ASTRONOMSKI KROŽEK Gimnazije Šentvid, Zanimivosti 2008


AKTUALNO 2008


Stran se bo dopolnjevala v okviru razpoložljivega časa. Za vse morebitne napake in nerodnosti se že v naprej opravičujem.
  • Vreme "v vesolju" 1
  • Vreme "v vesolju" 2
  • * Vreme "v vesolju" 3, http://www.spaceweather.com/ *
  • * Shadow&Substance *


    Vir :
    Astronomy Picture of the Day via AGO.
    translation into Slovenian by H. Mikuz.



  • Snežne kepe in kraterji
    - 24. 11. 2008


    Eden lepših dogodkov v zimskem času je kotaljenje snega na terasi šole v velike kepe (50 kg ni nič posebnega) in nato ponavljanje Galilejevih eksperimentov prostega pada iz šolske terase. V bistvu so taki eksperimenti, če smo pošteni, del vsakega odraščanja, a v resnici nam je tako "igranje" blizu do konca naših dni. Pri krožku pa predvsem opazujemo, slikamo, poslušamo posledice padcev. Kraterji, ki tako nastanejo, so izjemno verna slika kraterjev na Luni, Zemlji, drugje v vesolju. Sama dinamika je zelo zapletena, nekaj tega smo ujeli na slikce, foto Klemen Blokar, 24.11.2008. Kraterji dobijo na sredi značilen hrib, več ali manj okrogle rob, sama kinetična energija radialno izvrženih koščkov snega in ledu pa oblikuje značilne žarke (marjetice) - v okolici kraterja se tako pojavijo radialni kraki (sledi), kot jih recimo opazimo pri kraterju Tycho Brahe. Nadrealističen se zdi tudi sam zvok ob padcu snega. Tisto kar nam nudi šolsko dvorišče, omejeno z dveh strani (jugozahodne in severozahodne), je imeniten učinek interference zaradi odbojev zvoka od 20 m visokih sten. Seveda so razmere pri trkih asteroidov s planeti ali njihovimi lunami precej drugačne, hitrosti, mase in posledično kinetične energije so večje in med trkom pride tudi do taljenja površine. No sneg je kljub vsemu najenostavnejši in najpriročnejši pripomoček za približno ponazoritev nastanka kraterjev. Zaradi podnebnih sprememb je zmeraj manj sneženih zim.

    Spodnji sliki sta kvazi animirani, z miško gres na sliko, nato nanjo klikneš, tako dobiš dinamično zaporedje nastanka kraterja iz snega.






    Sledijo zaporedne slike zgornjih animacij.


















    Petrova animacija nastanka kraterja iz leta 1998.
    Ostale animacije.

    Shematični prikaz dogajanja med trkom, nastankom kraterja. Pritiski, ki nastanejo zaradi trka telesa iz vesolja s površino planeta, lune, so tudi do 1TPa = 1012Pa (to je nekaj 10 000 x večji pritisk kot na dnu oeanov), sproščena energija pa je primerljiva z eksplozijami nekaj atomskih bomb. Seveda je vse odvisno od velikosti in hitrosti telesa ki trči s planetom ali luno. Visoki pritiski in posledično visoke temperature povzročijo taljenje materiala (na slikah označeno z "melt"). Hkrati se del materiala pod pritiskom izvrže v okolico. Površina se delno prožno deformira, kar povzroči odboj. Centralni odboj večinoma pusti za sabo značilen hrib sredi nastalega kraterja. Na Zemlji erozija in vegetacija poskrbita, da se kraterji sčasoma zlijejo z okolico, na Luni, kjer ni ozračja in rek, pa kraterji dlje časa ohranijo obliko - tudi majhni, ki na Zemlji takoj izginejo. Kar nekaj kamnov in kometov, ki frčijo po Osnčju, polovi Jupiter s svojo maso, močno gravitacijo (16.-22. julij 1994 trk kosov kometa Shoemaker-Levy z Jupitrom), nekateri ga zato imenujejo tudi angel varuh manjših planetov.















    Slikice iz: http://en.wikipedia.org/wiki/Chicxulub_crater




  • Opazovanja na terasi Gimnazije - skupina iz OŠ Vodice - 19. 11. 2008




    Obiskali so nas nadarjeni učenci OŠ Vodice, pod vodstvom mentorice prof. Andreje Bečan - sreda 19.11.2008 ob 18. uri. Opazovali smo: Jupitra in njegove lune, dvojno zvezdo Albireo, galaksijo M31, planetarno meglico M57, ter nekaj lepših ozvezdij. Po nebu smo potovali z laserjem. Opazovanja so potekala do 19:30. ure. Na karti Lune smo poiskali krater Vega in Štefana na "zadnji" strani. Najbolj jih je očaral Jupiter, dvojna zvezda Albireo in seveda laserček.
    Potežkali so zrcalo nastajajočega teleskopa, se čudili stereo-fotografiji in se seznanili z astronomijo na medmrežju. Podarili smo jim še dva plakata MLA2009, povedali nekaj osnovnih informacij o Mednarodnem letu astronomije 2009, o Galileju in začetkih astronomskih opazovanj pred 400 leti, kako je nastal teleskop, itn. Na koncu smo si ogledali še terarij. Bili so pridni in radovedni.
    Zorko V. in Peter M.



  • M31, M32, M110
    iz Ljubelja, iz 21. na 22. oktober 2008



    Klemen pravi: "Od vse množice slik sem jih uporabil 5, sestavil hdr in uporabil privzete nastavitve prvega od algoritmov za toniranje izhodne slike. In bil dovolj presunjen z rezultatom, da ga pošiljam naokoli. Se je pa treba zavedat, da je prostora za izboljšanje še kar precej... Ker montaže [EQ-6 ] nismo povsem dobro nastavili (malo časa), tudi periodic error correction je še za sprobat, je bilo 160 s ekspozicije maksimum, pri čemer se je pri tem času že poznal premik zvezd. Trenutni rezultat je pa tudi mnogo boljši kot iz Šentvida." Slikali (in testirali novo stojalo EQ-6) so: Klemen Blokar, Andrej Lajovic, Matija Kastelic, Dejan Kolarič. Kraj - "počivališče" na ovinku ceste proti ljubeljskemu tunelu, 20./21. oktober 2008, foto Canon 450 D.



  • 1. MESSIERJEV PLUS MARATON
    CERKVENJAK 4. IN 5. OKTOBER 2008


    V soboto 4. in nedeljo 5. oktobra je bil v Sloveniji, na idiličnem Cerkvenjaku, prvič organiziran Messier plus maraton (M+M). Maraton je finančno podprla Zveza za tehnično kulturo – Regionalni center Maribor. Sponzor prireditve je bilo podjetje V Commerce iz Murske Sobote.
    Glavna sodnika sta bila prof. Igor Žiberna in Matej Mihelčič. Tekmovalo je 7 ekip - tekmovalcev. Vreme je bilo dokaj naklonjeno tekmovanju, a svetlobno onesnaženje je - bolj kot smo pričakovali - tudi že prodrlo v Slovenske gorice. Svetlobno onesnaženje in oblaki so bili glavni krivci za "izpad" določenih M in NGC objektov. Zmagal je Gregor Vertačnik, član AD Vega in AKGŠ, iz Vodic (dipl. meteorolog, amaterski astronom). Našel je 103 M+M objekte. Gregor je bil že drugi (1997, 95 objektov) in tretji (1998, 99 objektov) na Messierjevem maratonu v Višnjanu. Drugi je bil s 93 objekti znan astronom amater Gorazd Bizjan (Stanežiče), ki je našel enako število objektov kot tretje uvrščeni Uroš Stele (Tuhinjska dolina, Tunjiška Mlaka), le da je imel Gorazd zadnjega potrjenega 2 minuti prej ("fotofiniš", podobno kot na 3. Messierjevem maratonu 2008, 8. - 9. marec, Kazlje). Četrti je bil Javor Kac s 70 objekti, 5. David Grgič s 66, 6. Rok Vogrinčič z 48, 7. Sandi Božič z 39. Gregorju čestitamo za zmago, prvo stotico, sploh po desetletnem "come backu" in smoli (če se sme temu tako reči) na prejšnjih maratonih. Bil je tudi eden redkih, ki je tekmoval z doma izdelanim teleskopom, sam je zbrusil zrcalo (D=175 mm, f=875 mm, Newton na ekvatorialni postavitvi) in sestavil načrt za stojalo. Tudi Uroš Stele je tekmoval z doma narejenim dobsonom. Čestitamo in se iskreno zahvaljujemo tudi prof. Igorju Žiberni in njegovi ekipi, ki je enkratno organiziral predavanja in prvi M+M maraton. Enaka zahvala gre domačinom iz Cerkvenjaka in okolice, ki so nas izjemno prijazno sprejeli (po Štajersko s posebno toplino Slovenskih goric - res enkratno). Ta prekrasen del Slovenije med Muro in Dravo, z izvirnim jezikom, starodavnim izročilom ljudi in z izjemno pokrajino, premalo poznamo.


    Oprema iz prvega Messierjevega maratona iz leta 1997, klasična žepna svetilka z rdečim in zelenim filtrom ter vpenjalna podlaga za zabeležke in zvezdne karte, še zmeraj služi svojemu namenu.


    Med maratonom (hrib Kremperk) se je našel tudi čas za opazovanja gostov in domačinov, ki so bili zelo veseli, da so lahko sploh prvič skozi teleskop (čeprav je minilo že 400 let od prvih Galilejevih opazovanj) pogledali v zvezdno nebo, najbolj jih je seveda očaral Jupiter. Foto: Zorko Vičar.

    Naš najbolj znan fizik v Srednjem veku je bil Herman Koroški (rojen okoli 1110 v Sv. Petru blizu Spittala ob Dravi; umrl po 1143). Sloves domače dežele je ponesel med Francoze in Špance s prevajanjem arabskih del in s svojo fiziko, objavljeno v knjigi O bistvih. Tristo let po njem sta Slovenca (rojena v Prlekiji) Bernard Perger (okoli 1440–okoli 1502) in Andrej Perlah (1490–1551) dolga leta delala med humanisti na Dunajski univerzi. Dr. Igor Žiberna pravi, da je Prlekija, to je manj znano, z omenjenima znanstvenikoma ena izmed zibelk slovenske astronomije. Bernard Perger je bil rojen v Ščavnici, Andrej Perlah (Perlach) pa v Svečini. Utemeljila sta sodoben način objavljanja astronomskih koledarjev in efemerid. Perlah resda še ni bil kopernikanec, njegovo delo pa je nadaljeval astronom Johannes Kepler kot deželni fizik v Gradcu. Z izdajanjem Perlahovih astronomskih koledarjev je uspešno nadaljeval Ljubljančan Jakob Strauss (1533–1590) v Celju. Perlah se je celo izkazal z opisom kometa, ki je kmalu prinesel slavo najboljšemu astronomskemu opazovalcu tistih časov Tychu Braheju. Perlah opazuje tudi planet Merkur.


    Dr. Igor Žiberna čestita prvemu zmagovalcu M+M maratona Gregorju Vertačniku (levo), 103 najdeni objekti. Dom čebelarjev - Cerkvenjak. Foto: Zorko Vičar.

    Gregor je bil po polnoči drugi z 48 najdenimi objekti, prva dva sta našla 50 objektov. A Gregor se je ukvarjal s težjimi objekti, planetarnimi meglicami, itn in zato še ni prijavil lažjih ali višje ležečih objektov (recimo: M31, M110, M32, M101, M102, Hi, Ha) - če bi se vreme poslabšalo, bi ga ti objekti (taktika) stali zmage.





    Drugo uvrščeni Gorazd Bizjan (zgoraj) in tretje uvrščeni Uroš Stele (spodaj). Foto: Zorko Vičar.
    Še nekaj butalske analize.
    Statistično je torej bolje,
    - da tekmovalec nosi očala, je slaboviden, saj sta prvi in drugi tekmovala z očali,
    - pa še izhajati moraš nekje iz severozahodne Slovenije.


    Med tekmovanjem. Foto: Zorko Vičar.


    Za zmago je Gregor prejel tudi imeniten daljnogled 20x80. Foto: Zorko Vičar.


    Še zadnja skupinska slika tekmovalcev in organizatorjev M+M maratona (Cerkvenjak, 5.10.2008, 6:30 ). Foto: Igor Žiberna.




    Po naporni a prijetni maratonski noči, se z Gregorjem poslavljava od idilične vasice Cerkvenjak.


    Nepozaben pogled s Cerkvenjaka na jesensko Sveto Trojico osvetljeno z jutranjim soncem - "brege" Slovenskih goric že pobelila prva slana, hribe v ozadju pa sneg. Foto (5.oktober 2008, 7:20): Zorko Vičar.

    Nekaj besed o tekmovanju in programu srečanja

    Naloga tekmovalcev na Messier plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama. Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga. Struktura po tipih objektov je naslednja: prevladujejo razsute kopice (35), sledijo pa kroglaste kopice (26), galaksije (21), planetarne meglice (15), difuzne meglice (6), temne meglice (4), dva ostanka ekspolozije supernove in ena dvojna zvezda. Prvi Messierjev plus maraton se bo odvijal v dveh delih. V popoldanskem delu bodo potekala predavanja, s katerimi želimo popularizirati astronomijo in s tem dodati kamenček k siceršnjim pripravam na aktivnosti v Mednarodnem letu astronomije 2009. Med predavanji je podjetje V Commerce iz Murske Sobote imelo tudi predstavitev astronomske opreme. Popoldanski del Messier plus maratona se je odvijal na osnovni šoli Cerkvenjak-Sv.Andraž v središču Cerkvenjaka (iz lenarške smeri, se šola nahaja zraven občinske stavbe na desni strani ceste). Tekmovanje je potekalo na bližnjem vrhu Kremperk. Do prizorišča Messier plus maratona so vodile oznake M+M. Vabilu na prvi Messerjev plus maratona in druženje astronomov amaterjev v prijetnem okolju Slovenskih goricse, se je odzvalo 7 ekip tekmovalcev in veliko poslušalcev ter opazovalecv.


