Uvod v projekt Vprašalnik In kako je bilo pri nas nekoc?
Opis kuhinj Risbe na temo: Kako so stanovali? Nekaj receptov naših babic Zakljucek - povzetek projekta

IZ KUHARSKE ZAKLADNICE NAŠIH BABIC
- nekateri recepti značilnih jedi v tem delu Haloz -

“Ihrina” juha
Potrebujemo : čebulo, korenje, krompir in peteršilj. Vse skupaj skuhamo in po želji zabelimo. To je bila vsakdanja jed.
Alojz Vidovič, Paradiž43a, Cirkulane

“Zlevanka” (sirova pogača)
Potrebujemo moko, sir, kislo smetano, jajce, malo mleka, vsedeno mleko in ščepec soli. Jed so pripravljali ob večerji v lončeni posodi.
Ivana Emeršič, Gardišča 79, Cirkulane

Kisla repa
Potrebujemo 1 kg kisle repe, moko in mast. Če je repa zelo kisla, jo operemo in kuhamo v topli vodi. Ko že nekaj časa vre, damo v kozico žlico masti, ko se segreje pa še malo zrezane čebule in nato žlico moke. Ko bledo zarumeni, vlijemo v repo, osolimo in premešamo. Ko je repa dovolj mehka, jo postrežemo.
Marija Korošec, Mali Okič, Cirkulane

Kisla repa
Najprej so repo vložili v veliko posodo, pokrili z jabolčijem (iz jabolk), čez nekaj časa je repa postala kisla. Nato so jo obelili, naribali in skuhali. Ko je bila kuhana, so jo zmešali s koruzno moko, vlili v lonec, nato pa zabelili z zaseko in ocvirki. Kisla repa je bila vsakdanja jed.
Marija Zebec, Brezovec 76, Cirkulane

Sladka repa
Kuhamo repo, krompir, korenček, čebulo, narezano na kocke, dodamo prežganje iz malo moke in česna, kumino, lovorjev list in timijan. Pustimo, da malo zavre. Bila je vsakdanja jed, kuhana v navadni lončeni posodi v peči, postrežena pa v večji lončeni posodi, iz katere so jedli z žlice.
Genofefa Brec, gradišča 129, Cirkulane

“Bidrih”
Potrebujemo: moko, sladkor, mleko, rozine, kvas. Vse skupaj pomešamo, da nastane testo in spečemo. “Bidrih” so postregli ob praznikih. Jed je bila pripravljena v lončeni posodi.
Dragica Ferčec, Dolane 31, Cirkulane

Ajdovi žganci
V vrelo vodo vsipamo ajdovo moko, naokrog naredimo luknjice in eno veliko luknjo na sredini kupa, kuhamo pol ure in z leseno kuhlo mešamo tako dolgo, da so gladki. Na koncu zabelimo z domačo zaseko in ocvirki. Jed je bila pripravljena za koline in glineni posodi.
Angela Pintarič, Brezovec 83, Cirkulane

“Ajdovski žganjki”
Najprej jih skuhamo in premešamo, nato jih narežemo in dodamo ocvirke. Zraven ponudimo kadno zelje ali mleko. Bili so vsakdanja jed, pripravljena v lončenih loncih in skledah.

Marija Petrovič, Brezovec 59, Cirkulane

Ajdovi žganci
Potrebujemo slan krop, vanj vsipamo ajdovo moko, zabelimo pa z ocvirki ali smetano. Žganci so bili pripravljeni v lončeni skledi, jedli so jih za zajtrk z lesenimi žlicami.

Peter Horvat, Bukovci, Markovci

Ajdovi žganci
Potrebujemo ajdovo moko, sol, vodo, mast, ocvirke. Ko voda zavre, stresemo vanjo ajdovo moko in pustimo da se moka prepari. Voda mora biti slana. Nato vodo odlijemo, pretlačimo žgance s kuhalnico, z žlico jih narežemo, jih nadevamo na krožnik, potresemo z ocvirki in prelijemo z mastjo. Za boljši okus dodamo še kislo smetano. Jed so jedli predvsem v zimskem času. Pripravili so jih v lončenem loncu in kuhali v krušni peči.

