3 D slike

ASTRONOMY
SLIKE

Povzeto po reviji Astronomy (3D-UNIVERSE), december 2000.
Glejte skozi barvna očala, za levo oko uporabi rdeč filter, za desno oko moder filter.

Če nimaš očal, jih naredi iz kartona in nalepi rdečo in modro prozorno folijo na odprtini, ali pa klikni na očala in si jih sprintaj na folijo.


1) Očala ločijo rdečo in modro plast slike, ki sta zamaknjeni (isti kader slikan pod različnima kotoma, razlika med njima je ponavadi pod eno stopinjo). S tem simuliramo globinsko gledanje, ki je možno le, ker gledamo isti predmet z desnim in levim očesom pod različnima kotoma (pojavi se zamik ali paralaksa, zakrivaj si izmenično levo in desno oko in predmet se ti na ozadju navidezno premika). Možgani obe (premaknjeni - zamaknjeni) sliki sestavijo in s tem dobijo dovolj geometrijskih informacij, da "preračunajo" oddaljenost oziroma globino prostora ali predmeta (spretnost ocenjevanja, zaznave, globine se seveda pridobi z rastjo, oz. izkušnjami).

 • Stereo (3d) fotografija - izračun baze in ostalih količin !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2) Druga pot je, da sliki ločimo s polarizatorjema (zasukanima za 90 stopinj, recimo pred diaprojektorjema) in ju gledamo skozi polarizacijska očala.

  3) Tretja možnost je, da sliki ("zamaknjena" diapozitiva) gledamo skozi diavizorja.

  4) Četrta možnost je, da fotografiji postavimo skupaj in se z očmi (z levim in desnim očesom posebej) naučimo razločiti levo in desno sliko.


 • Nekatere zanimive povezave na 3d-html strani.

  PRIPOROČAM PROJEKCIJO Z DATASKOPOM NA PLATNO!  Polotok Kamčatka (Rusija), meandri reke Tigil v vulkanskem področju.


  Argentina, severni deli Ptagonije so polni ostankov nedavno ugaslih vulkanskih struktur, gora s kraterji (luknjami na vrhovih).


  Konjska glava (absorbcijska meglica) in meglica IC 434. Zeta Oriona z ali Alnitak "lebdi" ob NGC 2024 (Flame Nebula). z je leva zvezda Orionovega pasu (Koscev).


  Najbolj znana galaksija M31 (Andromedina galaksija), oddaljena okrog 3 milijone sv. let, vidna tudi s prostimi očmi. Ob njej sta še galaksiji M32 in NGC205. Čeprav je M31 nam najbližja galaksija, je svetloba je za nas (naše oči ali kamero) potovala kar 3 milijone let.


  Zgoraj je Vega v Liri, malo pod sredino desno pa se Deneb v Labodu kopa v Mlečni cesti, pod Denebom je meglica Severna Amerika.


  Prekrasen komet Hale-Bopp nas je obiskal leta 1997. Na posnetku se lepo razločita plinski in prašni rep. Prašni rep dokaj dobro sledi orbiti kometa (relativno masivni delci), plinski (ionski) rep pa zaradi Sončevega "vetra" kaže vstran od Sonca.


  Del dvobarvne meglice Trifit (M20), spodaj levo in zgoraj meglica Laguna (M8).  Meteorski "dež" utrinkov, ki imajo radiant (navidezno središče) v Levu (Leonidi). Leonidi so vidni vsako leto okrog 17. in 18. novembra. Zvezda Regul je nekoliko desno pod sredino, Denebola pa levo. Periodično ponavljanje utrinkov si razlagamo z Zemljinim sekanjem poti razpadlega kometa. Ko srečamo razpadlo "glavo" kometa, pride do povečane aktivnosti (meteorski "dež", "nevihta"). Kako nastane utrinek? Ponavadi zelo majhni delci priletijo z ogromno relativno hitrostjo (nekaj 10 km/s) v atmosfero Zemlje, kjer ponavadi zgorijo (zaradi trkov), kar povzroči žarečo sled (zrak in delec se zelo segrejejo).