    Med predavanji v OŠ Cerkvenjak (M+M, 4.10.2008). Foto: Igor Žiberna.

    Nekaj povezav na čudovite posnetke iz foruma www.astronom.si:
    http://www.astronom.si/forum/attachment.php?attachmentid=3209&d=1223222626








    Prvi Messier plus maraton je finančno podprla Zveza za tehnično kulturo – Regionalni center Maribor. Sponzor prireditve je podjetje V Commerce iz Murske Sobote.
    PROGRAM 1. MESSIERJEVEGA PLUS MARATONA
    Sobota, 4. oktober:
    14:00 Otvoritev 1. Messier plus maratona
    14:15 Začetek predavanj:
    - Marijan Prosen: Pomen humanistov Pergerja in Perlaha v slovenski
    astronomiji (bil odsoten)
    - Boris Kham: Zanimive vaje na nebu
    - Brane Vasiljevič: Astrofotografija na enostaven način
    - Igor Žiberna: Messier plus maraton – jesenski brat klasičnega Messierjevega maratona
    18:00 Večerja
    19:30 Začetek tekmovanja
    Nedelja, 5. oktober:
    00:00 Odmor
    02:00 Nadaljevanje tekmovanja
    05:30 Predviden konec tekmovanja
    07:00 Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad
    
    PRAVILA TEKMOVANJA NA MESSIERJEVEM PLUS MARATONU
    
    1. Cilj tekmovanja je najti čim več objektov s seznama Messier plus
       maratona v času tekmovanja. Zmagovalec Messierjevega plus maratona je 
       tisti, ki je v krajšem času našel več objektov. Če je našlo več tekmovalcev 
       enako število objektov, se pri razvrstitvi upošteva čas potrditve 
       zadnjega objekta.
    
    2. Vsak tekmovalec opazuje samostojno. Tekmovalec lahko ima ob sebi še
       največ enega pomočnika. Ta mu lahko pomaga pri delu, razen pri rokovanju 
       s teleskopom.
    
    3. Na enem teleskopu lahko tekmuje le en tekmovalec.
    
    4. Teleskopi s sistemom GO-TO na montaži niso dovoljeni.
    
    5. Tekmovalec razen teleskopa lahko uporablja še binokular, vendar
       mora vse objekte sodniku pokazati skozi isto optično napravo.
    
    6. Najdene objekte potrjuje sodnik. Njegova odločitev je končna.
    
    7. Sodnik označi začetek in konec tekmovanja ter morebitne vmesne
       odmore ali prekinitve, če so potrebne.
    
    8. Tekmovalci morajo uporabljati svetila zastrta z rdečim filtrom.
       Svetila z belo svetlobo niso dovoljena!
    
    9. Objekt, ki ga tekmovalec prijavlja, naj bo v sredini zornega polja.
       Če je v zornem polju več Messierjevih objektov hkrati, je tekmovalec 
       dolžan posamezne objekte identificirati sodniku. 
       Zaporedje opazovanja objektov na Messier plus maratonu
    
    ŠT. OBJEKT ŠT. OBJEKT   ŠT. OBJEKT    ŠT. OBJEKT    ŠT. OBJEKT     ŠT. OBJEKT
    1  M 7     21 M 18      41 NGC 6826   61 NGC 7789   81 M 38        101 M 97
    2  M 6     22 M 17      42 M 39       62 M 52       82 NGC 1907    102 M 40
    3  M 69    23 M 16      43 M 29       63 NGC 6939   83 M 36        103 M 44
    4  M 70    24 M 14      44 NGC 6960   64 NGC 7331   84 M 37        104 M 67
    5  M 54    25 M 11      45 NGC 6940   65 NGC 7662   85 M 35        105 M 48
    6  M 55    26 M 26      46 M 27       66 M 31       86 NGC 2158    106 M 50
    7  M 3     27 NGC 6712  47 Cr399      67 M 32       87 M 1         107 M 47
    8  M 5     28 M 75      48 M 71       68 M 110      88 NGC 2371/2  108 M 46
    9  M107    29 NGC 6818  49 NGC 6934   69 M 33       89 NGC 2392    109 M 41
    10 M 12    30 M 101     50 M 15       70 M 74       90 M 78        110 M 93
    11 M 10    31 NGC 5907  51 M 2        71 M 77       91 NGC 2024
    12 M 9     32 M 102     52 NGC 7293   72 NGC 936    92 NGC 1973
    13 M 22    33 NGC 6503  53 M 72       73 NGC 253    93 M 42
    14 M 28    34 NGC 6543  54 M 73       74 M 45       94 M 43
    15 M 8     35 M 13      55 NGC 7009   75 M 34       95 M 79
    16 M 20    36 NGC 6207  56 M 30       76 NGC 891    96 NGC 1535
    17 M 21    37 NGC 6229  57 NGC 40     77 NGC 1023   97 M 81
    18 M 25    38 M 92      58 M 103      78 M 76       98 M 82
    19 M 24    39 M 57      59 NGC 663    79 NGC 869/84 99 NGC 2403
    20 M 23    40 M 56      60 NGC 185    80 NGC 1501   100 M108
    
    Dostopi do prizorišča M+M:
    - Iz osrednje in zahodne Slovenije: po avtocesti in hitri cesti skozi
    Maribor do krožišča
    v Pesnici. Od tam po avtocesti do Lenarta. V središču Lenarta na semaforiziranem
    križišču ob cerkvi zavijete desno proti Cerkvenjaku in Sv. Trojici. Po
    4 km vožnje,
    (400 m za odcepom proti Sv. Trojici) zavijete levo proti Cerkvenjaku.
    Možen je tudi
    dostop preko Ptuja, od koder nadaljujeto vožnjo proti Lenartu. 5 km za naseljem
    Trnovska vas zavijete na desno proti Cerkvenjaku.
    - Iz pomurske strani je najlažji dostop preko Sv.Jurija ob Ščavnici in Blaguša.
    Dodatne informacije in prijave:
    - Telefon: 040 811 055 (Igor Žiberna)
    - Elektronska pošta: igor.ziberna (afna) uni-mb.si
    Vljudno prosimo, da zaradi organizacijskih razlogov prijave s številom
    udeležencev
    oddate tudi, če ne boste tekmovali, pač pa boste prisostvovali le kot
    poslušalec predavanj
    ali opazovalec. Prijave oddajte do srede 1. oktobra.
    … se vidimo na Cerkvenjaku …
    
    




  • ASTRONOMSKO SREČANJE - KISOVEC 27. september 2008



    Dragi ljubitelji astronomije!
    V soboto 27.9.2008 bo na planini Kisovec (pod Veliko planino) tradicionalno Spikino srečanje slovenskih astronomov - od 15. ure dalje. Opazovanja, predavanja, izmenjava izkušenj, srečanja starih prijateljev ...
    PRIPOROČENO IN UPORABNO JE BILO NASLEDNJE: TOPLA OBLAČILA, KAPA, ŠAL, ROKAVICE, lučka z rdečim filtrom, zvezdne karte, vsaj daljnogled, ČAJ, SPALNA VREČA, fotoaparat, itn.













  • Prvi slovenski komet C/2008 Q1 (Matičič) - odkrit 18. avgusta 2008


    V ponedeljek je Stane Matičič na Observatoriju Črni Vrh odkril naš prvi komet C/2008 Q1 (Matičič). Več o tem si lahko preberete na http://www.observatorij.org/.
    Vse čestitke Stanetu in ekipi ob tem prelomnem dogodku za SLOVENSKO ASTRONOMIJO - na tako odkritje so čakale mnoge generacije slovenskih astronomov.

    Povzeto po: http://www.observatorij.org/ ................
    Discovery of Comet C/2008 Q1 (Matičič) at Črni Vrh Observatory
    On images taken by S. Matičič in the course of the Črni Vrh Asteroid and Comet Search program PIKA, on August 18, 2008 an object with unusual motion was automatically detected. A new comet (first comet discovery from Črni Vrh Observatory) was detected on images taken between 2008 Aug. 18.81364UT and 18.84247UT with a 0.60-m f/3.3 Cichocki Sky Survey Telescope.

    Animation image was made by stacking four 40 second discovery frames, taken between 2008 Aug. 18.814UT and 18.842UT. Image scale is 1.86 arc sec/pixel. At the time of discovery, the comet was of magnitude 17.8 and moved at 1.4 arc sec/min in PA 255 degree. Copyright © 2008 by S. Matičič, Črni Vrh Observatory. Additional discovery details ...

    Comet C/2008 Q1 (Matičič)
    Series of 60 second followup images were obtained around 2008 Aug. 19.818UT (left image) with the same telescope. The object cometary appearance with ~10 arc second diameter coma is clearly visible. Image scale is 0.93 arc sec/pixel. Copyright © 2008 by H. Mikuž, Črni Vrh Observatory.

    Še zanimiv Igorjev komentar iz [slo-astro]:
    "Čestitam ti iz srca Stane! Po 20. letih, če se prav spomnim, končno plačilo za delo in vztrajnost. Z obrestmi, bi rekel. Na začetku je dovolj navdušenje, kasneje se pridružijo znanje in izkušnje. In nato sledijo rezultati. Sicer si pa ujel zadnjo minuto. Ko startajo vsi predvideni projekti za skeniranje celotnrga neba v treh nočeh z mejno mgnitudo 24, takrat nam bo amaterjem dokončno odklenkalo, kar zadeva nova odkritja pa četudi "samo" kakšno novo."



  • Lunin mrk - 16. avgust 2008


    l.mrk 16.avgust 2008, eclipse l.mrk 16.avgust 2008, eclipse
    Lunin mrk 16. avgusta 2008 so iz Šentvida posneli in v HDR tehniki obdelali člani AKGŠ&ADV: Klemen Blokar, Andrej Lajovic, Dejan Kolarič. Levo HDR sliko je sestavil Klemen Blokar, desno sliko pa Jure Varlec (Juretov komentar je: uporabil sem HDR algoritem za prikaz vsega na račun kontrasta - z nekoliko močnejšimi poudarki).
    Kaj je HDR? HDR je kratica za High Dynamic Range Photography - recimo da to kvazi prevedemo kot "fotografija visokega dinamicnega razpona" - FVD (taki HDR programi so recimo: easyHDR, Qtpfsgui, ArtisanHDR, Photomatix, Photosphere, ...). HDR (High Dynamic Range Photography) omogoča zlaganje različno osvetljenih slik istega motiva v eno, ki iz vsake potegnejo maksimalno število podrobnosti - kar je recimo za astrofotografijo lahko zelo koristno. Zgoraj sta podani dve skrajni obdelavi. Vremenski pogoji v času mrka so bili zelo slabi - Klemen pravi: "Skoraj na minuto natanko ob začetku mrka so pridivjali oblaki, ki so se malo odstranili šele po maksimumu pa še to samo za nekaj minut ..."
    Zelo lepa HDR astrofotografija je recimo:

    http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap080808.html
    .

    Še HDR slika iz http://www.koenvangorp.be/photos/2007_03_03-lunar-eclipse-hdr_600.jpg

    Podatki: Orion Optics 20cm f/4.5 Photo Newton, lens Celestron MPCC, camera Canon EOS 20D, film ISO 400, exposure HDR combination of 1/200s - 1/100s - 1/50s - 1/25s - 1/13s - 1/6s - 0.3s - 0.6s - 1.3s, processing HDR Processing in Photoshop CS2

    Lunin mrk 16. avgusta 2008 je bil povezan s Sončevim mrkom 1. avgusta, po približno 15. dneh se namreč Luna premakne v bližino vozla, ki je tokrat na nasprotni strani kot med Sončevim mrkom.
    Nastanek Sončevega in Luninega mrka:


    Oglejte si tudi
    prostorsko sliko in
    animacije nastanka mrka:
    -animacija Luninega mrka
    -animacija Sončevega mrka
    -animacija nastanka Sončevega in Luninega mrka

    Nekaj posnetkov iz Bučanja - Jadran.
    l.mrk 16.avgust 2008, eclipse l.mrk 16.avgust 2008, eclipse
    Levi posnetek je nastal ob 23:34, desni pa ob 23:48 - v 14 min. se je Luna med zvezdami že kar premaknila, stopnja zakritosti pa je padla (med mrkom so nekoliko ponagajali koprenasti oblaki). Foto: Zorko Vičar (fotoparat Olympus, SP-500UZ, 10x optični zoom, 6.3 - 63 mm, 1:2.8-3.7, 6M slikovnih elementov).

    Neurje nad Lošinjem (zvečer 15. 8. 2008) dan pred mrkom - plima je dosegla višino 1.5 m. Ob polni Luni je pričakovano visoka plima, a višina 1.5 m na Jadranu je vse presenetila - k višji plimi so še dodatno prispevali efekti pritiska, lastnega nihanja morja in vetra. Kot zanimivost iz Bučanj - plimski val je ob 20:43 že upadal, nakar se je ob ob 20:43 spet dvignil vsaj za pol metra.

    Višina morja ob 20:43 - vidi se, da je gladina že upadala (glej nanose na produ), čez 10 minut se je gladina dvignila čez višino, kjer stoji fant na levi zgoraj, v 10 min. vsaj za pol metra. Nova višina morja ni slikana, ker so povsod sekale strele ...
    Slikanje strel je zelo nevarno - kar smo občutili na lastni koži, lovke strel, prej navidezno varno oddaljene, so naenkrat švigale v naši neposredni bližini, bližina smrti nas je streznila ...!!!
    neurje 15.avgust 2008 neurje 15.avgust 2008

    Nekaj romantičnih podob Lune in morja v dneh po (nič kaj romantičnem) neurju.
    avgust 2008
    avgust 2008 avgust 2008
    avgust 2008 avgust 2008
    Foto: Vičar Zorko



  • Sončev mrk - 1. avgust 2008


    s.mrk 1.avgust 2008, eclipse
    Sončev mrk 1. avgusta 2008 so iz Šentvida posneli in animirali člani AKGŠ&ADV: Klemen Blokar, Andrej Lajovic, Dejan Kolarič. Slike je obdelal in odlično poravnal v animacijo Andrej Lajovic.

    s.mrk 1.avgust 2008, eclipse, energija
    Sončev mrk 1. avgusta 2008 so zabeležile tudi slovenske avtomatske meteorološke postaje Urada za meteorlogijo. Nekjaprocentno zakritje Sonca med mrkom se odraža v nekajprocentnem zmanjšanju obsevanja. Ekstraterestrično (izvenzemeljsko) obsevanje - obsevanje zunanjega roba zemeljske atmosfere - je podano za Ljubljano z rumeno krivuljo. Do tal prodre manj sevanja ("sonca") zaradi absorbcije in atmosferskega odboja. Na grafu se tudi opazi razlika v intenziteti mrka, manj izrazit mrk je bil na zahodu Slovenije. Čeprav je Slovenija majhna, je na grafu že mogoče zaslediti 12 minutni zamik položaja Sonca glede na M. Soboto in Portorož, predvsem zvečer in zjutraj.

