AMIR
MURATOVIĆ

KATERA JE NAJLEPŠA SLOVENKA

Katera je najlepša Slovenka? je naslov časopisnega oglasa, s katerim so leta 1930 vabili gospe in gospodične, naj se prijavijo k tekmovanju za najlepšo Slovenko. Takrat se je oglasila le peščica deklet, ki so si upale pokazati svoje čare. Lepoto so ljudje zato opazili na igralkah, opernih pevkah, spremljevalkah pomembnih meščanov, kadar so se pojavljale na plesih in družabnih prireditvah. Lahko so bile res lepe, morda so bile opažene zaradi dragocenih oblek, ali pa so imele poseben šarm, ki je privlačil moške. Do sredine šestdesetih let minulega stoletja je le malokatera zbrala toliko poguma, da se je javno izpostavila; delo manekenk je bilo za tisti čas prav pošteno plačano. Nekatere med njimi so uspele v Parizu, Milanu, v Ameriki.

Danes si številna mlada dekleta želijo pojaviti na modnih brveh in naslovnicah modnih časopisov. Že predšolski otroci se učijo manekenskih gibov. Boj za slavo se začenja z majhnimi koraki, na lokalnih avdicijah, na spolzkih poteh, ki pogosto prinesejo tudi bridke izkušnje. In tudi če imajo to srečo, da so izbrane za miss ali supermodel, bodo poslušale odmev tisočerih glasov, da je bila izbrana napačna.

Dokumentarni film ne odgovarja na vprašanje, katera je najlepša Slovenka. S pripovedovanjem izbranih zgodb postavlja nova vprašanja o mitu ženske lepote.