Dela, romani, pesmi in ostale knjige slovenskega pisatelja Mihe Remca. Predstavitev širokega opusa pisatelja znanstvene fantastike z izèrpnim opisom nekaterih romanov. Spletna proza Življenje Dela Prva stran

Dela

Pesmi iz levega žepa Zbirka
Pesniška zbirka 1946-1949.
Dialogi, št. 3 - 4, Maribor, 1981.
Veliki voz Roman
Veliki voz Roman Veliki voz je napisan dobro, vešče, pregledno. Njegova posebna odlika so dokumentarno realistične podrobnosti o predvojnem, vojnem in prvem povojnem času.
Založba Borec, Ljubljana, 1986.
Pripovedke iz Zmajskega gradu Pravljica
Pripovedke iz Zmajskega gradu Pripovedke, ki so jih pripovedovale babice po zimiskih večerih svojim vnukom.
Založba Obzorja, Maribor, 1957.
Kamen resnice Pravljica
Kamen resnice Pravljica, ki že daja slutiti znastvenofantastično usmeritve pisatelja Remca.
Založba Obzorja, Maribor, 1959.
Mrtvi kurent Drama
Žaloigra ostarelega kmeta, ki nima potomstva in poskuša obdržati stari običaj, ko je maska kurenta prehajala od očeta na sina.
SNG Maribor, 1959/1960.
Srečni zmaji Drama
Počasno umiranje ribičev, ki so zašli na območje jedrskih poskusov in bili izpostavljeni smrtonostnemu sevanju. To gledališko delo že vsebuje elemente znastvene fanstastike, značilne za poznejše Remčevo ustvarjanje.
SLG Celje, 1962.
Delavnica oblakov Drama
Delavnica oblakov Problematika besedila je razpeta od boja pratizanov-kmetov in odnos do njih po drugi svetovni vojni. Remec prikazuje pravico oblasti, ki naj bi bila napredna pa sama ne uvidi, da je papirnata, brezdušna, da deluje po logiki absurda in je pretirana na rob nehumanosti.
SNG Ljubljana, 1966/1967.
Sončni obrat Roman
Sončni obrat "Kar daje Sončnemu obratu najizrazitejšo osebno noto, je njegovo obravnavanje spolnosti, ki mu je tuja vsakršna erotična hipokrizija." (M. Kramberger)
Založba Obzorja, Maribor, 1969.
Kres ob Savici Drama
Neuprizorjena drama, politična kriminalka, ki je ostra obsodba povojne oblasti in revolucije, ki žre svoje otroke, obenem pa drama nakazuje nezmožnost sprave med vero in komunizmom.
Dialogi št. 5-6, Maribor, 1989.
Votlina ali noč med novoslovenskimi polharji Roman
Votlina "Votlina je prvi Remčev znastvenofantastični roman, v katerem pa je že nakazal in zajel v bistvu vse osnovne žanrovske teme ter opozoril nase s posebno strukturo dela, še bolj pa s svojskim pojmovanjem tako stvarnega kot miselnega sveta." (J. Majnič)
Založba Obzorja, Maribor, 1977.
Kuga plastionska Drama
Antiutopična žalošaloigra, v kateri se poroboteni človek poskuša odtrgati od svojega mehaničnega nadzornika.
Napisana 1975, uprizorjena 1994/95, Gledališče Bohinjska Bistrica.
Smrt v kurentiji Povest
Smrt v kurentiji "Povest Smrt v kurentiji je nastala po motivu, ki ga je Remec obravnaval že v svoji prvi drami Mrtvi kurent. Tako se Remec ponovno vrača h kmečki snovi.
Založba Kmečki glas, Ljubljana, 1977.
Na robu sonca Secenarij
Scenarij za TV igro, ki ni bil izveden, se dogaja v vesoljski ladji, ki raziskuje neznana prostranstva.
Revija Srp, 2/1995, št. 7-8, Ljubljana, Kranj.
Prepoznavanje ali bele vdove črni čas Roman
Prepoznavanje "Prepoznavanje temelji na tistih ideoloških in tematskih sestavinah, ki so značilne za znanstvenofantastični roman. Svet Remčevega dela je prepoznaven utopični svet, ki pa se zaradi neskladnosti glavne junakinje z zakonitostmi tega sveta spremeni v narobni utopični svet, v črno utopijo ali antiutopijo..." (Drago Bajt)
Mladinska knjiga, Ljubljana, 1980.
Iksion ali beg iz prikazovalnice Roman
Iksion "Iksion je Remčev ustvarjalni vrh zadnjih let in zanimiv dosežek sodobne slovenske proze in antiutopičnega romana sploh." (Drago Bajt)