    Graf kaže značilen potek vremena ob poletnem anticiklonu, dopoldne brez oblačka, popoldne pa se zaradi segrevanja tal in posledično zraka pojavi konvekcija (dviganje, od tal segretega, zraka) in s tem oblaki, ki občasno prekrivajo Sonce - potek energije se popoldne več ne spreminja po pričakovani krivulji za jasno vreme ampak niha. V Portorožu, mediteranska klima, pa je, zaradi vpliva morja, konvekcij manj, zato je potek krivulje, ki kaže količino prispele energije, v skladu s pričakovanji za jasno vreme. Nad morejm je temperatura dokaj konstantna, stabilna klima, kar je posledica večje toplotne kapacitete morja kot kopnega, suhih tal, ki se hitro segrejejo, a tudi hitro ohladijo, kar nad kopnim generira visoke dnevne in nizke nočne temperature. Graf sta izdelala Zorko Vičar in gregor Vertačnik.





    Prenos popolnega Sončevega mrka (1.8.2008) v živo iz: http://www.exploratorium.edu/eclipse/2008/index.html
    - prenos za UT = prvi kontakt = 10:09, drugi = 11:08, tretji = 11:10, četrti = 12:04
    - prenos za poletni čas = prvi kontakt = 12:09, drugi = 13:08, tretji = 13:10, četrti = 14:04


    V Ljubljani se bo delni Sončev mrk začel ob 11:05, vrhunec bo sledil ob 11:43, konec pa ob 12:21. Luna bo ob največjem mrku v Ljubljani prekrila 14% Sončevega premera. Drugod po državi bo dogodek nekaj minut prej ali kasneje. Slika delnega mrka, kot ga bo videti v osrednji Sloveniji, je na sliki. Povzeto po: http://vesolje.net/navtika/novice/2008/07/21072008.htm

    Sonce lahko gledamo samo z ustrezno zaščitenimi očmi, to je s posebnimi očali za opazovanje mrkov. Sonca ne smemo opazovati s prostim očesom, še manj pa z daljnogledom oziroma teleskopom brez ustreznega filtra, saj si oči lahko trajno poškodujemo ali celo oslepimo.





  • Mednarodno leto astronomije 2009 (MLA2009)
    IYA2009 - International Year of Astronomy 2009
    1609 - 2009



    Leto 2009 so Združeni narodi, UNESCO in IAU (The International Astronomical Union) posvetili astronomiji (International Year of Astronomy 2009 - IYA2009). Zgoraj je slovenski logo za "Mednarodno leto astronomije 2009".

    IYA2009 - Mednarodno leto astronomije 2009 je posvečeno 400-ti obletnici prvih astronomskih opazovanj s teleskopom, ki jih je opravil znameniti astronom Galileo Galilei (15. 2. 1564 – 8. 1. 1642). To je bil velik korak na poti do razumevanja vesolja.

    Vsekakor pa je potrebno poudariti, da so tudi opazovanja neba brez optike (od antike do renesanse), prispevala veliko v mozaik astronomske znanosti - Tycho Brahe, rojen Tyge Ottesen Brahe (14. 12. 1546 – 24. 10. 1601), je s svojimi klasičnimi opazovanji lege Marsa (brez daljnogleda) omogočil izjemnemu Johannesu Keplerju (27. 12. 1571 – 15. 11. 1630), da je iz meritev lege Marsa izpeljal nebesno mehaniko, ki je še danes temelj vseh opazovanj, napovedovanj vesoljskih dogodkov, prehodov, mrkov, vesoljskih poletov, itn. Newton, Hook, Vega, Stefan, Einstein, ..., so gradili na temeljih, ki so jih postavili Sumerci, Grki, Herman iz Korintie, Kuzanski, Brahe, Kopernik, Kepler, Galilei, ....

    Vodilna misel na plakatu je: "Vesolje je nad tabo, odkrij ga."

    Več informacij je na:
    IYA2009 - International Year of Astronomy 2009 - UNESCO.

    Koordinatorja mednarodnega leta astronomije za Slovenijo sta dr. Andreja Gomboc in Uros Kostic, glej:
    www.astronomija2009.si - IYA2009


    Teleskop, ki ga je izdelal Galilej (sam je brusil leče) in ga je, nadvse pronicljivo, takoj usmeril k nebesnin telesom.

    Galilejeve skice opazovanj Jupitrovih lun iz leta 1610.


    Galilei skicira Sonce vsak dan, od 2. do 26. junija 1612. Danes smo njegove skice animirali, res prepričljiv dokaz, da se Sonce premika, vrti. Iz:
    http://www.thursdaysclassroom.com/index_03feb00.html
    http://www.law.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/galileo/galileo.html

    Velikemu Galileiju se je papež Poljak Karol opravičil, ker je bil sodni postopek, s strani cerkve, proti Galileiju potvorjen, nepravilen in krivičen (Galileo Galilei je moral svoja stara leta preživeti v hišnem priporu). Zanimivo, znanstveno pot je Galileiju tlakoval še en veliki Poljak, Nikolaj Kopernik. Krog se je tako sklenil - in vendar se premika, vrti, je izjavil Galilei (E pur si muove). Zanimivo, ne Kepler in ne Kopernik, zaradi svojega znanstvenega dela, nista imela težav s cerkvenim pravom (Kepler je bil protestant, a je delal pri katoličanih in celo z jezuiti). Svet je poln znanstvenih in medčloveških skrivnosti - protislovijh.

    Članek - 400 LET PO GALILEJU
    (Spika, oktober 1997)
    - zdi se, da je po enajstih letih viden napredek (nova društva, krožki, astronomija kot izbirni predmet) - ni pa vse tako kot bi si želeli.





  • Bolid nad Dvorom 28. junija 2008
    - ob 22:45





    Dejan Kolarič pravi: "Kakšno naklučje!! Danes sem testiral moj novi fotoaparat (Olympus SP 570 uz), ima tudi bulb funkcijo ... rezultati so lahko impresivni. To prikazuje naslednja slika. Ujel sem bolid kar spodobne magnitude, vem samo to, da se je vse okoli mene zabliskalo (nisem gledal v nebo,tako da ne vem kako velika je bila sled). Začetek poti bolida se vidi. Čas ekspozicije 14 s, Dvor nad Šentvidom."

    Lepo se vidita ozvezdji Velikega in Malega medveda (Severnica), vmes se vije ozvezdje Zmaja skozi glavo katerega je švignil bolid Bootid. Po vtisu (in delno iz slike) je bila magnituda okrog - 8 ali še manj. Bolid najverjetneje pripada roju junijskih Bootidov (radiant imajo v Volarju, odtod tudi ime). Junijski Bootidi se pojavljajo od 26. junija do 2. julija, svoj vrhunec pa dosežejo 27. junija.
    Še nekaj informacij o bolidu iz:
    http://www.orion-drustvo.si/forum/viewtopic.php?f=5&t=154
    
    28. junija 2008 ob 20h45m40s UT je bil nad Slovenijo viden svetel bolid.
    
    S Kostanjevca ga je opazil Jure Dobaj, ki ga je ocenil na vsaj -5. magnitudo. 
    Bolid je bil zelene barve, zelo počasen in kratek, na meji med ozvezdjema 
    Lovska psa in Veliki medved.
    
    Samo Smrke poroca, da ga je videl na Javorniku. Od tam je bil viden v ozvezdju 
    Kefeja, 15 stopinj dolg in srednje počasen. Sij v koncni eksploziji je ocenil 
    na vsaj -6. magnitudo.
    
    O bolidu poroca tudi Bostjan Skuk, ki ga je iz Dovc (?) videl v ozvezdju Kasiopeje. 
    Bil je zelo kratko, svetel pa bolj kot polna Luna.
    
    Bolid je posnela tudi allsky kamera na Observatoriju Crni Vrh. Iz posnetka izgleda 
    svetel vsaj -7. magnitude.
    
    
    Re: Svetel bolid 28. junija 2008 ob 20h45m40s UT
    Postby kacja on 03. Jul. 2008, 15:42 
    Se eno opazovanje mi je posredoval Zorko Vicar. 
    Dejan je namrec imel neznansko sreco in med preizkusanjem funkcij 
    na novem fotoaparatu (pri ISO 200) je ujel tega bolida :o :bighshock:
    
    
    
    Upam, da bo s tem ulovom Dejan dobil vzpodbudo za lovljenje 
    meteorjev tudi v prihodnje - Perzeidi bodo odlicna priloznost. ;)
    
    
    Vau to pa je sreča! Škodaedino, da je čisto na robu slike. 
    Perzeide bomo pa na MART-u lovili ane? 
    Na MART in po njem :lol:
    
    Re: Svetel bolid 28. junija 2008 ob 20h45m40s UT
    
    Postby kacja on 03. Jul. 2008, 20:20 
    
    
    Iz vecine slik je ocitno, da krivulja, ki sem jo naredil neposredno iz podatkov 
    UFOCapture, ni prava za ta bolid. Ocitno se pri svetlih bolidih ne gre zanesti 
    neposredno na ta program. Podatke (video fajl) se da kasneje obdelati se z 
    UFOAnalyzerjem, a je zal AVI fajl pokvarjen.
    No, casi so zelo verjetno vseeno tocni, tako da sem trajanje bolida uporabil 
    za krivuljo sija iz Dejanove slike. Sliko sem pretvoril v CB, odstel signal 
    ozadja, potem pa integriral signal z bolida po preseku. Nato sem pomeril 
    signal od Severnice ter malo poracunal... in dobil spodnjo krivuljo. 
    Izgleda bolj prav
    
        Krivulja sija bolida iz podatkov slike Dejana Kolarica.
        20080628-2045-kolaric.gif (9.66 KB) Viewed 12 times
    




  • Obisk prof. Christine Okresek, direktorice Avstrijskega instituta v Ljubljani
    - 23. 6. 2008


    Prof. Mojca Peternel je pripeljala na obisk prof. Christine Okresek, direktorico Avstrijskega inštituta v Ljubljani. Noč nam je bila naklonjena in tako smo si, kljub svetlobnemu onesnaženju, ogledali kar nekaj nebesnih teles. Na nočnem nebu so kraljevali:
    Saturn, Jupiter, Albireo, M3, M13, M27, M57, Mizar-Alkor, ozvezdja poletnega trikotnika, Velikega in Malega medveda, Zmaja, Herkula, Leva, Device, Škorpijona, ...
    M13 je sijala v vsej svoji lepoti, Jupiter pa je ponudil enkratno predstavo Medičejskih lun, saj so bile tri (Evropa, Ganimed in Kalisto) zbrane v trikotniku na eni strani Jupitra, ena (Io) pa na drugi strani, čisto zraven roba. Io je kmalu prečkala planet in tako sva s Klemenom lahko tudi opazovala njeno senco na Jupitru - naredila sva tudi nekaj posnetkov. Nebo se je obema obiskovalkama predstavilo v najlepši podobi.
    jupiter_lun_23_6_08_utc21_30
    Pogled od zgoraj.

    jupiter_lun_23_6_08_utc21_30
    Pogled iz Zemlje.

    Enkraten položaj Jupitrovih lun, 23.6.2008 ob 21:30 UTC.

    m13
    M13 - prelepa kroglasta kopica v Herkulu.

    Slika desno prof. Mojca Peternel (Gimnazija Šentvid) in desno prof. Christine Okresek (sedi prva z leve, direktorica Avstrijskega inštituta v Ljubljani).
    Slika je povzeta iz: http://lublin.deutsch.info.pl/lublin/zjazd04_galeria_samstag.htm


    Po obisku sva s Klemenom naredila še kar nekaj posnetkov Jupitra - okularna projekcija Canon EOS450D (datum je že 24. 6. 2008). Slike Jupitra je Klemen obdelal in zložil z registaxom februarja 2010 - nikoli ni prepozno.
    Spodaj - primerjava slike z napovedjo vidnosti rdeče pege.



    Iz: http://www2.arnes.si/~gljsentvid10/planets.htm



  • Obisk astronomske skupine iz Gimnazije Šiška
    - 9. 6. 2008 (21:30 - 00:30 naslednji dan)


    Obiskali so nas dijaki Gimnazije Šiška, ki so si za izbirne vsebine izbrali astronomijo, pod vodstvom mentorja prof. fiz. Boruta Grošičarja. Skupina je s sabo prinesla tudi profesorjev osebni 8 palčni teleskop MEADE LX200, 8" (star 2 leti, GPS, itn). Posebej gre pohvaliti profesorjevo gesto, da uporablja osebni teleskop za astronomsko izobraževanje, opazovanja, radovednih dijakov. Še zmeraj je Slovenija marsikje pred časom Galileja (leta 2009 bo mednarodno leto astronomije - razglasil Unesco, a je to priložnost, da se šole opremijo z astronomsko opremo). Luna, Saturn, Jupiter, dvojne zvezde Mizar in Alkor, Albireo, Messierjevi objekti M3, M13, M27, M57, M51, ter nekaj ozvezdij (Veliki in Mali medved, Volar, Devica, Škorpijon, Lev, Lira, Labod, Orel, Herkul, itn) - to so objekti, ki smo si jih skupaj ogledali, nekatere tudi s prostim očesmo in primerjalno skozi oba teleskopa, šolskega veterana (LX200 10") in novejšega (LX200 8").
    Opazovanja so potekala od 21:30 ure pa kar do 00:30 naslednji dan.
    Na Luni smo tudi poimensko določili kraterje, pokazali kje je pristal prvi človek - misija Apola 11 (20. julij 1969), na karti smo poiskali krater Vega in Štefana na "zadnji" strani Lune. Najbolj so jih očarali: Luna, Saturn, Jupiter, Albireo, kroglaste kopice in seveda "zelen" laser za prikazovanje nebesnih teles na nočnem nebu. Bilo je očitno, da šolski 10 palčni teleskop veteran pričakovano daje nekoliko kvalitetnejšo sliko kot 8 palčni teleskop (enakega mnenja so bili tudi dijaki gostujoče šole) - čeprav mu je 8 palčni čisto za petami. Je pa prednost 8 palčnega teleskopa njegova mobilnost - je manjši in lažji, kar pa za šole brez observatorija pomeni veliko, slika pa je še zmeraj zelo, zelo dobra. Dogovorili smo se v romantičnem duhu, da ko bodo oni stari 47 let (leta 2037, takrat bo Saturn spet v Levu - obhodni čas Saturna okrog Sonca je 30 let), bodo tudi oni pokazali svojim otrokom Saturna v ozvezdju Leva in se bodo hkrati spomnili na astronomska opazovanja junija leta 2008. Jupiter pa se vrne nazaj v Strelca čez približno 12 let.

