© Gimnazija Črnomelj - 2012
ČEŠKA KULINARIKA
Velikomoravsko državo so zasedli Madžari, ki pa so prinesli svoje tradicionalne jedi. Ena teh je tudi golaž. Guláž se na
Češkem pripravlja iz govedine brez zelenjave in ni tako močno začinjen kot njegov madžarski sorodnik. Golaž kuhajo tudi iz
divjačinskega in piščančjega mesa.
Eno od najstarejših živil, ki ga Čehi radi uporabljajo, je leča, pa tudi proso. Kumina se uporablja pri veliko jedeh, zlasti pri svinjini, včasih pa jo tudi
posipajo po kruhu. Na češkem je razširjen običaj dodajanja sladkorja jedem, zlasti solatam. Češka ima veliko rek in jezer, zato je zastopanost rečnih rib
v češki kuhinji velika. Za krapom je druga riba po priljubljenosti postrv. Ribe pripravljajo na več načinov: kuhane, pečene ali ocvrte.
Obvezna sestavina češke kuhinje je povsod prisotni rohlíky, ki so nekaj takega kot pri nas žemljice.
Knedliky so mehki (polnjeni) cmoki. Pripravljajo jih na različne načine, s kruhom, krompirjem ali slanino (spekové knedliky),
polnijo pa jih tudi s sadjem (ovocné knedliky), najpogosteje s slivami (švestkové).
Čehi pogosto za malico ali kot lahko kosilo, zraven piva, kruha in čebule, jedo sýrečke, bolj znane kot olomoucké tvaružky.
Sestavljeni so iz koščkov sira, ki so prepoznavni po močnem vonju.
Prava češka duhovna, božična hrana je vepřo knedlo zelo. Ime je kratica iz vepřova, knedlo a zelí - svinjske zarebrnice, cmoki in
kislo zelje.
Smaženy sýr je ocvrti sir. Zraven njega redno postrežejo hranolke (pomfrit) in tatarsko omako, le ta pa ima povsem drugačen okus kot
v Sloveniji.
Priljubljene so tudi gobe (houby).
Obvezna sestavina češke kuhinje je povsod prisotni rohiky, kruh v obliki banane, ki ga postrežejo poleg glavne jedi. Čehi ga pomakajo v mehki sir ali
omako, mažejo s pašteto ali jedo kot vročo hrenovko.
VIRI:-
SLIKE :
-
http://bonopan.si/sl-SI/a-1208/ceski-cmoki
-
http://www.pekarna-hanacka.cz/bezne_a.htm
http://columbusmmug.com/tag/knedliky/
-
http://czech.republic.cz/encyklopedie/objekty1.phtml?id=121988
https://www.google.si/search?oe=utf-8&rls=org.mozilla:sl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=sl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=l9FMUL-
cD4v4sgbZy4HYBg&q=Sma%C5%BEeny%20s%C3%BDr&orq=Sma%C5%BEeny+++s%C3%BDr&biw=1366&bih=604&sei=m9FMUPTXKMzbsgbxg4DIBQ
BESEDILO:
-
http://www.vegeta.si/articles/ceska
Maja Pešelj