimi očmi.
    Jupiter se je pokazal v najlepši luči - na "površini" planeta so bile lepo vidne atmosferske proge, vse štiri lune pa so se bahavo postavile v vrsto (Io, Evropa, Ganimed in Kalisto - poimenoval jih je Simon Marius). Kar nekaj časa smo namenili pomenu zodiakalnega ozvezdja Bik za naše prednike in posredno za nas. Tudi Siriju, Orionu, Betelgezi, prelepi Orionovi meglici M42, obhodnemu času Jupitra, ki to pomlad kraljuje skupaj z Levom na večernem nebu, itn, smo posvetili kar nekaj časa (tako v besedi, kot z opazovanji). Tone nas je še pohecal, če kaj uporabljamo Jakobovo lestvico do zvezd (Geneza). Čas pod zvezdnim nebom posebej hitro teče in tako smo nekje ob 22. h končali z astronomskimi opazovanji - na katera smo, nekoliko nestrpno, čakali že kar nekaj tednov.
    Opazovanja so bila ravno dovolj dolga, da je ga. Sonja doživela začetek Orionovega zahoda, in ta izkušnja, kako hitro se podoba neba spreminja - je na ga. Sonjo naredila prav poseben vtis. Nebo je seveda najstarejša ura, koledar, ki je zdaleč najbolj zaznamoval zgodovino človeka, naš razvoj, ritem, umetnost, naša hrepenenja ...
    Sledita še dve podobi tega prikupnega večera.


    "Priprava (doping) na astronomska opazovanja, da bomo videli čim več dvojnih zvezd."


    Med predstavitvijo radijskega šolskega teleskopa, 4. 4. 2016 - terasa Gimnazije Šentvid - Lj.




  • S kot čip majhnimi vesoljskimi ladjami do naslednje zvezde
    - 12. april 2016


    Po nekaterih predvidvanjih bi projekt lahko zaživel v 30 letih
    Vir: London - MMC RTV SLO
    Fundacija ruskega bogataša Jurija Milnerja v sodelovanju z Markom Zuckerbergom financira projekt vesoljskega plovila, ki bi teoretično lahko doseglo nam najbližji zvezdni sistem v 30 letih.
    Čeprav je nam najbližji zvezdni sistem Alfa Kentavra oddaljen 40 bilijonov kilometrov in bi ob trenutni tehnologiji do njega potrebovali 30.000 let, so nekateri strokovnjaki prepričani, da bi lahko tehnologije, ki so trenutno v razvoju, ta čas skrajšale za 1.000-krat, piše BBC. Da gre za resno namero, kaže tudi to, da je projekt podprl zvezdniški fizik Stephen Hawking.
    Astronomi po njegovih besedah namreč domnevajo, da obstaja dokaj dobra možnost, da v Alfi Kentavri obstaja Zemlji podoben planet, a se nam bo več razkrilo skozi raziskave v naslednjih dveh desetletjih. In to bi lahko bil dober razlog za potovanje do zvezd v naši vesoljski soseščini.
    Koncept je naslednji – vesoljska plovila, na tisoče, bi zmanjšali na velikosti računalniških čipov, vsako od njih pa bi imelo sončno jadro, ki bi ga poganjal sončni veter. Velikanski laser na Zemlji bi tem plovilcem dal začetni zagon, njihova končna hitrost pa bi dosegla 20 odstotkov svetlobne.
    A do končne izdelave bo treba premagati še kar nekaj ovir, kot je miniaturizacija kamer, instrumentov in senzorjev, tako da jih bodo lahko vstavili na čip. Poleg tega bo treba razviti tudi dovolj močno jadro, ki se bo lahko uprlo močnemu laserskemu žarku, ter najti način, kako slike in podatke spraviti spet na Zemljo. In seznam se tu ne konča.
    Zahtevna naloga, so si enotni strokovnjaki, a ne nemogoča. Še več, Hawking je prepričan, da bo uresničena v naslednjih 30 letih.




  • Polarni siji in magnetosfera Jupitra
    - apod 6. april 2016



    Polarni siji in magnetosfera Jupitra
    Ilustracija avtorske pravice: JAXA; Avtorske pravice vstavljene slike: NASA, ESA, Chandra, Hubble

    Pojasnilo: Jupiter ima polarne sije. Podobno, kot v bližini Zemlje, se tudi magnetno polje največjega planeta našega Osončja zgosti ob sunkih nabitih delcev iz Sonca. Ta magnetna zgostitev usmeri nabite delce proti Jupitrovima poloma in naprej v atmosfero. Tam so elektroni občasno vzbujeni ali izbiti iz atmosferskih plinov in po rekombinaciji z atmosferskimi ioni oddajajo svetlobo polarnega sija. Na prikazani ilustraciji je veličastna magnetosfera okoli Jupitra v akciji. Vstavljena slika, ki je bila posneta z rentgenskim observatorijem Chandra v Zemljini orbiti in objavljena prejšnji mesec, kaže nenavadno močno rentgensko svetlobo, ki jo oddajajo Jupitrovi polarni siji, prikazani v umetni vijočni barvi. Chandrin insert je postavljen čez posnetek v vidni svetlobi, narejen ob drugem času s Hubblovim vesoljskim teleskopom. Polarni sij na Jupitru je bil viden oktobra 2011, nekaj dni po silovitem izbruhu koronalne snovi.


    Vir: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160406.html



  • Sonce v H-alafa svetlobi,
    - 1. in 2. april 2016







    Sonce v H-alafa svetlobi, 1. april 2016. Ta dan je bilo Sonce na robu izjemno aktivno - očitno 24. cikel Sonca še ni ugasnil - to kaže tudi izrazita pega in spremljevalke.


    Zadnji trije Sončevi cikli, vir: wiki.
    Cikel pojavljanja Sončevih peg traje okrog 11 let. Točka izrazite aktivnosti, z največ pegami in skupinami peg, je Sončev maksimum, obdobje brez peg ali z redkimi pa je Sončev minimum. Na začetku cikla se pege pojavljajo na 30° do 45° severnih in južnih širin glede na ekvator Sonca. Potem se med Sončevim maksimumom spuščajo proti ekvatorju do nekje 15°, nato pa celo do 7°.


    Izrazit izbruh na robu Sonca - 2. april 2016.




  • Trk z Jupitrom
    - 17. 3. 2016


    Kot kažejo posnetki dveh amaterjev, je Jupiter 17. marca 2016 doživel trk s kometom ali asteroidom. Avtor prvega posnetka je amaterski astronom Gerrit Kernbauer (star 31 let) iz Modlinga, sosednja Avstrija. Posnetek je nato naložil na spletno stran Youtube, kjer si ga je ogledalo nepričakovano veliko gledalcev - na milijone.
    Kernbaur v začetku sicer ni bil prepričan, kaj točno je ujel na posnetke. “Pogled ni bil najboljši, zato sem se obotavljal procesirati posnetke. Ne glede na to, deset dni kasneje sem posnetke vendarle pregledal in opazil čudno svetlobno packo, ki se je na robu planetarnega diska pojavila za manj kot sekundo,” je svoje odkritje komentiral avstrijski astronom.
    Podoben dogodek se je zgodil leta 1994. Takrat so koščki kometa Shoemaker-Levy 9 trčili v Jupitrovo atmosfero. Zanimivo je, da je Kernbauer uporabil relativno skromen teleskop - 20 cm premera (večini dobro poznan Skywatcher Newton 200/1000, 8", f/5 ). Ta podatek daje pogum tudi vsem ostalim astronomom amaterjem, da za snemanja in opazovanja zelo zanimivih astronomskih dogodkov ni potrebna zelo draga opreme, ampak predvsem vztrajnost - opazovanja in snemanja - tudi vreme ne sme biti izgovor.
    Kmalu za avstrijskim posnetkom se je na Youtubu pojavil tudi črno-beli posnetek iz Irske, ki še bolj nazorno prikazuje dogajanje v trenutku trka. Avtor tega posnetka je astronom Phil Plait, ki je prav tako mnenja, da gre za trk manjšega asteroida ali kometa. Planet je tako velik in masiven, da s svojo gravitacijo privlači mnoge mimoleteče objekte.
    To je še en dokaz in razlog, zakaj pravimo, da je Jupiter tudi varuh življenja, same Zemlje. S svojo maso - gravitacijo - posrka (prestreže) večino kometov in asteroidov, ki bi sicer lahko pokončali, pometli z življenjem na naši ljubi Zemlji. Lahko, da nam bo kdaj v bodoče uspelo kako tako grožnjo Zemlji tudi preprečiti ..., če bo, bo to dalo našim tehnologijam, človeškemu razvoju (do katerega smo kdaj upravičeno kritični) čisto novo dimenzijo, nov smisel ...




    Vir: http://www.space.com/32420-jupiter-asteroid-impact-rate.html

    Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=qAJI4gqX3Zg

    http://blog.asteroidday.org/2016/03/30/interview-with-gerrit-kernbauer-observing-an-impact-on-jupiter/

    http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/observing-news/another-impact-on-jupiter-032920161/

    https://www.youtube.com/watch?v=HakDInn_pHE&feature=youtu.be




  • Opazovanja na Kureščku
    - prestavljeno na maj


    Zadnje obvestilo organizatorja (31. marec 2016).
    DANES SMO SE POGOVARJALI Z DEŽURNIM PROGNOSTIKOM IN JUTRI BO "VREME NAGAJALO", ZATO SEMO SE ODLOČILI , DA JUTRI NE BO JAVNEGA OPAZOVANJA NA KUREŠČKU IN DA SE VIDIMO MAJA... Vsem, ki ste želeli priti in popestriti večer, HVALA.
    Vidimo se maja 2016.

