Socialno ekonomske stiske PDF natisni E-pošta
Svetovalna služba
Prispeval Darja Vezjak   
četrtek, 3. januar 2013, ob 10:40

SUBVENCIJA MALICE

31. 5. 2012 je začel veljati Zakon za uravnoteženje javnih financ, ki na področju subvencioniranja šolske prehrane uvaja nekaj pomembnih novosti. Zakon v 141. členu določa, da je od 1. septembra 2012 dalje do splošne subvencije upravičen samo tisti učenec, ki mu je z odločbo centra za socialno delo priznana pravica do dodatne subvencije v višini 1/3 cene malice.

To pomeni, da bodo imeli brezplačno malico tisti učenci, ki jim bo center za socialno delo izdal odločbo o priznani pravici do 1/3 dodatne subvencije. Ostali bodo plačali malico v celoti.

Učenci, ki želijo uveljavljati dodatno subvencijo za malico, to storijo na pristojnih centrih za socialno delo, na obrazcu, ki ga predpisuje Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ta določa, da so do dodatne subvencije v višini 1/3 cene malice upravičeni tisti, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 42 % neto povprečne plače. V izjemnih primerih lahko center za socialno delo upošteva tudi druga dejstva in okoliščine, ki nastopijo zaradi dolgotrajne bolezni ali smrti v družini,  nenadne izgube zaposlitve staršev ter naravne ali druge nesreče. Subvencijo za malico lahko ne glede na kriterij dobijo tudi učenci v rejništvu oziroma prosilci za azil.

Meja dohodka

dohodkovni razred

povprečni mesečni dohodek na osebo v % od neto povprečne plače

višina dodatne subvencije v deležu od cene malice

učenec

dijak

1

do 42 %

1/3

1/3

Dodatna subvencija v višini 1/3 cene pripada učencem in dijakom, ki so v rejništvu ter učencem in dijakom prosilcem za azil.

SUBVENCIJA KOSIL
Zakonom o šolski prehrani v 17. členu določa, da se zagotovi sredstva za subvencioniranje kosila za učence, ki zaradi socialnega položaja ne zmorejo plačevati prispevka za kosilo. Subvencija kosila pripada učencem, pri katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 18% neto povprečne plače .

 Učencem, ki presegajo zakonsko določeno mejo za subvencioniranje kosila (kar je razvidno iz odločbe Centra za socialno delo), poskušamo subvencionirati kosila iz sredstev, ki jih zato namenja MO Maribor in sicer v obsegu 18 do 36%.

 

Subvencije za prehrano urejate pri svetovalni delavki Darji Vezjak.

 

 

Statistika

OS : Linux 6
PHP : 5.4.33
MySQL : 5.5.40
Čas : 06:14
Predpomnenje : Omogočeno
GZIP : Onemogočeno
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes142
mod_vvisit_counterVčeraj96
mod_vvisit_counterTa teden964
mod_vvisit_counter01568
mod_vvisit_counterTa mesec3277
mod_vvisit_counter06841
mod_vvisit_counterSkupaj353269