Dragica Ferčec, Dolane 31, Cirkulane

Žganci
V posodo so nalili vodo. Ko je zavrela, so dodali sol in enotno moko. Mešali so tako dolgo da se je moka odlepila od kuhalnice. Zabelili so z domačo zaseko. Jed je bila pripravljena v glineni posodi in je bila vsakdanja hrana.
Marija Krajnc, Kvedrova 4, Ptuj

“Fureš”
Potrebujemo: svinjsko kri, moko, krop hrbtenice, kis, sol, korenček, peteršilj, rožmarin, poper, čebulo, česen in lovorov list. V kri damo kis ali sol, da se ne strdi, dodamo moko. Vlijemo krop, da je bolj gosto in dodamo še malo kisa. To mora prevreti 9 krat na dan. Ta jed je bila na mizi ob kolinah. Postregli so v lončeni skledi in vsi jedli iz nje z žlicami.
Anica Jurgec, Gradišča 28, Cirkulane

Fižolova juha
Sestavine: lovorov list, peteršilj, korenček, poper, sol, skodelica smetane z domačo zabeljeno zaseko, rahlo prežgana moka. Zraven ponudimo domači kruh iz mešane moke ali celi krompir. To je bila vsakdanja jed, pripravljena v loncu.

Jožefa Kolar, Gradišča 118, Cirkulane

Fižolova juha
V mrzlo vodo damo fižol. Dodamo sol, lovorjev list, majaron, malo zaseke s koruzno moko, čebulo in peteršilj. Pustimo, da zavre, medtem pa premešamo. Bila je vsakdanja jed pripravljena v lončenih loncih.
Alojzija Kolednik, Paradiž 68, Cirkulane

Ajdova juha
Sveže svinjsko meso narežemo na koščke, dodamo kolobarčke korenčka, lovorjev list, malo rožmarina, malo majarona, nekaj pesti ajdove kaše okisano z vinom in malo kisa. Juhi dodamo podmet (moka pomešana z vodo), ga vlivamo v lonec, da je primerno gosta. Dodamo še malo sladke paprike in po želji popra ter soli. Prevremo in postavimo na mizo ob kolinah v lončenem loncu.
Genofefa Arnečič, Gradišča 116b, Cirkulane

Krompirjev “kropec”
Potrebujemo: krompir, vodo, peteršilj, korenček, sol, žlico zaseke. Krompir olupimo, narežemo na kocke in damo kuhat. Dodamo narezan korenček in korenino peteršilja. Ko so vse sestavine v juhi kuhane, dosolimo in dodamo prepraženo zaseko ter sesekljan zelen peteršilj. Juha je pripravljena. Jed so postregli zjutraj ali zvečer, pripravljena je bila v lončeni posodi.
Zefika Fajfar, Cirkulane 67, Cirkulane

“Krompirjev krop-železna juha”
Sestavine: korenje, peteršilj, krompir, sol, kumina, strok česna, čebula, jajce. Skuhamo korenje, peteršilj in krompir. Dodamo sol in kumino, prežganje na čebuli in česnu, zalijemo z vodo in dodamo jajce. To je bila vsakdanja jed, pripravljena v pločevinasti posodi.
Marija Fric, Gruškovec 11, Cirkulane

Domača gibanica iz krušne peči
Sestavine: domača moka, domači sir in smetana, jajca, sol, voda. Najprej naredimo testo, ki naj malo počiva. Med tem časom kurimo v krušno peč in pripravimo nadev za gibanico (sir, smetana, jajca, sol). Potem razvaljamo testo na katerega damo sir, ob straneh pa naredimo robove. Nato vse skupaj premažemo s smetano in damo peč. Pečemo približno 15 minut. Gibanico so jedli ob veliki noči, ob božiču in nedeljah.

Terezija Tolič, Medribnik 3, Cirkulane

Gibanica
Kvašeno testo razvaljamo in ga položimo na lopar. Na testo damo sir, kateremu smo primešali jajce in smetano ter ga razmažemo in zavihamo rob gibanice (približno dva cm). Nato vse skupaj premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali jajce. Gibanico pečemo v krušni peči približno petnajst minut. Gibanica je bila na mizi ob kmečkih praznikih (ličkanje, cufanje perja, luščenje bučnic). Ker je bila pečena na ognjišču, so jo razrezali na trikotnike in jo dali na lesene krožnike.

Marjeta Arbeiter, Pristava 33, Cirkulane

Gibanica
Sestavine: moka, sol, skuta, kisla smetana, voda, jajca, kvas. V skledo damo moko in sol, primešamo kvas, raztopljen v vodi, in umesimo testo. Testo razvaljamo na loparju, namažemo z nadevom (skuta, jajce, kisla smetana ali mleko, sol). Na vrhu namaženo s kislo smetano, pomešano z jajci. Pečemo v krušni peči.
Ana Karo, Cirkulane 21, Cirkulane