    Vabilo:
    Ob petnajstletnici oddaje Zanimivosti nočnega neba vabimo ljubitelje astronomije na javno opazovanje nočnega neba in pogovorom o vesolju (astronomiji) na Kurešček v petek, 1. aprila 2016 od pol osmih zvečer naprej do ... jutra. Ob tem vabimo in tudi želimo, da se nam pridružijo tudi astronomi amaterji z svojimi teleskopi in tako popestrijo večer. Poskrbeli bomo za 220V priključek. V četrtek, 31. marca 2016, se bomo pogovorili z dežurnim prognostikom in objavili na internetu in na valovih radia Ognjišče, če bo srečanje na Kureščku. Če bo odpadlo, bomo vajo ponovili v maju 2016.
    Prisluhnite nam!
    Boris Kham


    Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče, Doživetja narave: http://audio.ognjisce.si/oddaje/Dozivetja_narave

    Zanimivosti nočnega neba
    April 2016
    V petek, 1.april 2016, bo na valovih radia Ognjišče od 17h do 18h odmevala oddaja Zanimivosti nočnega neba, ki nas bo popeljala na prizorišče popolnega Sončevega mrka (9. marec 2016) v Indoneziji na otok Ternate. Ogled igre: Luna poje Sonce v Indoneziji, bomo komentirali in podoživeli z gostjo Jolando Orgel, ki je bila v ekipi petindvajsetih opazovalcev tega dogodka iz Slovenije. Ob koncu oddaje bomo povedali, kdo je bil najboljši na MM maratonu 11./12. marca 2016 na Trnovem nad Novo Gorico.

    Za občutek o mrku v Indoneziji si oglej video Sončevega mrka Jureta Stareta:
    https://www.youtube.com/watch?v=QJYV7HhhXMg



  • Slika neba v področju vodikove črte (1420 MHz)



    Slika predstavlja nebo v področju radijskih valov, točneje pri frekvenci vodikove črte – 1420 MHz. Podatke sta zajela, obdelala in narisala Oskar Mlakar in Nejc Kotnik, dijaka Gimnazije Šentvid, in sicer v okviru svoje raziskovalne naloge pod mentorstvom Klemna Blokarja in Andreja Lajovica. Za opazovanje neba sta uporabila radijski teleskop ŠPPRT/PAART, ki stoji na strehi gimnazije. Po nam znanih podatkih je to prva v Sloveniji posneta slika neba v tem frekvenčnem področju.

    Na sliki toplejše barve označujejo smeri neba, iz katerih prihaja več radijskih valov, hladnejše barve pa smeri, od koder je valovanja manj. Lepo je vidna ravnina (na sliki zaradi projekcije krivulja) naše galaksije – Rimske ceste, ki je zaradi obsežnih oblakov hladnega vodika daleč najmočnejši izvor radijskih valov te frekvence na našem nebu. Opazimo lahko tudi, da izvori vodikove črte niso strogo omejeni na ravnino galaksije, ampak ponekod segajo dokaj daleč iz nje. Najbolj markanten primer je oblak, ki ga vidimo na desnem delu slike (rektascenzija 5 h, deklinacija 15°, kar ustreza področju med ozvezdjema Orion in Bik), opazna pa je tudi izboklina v področju med Strelcem in Škorpijonom (rektascenzija 17 h, deklinacija -15°).

    Za prikaz je uporabljena valjna projekcija, ki ustreza ekvatorialnim nebesnim koordinatam: severni nebesni pol je tako raztegnjen preko celega zgornjega roba slike, južni nebesni pol pa preko spodnjega. Meritev zajema deklinacije med -35° in 90°, kar je skoraj celo nebo, vidno iz naših krajev. Manjka le ožji pas tik nad obzorjem, ki ga zaradi bližnjega Šentviškega hriba radijski teleskop ne more opazovati. Ta ovira se na sliki jasno odraža v upadu signala Rimske ceste na skrajnem spodnjem robu merilnega območja.

    Podatke smo zajeli v treh ločenih serijah opazovanja, ki so se zgodile v januarju in februarju 2016. V vsaki seriji je radijski teleskop nebo opazoval tako, da je, obrnjen proti jugu, pričel pri deklinaciji -35°, nato pa se postopoma pomikal po lokalnem poldnevniku proti deklinaciji 90°, in sicer v korakih po 5°. Na vsakem koraku se je ustavil in 30 sekund zbiral radijski signal. Po koncu ene takšne "rezine" je anteno zasukal nazaj na deklinacijo -35° in pričel z novo rezino. V malo manj kot štiriindvajsetih urah smo z izkoriščanjem vrtenja Zemlje prečesali celo nebo z natančnostjo 5° tako po rektascenziji kot po deklinaciji. Ker je bila dolžina vsake rezine precej kratka – okrog dvajset minut – smo vrtenje Zemlje znotraj trajanja ene rezine brez težav zanemarili. Podatke vseh treh serij smo združili s povprečevanjem, kar je izboljšalo razmerje signal/šum na končni sliki.

    Zapisal: Andrej Lajovic 11. 3. 2016
    Vir: http://www.ad-vega.si/novice/2016-03-11-slika-neba-v-vodikovi-crti/


    ADV zvezdna karta in Rimska cesta v H21.1 cm, sestavil Andrej (zvezdna osnova Klemen in Zorko). Slika v H21.1 cm je iz: http://oceancolor.gsfc.nasa.gov/AQUARIUS/DinnatEtAl2010/
    in je narejena s 30 m teleskopom. Naša karta neba v H21.1 cm ji je prav podobna, le ločljivost šentviške antene je manjša (premer šentviške antene je 1,9 m).



  • Opazovanja
    - 14. 3. 2016


    Po nekajtedenskem slabem vremenu, se je ta ponedeljek nebo nad Šentvidom spet odprlo v globine vesolja. Obiskali so nas slušatelji Ludvika Jevšenaka, ter oče in sin Miha iz Kranja. Večina dijakov pa je "žal" morala v observatoriju "finiširati" raziskovalne naloge. Poleg zmeraj lepe ("mlade") Lune, je nebo hkrati ponujalo na zahodu prelep Zimski šestkotnik, na jugu ozvezdje Raka s prekrasno kopico M44 ter proti JV veličastnega Leva pod katerim je v vsej svoji lepoti sijal naš varuh velikan Jupiter. Martin je omenil, da s prostim očesom vidi (sluti) vsaj eno Jupitrovo Luno - tako oster vid imajo le redki (po opazovanju s prostim očesom, je videno potrdil še z daljnogledom). Večina navzočih je prvič opazovala nebo skozi teleskop, Jure jim je pokazal večino svetlejših objektov zimskega, delno pomladnega in severnega neba: M42, M45, M44, M31, Hi-h, Jupiter, Luna, Deževnice, ... Veliko smo uporabljali tudi daljnoglede.

    Prizor Leva z Jupitrom, iz februarja leta 1992, je bil prav podoben temu iz letošnje zime - in to je že tretje Jupitrovo leto od kar smo na Šentvidu ponovno intenzivno zagnali opazovalno astronomijo s pomočjo teleskopa AT140 in Kunaverjevega stojala. S pomočjo zapuščine, ki so jo uporabljale premnoge povojne generacije dijakov in mentorjev (veliko vlogo je seveda pri tem odigral starosta slovenske opazovalne astronomije - prof. Pavel Kunaver). A nobena tradicija ni večna, če ni ustreznih naslednikov - mentorjev in dijakov. Ta prizor - Lev, Jupiter z lunami - nam je takrat dal pogum za nov začetek in to praktično iz nič.






    Sonce 19. marca 2016 - na robu je bilo moč zaznati res veliko protuberanc.




  • Galerija
    - marec 2016 - Jon Vehovar


    Jon je 16. marca 2016 naredil nekaj izjemnih posnetkov Luninega površja in na Jupitru, brez vsakega dvoma, zaznamo rdečo pego - vihar v atmosferi plinskega velikana.
    Jon pravi: "Vse je posneto z Celestronovo kamero NextImage5 (5MP), pri vseh sem uporabil 2x Barlow, razen pri velikem Jupitru 5x. Vse slike sem obdelal z RegiStaxom. V video0012 in video0020 je bilo v stacku 400 slik od 1000, v ostalih dveh pa 200. Teleskop je Newton, gorišča f = 1200 mm in premera d = 254mm, uporabil sem 'capture software' iCap."
    Sledi galerija Jonovih posnetkov.


    video0011_16-03-19_00-05-28

    3video0012_16-03-19_00-09-05

    2video0020_16-03-19_00-36-46

    video0018_16-03-19_00-33-25


    Jon Vehovar, takrat še osnovnošolec, nas je obiskal 5. maja 2014 - skupaj smo testirali njegov nov teleskop. Na sliki - Jon postavlja svoj nov teleskop - 5. maja 2014 "SKYLINER-250P FLEXTUBE SYNSCAN 254mm (10") f/4,7 Parabolic Go-To" Dobson. Danes pa Jon, s čudovitimi posnetki nebesnih teles, kaže, kako velik napredek je naredil v pičlih dveh letih.



  • Hitri spekter Sonca
    9. marec 2016 - APOD



    Hitri spekter Sonca
    Avtorstvo slike & Copyright: Constantine Emmanouilidi

    Pojasnilo: Med kratko popolno fazo Sončevega mrka 9. marca se je vidni spekter Sonca v trenutku spremenil od absorpcijskega v emisijskega. Ta bežen trenutek je bil ujet s teleobjektivom in uklonsko mrežico, na tem dobro načrtovanem posnetku na jasnem nebu nad Gabonom v ekvatorialni Afriki. Z močno svetlobo iz Sončevega diska, ki je blokirana z Luno je normalno prevladujoči absorpcijski spekter Sončeve fotosfere skrit. Kar je ostalo je s pomoćjo uklonske mrežice razklonjeno v spekter barv desno od pomračenega Sonca. To so posamezne slike mrka, vsaka pri valovni dolžini svetlobe, ki jo oddajajo atomi vzdolž tankega loka Sončeve kromosfere. Najsvetlejši posnetki, oziroma najmočnejše kromosferske emisijske črte, so od vodikovih atomov, ki tvorijo rdečo H-alfa emisijo na skrajni desni in modro H-beta emisijo na levi. Vmesna svetla rumena emisijska slika je zaradi atomov helija, elementa ki je bil prvič odkrit v hitrem spektru Sonca.

