Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede

Prof. dr. Marko Uršič (Filozofska fakulteta, oddelek za filozofijo) in doc. dr. Matejka Grgič

TEORIJA SIMBOLNIH FORM

izbirni predmet za redne in izredne študente v študijskem letu 2010/2011 (FDV, za redne: predavalnica 13, ob torkih in četrtkih ob 18h)

 

PROGRAM PREDAVANJ

  1. Uvodno predavanje, osnovni pojmi: simbol, simbolna forma, znak, semiotika ... (torek, 5. 10.)
  2. Simbolne forme v mitologiji: grški miti od kaosa h kozmosu (četrtek, 7. 10.)
  3. SF v mistiki: elevzinski, orfični in dionizični misteriji (četrtek, 14. 10.)
  4. SF v religiji: drevo spoznanja v Bibliji in v apokrifnih rokopisih Nag Hammadi (četrtek, 21. 10.)
  5. SF v filozofiji: Platonova prispodoba o votlini (četrtek, 28. 10)
  6. SF v renesančni kulturi (I): Botticellijeva Primavera in Ficinov nauk o duši in angelu (četrtek, 4. 11.)
  7. SF v renesančni kulturi (II): Renesančno mesto med realnostjo in utopijo (torek, 9. 11.)
  8. SF v renesančni kulturi (III): Leonardo da Vinci, "znati videti" (četrtek, 11. 11.)
  9. SF v geometriji: simbolni pomeni geometrijskih likov (torek, 23. 11.)
  10. SF v aritmetiki: simbolni pomeni števil (torek, 30. 11)
  11. SF v likovni umetnosti (I): iskanje nevidnega v vidnem (torek, 7. 12.)
  12. SF v likovni umetnosti (II): iskanje neznanega v znanem (torek, 14. 12.)
  13. SF v sodobni kozmologiji: "prapok", "črne luknje" itd. (torek, 21. 12)
  14. SF v znanstveni fantastiki: filma Odiseja 2001 in Matrica (torek, 4. 1.)
  15. SF v zen budizmu: koani, grafike, vrtovi ... (torek, 11. 1)
  16. Paradoksna simbolika Escherjevih grafik (torek, 18. 1.).

LITERATURA

    I. izpitno branje:

Pri pripravi na izpit vam bo poleg zapiskov v precejšnjo pomoč študijsko gradivo na tej spletni strani, seveda pa je potrebno tudi branje literature, tj. knjig v klasični, papirni obliki (odlomkov, še rajši celih knjig). V "uradni" učni načrt predmeta Teorija simbolnih form, ki je objavljen na spletnih straneh FDV, sem vključil, upoštevajoč splošna pravila "bolonje", le dve deli v rubriko "Obvezna literatura":

  1. Marko Uršič: O renesančni lepoti (iz tetralogije Štirje časi, Poletje, I. del), Cankarjeva založba, Ljubljana, 2004.
    Vabim vas k branju celotne knjige, saj so simbolne forme v renesančni kulturi njena osrednja tematika, renesansa pa je tema treh letošnjih predavanj (6), (7) in (8). Glede "obveznosti" branja pa še tole: želim si, da bi bilo branje vselej "neobvezno", prostovoljno, duši v veselje ... res pa je, da nam vselej zmanjkuje časa; zato naj bodo za izpit "zares obvezne" naslednje strani (bolj teoretsko-esejistične kot literarne) v tej knjigi: 24-33, 47-68, 103-119, 137-148, 220-243, 267-279 - ostale pa vam bodo, upam, tudi zanimive.

  2. Mircea Eliade: Kozmos in zgodovina, Nova revija, Ljubljana, 1992.
    To ni obsežna knjiga, prebereš jo lahko v enem (popol)dnevu, bodi pozorna /-en predvsem na Eliadejevo obravnavo cikličnega časa, večnega vračanja ipd. (npr. v starih praznovanjih novega leta). Če imaš težave pri iskanju te knjige, ker je preteklo že precej let od njenega izida in v knjižnicah verjetno ni mnogo izvodov, lahko namesto nje prebereš tri poglavja iz Eliadejevega glavnega dela:
    2a. Mircea Eliade: Zgodovina religioznih verovanj in idej I-III, DZS, Ljubljana, 1996.

    II. fakultativna literatura:
        (seznam je odprt tudi za druge naslove, po dogovoru)

  1. Platon, Zbrana dela I-II, prev. Gorazd Kocijančič, Mohorjeva družna, Celje, 2004. Izberi si kak dialog in ga preberi, premisli ... in morda se ti bo Platon, tj. njegov filozofski idealizem, pokazal v novi, jasnejši luči.

  2. Carl Gustav Jung: izbereš kako njegovo razpravo (nekaj jih je vendarle tudi v slovenščini), jo prebereš, premisliš ... in morda šele zdaj ugotoviš, da psihoanaliza ni samo Freudovo delo ter da nezavedno in duh nista v takšnem nasprotju, kot se ti je nemara doslej zdelo. Letos: v seminarju.

  3. Bachelard, Gaston: Poetika prostora, Študentska založba, Lj., 2001. Pravi užitek pri branju! Spoznaš, da znanost, umetnost in filozofija vendarle niso tako nezdružljive, kot se je v minulem stoletju marsikomu zmotno zdelo.

  4. Marko Uršič: Štirje časi. Filozofski pogovori in samogovori, tetralogija, Cankarjeva založba, Ljubljana, od 2002 dalje. Moji Časi omogočajo vstop in izstop skoraj pri vsakem poglavju, zato si lahko sam/a izbereš odlomek, ki te bolj pritegne. Poleg knjige O renesančni lepoti (Poletje, I. del, gl. zgoraj), priporočam tudi Poletje, II. del: Sedmerke (2006). Če te zanima spraševanje o sebi, analize prostora in časa ter filozofija narave, beri Pomlad (2002); če te zanima sodobna kozmologija, beri Jesen: Daljna bližina neba (2010), Zima pa je še "v mislih". - Med mojimi starejšimi (osebno pravzaprav mlajšimi) deli pa priporočam knjigi: Gnostični eseji (1994) in Romanje za Animo (1988).

  5. Poligrafi, Revija za religiologijo, mitologijo in filozofijo, Založba Nova revija, Ljubljana, od 1996 dalje. Zakladnica zanimivih razprav in prevodov s tematiko, ki te gotovo zanima, če si se odločil/-a za izbirni predmet Teorija simbolnih form.