Sarracenia
Malajske vrčnice
Darlingtonia
Heliamphora
Cephalotus

Vrčnice 

Mesojedke z vrčki srečamo med tremi družinami:

Sarraceniaceae: Darlingtonia, Heliamphora in Sarracenia,
Nepenthaceae: Nepenthes,
Caphalotaceae: Cephalotus.

Del lista se preoblikuje v vrček. Ta je vedno pokončen, njegov vhod običajno prekriva poklopec. Ta preprečuje, da bi dež napolnil notranjost vrčka, vendar ob intenzivnih padavinah nekaj dežja vseeno uide tudi mimo poklopca. V notranjosti vrčka se tako nabira tekočina, ki deloma izvira iz atmosfere, deloma pa jo izloča list. Tekočina vsebuje številne encime in druge snovi, ki povzročijo smrt in omogočajo prebavo ujetega plena.

Notranjost vrčkov ni enotna, glede na prisotnost nekaterih tkiv in organov delimo vrček na posamezna področja (cone). Zgradba pasti je pri vseh vrčnicah precej podobna.

Najvišje je področje, ki služi privabljanju žuželk. Sestavlja ga poklopec in ustje vrčka. Poleg velike količine antocianov, ki poskrbijo za barvite vzorce, vsebuje ta del še žleze, ki izločajo nektar in eterična olja. Žrtve privabljajo tako z vsemi možnimi dražljaji, ki jih zaznavajo čutila za vid, okus, vonj in tip in jih usmerjajo v notranjost pasti.

Drugo področje je stena z navzdol obrnjenimi laski in medovnimi žlezami. Tretje področje je gladka stena s številnimi prebavnimi žlezami. Teh je tudi preko 20/mm2. V četrtem področju spet srečamo navzdol obrnjene laske. Tu se odvija prebava in resorbcija hrane.

 

    Začetna stran Značilnosti Opisi Vzgoja Fotogalerija Literatura Dogodki