    Vir: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160312.html



  • Nekaj misli



    Šentviški observatorij (Šentviška rotunda) v spokoju zimske noči 4. januarja 2016.

    Kot uvod v leto 2016 podajmo nekaj misli, citatov dveh izjemnih univerzitetnih profesorjev (J. Strnada in I. Vidava), ki sta nas lani (2015) zapustila.
    Dr. prof. Janez Strnad pravi:
    [iz Spike 12, 2015 ob slovesu in ob Janezovi 80-letnici] "Popularizacije fizike se mi zdi zelo pomembna. Vsak kulturen človek bi moral vsaj v obrisih poznati naravo in zakone, ki v njej veljajo in ki jih ni mogoče po volji spreminjati. Poznavanje narave nas pripelje do novih spoznanj in pogosto do koristnih naprav. Opozori nas na omejitve, na to, kaj smemo od narave pričakovati in kako moramo skrbeti za okolje. Poznavanje naravoslovnih zadev omogoči, da si ustvarimo lastno utemeljeno mnenje o odločitvah, ki nas čakajo.
    Zgodovina fizike je pomembna, ker omogoči, da pokažemo, kako fizika deluje. Pri tem pa moramo biti previdni. Ne smemo uporabiti preveč bližnjic, kar se rado primeri zaradi pomanjkanja časa ali prostora.
    Pred časom sem po svojih močeh nastopil proti praznoverju in lažni znanosti. Zdaj sem precej obupal. Ta zadeva se nenadzorovano širi. Seveda, v njej vsakdo brez znanja in dela vse ve, zato se lažje prodaja.
    Prof. Janez je rad citiral znamenito pronicljivo misel fizika in filozofa znanosti Johna Stachela, ki se glasi: 'Bog je vsemogočen, a celo On ne more spreminjati preteklosti. Za to je ustvaril zgodovinarje.'
    [iz Obzornika za matematiko in fiziko, 5, 2015, iz članka 'K termodinamiki termomagnetnih strojev'] Zgodba o odkriteljih s toploto povezanih pojavov v magnetnem polju se zdi dokaj razgibana. Morda jo bolje razumemo, če se opremo na pripombo Alana G. Grossa: 'Odkritje ni zgodovinski dogodek, ampak naknadna družbena presoja.' "


    Dr. prof. Ivan Vidav pravi:
    "[iz Obzornika za matematiko in fiziko, 5, 2015, iz članka M. Hladnika 'Razmišljanje o profesorju Ivanu Vidavu'] ... ko je bil fizično že šibak, umsko pa luciden kot vedno [Vidav pravi]: 'Vedno sem mislil, da je staranje zvezna počasi padajoča funkcija, zdaj pa vidim, da ima ta funkcija skoke.' V mislih je seveda imel nenadne padce. Kako pronicljiva in matematično natančna ugotovitev o poteku staranja in dokaz, da se je globoko zavedal človeške minljivosti. ... na novinarjevo opazko [1981], da se zadnjih dvajset let ni premaknil iz Ljubljane, je odvrnil: 'To je za mlade, jaz pa sem v letih, ko oni prihajajo k meni. Po malem se počutim kot Nasredin hodža, ki so ga nekoč, ko je bil mojih let, vprašali, kako je kaj pri močeh; pa jim je odgovoril, da se počuti kot kakšen mladenič. Ko je videl njihovo začudenje jim je pojasnil: - Na dvorišču imam velik kamen. Ko sem bil mlad ga nisem mogel dvigniti; a ga ne morem dvigniti niti danes. - Tako je tudi z mano: v mladosti nisem mogel rešiti Fermatovega problema, a ga ne morem rešiti niti danes. [Fermatov velíki izrek pravi, da je nemogoče zapisati potenco števila kot vsoto enakih dveh potenc, če je potenca večja kot dva. Bolj po domače povedano velja, da ni takih pozitivnih celih števil x, y, z, da velja: xn + yn = zn, če je naravno število n > 2. Za n = 2 pa vemo, da je Fermatova enačba kar Pitagorov izrek. Andrew John Wiles je ta trd oreh rešil 1995 (saj tako se zdi ...) preko algebrske geometrije in Zermelo-Fraenklove teorije množic še za časa Vidavovega življenja. Wilesov članek Modularne eliptične krivulje in Fermatov veliki izrek (Modular Elliptic Curves and Fermat's Last Theorem) so objavili v Annals of Mathematics 141:3 (1995) ]'"






  • Andrej Čadež:
    Ko se bo okno gravitacijskih valov povsem odprlo, bo prišel vihar


    Andrej Čadež: Ko se bo okno gravitacijskih valov povsem odprlo, bo prišel vihar

    MMC RTV SLO - 4. marec 2016.
    Zaznava gravitacijskih valov je eno največjih znanstvenih odkritij zadnjega obdobja. V projektu LIGO je svoj pečat pustil tudi Andrej Čadež.

    Zgodovinsko odkritje se je zgodilo 14. septembra lani, svetu pa je bilo posredovano pred nekaj tedni. Gravitacijski valovi po Einsteinovi teoriji nastanejo, ko se masivna telesa v kratkem času hitro premikajo v prostoru-času. Težava meroslovcev na Zemlji je v tem, da jih je težko zaznati. Zaslužni profesor univerze v Ljubljani razlaga: "Če imamo razmeroma visok energijski tok, potem je njihov signal zelo šibak. Rečemo, da se slabo sklapljajo s snovjo. Elektromagnetni valovi pa se dobro sklapljajo. Četudi elektromagnetno polje nima velike elektroenergijske gostote, še vseeno kar dobro premika elektrone in zato lahko te valove zaznamo. Enako velik tok gravitacijskih valov pa snovi noče 'zazibati' in zato jih je težko zaznati." Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!

    Ukvarjati se je začel s črnimi luknjami
    Valove je ujel observatorij LIGO, del te zgodbe je bil tudi Čadež: "Dve leti in pol sem bil član te skupine. Bilo je zelo zanimivo. Kip Thorne je bil teoretik v naši skupini, jaz sem počel različne stvari. Imel sem se priložnost ukvarjati tudi z eksperimentalnim delom. Po naravi sem sicer teoretik, začel sem s črnimi luknjami, nato so me neprestano vlekli gravitacijski valovi. Ko sem pisal svoj doktorat, je Joseph Weber objavil, da jih je odkril, to me je vleklo. Ko sem imel priložnost delati na CalTechu, me je veselilo, da sem sodeloval tudi pri eksperimentalnem delu razvoja tega detektorja."

    Med observatorijema je 3.000 km
    Ideja o detektorju Ligo je stara skoraj pol stoletja. Gre za dva observatorija v ZDA, ki sta med seboj ločena 3.000 kilometrov. V vsakem sta dve pravokotni cevi, po katerih se premika svetloba. Valovni dolžini se ob vrnitvi v izhodiščno točko izničita, če to ne velja, obstaja verjetnost, da so mimo Zemlje švignili gravitacijski valovi. "Naredil sem teste, kako se naredijo mase, ki se morajo premikati zaradi gravitacijskih valov. Morali smo najti take mase, da bodo dovolj mirne in se ne bodo tresle same od sebe."

    Problem računsko trl eno leto
    Cev je danes dolga štiri kilometre, sprva je bila le 40 metrov. "Svetloba se širi skozi cevi, ki imajo približno meter premera. Dimenzija 4.000 x 1 meter pomeni, da gre za zelo tanko cev. Laserska svetloba malenkostno siplje, svetloba ne gre iz enega zrcala naravnost nazaj na drugo zrcalo, ampak se je le malo odbije na steno interferometra. Stena interferometra se lahko trese zaradi seizmike ali vetra, zaradi česar lahko napačno sklepamo, da smo dobili gravitacijski val. Izračunati sem moral, kaj je treba narediti, da se to ne bo zgodilo. To je bila ena od mojih nalog, s katero sem se ukvarjal, potreboval sem kar eno leto, da sem naračunal, kaj je treba storiti," je svojo vlogo opisal Čadež.

    Želi si več kot le dva detektorja
    Dobra stran dveh observatorijev ni le v tem, da izničita možnost naključnega signala. Prednost velike medsebojne oddaljenosti je v tem, "da če res pride do gravitacijskih valov, ti prej pridejo do enega detektorja kot drugega. Iz časovne razlike lahko sklepamo, iz katere smeri so prišli. Če sta detektorja postavljena, da je signal prišel ravno iz smeri, ki je pravokotna na razdaljo med njima, potem bosta signal dobila v istem času. Če pa en detektor dobi signal malce prej, je malce bližje izvoru kot drugi. Iz tega lahko približno ugotovimo kot, iz katerega je prišel. Ne želimo si le dveh detektorjev, ampak tri, štiri, pet, morda šest. Verjamem, da jih bomo čez nekaj let tudi imeli," je profesor optimističen.

    Pogum Kipa Thorna
    Nedavni uspeh bi lahko pozitivno vplival na finančno podporo projekta, pri čemer pa Čadež poudarja neizmerno vero v projekt, ki je potreboval ogromno denarja in časa, da je prinesel tako otipljive rezultate: "Občudovanja in začudenja vredno je dejstvo, da je bil projekt financiran z milijardami dolarjev, a več kot 30 let ni bilo nobenega rezultata. Kakšno zaupanje je moralo biti. Kakšen pogum je moral imeti Kip Thorne, da je ljudi prepričal, da so vložili milijarde! Ljudje mu niso verjeli, da bodo valovi res najdeni."