    Mentor prof. fiz. Borut Grošičar (desno ob teleskopu) z nekaterimi dijaki ob profesorjevem teleskopu MEADE LX200, 8" - Gimnazija Šiška - Ljubljana. Astronomska opazovanja na terasi Gimnazije Šentvid - Ljubljana, 9. junija 2008. Foto: prof. Zorko Vičar.



    Dijaki iz Šiške in člani AKGŠ med opazovanjem. Astronomska opazovanja na terasi Gimnazije Šentvid - Ljubljana, 9. junija 2008. Foto: prof. Zorko Vičar.

    Odzivi gostujočih dijakov in mentorja so bili zelo pozitivni, vsako tako srečanje prinese nova spoznanja,izkušnje - več ljudi več ve.

    Ta dan je bil pester, še pred prihodom dijakov iz Šiške smo spremljali polet letala Air Force One. To je letalo predsednika ZDA. Letalo je prirejeni Boeing 747 (pravzaprav sta dve enaki letali). Letalo lahko brez prestanka leti 12.600 kilometrov, pelje 70 potnikov in je opremljeno z najsodobnejšo elektronsko in informacijsko tehnologijo. To je letalo tipa boeing 747-200 - konstruktor letala boeing 747 (Jumbo jet) je Joseph Sutter, ki je slovenskega rodu, na kar smo lahko posebej ponosni.

    Gospod Joseph Sutter - oče boeinga 747 (Jumbo jeta) - gospod Sutter je slovenskega rodu, - tudi Slovenci v ZDA so pomagali pri konstrukciji Boeinga 747. Boeinga 747 brez težav prenese vesoljski čolniček - space shuttle (slika desno).



    9. junij 2008 je bil za člane AKGŠ zelo pester - komentar je odveč. Foto in sestavil mozaik slik na ozadju z Luno: prof. Zorko Vičar.

    Še beseda o Josephu Sutterju iz: http://cr4.globalspec.com/blogentry/1724/Joseph-Sutter-Father-of-the-Boeing-747

    Joseph Sutter, Father of the Boeing 747

    Joseph Sutter is an aeronautical engineer who is often referred to as the father of the Boeing 747. He invented the concept of the wide-body airplane and played an important role in the development of three generations of commercial aircraft. A member of the National Academy of Engineering, he won the United States Medal of Technology and served on the Presidential Commission on the Space Shuttle Challenger Accident. He is also the recipient of the Wright Brothers Memorial Trophy and the American Institute of Aeronautics and Astronautics Award.

    Joseph Sutter was born in Seattle, Washington on March 21, 1921. The son of a Slovenian immigrant, he grew up in Beacon Hill, a lower-middle-class neighborhood near Boeing Field. As a boy, Sutter would stop along his paper route to watch airplanes cross the sky. After graduating from Cleveland High School in 1939, Sutter became the first member of his family to pursue a college degree, enrolling at the University of Washington in 1939. During the summer, he worked for Boeing as a mechanic and studied celestial navigation in his free time. A whiz at math and physics, he graduated in the spring of 1943 with a degree in aeronautical engineering. After serving as a deck officer aboard a U.S. Navy destroyer during World War II, Joseph Sutter joined Boeing as an entry-level aerodynamicist. Older, more experienced co-workers who had attended top-tier engineering schools such as MIT and Caltech often teased the 24 year-old Sutter about his U of W degree.

    Joseph Sutter's first assignment involved the redesign of Boeing's prop-driven flight controls and problematic engines. "I learned a lot in a hurry," Sutter later recalled, "because I was involved in many projects and had little supervision". His efforts did not go unnoticed. After serving as the aerodynamics unit chief on the Boeing 367-80 (the forerunner to the 707), Sutter was recruited by chief engineer Jack Steiner to serve as the chief of technology for the new Boeing 727. Later, Steiner enlisted Sutter to work on a short-range, small-capacity jetliner that would become the best-selling commercial aircraft in aviation history – the Boeing 737. While working at his desk one day, Sutter took scissors and cut up a drawing of the initial design of the Boeing 737-100. As he moved the engines around, Sutter positioned the cutouts tight under the wings instead of away from the wings on struts. Sutter's vision, which he later described as "a sudden flash of excitement", provided easier engine access for maintenance crews and reduced interference drag.

    Sutter's ability to think outside the box also gained the attention of Dick Rouzie, a Boeing Vice President who wanted to build an even bigger passenger plane for Pan American World Airways. According to legend, Rouzie tracked Sutter down in the summer of 1965 while the latter was vacationing at a remote cabin and asked him to return to Seattle. Back at Boeing, Sutter convened a design team that produced its first drawings on cocktail napkins. Together, "Sutter's Runaways" proposed three versions of an airplane with 250, 300 and 350 seats. When Pan Am chose the largest option, Sutter dismissed the idea of a double-decker design and styled a wide-body aircraft with twin aisles and three rows of seats. By designing the 747 with enough room to carry 8-ft. x 8-ft. containers on its main deck, Boeing would also capture the growing freight market. Partway through the design phase, Boeing funneled even more of its own money into the construction of a facility that would be large enough to build 747s. To create the world's largest building, the aerospace giant cleared an entire forest next to Paine Field in Everett, Washington.

    Ultimately, Joseph Sutter rose to executive vice president in charge of engineering and new product development at Boeing. Before his retirement in 1986, he was awarded the United States Medal of Technology alongside visionaries such as Steven P. Jobs and Stephen Wozniak of Apple Computer, Inc. Today, the 86-year old Sutter works part-time out of a Seattle office with a large model of a Boeing 747 on his conference room table. Asked about the Airbus A380, he reminded one interviewer that the next version of the 747 is due out in 2009 and that "it's going to be an interesting horse race."



  • Opazovanja na terasi Gimnazije - skupina iz OŠ Vižmarje - Brod
    12. 5. 2008



    Luno je ob 20:30, 12. maja 2008 posnel dijak GŠ Martin Lesar. Dig. fotoaparat Pentax k100d, občutljivost ISO800, pritrjen v gorišču teleskopa MEADE LX 200, 10"/6,8.

    Obiskali so nas učenci izbirnega predmeta astronomija iz OŠ Vižmarje - Brod pod vodstvom mentorice Maje Šivak - ponedeljek 12.5.2008 ob 21. uri. Opazovali smo: Luno, Saturn, Mars, Merkur, Mizar in Alkor, ter nekaj ozvezdij. Zaradi omejenega časa so opazovanja potekala do 22. ure. Na Luni smo tudi poimensko določili kraterje, pokazali kje je pristal prvi človek - misija Apola 11 (20. julij 1969), na karti smo poiskali krater Vega in Štefana na "zadnji" strani Lune. Najbolj sta jih očarala Luna, Saturn in laser za prikazovanje nebesnih teles na nočnem nebu. Mnogi niso ločili Mizarja in Alkorja kot dveh zvezd. Z mobilnim telefonom so tudi slikali Saturna direktno skozi okular - glede na metodo in za začetek vzpodbuden rezultat. Dogovorili smo se, da ko bodo oni stari 43 let (leta 2037, takrat bo Saturn spet v Levu - obhodni čas Saturna okrog Sonca je 30 let), bodo tudi oni pokazali svojim otrokom Saturna v ozvezdju Leva in se bodo hkrati spomnili na svoja prva astronomska opazovanja leta 2008.

    Saturn posnet z mobilnim telefonom - OŠ Vižmarje - Brod.



    Med opazovanjem.


    Izvirna, a nevarna in nerodna obutev za opazovanje. Naš teleskop MEADE LX 200 že 15 let deluje brez večjih težav, navzlic mnogim, ki so se tako ali drugace drenjali ob njem, se nanj nasalanjali, premikali, je to pravi čudež ...

    Še dve panorami iz terase - 12. maj 2008.


    Triglav desno - zahod levo, 21. 6. bo Sonce zahajalo za Triglavom - pogled iz Šentvida.



  • Znanstvena kavarna z gostom - astronomom Marjanom Prosenom
    12. 5. 2008



    Gospod Marjan Prosen za mikrofonom (slika ni iz kavarne H. Slon ampak iz observatorija Šentvid iz 14. junija 2006).


    Na Znanstveni kavarni v H. Slon 12. 5. 2008; levo dr. Edvard Kobal, desno Marijan Prosen med zanimivim predavanjem o svojem življenju in zgodovini slovenske astronomije. Foto: Stana Prosen.
    Sliko mi je poslal gospod prof. Marijan Prosen - hvala.

    Ponedeljek, 12. maja 2008, je bil posvečen veselju nad možnostjo znanstvene komunikacije v slovenskem jeziku. »Odvil« se je v Klubu Tivoli, Hotel Slon, Slovenska c. 34, Ljubljana.
    V Trubarjevem letu 2008 je gospod Marjan Prosen predstavil nekatere Slovenske astronome iz Trubarjevega časa. Govoril je o lepotah zvezdnega neba, mentorstvu mladim, o knjigah, ki jih je izdal. Posvetil se je astronomom 15. in 16. stoletja (Bernhard Perger [gibanje planetov, deluje na dunajski univerzi], Andrej Perlah [kometi, efemeride, opazuje Merkur, deluje na dunajski univerzi], Jakob Strauss [kometi, zdravnik v Celju], Nemec Nikodem Frischlin - 1582/84 v Ljubljani izda nekaj pomembnih astronomskih razprav, je rektor Stanovske šole v Ljubljani).
    Ostala vsebina:
    - prvi slovenski astronomski članek, časopis "Lublanske novice", avtor Valentin Vodnik 1798,
    - medicina in astronomija,
    - Vega je bil že vzgojen popolnoma v Kopernikovem duhu,
    - g. Prosen je odkril veliko pomembnih astronomskih vsebin v delih J. Vege,
    - prof. Peterlin in astronomija (1990 pride domov z daljnogledom - končno čas za opazovanja, letos 100 let rojstva),
    - problem, da otroci nič ne slišijo o življenju znanstvenikov (Štefan, Vega, Plemelj, ...),
    - tudi A. M. Slomšek omenja astronomske fenomene,
    - Hallerstein - Kitajski astronom iz Mengša, kot eden najpomembnejših astronomov iz naših krajev
    - težave z izdajo knjig,
    - leopota astronomije,
    - problem svetlobnega onesnaženja,
    - moramo uporabljati slovenski jezik v astronomiji (in to pravilne izraze)
    ...


    Na Znanstveni kavarni v H. Slon 12. 5. 2008 - foto: Stana Prosen. Na sliki je zajetih zgolj 1/3 udeležencev.

    DVORANA JE BILA POLNA - kar priča, da je njegovo delo pomembno za Slovenijo in našo kulturo nasploh!

    Nova knjiga Marijan Prosen in dr. Stanislav J.
    Astronomija na Slovenskem



    Astronomija na Slovenskem in slovenski astronomi na tujem (12. - 21. stoletje).
    Didakta, 2008.
    Avtorja: Marijan Prosen, dr. Stanislav Južnič

    Avtorja sta v knjigi Astronomija na Slovenskem opisala tisočletno tradicijo astronomije na slovenskih tleh in delovanja naših astronomov v tujini. Marsikje sta zaorala ledino in izpostavila doslej neznana dejstva. Slovenska astronomija ima globoko in dolgo tradicijo. Zavest o njej ni le stvar zgodovinarjev, temveč predvsem in povsem prispevek k samozavesti kakega naroda.
    To, zares zelo obsežno in enkratno zgodovino slovenske astronomije, sta sestavljala nekaj let. Menita in upata, da sta opravila veliko delo. O tem seveda sodijo bralci. Prav zato sta knjigo napisala za najširši krog bralcev.

    Zadnja Prosenova knjiga - do maja 2008
    Hallerstein in astronomija


    Avtor: Marijan Prosen, 2008

    V knjigi je prikazano življenje in astronomsko delo znamenitega Slovenca, jezuita-patra Ferdinanda A. Hallerja pl. Hallersteina, ki je živel v 18. stoletju. Iz Mengša je odšel v širni svet. V Evropi se je najprej odlično izobrazil v astronomiji, matematiki in filozofiji. Nato je kot misijonar odšel na Kitajsko, kjer je postal predsednik astronomsko-matematičnega kolegija v Pekingu in vodja tamkajšnje jezuitske zvezdarne. Bil je neutruden opazovalec zvezd, planetov, satelitov, kometov, mrkov in drugih vesoljskih pojavov. O vsem tem je zapustil bogato tiskano besedo. Bil je še kartograf, kronist in celo diplomat. Sodeloval je pri izdelavi zemljevidov delov kitajskega cesarstva, velikega kitajskega zvezdnega kataloga in zvezdne karte. Kot znanstvenik in politik si je pridobil svetovno slavo, pri Kitajcih pa čast mandarina tretje stopnje. Hallersteina imamo za največjega kranjskega astronoma in enega najpomembnejših slovenskih umov preteklosti. Januarja 1999 so slovenski astronomi odkrili planetoid, ki je dobil številko 15071 in ga poimenovali Hallerstein. ZALOŽNIŠTVO JUTRO • OBČINA MENGEŠ





  • Opazovanja pri skavtih - Videm - Dobrepolje
    9. 5. 2008


    Gregor Vertačnik (s svojim teleskopom) in Klemen Blokar sta v petek 9.5.2008, ob 21. uri, obiskala skavte v kraju Videm - Dobrepolje. Skupina velika za razred je opazovala: Luno, Saturn, Mars, Merkur, Mizar in Alkor, ... Ponagajali so oblaki, a druženje je bilo poučno in tudi prijetno, trajalo je tja do 23:30 ure.