Pomurska založba, Murska Sobota, 1981
Mana - Časovni zapiski časnikarja Jurija Jereba Roman
Mana Zagrenjen novinar, veteran v večji časopisni hiši dobi poniževalno nalogo, da napiše lahkotno poletno reportažo o nezemljskih bitjih, ki so jih videvali ludje v okolici Kamnika. V nevihtni noči sreča Mano in začno se dogajati čudne reči.
Tehnična založba Slovenije, Ljubljana in Pomurska založba, Murska Sobota, 1985.
Lovec in Nečista hči Romana
Lovec in Nečista hči "Iz obeh pripovedi (Lovca in Nečiste hčere) je zaznati Remčeve tematsko-motivne premike k novim idejam in problemom, ki jih ubeseduje v kratkih zgodbah." (Drago Bajt)
Prešernova družba, Vrba, Ljubljana, 1987.
Kodeljica v vesolju Pravljica
Kodeljica v vesolju Ta znanstvenofantastična pravljica širi obzorja in otrokom odpira drugačno podobo stvarjenja stvarstva in možnosti prehajanja življenja iz drugih svetov.
Mladinska knjiga, Ljubljana, 1989.
Zelena zaveza Roman
Zelena zaveza Zelena zaveza je političnofantastični roman. Dogaja se okoli leta 2087 v irealnih okoliščinah v Sloveniji, ki kot nekakšna samostojna država sodi v nekakšno zvezno Balkanijo, od katere se odcepi. Delo se je izkazalo za osupljivo natančno prognozo slovenske pomladi.
Založba Borec, Ljubljana, 1989.
Zapiski odposlanca Zemlje Povest
Zapiski odposlanca Zemlje Zapiski odposlanca Zemlje je mladinska povest z vrsto simpatičnih lastnosti. Naslov nas zapelje v pričakovanje, da imamo opraviti z znanstvenofantastičnim besedilom za mladino, pa ni tako.
Prešernova družba, Ljubljana, 1991.
Astralni svetilniki Novele
Astralni svetilniki V zbirki kratkih znanstvenofantastičnih zgodb Astralni svetilniki razberemo, da je avtor nagnjen k tematiki, ki opozarja na zgrešeno smer človeškega razvoja. V teh zgodbah prevladuje katastrofičnost.
Kiki Keram, Ljubljana, 1993.
Trapanske kronografije Roman
S časopotniškim romanom Trapanske kronagrafije se Remec vrača v zanke "časenja", "izčasenja" in "včasenja". Delo je trpek posmeh novemu času, ki ga žive Slovenci na svojem malem "planetu" v velikem "vesolju".
Podlistki Nedela, 1995 -1997.
Iksia ali slovo živostrojnega človeka Roman
Iksia Miha Remec je, ni kaj, napisal novo mojstrovino. Iksia je zgodba o vesoljskima Juliji in Romeu... Remčeva erotika se bere kot visoka pesem, doživlja pa prav tako, saj je samoumevna in sugestivna, njen dosedanji vrh pa, bodimo izzivalni, opojen, sproščen, nezadržen, neoviran, brezmejen in drzen... (J. Majnič)
Založba Obzorja, Maribor, 2001.
Iks ali velika samota Noetove barke Roman
Iks V letu 2004 je Miha Remec zaključil tretji del iz svoje velike sage - roman z naslovom Iks (ali velika samota Noetove barke). Vsi trije romani (Iksion, Iksia, Iks) predstavljajo obsežen, celovit in v bistvu zaključen antiutopičen ciklus. Remec se z njim predstavi kot mojster velikih razsežnosti, ki sodi v vrh svetovne znanstvene fantastike. Njegova zasluga je med drugim tudi, da se je slovenska znanstvena fantastika uveljavila kot samostojen, priznan in plodovit žanr.
Študentska založba Litera, Maribor, 2006.
Ostrostrelka ali romanje v Tibetijo Roman
Ostrostrelka Ostrostrelka je nov, sila domiseln in učinkovit ter ponovno nadvse izviren roman barda slovenske zanstvene fantastike. Miha Remec je z ostrostrelsko natančnostjo in v svoji znani maniri velikega pisatelja popisal zgodbo vegetarijanke Alite in njeno usodno srečanje z mesojedcem Rokom na pravzaprav nam domačih tleh, a v drugem in drugačnem, prihodnjem času, ter njuno popotovanje v obljubljeno deželo daleč in visoko na vzhod... (J. Majnič)
Založba Spirea, Slovenj Gradec, 2008.

Spletna proza Življenje Dela Prva stran
© 2006 Miha Remec