    Najprej pričakoval trk nevtronskih zvezd
    Valove, ki so jih ujeli 14. septembra lani, sta povzročili črni luknji (ena z maso 36, druga z 29 Sončevih mas), ki sta trčili in se združili pred približno 1,3 milijarde let. "Presenetilo me je, da smo ujeli dogodek, ki sta povzročili ravno dve črni luknji. Nismo pričakovali, da bo šlo v prvi detekciji ravno za trk dveh črnih lukenj, pričakovalo se je, da bomo ujeli trk dveh nevtronskih zvezd. Še danes ne vemo, koliko črnih lukenj je z masami okrog 30 Sončevaih mas. To so razmeroma velike mase. Da bi se rojevale zvezde s tako velikimi masami, se nam je vsaj do zdaj zdelo malo verjetno," je priznal sogovornik.

    Odpira se novo okno
    In zakaj so gravitacijski valovi tako pomembni pri spoznavanju vesolja? "Treba se je spomniti, da je šele dobrih 100 let, odkar smo odkrili elektromagnetne valove. Še manj časa uporabljamo radijske valove, infrardečo svetlobo. Do druge svetovne vojne smo zvezde opazovali zgolj s teleskopi. To je bilo relativno primitivno zaznavanje vesolja. Zdaj smo razširili spekter elektromagnetnih opazovanj vesolja na vsa elektromagnetna valovanja. Vsak del spektra nam je prinesel nekaj novega. Gravitacija je tista sila, ki obvladuje vesolje. To je univerzalna sila, to je vrhovna, izvršilna sila. Zdaj smo sploh prvič videli, kako ta sila deluje, to je fantastično okno v vesolje. A to okno se je komaj odprlo. Ko pa se bo popolnoma odprlo, bo nastal vihar," je vesel Čadež.

    Mogoče proučevanje prapoka
    V Številkah je pred časom gostoval Alan Guth, oče inflacijske teorije, ki si je še kako želel najdbe teh valov. Kaj najdba zdaj pomeni v kontekstu teorije prapoka? "To bo del tega viharja. Verjamem, da bomo želeli študirati prapok z gravitacijskimi valovi (prepričan sem, da se bo to enkrat zgodilo). Če hočemo prapok videti v gravitacijskih valovih, moramo verjetno zajeti zelo širok spekter valovanj. LIGO je občutljiv na valove frekvence nekaj 10 Hz do 3 kHz, kar je razmeroma ozek interval. Za prapok pričakujemo, da bo svoje značilnosti verjetno kazal na daljših valovnih dolžinah. Detektorji na Zemlji za to niso primerni."

    Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Andrej Čadež podrobno razloži pojem črne luknje, razmišlja o Albertu Einsteinu, prihodnosti vesolja, odnosu do številk ...

    Šele dobrih 100 let je, odkar smo odkrili elektromagnetne valove. Še manj časa uporabljamo radijske valove, infrardečo svetlobo. Do druge svetovne vojne smo zvezde opazovali zgolj s teleskopi. To je bilo relativno primitivno zaznavanje vesolja. Zdaj smo razširili spekter elektromagnetnih opazovanj vesolja na vsa elektromagnetna valovanja. Vsak del spektra nam je prinesel nekaj novega. Gravitacija je tista sila, ki obvladuje vesolje. To je univerzalna sila, to je vrhovna, izvršilna sila. Zdaj smo sploh prvič videli, kako ta sila deluje, to je fantastično okno v vesolje. A to okno se je komaj odprlo. Ko pa se bo popolnoma odprlo, bo nastal vihar. O tem, kaj prinašajo gravitacijski valovi.


    Kip Thorne je eno najuglednejših imen na področju astrofizike in gravitacijskih valov. Andrej Čadež z Američanom ostaja v rednem stiku. Thorne je med drugim strokovno sodeloval tudi z ustvarjalci filma Medzvezdje, kjer so tudi prikazane črne luknje.


    Čadeža je presenetilo, da so najprej ujeli valove po trku črnih lukenj. Sam je najprej pričakoval trk nevtronskih zvezd.


    Andrej Čadež je vrhunski slovenski fizik, ki se je veliko ukvarjal s črnimi luknjami (na to temo je tudi doktoriral). Njegovi izračuni podatkov iz valov so pravilno napovedali maso obeh črnih lukenj, ki sta povzročili gravitacijsko valovanje

    O prof. Čadežu samo še tole.
    Bil je naš profesor, za katerega smo zagotovo vedeli, da razume kaj govori. Radi smo ga poslušali. Bil je eden redkih, ki si je za študenta vzel čas in z njim do konca obdelal nek pojav - tako fenomenološko kot matematično-fizikalno.
    ZV

    Dodatek
    ČRNE LUKNJE IN GRAVITACIJSKI VALOVI
    Znanstvena srenja je pred tedni praznovala odkritje gravitacijskih valov, ki so pred 1,3 milijarde let nastali ob trku dveh črnih lukenj.

    KAJ SO ČRNE LUKNJE?
    Zgostitev mase, katere težnostno polje je takšno, da ubežna hitrost presega hitrost svetlobe. Nič - niti svetloba - ne more uiti njeni težnosti. Zunanji opazovalec ne more zaznati nobene informacije, ki bi zapustila notranjost črne luknje.

    VRSTE ČRNIH LUKENJ
    V teoriji poznamo pet vrst črnih lukenj.

    1. ZVEZDNE ČRNE LUKNJE
    Gre za zadnjo fazo razvoja zelo masivnih zvezd. Ko v zvezdi zmanjka goriva, pride do eksplozije, ostanek zvezde se gravitacijsko sesede v črno luknjo. Potrebni pogoj:

    2,8 - Masa jedra zvezde mora biti vsaj približno 2,8 mase Sonca, medtem ko mora biti masa celotne zvezde pred kolapsom vsaj 20 mas Sonca.
    3.000 svetlobnih let
    Do zdaj najbližja odkrita tovrstna črna luknja je A0620-00, ki je oddaljena približno 3.000 svetlobnih let.

    2. SUPERMASIVNE ČRNE LUKNJE
    Tako kot so zvezde v središču zvezdnih sistemov, so supermasivne črne luknje v središču (skorajda vseh) galaksij.
    Od nekaj milijonov do več milijard mas Sonca znaša masa supermasivnih črnih lukenj.
    Strelec A*
    je supermasivna črna luknja v središču naše Galaksije. Njena masa znaša 4,3 milijona Sončevih mas.

    3. MIKROČRNE LUKNJE
    Imenujejo se tudi kvantnomehanske, saj je njihov nastanek povezan s kvantno mehaniko. Najmanjša masa takih lukenj naj bi bila reda Planckove mase.

    4. PRVOBITNE ČRNE LUKNJE
    To so hipotetične črne luknje, ki naj bi nastale že med prapokom, kjer je bila gostota energije in mase izjemno visoka. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da bi tovrstne luknje lahko bile temna snov.

    5. SREDNJE TEŽKE ČRNE LUKNJE
    Tudi to so hipotetični objekti, ki naj bi nastali ob trku zvezd. Nahajale naj bi se v sredicah kroglastih kopic. Njihova masa naj bi znašala med 100 in milijonom Sončevih mas.

    GRAVITACIJSKI VALOVI
    Splošna teorija relativnosti, ki jo je pred 100 leti objavil Albert Einstein, med drugim napoveduje nastanek gravitacijskih valov v prostoru-času (analogija roke, ki jo premaknemo po vodni površini). Te naj bi ustvarilo vsako pospešeno telo z maso. A zgolj izjemno masiven in gost vir, kot je npr. trčenje dveh črnih lukenj, lahko ustvari dovolj močne valove, ki jih lahko izmerimo na Zemlji.

    PROJEKT LIGO
    Ker so ti valovi izjemno šibki, je bila največja težava v njihovi zaznavi. Ideja o observatoriju LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) je bila rojena že v 60. letih. Gradnja se je začela leta 1994, dokončana pa je bila osem let kasneje.

    KAKO DELUJE?
    Observatorij je zgrajen iz dveh 4-kilometrskih cevi, ki med seboj ležita pod pravim kotom. Po vsaki cevi potuje laserski žarek. Moč skupnega signala obeh žarkov na detektorju je odvisna od prepotovane poti žarkov. Če bi se prostor zaradi gravitacijskih valov razširil, posledično pa bi se spremenili razdalji v ceveh, bi opazili spremembo v prejetem signalu (VIDEO). Ker pa lahko na napravo vplivajo tudi številni drugi dejavniki, so v ZDA zgradili dva observatorija, med katerima je 3.000 km razdalje. Če oba observatorija ujameta enak signal, je mogoče izključiti naključno napako.

    UJETI VAL
    V obeh observatorijih so 14. septembra lani (z razliko 0,007 sekunde, kolikor potrebuje gravitacijski val za prehod 3.000 km) zaznali nepravilnost. Članek je bil objavljen 11. februarja letos v Physical Review Letters. Kaj se je zgodilo?

    1,3 milijarde let
    Gravitacijski val je povzročil dogodek pred 1,3 milijarde let.
    36 + 29
    Takrat sta med seboj trčili dve črni luknji, ena je imela 36 mas Sonca, druga pa 29.
    250-krat v sekundi
    sta med seboj obkrožili tik pred trkom.
    Ob trku
    se je sprostila energija velikosti treh Sončevih mas. Preoblikovala se je v gravitacijske valove.

    52. EPIZODA ŠTEVILK
    Govori o črnih luknjah in gravitacijskih valovih. Gost je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani Andrej Čadež.


