ZAHVALA
POVZETEK
UVOD
- PREDSTAVITEV IZBRANE TEME IN STRUKTURE NALOGE
- UPORABLJENE METODOLOGIJE PRI IZDELAVI NALOGE
- OPREDELITEV VIROV UPORABLJENIH V RAZISKAVI
- OPREDELITEV MOTIVOV SKUPINE ZA IZBIRO PREDLAGANE TEME
RAZISKOVALNI DEL
- VSEBINSKA IZHODIŠČA TURISTIČNE RAZISKAVE
- RAZISKAVA – PREDVIDENE OMEJITVE IN POTEK RAZISKAVE
- REZULTATI RAZISKAVE
OBLIKOVANJE TURISTIČNEGA PROIZVODA
- PREDSTAVITEV IDEJE
- UMESTITEV PREDSTAVLJENE IDEJE V SEDANJI PROSTOR IN ČAS
- RAZČLENITEV PREDSTAVLJENE IDEJE IN OBLIKOVANJE TURISTIČNEGA
PROIZVODA
- PREDSTAVITEV PLANA IZVEDBE PREDSTAVLJENE IDEJE
SKLEPNI DEL
LITERATURA IN VIRI
POVZETEK V ANGLEŠČINI
|
PREDSTAVITEV IZBRANE TEME IN STRUKTURE NALOGE
V nalogi predstavljamo prireditev KRPANOV ROM POM POM, ki bi se odvijala v soboto, 28.6.2008, pred Krpanovim domom v Pivki.
Zakaj smo izbrali ravno ta dan?
Ta dan je god sv. Petra, ki je zavetnik cerkve v Pivki. Tudi Pivka se je nekoč imenovala po njem - bila je Sv. Peter na Krasu.
Shodi so v okolici Pivke povezani s podobnimi opravili kakor za božič ali veliko noč: pospravijo okolico in notranjost hiše, belijo, v soboto se peče praznično pecivo, nakar je zvečer veselica s plesom, po nedeljski maši pripravijo slovesno kosilo, po kosilu pogostijo prijatelje in sorodnike, ki jih obiščejo, zatem pa sledi zopet veselica. Praznovanja trajajo različno dolgo, od enega do treh dni tudi še danes, in se večinoma začnejo na sam dan shoda ali tudi prej. ( Peršič 2003, str. 52-53)
V nalogi smo predstavili jed, ki je v naših krajih zelo znana. To so domače salame in klobase. Ponavadi jih postrežemo še s sirom, izdelkom naših kmetij.
Narava Pivke in okolice je še neokrnjena, kmetije pa pridelujejo eko pridelke. Tudi vzreja prašičev poteka na naraven način s pridelki, ki zrastejo na domačih njivah. Krmijo jih s koruzo, krompirjem, peso, repo, korenjem, kolerabo. Ker pa imamo tudi kmetije, ki se ukvarjajo z govedorejo in ovčarstvom, je eden izmed izdelkov tudi raznovrsten sir.
Z željo, da bi naše salame in klobase bolj reklamirali, smo si zamislili prireditev KRPANOV ROM POM POM, kjer bodo imeli gostje možnost salame in klobase najprej preizkusiti in jih nato tudi kupiti.
Med stojnicami bomo izvedli tekmovanje za najboljšo klobaso, salamo oziroma sir in podelili nagrade.
Tako tekmovanje nudi pridelovalcem tudi možnost izmenjave izkušenj pri izdelavi klobas, salam oziroma sirov.
|