Shema šolskega sadja PDF natisni E-pošta
Prehrana
Prispeval Danijel Korpar   
četrtek, 24. marec 2011, ob 12:58

3826 LOGO_barvenSŠS -SHEMA ŠOLSKEGA SADJA

 

 

 

jabolkoNaša OŠ sodeluje v shemi šolskega sadja že od leta 2009/10.

 
 

SŠŠ je (promocijski ukrep skupne kmetijske politike EU) finančna pomoč EU Državam članicam z namenom vzpodbuditi porabo sadja in zelenjave med otroki, hkrati želijo preprečiti trend upadanja  uživanja sadja in zelenjave in na ta način zajeziti naraščanje pojava prekomerne telesne teže pri otroci, kot posledico nezdravega načina prehranjevanja in premajhne fizične aktivnosti.

Evropska unija je v ta namen državam članicam, ki se prijavijo v shemo namenila določeno finančno pomoč in sicer 6 eur /učenca/šolsko leto.

Ta denar se nameni za brezplačno razdelitev sadja in zelenjave kot dodana vrednost pri obroku malice ali kot dopolnili obrok med odmori – sadna malica. sadje1

Razdeljuje se lahko le sadje in zelenjava domačega izvora: jabolka, hruške, breskve, marelice, češnje, višnje, slive, kaki, kivi, fige, melone, lubenice, jagode, ameriške borovnice, ribez, maline, grozdje, mandarine orehi, lešniki, paradižnik, zelje, kolerabica, korenje, kumare, paprika, rdeča redkvica.


Sadje in zelenjava se morata ponuditi SVEŽA in NE predelana. Zaželeno je tudi, da bi bilo sadje in zelenjava lokalne pridelave, po možnosti integrirane ali ekološke pridelave. Študije kažejo, da na ta način pridelana sadje in zelenjava vsebujeta bistveno več hranilnih snovi, kot sadje in zelenjava, ki sta bila skladiščena ali transportirana dalj časa.jagoda
 

Vsaka šola mora narediti ob začetku izvajanja SŠS svoj načrt izvedbe, katero sadje/zelenjavo bo ponudila ter kako in kolikokrat ga bo ponudila, pa tudi katere aktivnosti v zvezi s SŠS bo izvajala tisto leto.

Šola mora zagotoviti najmanj 20 obrokov svežega sadja oz. zelenjave, hkrati mora izvajati izobraževalne in promocijske aktivnosti, ki so nujne za učinkovitost ukrepa.breskev

Vse poteka po okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport ter Ministrstvom za zdravje.

Izvajalec ukrepa pa je Agencija Republike Slovenije za kmetijske trga in razvoj podeželja.

 
 
 

Organizatorka šolske prehrane in ZHRja: Hani-Janja Plausteiner

 

 

Konkretne aktivnosti in načrt SŠS naše šole si lahko ogledate na spodnjih povezavah.

IZDELKI na temo SHEME ŠOLSKEGA SADJA(posodobitev povezave v kratkem)

DSCN4667 DSCN4668
DSCN4669 DSCN4670
DSCN4671 DSCN4672

Zdrav zajtrk (učenci in učenke 2.razreda)
Predstavitev zdravega sadja (9. a in b razred NPH) 

Učimo se skozi igro

 

 

 
 

Statistika

OS : Linux 6
PHP : 5.4.33
MySQL : 5.5.40
Čas : 06:14
Predpomnenje : Omogočeno
GZIP : Onemogočeno
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes142
mod_vvisit_counterVčeraj96
mod_vvisit_counterTa teden964
mod_vvisit_counter01568
mod_vvisit_counterTa mesec3277
mod_vvisit_counter06841
mod_vvisit_counterSkupaj353269