DOZOREVANJE PLODOV






Dozorevanje polodov je počasno, predvsem v zadnjem obdobju, ko je zaradi nizkih temperatur in in manjšega sončnega obsevanja zelo upočasnjeno. Nedozoreli plodovi so intenzivno zelene barve. Z dozorevanjem dobivajo olive postopoma rdečkasto barvo, kasneje vijolčno, ki postaja vse temnejša, pri nekaterih sortah celo črna. Pozneje se začne barvati tudi meso, ki postaja rdeče vijolčno in mehkejše Že ob koncu julija ali v začetku avgusta, ko so plodovi dobro razviti je koščica trda začnejo v celicah mezokarpa nastajati maščobe. Količina olja v plodu se zvišuje in doseže največjo vrednost, ko je povrhnjica ploda povsem obarvana, meso pa do polovice; pri tem so seveda manjši odkloni glede na sorto.



V času dozorevanja teža plodov narašča, do rdeče barve, navadno od konca oktobra do sredine novembra. Od takrat začne teža plodov upadati, ker izhlapeva voda iz plodov. Ravno zaradi tega imamo občutek, da dobimo kasneje iz plodov več olja. Iz drevesa, ki smo ga obrali npr. v sredini novembra dobimo več kilogramov oljk (vsebujejo več vode, kakor bi isto drevo obrali mesec kasneje, čeprav je število plodov enako).


Pozno obrane oljke vsebujejo manj vode, zato so lažje. Z drevesa, ki smo ga obrali zgodaj, lahko celo dobimo več olja, kakor pri pozno obranem drevesu, ker odpadejo ob dozorevanju in ker je vezava olja v dozorelih plodovih drugačna


<



KazaloMit o oljki Črne in zelene oliveObiranje oliv Predelava oljkOcenjevanje deviškega olja Oljčno oljeLiteratura