  • LIGO zaznava gravitacijske valove iz spajajočih se črnih lukenj,
    - APOD 11. februar 2016




    LIGO zaznava gravitacijske valove iz spajajočih se črnih lukenj
    Avtorstvo ilustracije: LIGO, NSF, Aurore Simonnet (Sonoma State U.)

    Pojasnilo: Gravitacijsko sevanje je bilo odkrito neposredno. Do zdaj prva detekcija je bila narejena hkrati z obema napravama projekta Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) v Washingtonu in Louisiani, prejšnjega septembra. Po številnih preverjanjih realnosti ima danes objavljeno odkritje zanesljivost 5-sigma. Izmerjeni gravitacijski valovi se ujemajo s pričakovanimi iz dveh črnih lukenj, ki se v oddaljeni galaksiji spajata po nepovratni spirali v novo črno luknjo, ki za trenutek zaniha in se umiri. Pojav, ki ga je napovedal Einstein je zgodovinsko odkritje in temeljni kamen človeškega razumevanja gravitacije in temeljev fizike. Obenem je tudi do zdaj najbolj neposredna detekcija črnih lukenj. Gornja ilustracija prikazuje dve spajajoči črni luknji, z močjo signala dveh detektorjev v času 0,3 sekunde, ki je naložen čez spodnji del slike. Pričakovana bodoča odkritja z naprednim LIGO in drugimi detektorji gravitacijskih valov ne bodo le potrdila spektakularno naravo teh meritev, ampak človeštvu obetajo nov načine pogleda in raziskovanja našega vesolja.


    VIR: http://apod.fmf.uni-lj.si/ap160211.html


    Vir: http://galileospendulum.org/2013/03/26/will-we-ever-detect-gravitational-waves-directly/
    Tukaj je preprost prikaz gravitacijskih valov, iz binarnega sistema, ki se sestoji iz enakih pulzarjev. Glava "Charlija Browna" bi se teoretično laho vsaj delno spreminjala - prilagajala - po ritmu gravitacijkih sprememb zaradi pliva lege dveh masivnih zvezd, ki rotirata okrog skupnega težišča. Detektor LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), s pomičnimi ogledali pa lahko zazana prav te vplive gravitacijskih valov.


    Spekter gravitacijskih valov:
    - vir je sam prapok (s periodo starosti vesolja - detektor iščejo v smeri zaznave polarizacije mikrovalov - do leta 2016 še ni bila potrjena),
    - dvojne masivne črne luknje v galaksijah (s periodo sekunde, ure, več let - detektorji so interferometri v vesolju in radijski teleskopi),
    - kompaktne dvojne zvezde (nevtronske, ..., s periodo milisekunde, sekunde, ure - detektorji so interferometri v vesolju ali na Zemlji),
    - supermasivne črne luknje z ujeto kompaktno zvezdo (s periodo sekunde, ure - detektorji so interferometri v vesolju, recimo v orbiti Zemlje),
    - rotirajoče nevtronske zvezde, supernove (s periodo milisekunde - detektorji so zemeljski interferometri).




  • Sonce,
    - 20. februar in 1. in 2. marec 2016



    Po tednu dni oblačnega vremena smo že kar nestrpno čakali na sonce. V soboto 20. feb. 2016 se je le dokaj sramežljivo pokazalo in bilo je kar bogato posejano s pegami. A robnih izbruhov v H-alfa teleskopu je bilo le za vzorec pa vendar ...


    Sonce v H-alfa svetlobi, prelepe protuberance 1. marca 2016 - začetek meteorološke pomladi.


    Enkraten razvoj protuberance iz 1. na 2. marec 2016.




  • Najbolj oddaljena stvar, kar smo jih kdaj koli videli,
    - marec 2016


    MMC RTV SLO - 5. marec 2016.


    Ponazoritev razvoja vesolja in umeščenost odkritja vanj. Skrajno desno je veliki pok, začetek časa in prostora. Oranžni pas je čas vroče prajuhe, in ko se je ta ohladila, se je začelo obdobje teme. Nekje v njem naj bi se začele pojavljati prve zvezde, kar je sicer zelo pod vprašanjem. Z desnim krogcem je označen čas 400 milijonov let po velikem poku in novoodkrito osvetje, krogec na levi pa kaže časovno umeščenost prejšnje rekorderke. Drugi prevodi: 'Reionization era' je doba reionizacije. 'Modern galaxies form' označuje čas nastanka sodobnih galaksij, 'present day' današnjik, 'Redshift' rdeči pomik, na spodnji črti pa 'Billions of years ago' oddaljenost v milijardah let. Foto: NASA, ESA, B. Robertson (California, Santa Cruz), and A. Feild (STScI)


    GN-z11 (v kvadratku) je svetla in kipeča galaksija, kjer nove zvezde nastajajo kot po tekočem traku. Ker pa je njena svetloba do nas potovala tako dolgo, je videti rdeča. Foto: NASA, ESA, P. Oesch (Yale), G. Brammer (STScI), P. van Dokkum (Yale), G. Illingworth (California, Santa Cruz)

    Vesoljski teleskop Hubble je znova podrl rekord. Posnel je najbolj oddaljeno (znano) galaksijo, ki izhaja iz prve generacije zvezd in galaksij sploh. Svetloba je do nas potovala kar 13,4 milijarde let.

    Kljub za visoko tehnologijo visoki starosti - kar 25 let šteje - Hubble še vedno odlično igra vlogo očesa človeštva. Novice o rekordnih dosežkih iz njegovega tabora dokaj redno curljajo, toda tokrat naj bi ga prignali povsem do meja zmogljivosti, ki jih ne bodo več presegli. Ekipa za Hubblom je sporočila, da je posnela in dobro premerila metuzalemsko meglico GN-z11, ki sega kar 170 milijonov let dlje v zgodovino - ali bližje začetku časa - kot prejšnji rekord. 9 najbolj oddaljenih galaksij

    Pri takšnih razdaljah dobesedno gledamo globoko v zgodovino. Svetloba, ki jo je tokrat ujel Hubble, je od meglenice GN-z11 do Zemlje potrebovala kar 13,4 milijarde let, torej vidimo stanje, kakršno je bilo prav toliko časa nazaj. Osvetje GN-z11 je danes realno precej drugačno. Če še obstaja, je najbrž oddaljeno okoli 30 gigasvetlobnih let.

    "Naredili smo velik skok v preteklost, veliko dlje, kot smo kadar koli pričakovali od Hubbla. GN-z11 vidimo pri le treh odstotkih starosti vesolja," je pojasnil vodja mednarodne raziskovalne ekipe Pascal Oesch. Izidi bodo objavljeni v znanstveni publikaciji Astrophysical Journal.

    Raztezajoča se svetloba
    Razdaljo so izmerili s pomočjo t. i. rdečega pomika, spremembe v valovni dolžini svetlobe, ki jo povzroči širjenje vesolja. Raztezanje prostora podaljšuje elektromagnetne valove v smeri rdečega konca spektra. Več časa, ko so bili fotoni podvrženi temu učinku, večji je njihov rdeči premik. Poenostavljeno se učinek da primerjati z Dopplerjevim, ki nastane, ko denimo policijski avtomobil švigne mimo vas, nato je zvok sirene slišno nižji in počasnejši.

    Prejšnja galaksija rekorderka, EGSY8p7, je izkazovala premik 8,68, tokratna protagonistka pa kar 11,1. Za kakšen skok gre, kaže podatek, da je prejšnjih 10 "najbolj oddaljenih" vidnih meglenic napredovalo le za desetinko ali dve, vsaka glede na prejšnjo. Rdeči premik 11,1 pomeni, da je GN-z11 (na fotografiji) 400 milijonov let po velikem poku, kar je za 170 milijonov let dlje kot prejšnja rekorderka. Veliki pok se je sodeč po meritvah teleskopa Planck zgodil pred 13,8 milijarde let.

    Prve kozmične generacije
    Takšna časovna umeščenost pomeni, da meglenica GN-z11 po obstoječih modelih razvoja vesolja ne bi zares smela obstajati. Vsaj ne tako velika. V primerjavi z našo Galaksijo Rimsko cesto je sicer dokaj drobna, po obsegu 25-krat manjša in vsebuje le odstotek njene mase - okoli milijardo Sončevih mas. Toda govor je o času, ko je nastajala prva generacija zvezd in galaksij sploh, galaktičnih dojenčkov, in GN-z11 je v prakozmičnem smislu kot 10-kilogramski novorojenček. Je pa zato GN-z11 toliko bolj aktivno osvetje, saj nove zvezde proizvaja kar 20-krat hitreje kot Rimska cesta.

    Ko luč zamenja mrak
    GN-z11 je na fotografiji (desno) vidna ravno v času, ko se je končeval temni vek. Kozmološki temni vek je obdobje, ko skoraj nič v vesolju ni zares svetilo. Prave, oprijemljive strukture so bile šele na začetku razvoja, prevladovalo je nekaj lažjih plinov, večinoma vodik. Ta je oddajal šibko sevanje, ki ga še poskušajo najti s teleskopi, toda galaksij, kjer bi se plini ujeli v gravitacijska brezna, se jeli ob trenju segrevati in zlivati v svetleče zvezde, še ni bilo. Vsaj ne dovolj, da bi opazno svetile. Vesolje je zato bilo temno - takšen je prevladujoči znanstveni pogled. To obdobje je, sodeč po meritvah teleskopa Planck, trajalo med 150 milijoni in 550 milijoni let po velikem poku.

    Nato je nastopila doba reionizacije. Sveže nastajoče zvezde, navadno gigantske in divje "goreče" gmote, so s sevanjem obstreljevale gost plin takrat še dokaj majhnega vesolja. Sevanje je s plinskih molekul odbijalo elektrone, ostala so električno nabita jedra ali ioni (zato reionizacija). Znanstveniki za Planckom so ocenili, da se je to obdobje končalo 900 milijonov let po velikem poku, ko so mrgoleče milijarde svežih zvezd nazadnje razpihale goste meglice vesolja.

