PREVOZ IN SHRANJEVANJE PLODOV
Shranjevanje plodov
Da bi plodovi ostali čim boljše
kakovosti bi jih bilo najboljše obrane odpeljati iz nasada v oljarno, vendar to ni mogoče, zato moramo oljke shraniti. Pri tem moramo skrbeti,
da plodovi ostanejo zdravi in nepoškodovani. Če je mogoče najavimo v oljarni predelavo predem oberemo oljke v celoti. v svetu in tudi pri nas
so znani številni načćini shranjevanja plodov pred predelavo.
Shranjevanje oljk v slanici ali morski vodi- Shranjevanje oljk v slanici ali morski vodi je razširjeno ponekod v Slovenski istri,
v Dalmaciji pa je zelo pogosto; navadno shranjujejo oljke v posebnih bazenih z morsko vodo. Ponekod pripravljajo 2,5 do 3% solno raztopino, kjer
shranjujejo plodove tudi po dva meseca. Shranjevanje v slanici naj bi preprečilo nadaljno gnitje plodov v katerih je ličinka oljčne muhe. Olje
pridobljeno iz tako shranjeniih plodov ima značilen vonj in okus po slanici, ki ni najbolj cenjen - olje nima prave svežine.
Shranjevanje plodov v velikih posodah ali ''bdnjih'' kot pravijo domačini je uporabno, če imajo pridelovalci večje količline oljk
in majhen skladiščni prostor. ob polnjenju posod ob plasteh dodajo sol, ki preprečuje nadaljno propadanje plodov. Za velike količine plodov je to najpreprostejši
način shranjevanja, vendar lahko oljke začnejo propadati kljub soljenju. Tako pridobljeno olje je neprimernega okusa in vonja, zaznati je možno napako pri
skladiščenju.
Shranjevanje v kupih ali večjih zabojih V območjih kjer imajo velike količine oljk, te velikokrat čakajo na predelavo kar v kupih, drugod pa uporabljajo
večje zabojnike. Tudi tako shranjevanje oljk ni dobro, saj te v takih kuipih, pa tudi v večjih zabojnikih plodovi pregrejejo in začnejo propadati, lahko pa tudi gniti
ali plesniti. Zaradi teže se mečkajo, tako da poteka razgrajevanje še hitreje. Tudi kratek čas takega shranjevanja je moč opaziti pri olju.
Shranjevanje v platojih Če je že potrebno shranjevati plodove, je pomembno da jih shranimo v čim manjši plasti (do 7cm)
v lesenih platojih ali nizkih plastičnih zabojih z luknjicami na stranicah in na dnu, ki omogočajo kroženje zraka. Prostor, kjer shranjujemo
oljke mora biti suh, zračen in svež, da se plodovi najbolje ohranijo. takšno kratkotrajno shranjevanje omogoča, da ostanejo primerno zrele oljke
zdrave in nepoškodane do predelave. Olje pridobljeno iz takih plodov, lahko ohrani svežino in sadni okus.
Kazalo
Mit o oljki
Črne in zelene olive
Obiranje oliv
Predelava oljk
Ocenjevanje deviškega olja
Oljčno olje