  South Peak okrog 46 metrov nad Marsovo ravnino (posnela sonda Viking), no pa smo na Marsu.


  Pathfinderjev posnetek skale na Marsu (mini Matterhorn). Kamni na Pathfinderjevih slikah so večji od 1,5 feetov (46 cm).


  Pathfinderjev posnetek skale na Marsu (mini Matterhorn). Kamni na Pathfinderjevih slikah so večji od 1,5 feetov (46 cm).


  -iz http://www.3dcompany.com/gallery2.html


  3 D zvezdna okolica Sonca. Na mreži našel P. Mihor.


  Diplodok, dolg 27 m, tehtal je 11 ton, živel pred 140 milijoni let, bil je rastlinojed. Pravijo, da so dinozavri umrli zaradi asteroida, ki je zadel naš planet, ali je tudi življenje "priletelo" iz vesolja, ali bo vesoljska "katastrofa" tudi vzela življenje?
  GALERIJA LASTNIH 3D SLIK IZ TURČIJE, itn.


  Soncev mrk 29.3.2006
  2 translatorno zamaknjena posnetka gledališča v Efezu (Turčija - ogled Sončevega mrka 29.3.2006) je iz roke posnel Andrej Lajovic (31.3.2006). Posnetka je obarval rdeče in modro, ju transparentno združil in dobil enkratno prostorsko 3D sliko. Take slike se opazuje z 3d očali (levo oko - filter rdeče barve, desno oko - filter modre barve ).

  Soncev mrk 29.3.2006
  Enak postopek kot zgoraj, posnel Zorko Vičar. Nekoliko preveč zamaknjeni sliki. Sliki je združil Andrej Lajovic.

  Soncev mrk 29.3.2006
  3D posnetek turške pokrajine 1, foto Nace Vičar iz premikajočega se avtobusa. Sliki je združil Andrej Lajovic.

  Soncev mrk 29.3.2006
  3D posnetek turške pokrajine 2, foto Nace Vičar iz premikajočega se avtobusa. Sliki je združil Andrej Lajovic.

  Soncev mrk 29.3.2006
  3D posnetek iz astronomskega observatorija Gimnazije Šentvid. Sliki je posnel in združil Andrej Lajovic.

  Soncev mrk 29.3.2006 ............................... Soncev mrk 29.3.2006

  Obstaja še ena zanimiva 3d metoda zlaganja slik. Recimo desno sliko horizontalno zrcalimo in jo rahlo odmaknemo od leve. V eni roki držimo dovolj majhno (dimenzij okrog 5x10 cm) zrcalo. Zrcalo namestimo med očesi, tik ob levem ali desnem delu nosa. Eno sliko opazujemo neposredno, drugo pa v zrcalu. Sedaj zrcalno sliko, če je desna zrcaljena, potem desno (zgornji primer), z zrcalom premaknemo tako (zrcalo rahlo obračamao), da se ujame z drugo nezrcalno sliko (v našem primeru z levo sliko), ki jo opazujemo neposredno z drugim očesom (v našem primeru z levim očesom). Ko se sliki ujemata, zaznamo fantastičen prostorski (3d) učinek. Poskusite, ne bo vam žal!!!!!


  Oglej si tudi ostale 3D slike

  ali

  3D večdimenzionalne mojstrovine.
  Stevilo obiskov od septembra 1999: veliko.
  števci www.izmenjava.com

  Za to stran ima največ zaslug Mitja Šiška, ki je izbrskal revijo.  Oglej si 3D posnetke Lune.
  Nekaj posnetkov iz
  http://www.nasm.edu/apollo30th/moontheater/anaglyph.html
  Za astronomski krožek: ZORKO Vičar


  RFC-822: Zorko.Vicar@guest.arnes.si


  Nazaj na domačo stran.