    Med opazovanji Plancka in Hubbla ostaja neskladje, ki ga bodo morali astronomi in astrofiziki še pojasniti. Temni vek se je končal, ko so nastale in zasijale prve zvezde, pravijo pri Plancku. Garth Illingworth iz Hubblove ekipe pa takole: "Neverjetno je, da je tako masivna galaksija obstajala le od 200 do 300 milijonov za tem, ko so se rodile prve zvezde." To konec temnega veka postavi na precej zgodnejšo raven. Znanstveniki pač tukaj brskajo po skrajnostih, zato takšna neskladja med modeli in opazovanji niso nič nenavadnega, le kažejo, kako skrivnosten je ta čas.

    "Poprejšnjo rekorderko so našli sredi dobe, ko je svetloba zvezd iz prvinskih galaksij grela in odstranjevala meglico iz mrzlega vodika," je povedal soavtor članka, Rychard Bouwens. "To je prehodno obdobje reionizacije. GN-z11 smo našli 150 milijonov let prej, blizu začetka te tranzicije."

    "Odkritje nas je zelo presenetilo. Po dozdajšnjih modelih tako svetle galaksije tako zgodaj ne bi smele obstajati," je ponazoril Marijn Franx. Njegov kolega Ivo Labbe pa je dodal: "Najdba nas je opomnila, da je naše poznavanje zgodnjega vesolja še vedno izjemno omejeno. V temi smo, kako je Gn-z11 sploh nastal. Morda vidimo prvo generacijo zvezd okoli črnih lukenj?"

    Močnejši so na poti
    Hubble od zdaj o njem ne najbrž bo več povedal veliko novega. Kot avtobus velika naprava, ki kroži okoli Zemlje, je sicer nadgradljiva, zato je skozi čas lahko dosegala več in več. Leta 2009 so vanj namestili kamero, odgovorno za pričujoči dosežek. Toda nadgradnje so se ustavile, ker je Nasa upokojila vesoljske čolničke. Potreben bo naslednik. "Rekord bo najbrž ostal takšen, vse dokler ne izstrelijo teleskopa James Webb," je komentiral Hubblov Pieter van Dokkum. James Webb bo po načrtih začel delovati leta 2018. Specializiral se bo za drug del spektra elektromagnetnega valovanja, za infrardeče valovne dolžine, ki so se lažje ohranile iz obdobja takoj po temnem veku, in bo predvidoma segel do prav prvih primerkov sploh - torej do časa med 100 in 250 milijoni let po velikem poku.

    Izdelava naslednika zdaj gre po načrtih - pred kratkim so dokončali nameščanje glavnega zrcala (video spodaj).

    Prgišče drugih rekordov
    "Prestol" najbolj oddaljene galaksije se je v zadnjih letih pogosto menjeval. Še lani spomladi ga je zasedal z8_GND_5296. Maja ga je nadomestil EGS-zs8-1, katerega svetloba je do Zemlje prepotovala 13,04 milijarde svetlobnih let. Le tri mesece pozneje se je umaknil prej omenjeni protogalaksiji EGSY8p7. Seznam devetih najbolj oddaljenih (pa tudi najbolj bledo med njimi) si lahko ogledate v tej fotogaleriji (ki je sicer brez svežega odkritja).

    Najsvetlejša meglenica je tista, ki sveti kot 300 bilijonov Sonc.

    GN-z11 je najstarejša galaksija, ki jo je človeštvo zdaj posnelo, ni pa njena svetloba najstarejša zaznana sploh. Titula pripada prasevanju, prvim fotonom, ki so se osvobodili vroče prajuhe osnovnih delcev. Okoli leta 380.000 po velikem poku so začeli pot po vesolju, trajajočo še danes, površina, od katere so se takrat odbili, pa se imenuje površina zadnjega sipanja.

    Precejšen del rekordov sicer prihaja iz projekta Mejna polja (Frontier Fields), kjer Hubble moči združuje moči s Spitzerjem in drugimi opazovalnicami.




  • Delna prenova observatorija,
    - 8. februar 2016


    Prešernov dan je bil prav primeren (deževen), da se je začela delna prenova observatorija. Pritrditev plute na steno, dodatnih ekranov na lesene stebre, dodatnih nosilcev za vtičnice, itn. Izkazalo se je, da tak poseg zahteva vsaj nekaj dni dela, ogromno lepila, ..., a pred informativnim dnevom je to pravi izziv.











  • Svetlobni stebri nad Aljasko,
    - 8. februar 2016


    Prešernov epigram:
    "Z v e z d e , ki rešjo, bile so neznane, ki čoln pogubéjo'..."



    Svetlobni stebri nad Aljasko
    Avtorske pravice Allisha Libby

    Pojasnilo: Kaj se dogaja za temi hišami? Na sliki ne vidimo polarnih sijev ampak bližnje svetlobne stebre, pojav, ki nastane blizu nas, a lahko izgleda, kot da je daleč. V večini krajev na Zemlji lahko srečni opazovalec vidi Sončev steber, stolp svetlobe, za katerega se zdi, da se dviga s Sonca in ki ga povzročajo ploščati lebdeči ledeni kristali, ki v zgornjih plasteh atmosfere odbijajo sončno svetlobo. Navadno ti ledeni kristali, preden dosežejo tla, sublimirajo. Kadar pa je ledeno mraz, lahko ploščati lebdeči ledeni kristali nastanejo ob tleh v obliki rahlega snega, ki mu včasih pravijo tudi kristalna megla. Ti ledeni kristali lahko potem odbijajo svetlobo luči na tleh in nastanejo stebri, ki so podobni Sončevim stebrom. Zgornja slika je bila posneta v Fort Wainwrightu blizu Fairbanksa v osrednji Aljaski.





  • Primerjalana astronomska opazovanja,
    - pester 30. januar 2016


    Zagotovo je Šentvid nad Ljubljano zaradi svetlobnega onesnaženja, prašnih delcev ..., mejno okolje za še znosna astronomska opazovanja ... Tudi sama Slovenija ima podoben status. Problem je naraščanje javne razsvetljave, naraščanje prometa ... in tudi zelo malo jasnih noči ali noči brez megle ...
    Zahod Slovenije in osrednji južni del države imata sicer nekaj čudovitih lokacij za astronomska opazovanja - a kaj ko je tam ogromno oblačnih - padavinskih dni ... Veliko več jasnih noči pa ponuja severovzhodna Slovenija. Sam se spomnim svoje mladosti v Slovenskih goricah, v fari Sv. Bolfenka na Kogu (Sv. Bolfenk je v 10. stoletju misijonaril po nekdanji rimski provinci Norik [Norik je pokrival velik del Slovenije] - velja za zavetnika rezbarjev, pastirjev, drvarjev, oglarjev, tesarjev in proti mnogim boleznim - bil je neke vrste puščavnik in puščavniki so doma v odmaknjenih krajih - kako primerno za bližino vesolja - za astronomijo ...), kjer se je kristalno zvezdno nebo praktično dotikalo polj in vinogradov mehke štajerske pokrajine. Nebesni svod je organsko rasel iz obzorja, hišice na hribčkih (v katerih so svetile skrome lučke) so se naravno povezovale z zvezdnim ozadjem.
    Seveda so se tudi v ta del domovine priplazili žarki javne razsvetljave (lažnega simbola napredka), a veliko manj kot v osrednjem delu Slovenije.
    Nenavadno pester je bil recimo 30. januar 2016. Dan poln protislovij - slovenski športniki so se "nepričakovano" odtrgali iz verig (to so zaznali tudi na Eurosportu) in dosegali zmagovalne stopničke praktično na vseh tekmah svetovnega pokala ..., na drugi strani pa je na primorski avtocesti prišlo do tragičnega verižnega trčenja, v katerem je bilo udeleženih kar 71 vozil. V naši domovini, tako se zdi, kdaj torej ne znamo ločiti hitrosti in predrznosti pri športu od umirjene vožnje na cestah, sploh ob pojavu padavin, megle ..., a to ni zgodba za ta tekst.
    Ne da bi vedel za vse uspehe in žalostne zgodbe naše domivine tega dne (v naših krajih človek hitro odklopi od kaosa širnega sveta ...), sem se vživel v izjemno mirno in jasno noč SV Slovenije, ki jo je nakazoval že spokojen zaid Sonca. Vremenska napoved o jasnem dnevu, noči je torej bila uresničena in spet se je izkazala statistika, da so Slovenske gorice prav primeren kraj za stronomska opazovanja.
    Najprej sem si želel zgolj še enkrat z daljnogledom 15x70 ogledati komet Catalina, ki je priromal že kar blizu Severnice (svetil naj bi okrog šete magnitude). V žepu srajce sem imel zgolj skromno karto poti kometa z zvezdami do tretje magnitude. Že pred koncem navtičnega mraka (precej pred 18 h) sem daljnogled usmeril na mejo med Žirafo in Zmajem. Izjemno - še v mraku sem zaznal komet. Razločil sem ga veliko bolje kot 15. januarja (višina kometa naredi svoje). Opogumljen s podobo kometa, s transparentnostjo neba, sem začel popotovanje z daljnogledom po zimskem nebu. V pol ure sem si ogledal razsute kopice (kar štrlele so iz okolice: M35, M37, M36, M38, Deževnice, Plejade M45, M41, Jasli M44, Hi-h, Collinder 39 [Melotte 20], M34, M103, M52 ...), meglice (M42, M43), Galaksije (M31, M33, M81, M82), na severozahodu je še zmeraj bilo moč ujeti Laboda, Liro in nekaj lepših dvozvezdij poletnega neba. Večino teh objektov seveda lahko opazujemo tudi iz primestnih območij - recimo Šentvida - a nebo nad Slovenskimi goricami je v tem primeru nudilo veliko več - izjemne kontrastne podobe nebesnih objektov na temnem ozadju, še zmeraj dokaj ohranjennega nočnega neba. Večino razsutih kopic se je zaznalo s prostima očesoma, tudi galaksija M31 v Andromedi, seveda tudi Orionova meglica M42. V Daljnogledu so bili vsi našteti objekti izjemno svetli, izrazito so odstopali od okolice (kako enostavno) in ni bilo dileme, zakaj so jih v preteklosti razvrstili v kataloge. Andromedina galaksija M31 in druga naša soseda iz lokalne jate M33, sta bili blizu zenita in zato zelo svetli, izstopajoči. Galaksija M31 (oddaljena 2.5 milijona sv.l.) je segala praktično čez 3/4 polja daljnogleda - izreden prizor.
    Pihal je zahodnik in kljub nenavadno visoki temperaturi za januar ( + 10 °C ), mi je veter kmalu začel odnašati več toplote, kot sem je uspel sam generirati. Po dobre pol ure opazovanj sem se umaknil v zavetje tople mamine kuhinje, kjer se še kuri na drva, kot pred desetletji, stoletji, ogreva iz shranjene energije naše zvezde - Sonca, ...
    Bi še opazoval, nadaljeval bi s teleskopom, povabil še druge, a se je bilo potrebno odpraviti na pot v deževne in manj prijazne kraje. In na poti se je nočna nebesna idila puščavnika Sv. Bolfenka spremenila v mešanico izrazito dobrih in manj dobrih dogodkov. Blizu Celja je začelo deževati - uh, iz kristalne zvezdne noči v gnilobo cestnega kaosa. Ob poslušanju poročil so pot polepšale novice o uspehih naših smučarjev iz celega sveta, a kmalu so nas informacije o hudi prometni nesreči na primorski avtocesti postavile na trdna tla - v skrivnost bivanja in minevanja pod zvezdnim nebom.
    Slovenija ni ravno velika država, a ima izjemno veliko podnebno raznoliksot znotraj recimo 300 km, kar je posledica lege in razgibanega reliefa. To je bilo očitno tudi to noč (kristalno jasno vreme na severovzhodu, dež v osrednji Sloveniji, pasovi izjemno goste megla na zahodu, sneg v gorah, veter, ...) - v dobrem in slabem se tej danosti kdaj neznamo prilagoditi. Tudi kulturna, izjemna jezikovna raznolikost ljudi je temu primerna (naštejemo lahko ogromno presenetljivih dialektov, vsaj 32 glavni narečnih skupin) - imamo praktično tudi nabor večine evropskih temperamentov (kar ni ravno enostavno uskladiti ...).