  • Mame proti vinjenim voznikom!


    (e-posta)
    Sign and send ! PODPIŠI IN POŠLJI NAPREJ !
    
    Mame proti vinjenim voznikom!
    
    English                                 Prevod v Slovenščino
    ---------                               ----------------------
    I went to a party,                      Odšla sem na zabavo
    And remembered what you said.           in se spomnila, kaj si mi naročila.
    You told me not to drink, Mum           Mama, naročila si mi, da naj ne pijem alkohola,
    So I had a sprite instead.              pa sem zato popila sprite.
    I felt proud of myself,                 Bila sem ponosna na sebe,
    The way you said I would,               kot si tudi ti dejala, da bom,
    That I didn't drink and drive,          saj nisem pila in vozila,
    Though some friends said I should.      čeprav so nekateri prijatelji rekli, da bi lahko.
    
    I made a healthy choice,                Izbrala sem zdravje
    And your advice to me was right,        in tvoj nasvet je bil pravi.
    The party finally ended,                Zabava se je končala
    And the kids drove out of sight.        in mladi so odšli.
    
    I got into my car,                      Sedla sem v svoj avto,
    Sure to get home in one piece,          prepričana da bom prišla domov v enem kosu,
    I never knew what was coming, Mum –     nisem vedela kaj me čaka, mama,
    Something I expected least.  –          - nekaj, kar sem najmanj pričakovala.
    
    Now I'm lying on the pavement,          Sedaj ležim na pločniku
    And I hear the policeman say,           in slišim policaja kako govori,
    The kid that caused this wreck          fant, ki je povzročil nesrečo
    was drunk,                              je bil pijan,
    Mum, his voice seems far away.          Mama, njegov glas se mi zdi tako daleč.
    
    My own blood's all around me, -         Lastna kri je povsod okrog mene,
    As I try hard not to cry. –             močno se trudim zadržati jok,
    I can hear the paramedic say, -         slišim zdravnika reševalca kako govori,
    
    This girl is going to die.  –           to dekle bo umrlo.
    I'm sure the guy had no idea,           Prepričana sem, da se fantu niti sanjalo ni,
    While he was flying high,               ko je v deliriju divjal,
    Because he chose to drink and drive,    da bom, zaradi njegove izbire, da vozi vinjen,
    Now I would have to die.                jaz sedaj morala umreti.
    
    So why do people do it, Mum   -         Zakaj vendar ljudje to počnejo, mama,
    Knowing that it ruins lives?            saj vedo, da to uničuje življenja?
    And now the pain is cutting me,         In sedaj me bolečina reže,
    Like a hundred stabbing knives.         kot da bi me prebadalo sto nožev.
    
    Someone should have taught him,         Nekdo bi ga moral naučiti,
    That it's wrong to drink and drive.     da je zelo narobe piti in voziti.
    Maybe if his parents had,               Mogoče, če bi to storili njegovi starši,
    I'd still be alive.                     bi jaz še zmeraj živela.
    
    My breath is getting shorter, Mum  -    Moji vzdihljaji so vse krajši, mama,
    I'm getting really scared. –            grabi me globok strah,
    These are my final moments,             to so moji zadnji trenutki,
    And I'm so unprepared. –                jaz sem pa tako nepripravljena.
    I wish that you could hold me Mum, -    Želim si, da bi me močno objela mama,
    As I lie here and die.  –               ko tukaj ležim in umiram.
    I wish that I could say,                Želim si, da bi ti lahko povedala:
    'I love you, Mum!'                      "Rada te imam, mama!"
    So I love you and good-bye.             Tako te imam rada, zBogom.
    
    
    MADD (Mothers Against Drunk Drivers) IS HOPING TO GET 5,000 SIGNATURES
    ON THIS, 
    MADD .
    
    THEN PASS IT ON TO SIGN.   – When this petition has reached 5,000,
    please return it to:
    MADD
    P.O . Box 541688
    Dallas , TX75354-1688
               1-800...          (              1-8...         )
    
    MADD
    P.O . Box 541688
    Dallas , TX75354-1688
               1-800...          (              1-8...         )
    
    If you receive this petition and do nothing but delete it, your
    selfishness knows no bounds.. Signing is such a small effort to make.
    After you have read the poem, please add your name at the bottom. And
    never forget,
    DON'T EVER DRINK AND DRIVE , not even once, thinking that it won't
    matter. IT DEFINITELY WILL MATTER!!!
    
    How to set it up:
    
    * Click on Forward
    * SIGN YOUR NAME AT THE BOTTOM .
    * Then send it to everyone you know.
    
    THE NAMES:
    
    1.. Adam Ross Kalesperis
    2. Deanne Perozzi
    3. Raphal Nash
    




  • Stara dobra Luna -
    14. 4. 2008



    Luna - 14. 4. 2008 - posnel dijak Matej Galič - dig. fotoaparat Canonom 400d v gorišču teleskopa MEADE LX 200 10 palcev / 10, gorišče 2500 mm.


    Luna - 14. 4. 2008 - posnel dijak Matej Galič - dig. fotoaparat Canonom 400d v gorišču teleskopa MEADE LX 200 10 palcev / 10, gorišče 2500 mm. Izrez dramatično osenčenega kraterja Clavius.





  • Astronomija in kemija v slovenščini iz leta 1870 - Shoedler

    Šentviški astronomi smo ponovno odkrili Shoedlerja - knjigo sedaj proučujejo ostali slovenski astronomi.

    Doslej neznana knjiga (Astronomija in kemija iz leta 1870) - odlična vsebina in zanimiv jezik. Nekaj preslikav.





    Še danes se težko najde tako praktičen učbenik (leto 1870). Mnogi slovenski avtorji iz prve polovice 20. stoletja so črpali iz te knjižice.



  • 3D - fotografija
    stereoskopija


    Stereo fotografija [Zorko in Ana Vičar] (Programa za 3D fot. sta na:
    ANAGLYPH MAKER in zahtevnejsi StereoPhoto Maker.
    Se nekaj povezav na 3D strani:
    - izračun baze, premika kamere
    - astro 3d
    - astro 3d Luna
    - Stereoscopic Animated Hypercube

    - vaja 1 iz 3D fotografije, 31.3.2008 (pogled na teraso - ena najbolj razglednih teras)


    Navdušena fotografa - vaja 1 iz 3D fotografije, 31.3.2008



    Zgornjo posrečeno 3d fotografijo mi je poslal Stane Bozič (njegova prva - bravo) - 3.4.2008.

    ---------------------------------------------------

    Člani skupine Repatice in kometi - vaja 1 iz 3D fotografije, predavanja 26.3.2008


    Člani skupine Repatice in kometi - vaja 2 iz 3D fotografije, predavanje 26.3.2008
    Za gledanje potrebujete stereo (3D) očala -




  • Andrej - zvezde nad Egiptom







  • Meteorit (IZPODNEBNIK) iz Avč - 100 let padca
    31. marec 1908 - 2008
    Vabljeni na prireditev ob stoti obletnici padca meteorita Avče, ki bo v soboto, 29. 3. 2008, v Avčah s pričetkom ob 14.00.




    Šentviški astronomi smo se udeležili prireditve ob stoti obletnici padca meteorita Avce, sobota 29. 3. 2008, v Avcah (udeleženci: Gregor V., Franc V., Peter M., Zorko V.). Bilo je imenitno - malo je ponagajal dež, a bolje kot meteoriti - izpodnebniki. Na razstavi smo namreč, med drugim, iz starih učbenikov izvedeli, da smo včasih Slovenci uporabljali res izvirno ime za meteorit - to je izpodnebnik. Nič ne bi bilo narobe, če bi se to ime spet obudilo.
    Upamo, da bodo tudi šole počasi začele obiskovati ta imeniten kraj Avče, in da se bodo otroci tako bolj zanimali za naše kraje, dogodke, naravoslovje, ...
    Res imeniten dogodek!

    Med prireditvijo v Avčah - 29. marec 2008 (meteorit 100 let).


    Minister J. Podobnik je nagovoril občinstvo pred gasilskim domom. Ta fotografija, posneta v dvorani nad gasilskim domom v Avčah pa kaže Dragana Božiča iz Ljubljane (po materi iz Avč), ki zelo doživeto razlaga spoštovanim gostom vsebino panojev, za katere je pridobil največ literature prav on. Gostje so: župan občine Kanal Maffi, poslanec NSI Testen, minister J. Podobnik, podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora - 29. marec 2008 (meteorit 100 let).


    Eden izmed zgovornejših plakatov iz razstave o meteortih (IZPODNEBNIKIH) - Avče, 29. marec 2008 (meteorit 100 let).


    Otroci so prispevali k praznovanju svoje zanimive likovne podobe padca meteorita - Avče, 29. marec 2008 (meteorit 100 let).


    Od leve proti desni - Peter M., gostitelj Miran L. Božič, Franc V., Gregor V. pred odlitkom IZPODNEBNIKA - Avče, 29. marec 2008 (meteorit 100 let). Veliko so k tej prireditvi in promociji meteorita prispevali bratje Božič - trojčki (Miran, Dragana in Zoran Božič, so prispevali gradivo za razstavo in katalog). Foto: Zorko Vičar.


    Gospod Miran Božič mi je poslal še umetniško upodobitev dogodka, sliko - očividca padca kometa (Ivan Kolenc s sinom) - avtor slike: Franci Gros, marec 2008.


    meteorit_Avce_slovenia31_03_1908_Kolenc
    Meteorit iz Avč, 1230 g, maks. razsežnost 11 cm, ledvičasta oblika, železni heksaedrit, meteorit iz skupine IIAB (sestava, mineral kamacit, ki vsebuje: zlitina železa in manj kot 7,5 % niklja, galij [58,1 dnm], germanij [182 dnm], iridij [57 dnm], [5,49 % niklja ???]).
    Povzeto po ŽIT in po: http://www2.pms-lj.si/oddelki/mineralogija/meteoriti.html
    V rev. Življenje in tehnika (ŽIT 2007, 3.65 eur, letnik LVIII, stran 40 ..., avtorji M.L., Z. in D. Božič) je izšel izjemno zanimiv članek o meteoritu iz Avč. Avče so na s. Primorskem - dolina Soče, očividca 31.3.1908 Ivan Kolenc s sinom, meteorit sta izkopala očividec Ivan Kolenc in Matija Šuligoj - mislila sta, da je topovski izstrelek, lokacija, senožet Martina Križniča (Movronov boršt).

    Cestitam Gregorju Vertačniku, da nam je o meteoritu, že leta 2007, poročal na predavanju. Glejte tudi: http://www2.pms-lj.si/oddelki/mineralogija/meteoriti.html
    Na ozemlje današnje Slovenije je padel meteorit leta 1908 in sicer v neko senožet pri vasi Avče na severnem Primorskem. Danes ga hranijo v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju. Foto in zbirka: (c) Prirodoslovni muzej Dunaj / Natural History Museum, Vienna Ob 100. obletnici padca meteorita načrtujeta Krajevna skupnost Avče in Športno-kulturno-turistično društvo Avče marca 2008 več prireditev. Za več informacij se povežite z dragan.bozic@telemach.net

    Neverjetno je, da v slovenskih učbenikih padec meteorita iz 31.3.1908 sploh ni omenjen - dogodek sploh ni v zavesti Slovenije, kraja - Avč, itn, čeprav je v tuji literaturi omenjen. To samo kaže, da smo pol država - ki ne zna ali pa ji ni dovoljeno, da se ukvarja z lastnim izročilom, dogodki, misleci, znanstveniki, raziskovanjem ... No zadeve se v zadnjih letih (predvsem po letu 1991 in posebej po letu 2004) rahlo izboljšujejo, upam de se ta tok ne bo prekinil ...