“Cvetje”
Za to jed potrebujemo 5 jajc, belo moko (15 dag), 2 žlici sladkorja, sol. Vse skupaj dobro premešamo in spečemo v posodi, v kateri najprej raztopimo malo masti. Med pečenjem zmes mešamo, da dobimo majhne kose. Pečemo 10 minut. Jed so ponudili za malico koscem na travnikih in drugim delavcem.
Angela Emeršič, Veliki Okoč 52, Zgornji Leskovec

Ričet
Najprej prepražimo čebulo, nato dodamo oprani ješprenj in ga malo popražimo. Nato vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe. Posebej skuhamo fižol. Na koncu dodamo prekajeno meso. Ričet je bil vsakdanja jed, ki so jo postregli na mizo v veliki lončeni skledi, da so jedli vsi iz nje.
Ana Milošič, mali Okič 18, Cirkulane

Ječmena kaša
Kašo damo kuhat, naredimo prežganje, dodamo slanino in pustimo, da se vse skupaj skuha. To so jedli za kosilo v lončenih skledah.
Štefka Bratušek, Paradiž 8, Cirkulane

Kumarična juha
Iz dveh litrov vode, enega litra mleka in deset žlic moke skuhamo mlečno juho. V skledo damo dve žlici kisa, strok česna, malo kumine, ostre paprike in čebule. V to damo pet ožetih velikih naribanih osoljenih kumaric. Nato vse skupaj vlijemo v mlečno juho in zabelimo z ocvirki. Kot prilogo ponudimo celi krompir. To je bila sezonska jed, pripravljena v lončenih posodah.
Marija Kolednik, Medribnik 14, Cirkulane

Krompirjev golaž
Potrebujemo domačo svinjsko mast, čebulo, česen, krompir, lovorov list, peteršilj, timijan, majaron in kis. Najprej prepražimo čebulo, nato dodamo na koščke narezan kuhan krompir in začimbe. Nato pa še prežganje. To je bila jed vsakdana, včasih pa so jih pripravili tudi ob nedeljah.
Ana Tetičkovič, Cirkulane 15, Cirkulane

Sladko zelje
Najprej skuhamo sveže zelje, narezano na kocke in v drugi posodi še krompir. Ko je krompir kuhan, ga dodamo kuhanemu zelju. Dodamo nekaj začimb, pustimo prevreti in sladko zelje je skuhano. Kuhali so v navadnih lončenih posodah.
Štefanija Hvalec, Pristava 27, Cirkulane

Kisla juha z mesom
Skuhamo na drobne kose narezano svinjsko meso, pečeno čebulo, kumino, lovorjev list, sol in poper. Ko je to vse skupaj skuhano, po potrebi naredimo preliv z moko in s sladko papriko ter pustimo prevreti. Jed še kisamo. Kislo juho so jedli ob kolinah in praznikih.
Ivan Krajnc, Veliki Vrh 2c, Cirkulane

“Klecen brot”
Za kvašeno testo so uporabili doma mleto pšenično moko. Potem so sladko suho sadje narezali na majhne koščke in ga prelili z vročim mlekom, da se je sadje namočilo. Takšnega so potem zmešali s testom, solili in ga dali peč. Kruh so pekli za božič in ga dali pod božično drevo. Zavili so ga v papir ali kakšno ruto.
Angela in Franc Klinc, Cirkulane 39, Cirkulane

“Mucekova juha”
Sestavine: dve jajci, liter mleka, sol, petindvajset dag domače koruzne moke. Dve jajci zmešamo z dvema decilitroma mleka. Vse skupaj nato vlijemo v vrelo mleko in dodajamo koruzno moko. Mešamo in kuhamo deset minut. Juho so jedli za zajtrk ali večerjo, pripravljena je bila v lončenih posodah.
Ivana Podhostnik, Cirkulane 3, Cirkulane

Sirov narastek
Iz domačega sira, dveh jajc in kvašenega testa naredimo sirove štruklje, jih polijemo s smetano in damo v peč za petnajst minut. Jed so pripravljali v lončenih posodah za obiske in ob domačih praznikih.
Terezija Hrnčič, Gradišča 119, Cirkulane

Hladetina
Na kose narežemo svinjske noge, uhlje in rep. Vse skupaj damo v lonec in zalijemo z vodo. Dodamo sol in poper. Potem damo kuhat. Ko je jed skuhana, jo damo hladit. Iz vsega tega drugi dan nastane snov, ki je podobna želeju oz. žolci. Jed jemo hladno. Hladetino so kuhali v peči v litoželeznih (gusnatih) posodah na treh nogah. Jedli so jo ob “fašenku” (pust) in ob kolinah.
Martin Emeršič, Gradišča 51, Cirkulane