    Še raznolikost Slovenije v Številkah - glede jasnosti in oblačnosti. Severovzhodna Slovenija ima blizu 60 jasnih dni (z oblaki je pokrito manj kot 20% neba) in okrog 100 oblačnih dni (z oblaki je pokrito več kot 80% neba), ostali dnevi so delno oblačni (jasni). Osrednji del Slovenije ima komaj nekaj nad 30 jasnih dni in okrog 120 oblačnih dni - ostali so delno oblačni (jasni) in kdaj tudi primerni za astronomska opazovanja. Je pa kdaj v veliki prednosti Gorenjska - okrog Bleda in Rateč (tudi do 70 jasnih dni) - je nad inverzijo, itn in ima veliko več jasnih dni kot osrednja Slovenija. Seveda so velike razlike med letnimi časi. Zdaleč najbolj primeren mesec za astronomska opazovanja - z največ jasnih dni - je avgust. Veliko pomeni, če opazujemo iz krajev nad 600 metri nadmosrske višine in se tako večinoma izognemo megli. Seveda so kdaj problemi tudi z oblačno kapo nad hribi ... Obala ima poleti kar veliko jasnih dni - problem pa je preosvetljenost obalnih mest, krajev. V zimskih mesecih nekoliko izstopa februar - ki je eden bolj primernih mesecev za astronomska opazovanja, saj je takrat tudi mirnost ozračja solidna - slika manj migeta in so tako mogoče povečave tudi do 400 ali 500X (dobro za planete, dvojne zvezde, ...).



  • Astronomska opazovanja,
    - 18. januar 2016


    Obiskali so nas učenci OŠ Šmartno pod Šmarno goro. Ogledali so si Luno, zimska ozvezdja in svetlejše meglice. Noč je bila času primerno mrzla.
    To noč smo tudi opazovali komet Catalina (C/2013 US10). Kljub svetli Luni in nekoliko več vlage v zraku, se je v Ciki (Dobson 300 mm, f/5) delno zaznal tudi kometov rep. Lotili smo se tudi slikanja in Martin je s pomočjo Klemena, Jureta in Andreja naredil tole imenitno sliko kometa (vodenje na kometu). Lepo se zazna oba repa - prašni in plinski rep.

    Spodaj je primerjava iz APOD-a.


    Komet Catalina in njegova dva repa
    Avtorstvo slike: Copyright: José J. Chambó

    Sledita sliki na robu precej aktivnega Sonca v H-alfa svetlobi iz 21. jan. 2016 - teleskop Lunt 35 mm.




    Sonce dan potem - 22. jan. 2016. Še zmeraj se vidi razvoj včerajšnje protuberance.







  • Od kod prihajajo vaši elementi
    - 25. januar 2016



    Od kod prihajajo vaši elementi
    Avtorstvo slike: Cmglee (Own work) CC BY-SA 3.0 or GFDL, via Wikimedia Commons

    Pojasnilo: Vodik v vašem telesu, ki je prisoten v vsaki molekuli vode prihaja od Velikega poka. V vesolju ni drugih upoštevanja vrednih virov vodika. Ogljik v vašem telesu je nastal z jedrsko fuzijo v notranjosti zvezd, enako tudi kisik. Večina železa v vašem telesu je nastala med eksplozijami supernov pred davnimi časi in daleč stran. Zlato v vaši draguljarni je verjetno nastalo ob trkih nevtronskih zvezd, opaznih v obliki kratkotrajnih izbruhov sevanja gama. Elementa, kot sta fosfor in baker sta v naših telesih prisotna le v majhnih količinah, vendar sta ključna za funkcioniranje vsega znanega življenja. Prikazana periodna tabela elementov je označena z barvami in pojasnjuje po človeškem vedenju najverjetnejši nuklearni izvor vseh znanih elementov. Mesta nastajanja nekaterih elementov, kot je baker v resnici niso dobro znana in ostajajo tema opazovanj in raziskovanj.





  • Barvita Sončeva korona nad Himalajo
    -11. januar 2016




    Barvita Sončeva korona nad Himalajo
    Avtorstvo slike & avtorske pravice: Jeff Dai

    Pojasnilo: Kaj so ti barviti prstani okoli Sonca? Korona, ki je vidna le opazovalcem na Zemlji na pravem mestu in ob pravem času. Prstani, kot so ti se včasih pojavijo, ko gledamo Sonce ali Luno skozi tanke oblake. Pojav nastane zaradi loma svetlobe na posameznih vodnih kapljicah podobne velikosti, v vmesnem večinoma prozornem oblaku. Ker ima svetloba različnih barv različne valovne dolžine, se vsaka barva lomi drugače. Sončeve korone so ena od redkih kvantnih barvnih pojavov, ki jih z lahkoto vidimo s prostim očesom. Ta tip Sončeve korone je vizualni efekt zaradi vode v Zemljini atmosferi in je povsem drugačen od Sončeve korone, ki je stalno prisotna okoli Sonca, ter izstopa med popolnim Sončevim mrkom. V ospredju je znameniti Himalajski gorski vrh Ama Dablam (Materina ogrlica).

    VIR: APOD



  • 7. Državno tekmovanje v znanju astronomije,
    - 9. januar 2016 - Gimnazija Šentvid - Lj.


    - že šestič zaporedoma smo bili organizatorji.

    Državno tekmovanje RS - sobota, 9. januar 2016 ob 10:00 - 12:00

    Tudi letošnje državno Tekmovanje v znanju astronomije je za osrednjo Slovenijo uspešno organizirala Gimnazija Šentvid - Ljubljana (sobota 9. januar 2016), z izdatno pomočjo astronomskega krožka in ADV-LJ. Mentorja Klemen Blokar in Andrej Lajovic sta skupaj z ostalimi člani (pridružili so se tudi Oskar Mlakar, Jure Varlec, Matej Rabzelj, Nastja Marondini, Ida Kraševec, Martin Gladovič , Z. Vičar) uspešno opremila učilnice za tekmovanje, po navodilih DMFA Komisije za tekmovanje v znanju astronomije. Na gimnaziji so tekmovali tako osnovnošolci kot srednješolci. Letos se je zbralo okrog 180 mladih tekmovalcev. Vreme nam ni bilo naklonjeno (meglena, deževna sobota, no vsaj snežilo ni in so tako lahko tekmovalci ter mentorji brez večjih težav pravočasno prispeli na tekmovnje).