    Koordinate AVČ:
    - GK-D48: y = 398400.4 x = 107084.4 z =~ 185 m
    - geografske koordinate:
    gdol = 13° 41' 9"
    gširi = 46° 6' 2"

    Članek - Delo (27.3.2008) - avtor gospod Zoran Božič nam je dovolil objavo

    Edini slovenski meteorit - zgolj lokalnega ali širšega pomena?
    (ob stoti obletnici padca meteorita Avče)

    Čeprav sodi padec avškega meteorita med najbolje dokumentirane padce železnih meteoritov na svetu, je bil ta kilogramski kos železa, ki ga kot veliko dragocenost hrani Naravoslovni muzej na Dunaju, od prve svetovne vojne pa vse do lanske jeseni (razen dveh kratkih omemb leta 1962 in 2001) v slovenski strokovni javnosti povsem prezrt. K ponovnemu "življenju" so ga obudili bližajoča se stota obletnica padca in članka Meteoriti ter Meteor ali topova kroglja v septembrski in oktobrski številki revije Življenje in tehnika.
    Padec z jasnega neba in odmevi nanj
    V torek, 31. marca 1908, je domačin iz Avč Ivan Kolenc opravljal spomladanska dela v svoji senožeti približno pol ure iz vasi, ko je malo pred deveto uro zjutraj treščilo v 40 metrov oddaljeno jablano, stoječo na sosednjem zemljišču Martina Križniča. Kolenc, ki ga je spremljal šestletni sin, se je prestrašil in odhitel domov, popoldne pa se je s sovaščanom vrnil na mesto padca in izkopal neznani kovinski predmet. V Avčah so železno kepo ledvičaste oblike izmerili in stehtali ter jo zaradi domneve, da gre za topovsko kroglo iz Italije, predali na orožniški postaji v Ročinju. O tej domnevi so v naslednjih treh dneh zavzeto poročali tedanji slovenski časniki, goriški nacionalistični Il gazzettino popolare pa jo je razglasil za provokacijo in prvoaprilsko potegavščino. Kmalu se je izkazalo, da gre za padec meteorita, in "avško železo" je preko Trsta romalo na Dunaj, kjer so najditelja in lastnika zemljišča tudi poplačali. Dosedanja znanstvena spoznanja
    Tedanji direktor Mineraloško-petrografskega oddelka Naravoslovnega muzeja na Dunaju Friedrich M. Berwerth je imel že 11. junija 1908 na Cesarski akademiji znanosti predavanje O padcu železnega meteorita pri Avčah v dolini Soče, ki je bilo kasneje tudi objavljeno v akademijskem vestniku. Berwerth v razpravi domneva, da gre da "gre pri železu iz Avč enako kot pri tistem iz Quese za oktaedrično železo, ki se je odkrhnilo od nekega večjega kosa železa po ploskvah oktaedra". Iz natančnega opisa zunanjosti meteorita izhaja, da so spremembe na površini posledica taljenja, iz usmeritve talilnega toka pa je razviden celo položaj meteorita med padanjem. Berwerth je dal kasneje predmet prečno prerezati in iz profilne ploščice se lepo razbere žgalno skorjo, žgalni pas in Neumannove črte, kar vse dokazuje, da gre v resnici za meteorit in ne za navaden kos železa ali celo za topovsko kroglo. Čez slabih sedemdeset let je v Združenih državah pri založbi UCP izšel zajeten leksikon železnih meteoritov Vagna F. Buchwalda (Handbook of Iron Meteorites), kjer je v prvem od treh zvezkov natančno opisan tudi avški primerek. Buchwald uvršča meteorit Avče med heksaedrite (mineral kamacit, zlitina železa in manj kot 7,5% niklja) in prvi po drugi svetovni vojni pravilno postavlja mesto padca na območje Slovenije v okviru tedanje federativne Jugoslavije. Avški meteorit je dandanes tudi dobro kemično raziskan, in sicer vsebuje poleg železa še 5,5% niklja in sledove germanija, galija in iridija.
    Pomen avškega meteorita
    Že Berwerth se je zavedal njegovega velikega pomena (tedaj je bil eden od treh opazovanih in najdenih železnih meteoritov, ki so v poldrugem stoletju padli na območje avstro-ogrske monarhije), zato je takoj opravil telegrafska poizvedovanja na orožniških postajah, določil zemljepisne koordinate mesta padca in poskrbel za zapisnik pričevanja najditelja Kolenca. Tudi Buchwald leta 1975 na koncu leksikonskega članka omenja, da spada meteorit Avče "med nekaj pristnih heksaedritnih padcev", zato priporoča nadaljnja raziskovanja in analize. Ker gre po njegovem mnenju za "dobro dokumentiran padec", poočita prvemu raziskovalcu Berwerthu, da ni širše raziskal vseh pričevanj in s tem bolje pojasnil okoliščin padca. Dragoceno dokumentarno gradivo
    Niti Berwerth niti Buchwald pa se nista zavedala, da obstaja dokumentarno gradivo, ki lahko pojasni marsikatero okoliščino, in sicer dnevne novice v tedanjih časnikih. V dneh od 2. do 11. aprila 1908 je v goriških (Soča, Gorica, Primorski list in Il gazzettino popolare), tržaških (Edinost in Zarja) ter ljubljanskih (Slovenec in Slovenski narod) časnikih izšlo okoli dvajset vesti, ki se nanašajo na avški meteorit in morda z njim povezane naravne pojave. Razen ene objave so vse vesti v slovenščini, saj je bil Trst preveč oddaljen od mesta padca, goriški italijanski časniki pa so praviloma prinašali dnevne vesti iz furlanske nižine, Trsta in Istre in niso posegali na slovensko poselitveno območje. Osrednjeslovenski Slovenec je večinoma ponavljal novice s Primorskega, dragocena pa so pričevanja o dogajanju na Gorenjskem in Koroškem. Ti dokumentarni zapisi imajo predvsem pojasnjevalno znanstveno vlogo, obenem pa opozarjajo na tedanje politične razmere in celo na tedanjo vraževernost.
    Smer padanja meteorja
    Berwerth v svojem predavanju navaja poročilo orožniškega poveljstva iz Kanala, po katerem je najditelj Kolenc "slišal šum padajočega meteorja iz severozahodne smeri". Ta trditev se mu zdi v nasprotju z drugo Kolenčevo izjavo, da "je bila votlina, ki jo je v zemlji naredil meteorit, usmerjena proti jugozahodu", pri čemer Berwerth ne upošteva dejstva, da je udarec v 5 centimetrov debelo jablanovo vejo lahko spremenil smer padca. Prvi dve novici z dne 2. aprila govorita o "smeri od italijanske meje mimo Ročinja" (Soča) oziroma trditvah nekaterih ljudi, da "je prišlo od severne, drugih pa, da od zahodne strani" (Primorski list). Zato je povsem logično, da so številni ljudje najprej pomislili na "topovsko krogljo iz Italije". Kasnejše vesti od 4. do 8. aprila pa navajajo mnenje opazovalcev, da so slišali meteor tudi v Tolminu, Idriji, Bohinju in celo v Kamni Gorici pri Radovljici (Soča in Slovenec). Če to drži, je padal meteor od severovzhoda proti jugozahodu (veja očino ni vplivala na smer padca), nekako v zračni črti Pliberk na Koroškem - Radovljica na Gorenjskem - Kanal na Primorskem. Morda potrjuje to ugotovitev tudi zanimiva vest iz Dravske doline na Koroškem (Slovenec, 3. april), da se je približno dvanajst ur pred padcem meteorita Avče "kake dve ure videla na nočnem nebu približno en meter široka obla žarkov, ki se je v daljnem loku pomikala".
    En meteor - več meteoritov?
    Večkrat se zgodi, da meteor v zraku eksplodira in pade na zemljo več njegovih delov. Tako je bilo pri svetovno znanem padcu meteorita v Hrašćini pri Zagrebu leta 1751, pri padcu bolida pri mestecu Perm v Rusiji leta 1891 (posamezni kosi kamnitega meteorita so tehtali od enega do 300 kilogramov) in pri ognjeni krogli, ki je 25. julija 2007 padla 15 kilometrov jugovzhodno od Kočevja. Berwerth poroča, da je Kolenc 31. marca 1908 ob 8.45 najprej "slišal eksplozijo v zraku". Prve dnevne novice omenjajo "pok" (Primorski list), "močan pok, podoben strelu iz topa" (Edinost) in "eksplozijo" (Il gazzettino popolare). Ker je po pričevanju Kolenca prišlo do eksplozije več kot dve minuti pred padcem, lahko domnevamo, da je pri hitrosti, manjši od zvoka, meteor razpadel na več kosov v oddaljenosti od 20 do 40 kilometrov od Avč. Zato je povsem možno, da je padlo na zemljo več meteoritov, od katerih je bil po srečnem naključju najden samo avški. Na to možnost kažeta novici, da "je padel kos meteornega železa tudi nekje blizu Tolmina" in da "je bil to najbrže drugi meteor, ne oni pri Avčah" (Soča, 4. april) ter da "so po Vipavskem isti dan in ob isti uri slišali bobnenje v Čavnu, kakor bi se gora posipala, in videli so tudi dim v smeri proti Avčam" (Primorski list, 9. april).
    Hitrost padanja meteorjev
    Tudi pa Buchwaldovem mnenju se je Berwerth prehitro zadovoljil z ugotovitvijo, sa "tudi nadaljnja poizvedovanja ne bi dala nobenih uporabnih podatkov glede naklona tirnice in hitrosti meteorita". Pri tem ne gre spregledati dejstva, da so bila Berwerthu neposredno dostopna samo poročila orožniških poveljstev v nemščini, ne pa tudi dnevne novice, ki so bile vse (razen ene italijanske) zapisane v slovenščini. Prav Berwerthovo predavanje pa v povezavi z uporabnimi podatki iz dnevnih vesti omogoča osvetliti tudi ti dve pomembni okoliščini padanja meteorja. Odvisno od smeri leta glede na gibanje Zemlje imajo meteoroidi ob vstopu v atmosfero hitrost od 10 do 70 kilometrov na sekundo. Pri izjemno velikih masah (nad 1000 ton) naše ozračje ne more bistveno zmanjšati hitrosti meteorja, tako da je po izračunih znanstvenikov železni meteorit premera 25 metrov, ki je pred 25.000 leti napravil znani Berringerjev krater v Arizoni, priletel z velikansko hitrostjo od 15 do 20 kilometrov na sekundo in ob padcu sprostil energijo, 600-krat večjo kot ob padcu atomske bombe na Hirošimo. Povsem drugače je pri manjših masah, ko se ob vstopu v stratosfero (okoli 100 kilometrov nad površino Zemlje) zaradi velike hitrosti in zračnega upora površina meteorja močno segreje in začne izparevati, ionizirani plini pa oddajajo svetlobo. Če je meteor svetlejši od Venere, tretjega najsvetlejšega nebesnega telesa, gre za bolid ali ognjeno kroglo, njegovo padanje pa običajno spremlja zvok, podoben grmenju. Tak meteor do pristanka na zemlji izgubi tudi do 98 odstotkov svoje mase (to pomeni, da je petdesetkilski meteorit Hrašćina ob vstopu v atmosfero lahko tehtal dve toni in pol), predvsem pa se mu tudi bistveno zmanjša hitrost.
    Avški meteorit v ozračju
    Po dostopnih podatkih lahko sklepamo, da je avški meteorit priletel v Movrnov boršt s hitrostjo, manjšo od zvoka. Pri tem nam še najmanj pove dejstvo, da se je zapičil samo 30 centimetrov globoko v zemljo, saj gre za zemljišče, na katerem se v tej globini nahajajo tudi kosi skal, tako da je večjo globino poleg veje lahko preprečil tudi udarec ob kamen (ne glede na to pa je avški meteorit vključen v raziskavo ameriške državne akademije znanosti o doseženih globinah pri padcih železnih meteoritov na zemljo). Berwerth navaja, da je Kolenc po eksploziji slišal dveminutno "žvižganje in šumenje", da pa "pojava meteorja na nebu ni videl in da tudi ni opazil nobenega pojava svetlobe", kar se zdi zanimivo tudi Buchwaldu. Značilno je, da tudi vse časopisne vesti govorijo zgolj o "šumnem brizganju", "brenčanju v zraku", "šumenju" (Soča in Primorski list, 2. april), "močnem šumenju in žvižganju, kakor da bi kak mogočen plaz se drvil z visoke planine v nižavo (Soča, 4. april), "silnem gromenju čez Jelovco" (Slovenec, 8. april), "bobnenju v Čavnu, kakor bi se gora posipala" (Primorski list, 9. april) ter o "votlem podzemnem bobnenju" (Zarja, 11. april), niti ena pa ne omenja nikakršnega svetlobnega pojava. To pomeni, da se meteor ni gibal tako hitro, da bi pred seboj potiskal ionizirane pline (pri tem ne gre za to, da svetloba zaradi padanja podnevi in ob jasnem vremenu ne bi bila vidna, saj je "kočevski" meteor z dne 25. julija 2007 padel točno opoldne, oranžna sled pa je bila vidna še dve minuti po preletu), bil pa je vseeno dovolj velik, da je povzročal zastrašujoč šum, kar podpira tudi domnevo o njegovem razpadu v zraku. Relativno majhno hitrost gibanja potrjuje tudi vest iz Kamne Gorice, da so delavci na polju "strme obstali ter z delom prenehali, pričakujoč po 16 do 20 sekundnem gromenju, da se zemlja strese (Slovenec, 8. april). Ključni dokaz, da je imel meteorit Avče ob padcu hitrost, manjšo od zvoka, pa je Berwerthova navedba, da je žvižganje in šumenje "trajalo več kot dve minuti", nakar je Kolenc videl, da je odlomilo vejo jablane in "kako so se pod drevesom pojavili oblaki zemljenega prahu". Če bi bila hitrost padanja večja od zvoka, bi Kolenc najprej zagledal lom veje in oblačke prahu, po tem pa še vedno slišal tudi žvižganje in šumenje.
    Naklon tirnice, manjši od 15 stopinj
    Če upoštevamo kot zanesljiv podatek smer padanja Pliberk - Radovljica - Kanal, nam dnevne novice pomagajo določiti naklon tirnice, saj lahko Avče kot mesto padca povežemo s Kamno Gorico pri Radovljici, od koder so najbolj oddaljene vesti o slušni zaznavi meteorja. Upoštevajoč dejstvo, da je med Avčami in Kamno Gorico okoli 50 kilometrov zračne črte, bi ob 45 stopinjah naklona tirnice meteor preletel Kamno Gorico v višini 50.000 metrov. Zdi se povsem nemogoče, da bi železna masa, tudi če bi tehtala eno tono, v taki višini povzročala tako silen hrup, kot ga omenjajo časopisne vesti (ustno izročilo iz Kamne Gorice pravi, da so vaščani še tri dni po preletu meteorja organizirali nočne straže, boječ se potresa), tako da je bolj verjetno, da je meteor letel največ 15.000 metrov visoko, kar pa pomeni naklon tirnice, nižji od 15 stopinj. Taka ugotovitev pa se povsem ujema tudi z domnevno nizko hitrostjo meteorja, ki bi v primeru navpičnega padca za prelet stratosfere in troposfere potreboval okoli 100 kilometrov, v primeru 15-stopinjskega naklona pa več kot 500 kilometrov, tako da je bil 50 kilometrov pred padcem že močno upočasnjen. In čeprav je njegov padec v Movrnov boršt pri Avčah skoraj zanetil vojaški obračun med Italijo in Avstro-Ogrsko, je danes veliko pomembnejše dejstvo, da je ta kilski kos železa vendarle tudi skromen prispevek Slovencev k svetovni znanosti.
    Zoran Božič
    Nova Gorica, 2. 3. 2008

    Gospod prof. Dr. Dragan Bozic (Institut za arheologijo ZRC SAZU) je julija 2009 napisal še en imeniten članek o meteoritu iz Avč. Opozoril me je, da je tudi gospa Linda Martel napisala zanimiv članek, ki si ga lahko vsak prebere na spletnih straneh Odkritja raziskav planetarne znanosti (PSRD - Planetary Science Research Discoveries - http://www.psrd.hawaii.edu/May09/Meteorites.Vienna.Museum.html ). V njem med drugim piše, da dunajska zbirka meteoritov šteje okoli 8.500 primerkov z okoli 2.400 najdišč. V dvorani meteoritov pa je razstavljenih okrog 5.000 vzorcev, ki pripadajo okoli 1.000 različnim meteoritom. Začetki zbirke segajo v 18. stoletje, ko je Avstriji vladala cesarica Marija Terezija. Zelo zanimivo je besedilo o začetkih meteoritike, ki nas pouči, da je med znanstveniki šele okrog leta 1800 prevladalo prepričanje, da so meteoriti zunajzemeljska snov. Sledi predstavitev vsega petih meteoritov, ki so Martelovo očitno najbolj očarali. Med njimi je tudi Meteorit iz Avč, prav imenitno. Besedilu je dodala fotografijo meteorita na razstavi v dunajskem muzeju in sliko razglednice s simulacijo leta meteorita nad Avčami, ki jo je lansko leto izdalo Športno-kulturno-turistično društvo Avče. Sliko je prenesla s spletnih strani astronomskega krožka Gimnazije Šentvid (, prispevek 21). Linda Martel na Havajskem inštitutu za geofiziko in planetologijo pri Univerzi na Havajih v Honoluluju od leta 1993 raziskuje meteorite, Luno in Mars.



