AMIR
MURATOVIĆ

KUHARSKA KNJIGA
DR. ANGELE PISKERNIK

oglej si film na rtvslo.si

Življenjepis Angele Piskernik daje vtis, da gre za osebo, ki smo si jo izmislili, da bi lahko govorili o življenju slovenskega izobraženstva v dramatični prvi polovici 20. stoletja. Njen zaročenec je bil France Stele, prijateljevala je z Rudolfom Maistrom, Izidorjem Cankarjem, pa s Francetom Kidričem, kar je bil zadosten razlog, da so jo poslali v taborišče Ravensbrück. Do konca življenja – spovedal in pokopal jo je prijatelj škof Jožef Pogačnik – je ostala samska in predana znanstvenemu ter pedagoškemu delu.

Angela Piskernik (1886-1967) je bila zavedna Korošica iz Lobnika pri Železni Kapli, prva Slovenka z doktorskim nazivom s področja naravoslovja, prva slovenska naravovarstvenica. Zaslužna je za ustanovitev Triglavskega narodnega parka in pravno zavarovanje naravnih območij v Sloveniji. Po drugi vojni se je kot direktorica Prirodoslovnega muzeja zavzela, da se je ohranil Alpski park Julijana v Trenti in so zavarovali 56 ogroženih rastlinskih vrst, nato tudi nekaj živalskih. Napisala je priročnik Ključ za določanje cvetnic in praprotnic.

Naslov filma opozarja na zvezek s kuharskimi recepti, ki jih je dr. Angela Piskernik zbirala skupaj s sojetnicami v koncentracijskem taborišču. Znano botaničarko in naravovarstvenico pa film odkriva tudi kot agitatorko pri pripravah na koroški plebiscit, predsednico ženskih organizacij, zbirateljico etnografskega gradiva, avtorico nemških slovarjev in učbenikov, publicistko ...