    Tudi to leto je Astronomsko društvo Vega prodajalo lastno A3 zvezdno karto celotnega neba. Karta na eni strani prikazuje, poleg ozvezdij, svetlejših dvozvezdij, še zanimivosti za daljnogled, oziroma manjši teleskop, na drugi strani pa so označeni vsi objekti Messierjevega, Caldwellovega, M+M kataloga in nekateri Collinder objekti (tudi v tabelaričnem zapisu). Na karti so še kratka navodila in razlaga nekaterih osnovnih pojmov. Karto smo izmenoma prodajali Martin, Nastja, Zorko. Registracijo tekmovalcev sta uspešno izvedla Nastja in Matej.
    Radijski teleskop pa je v živo predstavljal konstruktor Andrej, deloma Zorko, Matej in Klemen ter seveda Oskar, ki dela raziskovalno nalogo na temo radijske astronomije. V observatoriju smo spremljali signal in spreminjali višinski kot antene, ki se obrača po krajevnem meridianu, za obrat v pravokotni smeri pa poskrbi rotacija Zemlje. Hkrati pa smo na Stellariumu pokazali, kam v danem trenutku kaže antena. Ko smo ujeli ravnino Rimske ceste, je signal imel večinoma več vrhov - zaradi Dopplerjevga pojava. Nekateri so še od lani polnili, da je bila antena postavljena on observatoriju in so jo iskali ... Zato smo morali seveda še posebej obiskati anteno na nasprotni strani terase šole (razlog za prestavitev antene je - manj motenj iz oddajnika v zvoniku šentviške cerkve).
    Mnogi učenci so kmalu zapustili tekmovanje in pokomentirali, da so bile letos naloge zelo težke. Ja - to se zdi dokaj pričakovano, saj Slovenija lovi višji nivo astronomskega vedenja in razumevanja procesov v vesolju. Je pa problem literatura in dogovor o standardih nabora vsebin in znanja - ki še ni dovolj definiran. A z leti bo neznank zmeraj manj - vsaj glede nivoja.
    Bile so zanimive debate na temo razmerja med praktično opazovalno astronomijo in astronomijo kot teoretično vedo, ki jo večinoma zahtevajo tekmovalne naloge. Ker je torej težišče tekmovalnih nalog izrazito teoretične narave - geometrija, nebesna mehanika, nekaj poznavanja osnovnih pojmov iz sveta razvoja zvezd, planetnega sistema ter galaksij - je želja po opazovanjih in merjenjih na nočnem nebu med učenci zelo malo. Šo pa tudi šole, kjer se veliko opazuje, a morebiti niso tako uspešne na tekmovanjih. Tukaj bi se dalo kaj spremeniti.
    Na koncu je ostalo nekaj učencev in mentorjev, mentoric, s katerimi smo izmenjali nekaj izkušenj o delu, opremi, astronomskih opazovanjih - kakšna skupina učencev nas bo tudi obiskala. V splošnem pa velja, da je z leti opaziti napredek pri opazovalni astronomiji v smislu, da si večina učencev izbirnega predmeta astronomija danes že sama ogleda planete, Luno in delno tudi Sonce in to skozi dokaj zmogljive teleskope.

    Sledi nekaj zgovornih slik iz šole in terase (slike je posnel Zorko).


    Klemen Blokar in ravnatelj Gimnazije Šentvid - Lj. mag. Jaka Erger pozdravljata tekmovalce in mentorje ter posredujeta navodila o poteku tekmovanja.








    Pri organizaciji je tudi pomagala predstavnica DMFA - na sliki ravno nagovarja prisotne na tekmovanju iz astronomije.






    Matej in Nastja med registarcijo tekmovalcev - vsak je hkrati prejel tudi malico, s to "malenkostjo" se organizacija bistveno poenostavi.






    Martin med prodajanjem ADV zvezdnih kart - A3 format.
    Karta na eni strani prikazuje, poleg ozvezdij, svetlejših dvozvezdij, še zanimivosti za daljnogled, oziroma manjši teleskop, na drugi strani pa so označeni vsi objekti Messierjevega, Caldwellovega, M+M kataloga in nekateri Collinder objekti (tudi v tabelaričnem zapisu). Na karti so še kratka navodila in razlaga nekaterih osnovnih pojmov.
















    Mnogje je navdušil tudi šolski radisjki teleskop, ki ga je predstavljal Andrej Lajovic.










  • Sonce,
    - 11. jan. 2016



    Če se je lansko leto začelo in nato trajalo v lepem vremenu, pa to zaenkrat ne velja za leto 2016. A 11. januarja 2016 smo le za kratek čas ujeli podobo Sonca - brez izbruhov - a z dokaj izrazitimi pegami.




  • Sonce,
    - 12. jan. 2016


    Ta dan je bilo Sonce na robu precej aktivno - izrazite protuberance, na sredi površine pa tri velike pege.













  • Komet Catalina C/2013 US10,
    - 2. jan. 2016




    Komet Catalina C/2013 US10 posnet 2. 1. 2016 ob 3:30. Čas 4 sekunde, ISO 6400, zaslonka f/4, teleobjektiv 105 mm. Združenih 12 posnetkov. Posnel in obdelal Martin G. iz obale.
    Najsvetlejši objekt na sliki je zvezda Arktur (spodnja polovica posnetka), difuzni objekt nekoliko nad sredino pa je komet Catalina - sluti se tudi repa.




    Zahod Zemlje iz Lunarnega poizvedovalnega orbiterja
    Avtorstvo slike: NASA/GSFC/Arizona State U./Lunar Reconnaissance Orbiter

    Pojasnilo: Na Luni Zemlja nikdar ne vzide ali zaide. Če bi sedeli na površju Lune bi videli Zemljo fiksno na nebu. To pa zato, ker Luna vedno kaže isto stran proti Zemlji. Nenavadno, prikazana slika prikazuje zahod Zemlje nad robom Lune. To je bilo mogoče, ker je bila slika posneta iz vesoljskega plovila v orbiti okoli Lune - bolj natančno, iz Lunarnega poizvedovalnega orbiterja (Lunar Reconnaissance Orbiter - LRO). Pravzaprav LRO kroži okoli Lune tako hitro, da gledano iz vesoljskega plovila Zemlja zaide približno vsaki dve uri. Na prikazani sliki je posnet eden takih zahodov Zemlje pred približno tremi meseci. Nasprotno, iz površja Zemlje Luna zaide približno enkrat na dan, pri čemer je primarni vzrok rotacija Zemlje. LRO je bil izstreljen leta 2009. In medtem, ko dela natančno tridimenzionalno karto Luninega površja, na Luni tudi raziskuje prisotnost vode in morebitna dobra pristajalna mesta za bodoče astronavte.

    VIR: http://apod.fmf.uni-lj.si/



  • Novoletno jutranje nebo in Sonce,
    - 1. jan. 2016


    Po jutru se dan (leto) pozna - prve astro. posnetke neba smo naredili že takoj v jutru novega leta 2016. Naj bo torej to koledarsko leto radodarno ..., zvezde na nebu žare, upanje svetlo bude ...




    Martin je v jutranjih urah prvega januarja 2016, ko se je nebo na obali zjasnilo, posnel zvezdno nebo z dominantno Luno in Jupitrom. Uporabil je fotoaparat Canon 6D, z zoom objektivom 105 mm (dodal je še 2x teleconverter, tako da je bila efektivna goriščna razdalja 210 mm). Čas 1/40 s, zaslonka f/4, ISO 400."

    Sonce 1. jan. 2016.


    Decembrske pege so 1. januarja 2016 praktično izginile, a pojavile so se izrazite protuberance na robu Sonca (kar je bilo, zaradi rotacije Sonca, dokaj pričakovano).





  • Komet Catalina,
    - repatec zime 2015/16




    Komet Catalina in njegova dva repa
    Avtorstvo slike: Copyright: José J. Chambó

    Pojasnilo: Ob začetku leta 2016 je komet Catalina (C/2013 US10) prava novoletna poslastica za daljnoglede. Trenutno je opažen na nebu pred jutranjo zarjo, blizu Arkturja, najsvetlejše zvezde v ozvezdju Bootes. Ta teleskopski kolaž narejen 21. decembra nam prikazuje čudovite kometove repe v območju neba širokem kar 10 polnih lun. Ščepec oddaljenih galaksij in šibke zvezde v ozadju pripadajo ozvezdju Device. Catalinin prašni rep se, zasledujoč kometovi orbiti, na posnetku razteza levo spodaj. Ionski rep pa je obrnjen proti desni in navzgor, v smeri stran od Sonca ter oblikovan od potiska Sončevega vetra. Obiskovalec iz Oortovega oblaka se bo 17. januarja najbolj približal Zemlji, na oddaljenost le 110 milijonov kilometrov. Takrat bo viden blizu svetlih zvezd ročaja Velikega voza, preden bo za vedno zapustil Sončev sistem.


    VIR: APOD


    Pot kometa C/2013 US10 (Catalina) za Januar 2016.













    Ekipa iz 2005.


    Delo v observatoriju leta 2009 - foto Klemen Blokar.







  • DOMAČA STRAN AKGŠ NEPREKINJENO DELUJE ŽE OD LETA 1995!

    Čestitke ali - zvezdi siizmenjujeta gravitone.
    Nekaj zanimivosti iz zgodovine strani!








    Za astronomski krožek: ZORKO Vičar

    E-POŠTA, RFC-822: Zorko.Vicar@guest.arnes.si


    Nazaj na aktualno stran.
    Nazaj na domačo stran.


    Rekordi (tem. maksimumi) do junija 2015
    ----------------------------------------------------------
    1) Svetovni temperaturni rekord, ki ga priznava tudi Svetovna meteorološka organizacija (SMO), je 56,7 °C v Dolini smrti 10. julija 1913
    2) Za Evropo je odgovor manj zanesljiv, a SMO priznava za rekord 48,0 °C 10. julija 1977 v Atenah (http://wmo.asu.edu/)
    3) Uradni rekord v Sloveniji je 40,8 °C, izmerjen 8. avgusta 2013 na Letališču Cerklje ob Krki (http://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/climate/text/sl/weather_events/slo_vremenski_rekordi.pdf)
    4) Rekord za Kredarico drži.
    5) Najvišja temperatura na južnem tečaju je -12,3 °C, izmerjen 25. decembra 2011.



    .