  • Opazovanje nočnega neba na Prevorju v bližini Šentjurja pri Celju v petek, 28. marca 2008



    Opazovanje nočnega neba na Prevorju (550 m) v bližini Šentjurja pri Celju v petek, 28. marca 2008. Organizatorji in gostitelji so za primer morebitnega slabega vremena pripravili zanimiv program. Udeležili so se ga tudi Šentviški astronomi: Jure Varlec, Klemen Blokar, Dejan Kolarič.
    Program:
    - uvodna predstavitev pomladanskih ozvezdij
    - ozvezdja na nebu, spoznavanje neba
    - objekti na nebu skozi teleskope
    - opazovanje objektov skozi teleskop v kupoli
    - ogled spletnih strani z astronomsko vsebino
    Obiskovalci so se ogreli s pravim ''astronomskim'' cajem.
    Predsednica AD Kosci - Šentjur:
    Marica Kamplet




  • Lunin mrk - 21. feb. 2008



    Gregor Veratčnik je Lunin mrk - 21. feb. 2008, posnel iz Vodic - odlična sestavljanka je bila posneta med popolno fazo (med 4:01 in 4:52 uro). Magnituda mrka je bila 1,111 (Luna je bila na robu Zemljine sence).

    Mrk iz Krvavca


    Zarja pred mrkom - foto ZV.


    Sledi nekaj imenitnih posnetkov društva Saturn, kjer je deloval tudi naš dober prijatelj Srečko Lavbič.









    Posnetke mrka mi je poslal prijatelj Srečko Maček iz Celja, takole pravi.
    "Zorko pozdravljen.
    Tudi Astronomsko društvo Saturn je posnelo nocojšnji spektakel - mrk so opazovali pri OŠ Trje Galicija pri Žalcu. Odstopili so mi nekaj odličnih posnetkov."
    Avtorji: Mitja Centrih, Astronomsko društvo Saturn.


    Še - astronomija - web-galerije - Span Andre




  • Orionova meglica M42



    Orionova meglica M42 in M43, 8. februar 2008, 3 - minutna ekspozicija skozi teleobjektiv z efektivno goriščno razdaljo 288 mm (180 mm * 1.6 crop). Fotoaparat - Canon EOS 350 D, vodeno s teleskop MEADE LX 200. Posneli: Klemen Blokar, Andrej Lajovic, Matija Kastelic, Jure Varlec, ...
    Na Koroškem - pri dedku Matije Kastelica, dobri pogoji.




  • OZVEZDJA
    – odlična knjiga za pomoč pri astronomskih opazovanjih



    Povzeto po: http://www.uad.si/?q=node/720
    500 strani debela knjiga je vezana v trde platnice z barvno prednjo ilustracijo, drugače pa je tiskana v črno-belem tisku. Knjiga je avtorsko delo urednika revije Spika Bojana Kambiča, izdana v samozaložbi (izdaja tako kot Spiko CAMBIO d.o.o.), posvečena Srečku Lavbiču, lani preminulemu astronomu. Cena knjige je 42 evrov.
    Knjiga je razdeljena v dva dela. V prvi del je uvrščenih nekaj poglavij o osnovah astronomije, opisu različnih vrst objektov in nekaterih zanimivosti. V prvi del knjige spada tudi kratko poglavje o binoklih in poglavje s praktičnimi napotki pred opazovanjem. Drugi del se posveča izključno opisu ozvezdij, objektov, kar je namen te knjige. Temu primerno je drugemu delu namenjenega več prostora. Na koncu knjige sta 12 strani dolga abecedno in stvarno kazalo, ki se mi zdita ena lepše in preglednejše urejenih, kar sem jih v podobnih knjigah videl.
    Knjiga se začne s kratkim opisom zgodovine daljnogledov. Sledi del, namenjen razlagi daljnogledov s tehničnega in astronomskega vidika, ki pa je bolj skromen a jedrnat. Avtor bi tej temi lahko posvetil malo več prostora, saj so mnoge stvari, ki bi jih rad amaterski astronom o binoklih rad vedel le omenjene.
    Sledi nekaj idej kako postaviti binokel na stojalo. Za tem pa pride poglavje o čiščenju optike. Tej temi bi morale vse knjige, kise dotaknejo opazovanj posvečati več pozornosti, na srečo so Kambičeva ozvezdja svetla izjema.
    Za tem pride na vrsto 26 strani, prepisanih iz priloge k Zvezdnemu atlasu, ki ga je izdal isti avtor pred šestimi leti. Dodano je le poglavje z začetniškimi napotki o prepoznavanju ozvezdij
    Sledeča poglavja opisujejo različna nebesna telesa. Tudi tu je besedilo povzeto iz priloge k Zvezdnemu altasu.
    Vmes so tudi poglavja, ki jih v Zvezdnem atlasu ne najdemo. Tako nekaj zvemo o barvi zvezd, življenju zvezd, H-R diagramu itd.
    Poglavje o katalogih, razdaljah v vesolju in podobnih zadevah je kot vedno zanimivo in seveda obvezen dodatek k taki knjigi.
    V poglavju z napotki o opazovanju je lepo razloženo vse kar mora začetnik in tudi kakšen bolj izkušen astronom vedeti. Tukaj najdemo tudi napotke, ki bodo koristili začetnikom in neizkušenim opazovalcem z binokli. Ti napotki kdaj lahko celo nadomestijo asistenco izkušenih opazovalcev, pri katerih se je po mojih izkušnjah najbolje učiti. Knjigi je v velik plus, da obdela tudi take stvari.
    Ostali del knjige je posvečen vsem ozvezdjem, vidnim na našem nebu. Ko listamo po knjigi, vidimo, da ni izpušena nobena malenkost. Tako najdemo v knjigi tudi opise ozvezdij kot so Kentaver, Feniks, Mikroskop, Zračna črpalka in podobni, ki komaj da pokukajo nad obzorje. V opisu ozvezdja je podan približen čas kulminacije, opis ozvezdja, skratka vse kar najdemo v sredici vsake Spike.
    Presenečenje pa pride, ko se začne del, posvečen objektom. Opisano je kako bomo objekt videli z binoklom, kaj lahko pričakujemo in česa ne bomo videli. Pri večini objektov je napisano tudi, kaj lahko pričakujemo v večjem binoklu ali teleskopu. Ali pa je zapisano kako velik teleskop rabimo da bomo videli kako podrobnost, ki je skrita pogledu skozi binokel. Opisi objektov so pogosto podkrepljeni s slikami, včasih tudi s takimi, da vidimo kako bo objekt izgledal v binoklu.
    Na začetku opisa vsakega ozvezdja je tudi zvezdna karta, ki pa je malo oskubljena. Karta je v formatu, ki ga poznamo iz Zvezdnega atlasa, vendar pa manjkajo zvezde 6. magnitude. Prav tako ni narisanih skoraj nič zvezd sosednjih ozvezdij.
    Za iskanje težjih objektov v knjigi najdemo tudi podrobnejše karte z zvezdami do 9.5 magnitude in vrisanimi potmi med zvezdami, ki nas od znane zvezde vodijo do objekta.
    Vsi objekti so ocenjeni s težavnostno stopnjo. To nam prikazuje slikica pajaca ob binoklu. Mogoče bi se tu bolje obnesel kak bolj klasičen način. Ko sem prebiral knjigo sem se moral kar naprej ozirati po legendi, kjer je vsaki slikici pripisana težavnost.
    Knjiga je prav zaradi obsežnosti opisa objektov v posamznih ozvezdij primerna za vse velikosti binoklov in tudi za opazovanje s teleskopom. Obsežno zastavljen projekt močno presega okvir 10 X 50 binokla.
    Edino kar bi pogrešal med opisi objektov je kakšna spremenljivka več. Seveda so opisane vse pomembnejše dvojne zvezde in spremenljivke, a opis kake težje spremenljivke bi prišel prav. Če knjiga že omenja Štefanov kvintet (sicer ne kot tarča za opazovanje z binoklom), bi lahko omenila tudi kako spremenljivko več.

    Zelo obsežno delo
    Primerno ne le za binokle ampak tudi za opazovalce s teleskopom
    Natančne iskalne karte
    Opisa kaj lahko pričakujemo in česa ne bomo videli
    Opisi objektov, ki iz naših krajev niso vidni, ji boste pa mogoče opazili na počitnicah v Turčiji.
    Primerno za popolne začetnike
    Trde platnice



  • GLEJ JIH, ZVEZDE! Najlepši prizori na nebu v letu 2008
    – Priročnik za opazovanje…



    GLEJ JIH, ZVEZDE! Najlepši prizori na nebu v letu 2008 – Priročnik za opazovanje…
    prinaša marsikatero presenečenje in veliko lepih trenutkov tudi tistim, ki niso astronomi in le občasno dvignejo pogled k nebu ter zasanjajo, da plavajo med planeti, velikimi ozvezdji in najsvetlejšimi zvezdami nebesnega svoda…
    Priročnik našteva najlepše astronomske pojave, ki jih lahko vidite s prostimi očmi ali z navadnim dvogledom. Opazujejo jih lahko celo tisti, ki niso nikoli mislili, da bodo mogli neposredno gledati Merkurja, Venero, Mars, Jupitra, Saturna…
    Leto 2008 bo v naših krajih nekaj posebnega z dvema luninima mrkoma, od katerih bo eden popoln, z delnim sončnim mrkom in z izrednim dogodkom, ko bo Luna zakrila Venero. Leto bo posebno tudi po tem, da nam o mraku in ponoči pripravlja skoraj šestdeset čudovitih srečanj planetov z našim naravnim satelitom. Vsako takšno srečanje prikazujejo ponazoritve, ki so skoraj tako dobre, kot da smo dogodek že fotografirali in opremljeno z nasveti, kako se pripraviti na opazovanje prizora v naravi.
    Priročnik na 140 straneh vsebuje več kot 180 kart, shem risb in barvnih fotografij. Prvo izdajo tega dela v slovenščini, ki je izšlo ob pomoči Francoskega kulturnega centra Charles Nodier v Ljubljani, poživljajo še imena nekaterih manj znanih zvezd in ozvezdij ter veliko internetnih naslovov (linkov), s katerimi se lahko npr. neposredno in brezplačno vključimo v umetne satelite, ki ta hip obkrožajo Zemljo.
    Res, šele ko boste vzeli priročnik v roke, boste videli, kako je nepogrešljiv za vsakega pravega ljubitelja neba in narave sploh.

    Ludvik Jevšenak,prof - bivši dijak Šentviške Gimnazije

    Astronomsko naravoslovno društvo Graščina Žirje



  • Neupadljiv komet Holmes-17P je nepričakovano enormno povečal sij - oktober, november 2007

    holmes
    Dijak Matej Galič (pomagal je Klemen Blokar) je 12.11.2007 posnel čudovit komet Holmes P17 - dig. fotoaparat Canonom 400d pritrjen na teleskopu MEADE LX 200 (na piggybacku) je sledil 2 minuti, gorišče 320 mm, 6 M_svetlobnih elementov (observatorij Gimnazije Šentvid). Komet izgleda kot velikanska meduza v vesolju - sedaj je navidezno že večji od Lune (zorni kot Lune je 30' = 0.5 kotne stopinje). Določite velikost kometa iz zvezdne karte!

    holmes
    Tudi dijak Martin Lesar (pomagal je Klemen Blokar) je 12.11.2007 posnel komet Holmes P17 - dig. fotoaparat Pentax k100d, občutljivost ISO800, pritrjen na teleskopu MEADE LX 200 (na piggybacku) je sledil 6x2 minuti, gorišče 320 mm, 10 M_svetlobnih elementov (observatorij Gimnazije Šentvid) - posneto okrog 21:30. Res lep posnetek z izrazito zelenim oddtenkom - fluorescirajoča zelenkasta koma.
    Slika je zložena iz 6 slik po 120 s - orodje Photoshop.

    holmes
    Gregor Vertačnik je iz Vodic naredil dve izjemni sliki kometa Holmes P17 - 30. okt. in 12. nov. - sliki je zložil (čas osvetlitve pri zadnji sliki je pol krajši). Kometu se je precej zmanjšal površinski sij, kar je predvsem posledica "napihovanja" - manjšanja gotote in oddaljevanja. Slikano brez vodenja.