Želve”
Neolupljen krompir prerežemo na pol, ga operemo in damo na čebulo, ki smo jo pred tem začinili. Pečemo pol ure v peči. Jed je bila pripraljena v lončeni posodi.
Marija Krajnc, Hrastovec 135, Zavrč

Slivova juha
V en liter vode damo slive in jih kuhamo, dodamo malo sladkorja. Ko so skuhane, juho zatepemo z moko, za boljši okus pa lahko dodamo kislo smetano. Slivovo juho so jedli jeseni v gozdu, ko so grabili listje, jedli so vsi iz ene sklede.
Marija Horvat, Muretinci 59, Gorišnica

Mlinci
Pripravimo testo brez kvasa in ga natanko razvaljamo. Spečemo ga v krušni peči na ognjišču. Testo mora biti trdo pečeno, da se lomi. Ko je pečeno, ga nalomimo. Poparimo z vročo vodo, počakamo, da se omehča in zabelimo z ocvirki. Mlinci so bili pripravljeni ob večjih delih. Jed so ponudili v lončeni skledi.

Alojz Emeršič, Gradišča 97, Cirkulane

Bob
Bob pripravimo enako kot žgance. Ponudimo ga skupaj s krompirjem, zabelimo pa z maslom in ocvirki. Jed ponudimo z gobovo juho. Jed je bila pripravljena za delavce, v lončenih skledah.

Jožica Štumberger, Medribnik 5, Cirkulane

“Oprešak”
Razvaljano kruhovo testo namažemo z zaseko in damo peč. Oprešak je bil na mizi vedno, ko so pekli kruh, saj je bil iz istega testa. Pekli so ga brez vsake posode v krušni peči na žerjavici, kot kruh. V peč so ga dajali z veliki okroglim lesenim loparjem.

Tončka Belšak, Gorenjski Vrh 31, Zavrč

“Korenje na suhem”
Svinjsko korenje operemo in očistimo, narežemo ga na tanke rezine, solimo ter damo kuhat. Posebej olupimo krompir, ga narežemo na kocke, osolimo in prav tako damo kuhat. Medtem, ko se korenje in krompir kuhata, naredimo prežganje (“empren”): na masti ali olju zlato popražimo na drobno narezano čebulo, dodamo kakšno žlico moke, malo popopramo, za boljši okus dodamo še lovorov list, na koncu pa še sladko papriko. Ko sta korenje in krompir kuhana, ju odcedimo, zmečkamo, prelijemo s prežganjem ter zmešamo. To jed lahko ponudimo kot samostojno jed z rženim kruhom ali kot prikuho k svinjskemu rdečemu mesu. Kot samostojno jed so jo jedli med tednom, kot prikuho k mesu ob nedeljah, nikoli pa ob praznikih. Pripravljena je bila v lončenih posodah. Med tednom so jedli korenje na suhem vsi iz velike lončene sklede, ob nedeljah pa vsak s svojega krožnika, skupaj s solato in mesom.
Julijana Belšak, Pristava 2, Cirkulane

Mrežnica
Sestavine: pljučna pečenka, sol, poper, piment, orešček, peteršilj, česen, črevesna mreža. Najprej so meso razdelili na tanke plasti. Na hrbtni strani so jih potolkli. Pljučno pečenko so skupaj z začimbami povili v črevesno mrežo. Obvezno so dodali zelo veliko česna in peteršilja. Vse skupaj so dali v peč ter zelo popekli. Jed je bila na mizi ob kolinah. Bila je pripravljena v “cimpetih”.

Anton Emeršič, Paradiž 46, Cirkulane

“Oškorož”
Fižol zvečer namočimo. Drugi dan ga še enkrat dobro operemo in ga damo kuhat. Dodamo začimbe kot so sol, kumina, lovorov list....Zelje posebej prekuhamo in precedimo. Ko je “kožola” (fižol) že skoraj kuhana, dodamo zelje in še malo zavremo. Za konec na drobno narežemo čebulo, jo dušimo na olju ali zaseki, dodamo moko in vse skupaj še malo dušimo. Dodamo za noževo konico redeče paprike, vse skupaj dušimo, dolijemo mrzlo vodo in dobro premešamo. Vse to dodamo v lonec, kjer sta se kuhala zelje in fižol. Solimo po okusu. Jed je bila na mizi med tednom, ko ni bilo veliko časa za kuhanje, saj se je ta jed hitro skuhala.
Zinka Kumer, Pristava 8a, Cirkulane

Dober tek!

       Uvod v projekt Vprašalnik In kako je bilo pri nas nekoc?
Opis kuhinj Risbe na temo: Kako so stanovali? Nekaj receptov naših babic Zakljucek - povzetek projekta