    Animacija premika kometa Holmes z miško (pojdi z miško na sliko in izven nje) - premik od 30. okt. na 12. nov. 2007.


    Več posnetkov kometa Holmes P17 obdelal in združil Jure Varlec.

    Galerija slik kometa Holmes - AKG&ADV - 2.11.2007
    Slike so na observatoriju Šentvid - Ljubljana posneli: Klemen Blokar, Andrej Lajovic, Dejan Kolarič.
    oprema: digfoto - Canon EOS 350 D, teleskop MEADE LX 2000
    ODLIČNO!!!


    holmes
    Z HDR (High Dynamic Range Photography ) orodjem je slike obdelal Jure Varlec - veliko več detajlov.
    holmes

    holmes

    Premer kome kometa trenutno znaša okrog 10 premerov Zemlje.
    holmes

    holmes

    holmes

    holmes

    holmes

    holmes Luna
    Relativna primerjava zornega polja med kometom in Luno (komet je navidezno velik 1/3 Lune) - slika je sestavljena.
    Kje je rep kometa? Najverjetneje za komo, kaže vstran od nas.

    Sledi pojasnilo (vir - http://www.fiz.uni-lj.si/astro/comets/apod/astropix.html):
    Kaj se je zgodilo s kometom Holmes? Normalno neupadljiv komet 17P/Holmes, odkrit pred več kot 100 leti je konec oktobra 2007 v nekaj urah nenadoma postal milijonkarat svetlejši. V astronomski terminologiji je kometu narastel sij od magnitude 17, ki jo vidimo le v zelo dobrem teleskopu na magnitudo 3, ki jo vidimo s prostim očesom. Komet Holmes je bil najbližje Soncu maja 2007 in sicer zunaj orbite Marsa in zdaj potuje nazaj v bližino Jupitrove orbite, kjer se zgodil izbruh. Nenadno povečanje sija kometa je najverjetneje posledica odboja sončeve svetlobe od iztekajočih plinov, najverjetneje povezanega s topljenjem ledu v jamah napolnjenih s plini ali celo delnim prelomom kometovega jedra. Na gornji sliki posneti prejšnji četrtek skozi majhen teleskop je komet Holmes viden kot razpršena rumena packa, po kotni velikosti precej večja od v Zemljini atmosferi razmazane oddaljene zvezde. Čeprav bo v naslednjih dveh letih orbita kometa Holmes obdržala komet na nebu severne Zemljine poloble pa ni znano ali ga bo najbolje videti skozi teleskop ali morda s sončnimi očali.


    Animacija posneta v Quebecu - Kanada, prikazuje nenadno povečanja (eksplozijo) kometa Holmes. Zraven je za primerjavo slika Jupitra na oddaljenosti kometa.
    Poženi primerjalno animacijo ekspanzije - pojdi z miško na sliko (opaziš spremembo), klikni na sliko (opaziš spremembo), pojdi z miško izven slike (pojavi se prvotna slika).
    Vir: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap071030.html


    Zvezdna karta poti kometa Holmes, ozvezdje Perzeja. Povzeto po: http://www.aaadelhi.org/?q=node/27

    Slike obdelane s HDR (High Dynamic Range Photography ) orodjem - Jure Varlec - veliko več detajlov ... res impresivno!!!!!!!!!!!!!!!


    holmes
    Z HDR (High Dynamic Range Photography ) orodjem je slike kometa Holmes obdelal Jure Varlec - veliko več detajlov.

    holmes


    holmes
    M 45 - Plejade - Gostosevci - Subaru.

    holmes
    V astronomskem observatoriju Gimnazije Šentvid Ljubljana - HDR slika - Jure Varlec.

    holmes
    Na HDR sliki se vid vse podrobnosti, kvaliteto pleskarja, zidarja, vse temne kotičke prostora, ..., HDR je takorekoc tehnika znamenitega slikarja Vincent van Gogha.




  • Temperaturna nihanja. Kaj nas čaka?




    Graf izdelal Zorko Vičar
    Temperaturni trend za Ljubljano, obdobje 1866-2006, glede na temperaturno povprečje 1961-1990.Trend naraščanja temperatur je očiten - potencialni vzroki: plin CO2 (število ljudi na Zemlji ekstremno narašča), para v zraku (H2O), sprememba Zemljine tirnice, sprememba Sončeve aktivnosti, manjšanje in spreminjanje magnetnega polja Zemlje, ...? TOČNEGA ODGOVORA NE POZNAMO. Ali se bo naraščanje kmalu ustavilo, se bo trend obrnil ...? TUDI TO JE SKRIVNOST. Nekateri dajejo prevelik pomen človeškemu onesnaževanju (CO2 ...), drugi pa premajhen - iz vsega se da delati populizem. Iz geološke zgodovine poznamo podobne in še bolj ekstremne klimatske prehode, razmere.
    Zorko Vičar

    Odlomek iz ŽIT, april 2004
    K skupnemu povečevanju koncentracije vseh toplogrednih plinov, ne le ogljikovega dioksida, človeške dejavnosti prispevajo le malenkostno, 0,28 %.
    Če smo na poti v novo ledeno dobo, na kar kaže geološka zgodovina Zemlje, in je hkrati dodajanje C02 v ozračje resnično vzrok za sedanje naraščanje temperature, je to morda najpomembnejši učinek industrijske revolucije. Za človeško življenje je ledena doba namreč sila neprijetna doba. če pa pred nami ni ledena doba, napori za zmanjšanje emisij CO2 v ozračje niso povsem brez smisla; fosilnih goriv bo prav res zmanjkalo in varčevanje z njimi - pa naj bo razlog za to tak ali drugačen -, je vedno dobrodošlo. Strah, da bi kot modrozelene alge dramatično spremenili ozračje, pa je najbrž le to: strah. Toda kot vsak strah - neprijeten.

    Glej tudi nadvse zanimive ostale odlomke iz revije ŽIT, april 2004

    Spodaj je podan temperaturni trend glede na celotno ZEMLJO (http://www.grida.no/climate/ipcc_tar/wg1/fig2-7.htm).

    Iz: http://www.grida.no/climate/ipcc_tar/wg1/fig2-7.htm
    Problem je tudi v tem, da glavnino onesnaženja ne predstavlja vožnja z avtom, ampak že sama izdelava avtomobila, enako velja za vetrne elektrarne in večino ostalih alternativnih virov, za katere izdelavo se porabi več energije, kot je vrnejo nazaj. Kdor tega ne upošteva, je prevarant in nikakor borec za čisto okolje. Kako je z jedrsko energijo - trenutno se je izkazala za manj obremenjajoč vir od ostalih, a ima tudi svoje pasti?



    Spremljanje klime v Sloveniji
    Primerjava zime 2006/2007 in ostalih letnih časov z dolgoletnimi povprečji


    Zima 2006/2007 je bila v notranjosti Slovenije toplejša od dolgoletnih povprečij kar za neverjetnih 4 do 5 stopinj celzija, v mediteranskem področju pa za 3 stopinje celzija. Toplejši so bili tudi vsi ostali letni časi od jesni 2006 pa do poletja 2007. Poglejmo si nekatere klimatske trende, ki izhajajo iz dolgoletnih meritev meteoroloških spremenljivk v Sloveniji.

    Na ozemlju Slovenije potekajo sistematične meritve meteoroloških spremenljivk že od leta 1850. To je najstarejše neprekinjeno spremljanje stanja okolja v naši domovini.

    Meritve in opazovanja meteoroloških spremenljivk (temperatur, padavin, sončnega obsevanja, oblačnosti, stanja tal, ostalih atmosferskih pojavov, vetra, itn) objektivno kažejo na nedvoumne trende in spremembe v okolju. S stališča meteorologije govorimo o spremembi vremenskega tipa ali klime.

    Sprememba klime je posledica tako naravnih ciklov na Zemlji in v vesolju kot tudi človeškega poseganja v okolje - industrializacija, predvsem ekstremno večanje populacije, urbanizacija in s tem spreminjanje plinske sestave atmosfere, poraščenosti planeta, rabe tal, itn. Glede razmerja, kdo bolj vpliva na spremembo klime, naravne spremembe (cikli) ali človek, ki je tudi del narave, ni enotnega mnenja. Vsekakor pa vpliv človeštva ni zanemarljiv. Že mikroklima Ljubljane je dodobra spremenjena zaradi urbanizacije in industrializacije.

    Klima bistveno določa obnašanje ljudi, posamezne kulture. Vsaka večja sprememba vremenskega tipa pa pomeni, da se človek zavestno in podzavestno začne prilagajati klimi. Večina nižinske Slovenije je v zimi 2006/2007 padla takorekoč v mediteranski podnebni tip in temu je sledilo naše kratkoročno obnašanje, prilagodili smo se toplemu vremenu. Vsekakor je zimska garderoba večinoma ostala v omarah, povečala se je mobilnost, več kolesarjev, motoristov, avtomobilov na cestah - obremenitev okolja se je povečala. Poraba energije za ogrevanje je avtomatsko upadla, s tem tudi obremenitev okolja - to vsekakor velja za stanovanja, kjer se da regulirati porabo. Seveda so zaradi višanja temperatur prisotni tudi negativni učinki - delno se poruši ravnovesje v naravi, živalstvu, premaknejo se fenolške faze (cvetenje, zorenje, itn). Narava sicer poskuša vzpostaviti novo ravnotežje, vendar je pri večji akumulaciji energije v atmosferi in tleh zmeraj več ekstremnih dogodkov (ekstremna nihanja v temperaturi, snežni odeji, nalivih, itn). Če bodo visoke vode vedno pogosteje zalivale prirečna naselja, kar je verjetno, bodo določene doline potrebovale takorekoč nove urbanistične načrte (preselitev naselij), naši zanamci bodo plačevali naše grehe. Tisto, kar bode v oči je, da smo, kljub ekstremno dragim javnim prostorskim službam, po drugi vojni, urbanizirali poplavne predele, ki jih naši predniki s kmečko pametjo nikoli ne bi in jih tudi niso. Čas je, da se spametujemo, ..., ali pa bomo dodobra uničili domačo ekonomijo z nenehno sanacijo škode, ki nastaja zaradi prostorsko napačne gradnje v preteklosti. Nekateri trendi so seveda lahko tudi pozitivni (več pridelka, nove vrste kmetijskih rastlin, boljši pogoji za nekatere veje turizma, itn). Poglobljenih sitematičnih socioloških študij, statistik, itn, zaradi klimatskih sprememb, pa nam v Sloveniji še primanjkuje.

    Pričujoči grafi podajajo nekaj meteoroloških primerjav in trendov glede na ekstremno visoke povprečne temperature v letnih časih za obdobje 2006/2007 - predvsem glede na zimo 2006/2007.

    klimatske spremembe
    Povprečne temperature rastejo v vseh sezonah, zgoraj je podan potek sezonskih temperatur za Ljubljano.

    klimatske spremembe
    Odklon povprečnih zimskih temperatur v Ljubljani glede na zimsko povprečje 1961-1990. V zimi 2006/2007 je odklon kar plus 5 st. C, podobno velja za ostale kraje.

    klimatske spremembe
    Primerjava povprečnih zimskih temperatur za Novo Gorico in Ljubljano od leta 1963 do 2007. Na obeh merilnih mestih povprečna zimska temperatura narašča, le da je trend v Ljubljani bolj strm in se približuje vrednostim v Novi Gorici. Ljubljana je bila v zimi 2006/07 toplejša kar od 40 zim od zadnjih 45-ih v Novi Gorici.
    Če grobo ekstrapoliramo oba trenda, se iz grafa razbere, da se bo Ljubljana približno čez 50 let (okrog leta 2050) izenačila s sredozemsko klimo, ko bo povprečna zimska temperatura v Ljubljani nihala okrog 5 st. C nad ničlo. Glede na 50-a leta 20. stoletja se tako zimske temperature lahko dvignejo za okrog 5 st. C - to seveda velja v primeru nespremenjenih "naravih" trendov - a to je že najbrž pregroba špekulacija.

    klimatske spremembe
    Trajanje sončnega obsevanja se je v Ljubljani v obdobju 1950 - 2007 povečalo tudi do 400 ur, kar je posledica padca povprečne oblačnosti za 10%. Količina oblačnosti, megle, je padla predvsem na račun kvalitetnejše kurjave v mestu Ljubljana. Podobni, a ne tako očitni trendi, so opazni tudi drugod po Sloveniji.

    klimatske spremembe
    Trajanje sončnega obsevanja se je v Murski Soboti, v obdobju 1950 - 2007, povečalo do 200 ur, kar je posledica padca povprečne oblačnosti.

    klimatske spremembe
    Število ledenih dni (Tmaks<0 st.C) pada, število vročih dni (Tmaks>=30 st.C) narašča in je v Ljubljani že preseglo število ledenih dni - podobni trendi veljajo za ostale nižinske kraje po Sloveniji.

    klimatske spremembe
    Z višanjem temperatur pada višina novozapadlega snega in s tem skupna snežna odeja - velja za Ljubljano in ostale kraje Slovenije. Ledenik pod Triglavom je takorekoč izginil.

    klimatske spremembe
    Grafična primerjava prometnih nesreč glede na snežne in temperaturne razmere. Najmanj kar lahko zatrdimo je, da mila zima, poleg ostalih dejavnikov, poveča število prometnih nesreč s smrtnim izidom. V zimskem času je tudi dan zelo kratek, bioritem je drugačen, kar ni zanemarljivo.
    Vir podatkov o prometnih nesrečah - spletne strani slovenske policije: http://www.policija.si/ glej statistika glej prometna varnost
    Direktna povezava: http://www.policija.si/portal/statistika/promet/promet.php?submenuid=009
    Podatki o nesrečah pozimi v letih 1996-2006: http://www.policija.si/portal/statistika/promet/2006/pdf/zima.pdf

    Vsi podatki so iz arhiva Slovenske meteorološke službe - avtor: Zorko Vičar.




    Ekipa iz 2005.




  • Za astronomski krožek: ZORKO Vičar

    E-POŠTA, RFC-822: Zorko.Vicar@guest.arnes.si


    Nazaj na aktualno stran.
    Nazaj na domačo stran.