Socialni in kulturni kapital (SKK)

SK-ESS-glava1

Naša šola se je prijavila na razpis Šole za ravnatelje za sodelovanje v projektu Socialni in kulturni kapital. Od septembra 2013 potekajo na šoli dejavnosti za dvig socialnega in kulturnega kapitala. V naši projektni skupini - mreži sodelujejo:

Prva gimnazija Maribor, koordinatorica Vesna Selinšek Jahić, Škofijska gimnazija A.M. Slomška Maribor, koordinatorica Katjuša Kolar, OŠ bratov Polančičev Maribor, koordinatorica Ana Perovič, in OŠ Kamnica, koordinator Dragan Raičevič.

Med šolami - članicami mreže načrtujemo medsebojno dobrodelno pomoč, sodelovanje na področju prostovoljstva, kulturnih dogodkov in ustvarjalnih delavnic. Ne smemo pa pozabiti na tutorstvo, ki smo si ga na naši šoli zadali kot en izmed ključnih projektov tega šolskega leta. Več o tem kot tudi o drugih dejavnostih si lahko preberet spodaj.

 

DAN JEZIKOV, 26.9.2013

Tako smo dne 26.9.2013 sodelovali s Škofijsko gimnazijo AMS Maribor ob Evropskem dnevu jezikov. Naša učenca Kristjan Vask in Dominik Ragolič, ki imata korenine v Estoniji in Rusiji, sta povedala nekaj besed v svojem maternem jeziku (estonščina in ruščina). Požela sta zaslužen aplavz. Slike so zgovorne:

DJ 2   DJ 3

Dragan 1   Dragan 3

Dragan 6

 

AKCIJA ZBIRANJA IGRAČ IN KNJIG ZA PRVO TRILETJE

V tednu pred jesenskimi počitnici so na Prvi gimnaziji Maribor priredili akcijo zbiranja igrač in knjig za naše učence prvega triletja, predvsem prvošolčke. 

Zbrali so veliko zanimivih knjig, med njimi je največ pravljic. Od igrač pa se je poleg plišastih zbralo tudi nekaj aktualnih iger, kot so lego kocke in razne sestavljanke.

Za zbrane igrače in knjige smo dijakom Prve gimnazije zelo hvaležni in jim sporočamo, da jih bomo koristno uporabili.

IMG 0077     IMG 0078

 

TUTORSTVO NA OŠ KAMNICA

Na naši šoli poteka v okviru projekta SKK tudi projekt tutorstvo. Tutorstvo pomeni medvrstniško pomoč pri učenju, kjer učenec tutor prostovoljno in nesebično pomaga sošolcu, prijatelju ali mlajšemu učencu pri usvajanju učnih vsebin, ki jih seveda sam dobro obvlada. V oktobru smo s plakati povabili naše učence k sodelovanju. Odzvalo se jih je 22; učenci prihajajo iz 6, 7, 8, in 9.razreda. Na uvodni delavnici 7.11.2013 nas je gospa Alenka Zupančič Danko, defektologinja iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor, seznanila z osnovami tutorstva. Gospa Alenka se že vrsto let ukvarja s to vrsto medvrstniškega sodelovanja/pomoči, zato smo jo z veseljem povabili k sodelovanju. Uvodni delavnici bo sledilo še več usposabljanj, kjer se bodo naši učenci tutorji naučili, kako učinkovito razložiti učno snov in kako ustrezno motivirati prejemnika pomoči.

IMG 0012     IMG 0074

IMG 0079

IMG 0083

IMG 0084

IMG 0085

 

 V decembru 2013 smo z izobraževalnimi delavnicami tutorstva pod vodstvom ga.Alenke Zupančič Danko in naše svetovalne delavke Darje Vezjak nadaljevali.

Nastale so nove slike, ki si jih lahko ogledate spodaj:

photo 2

 

 photo 3

 

Učne ure v Mladinskem domu Maribor - enota Kamnica

V okviru projekta SKK sem s 1. decembrom 2013 pričel sodelovati z Mladinskim domom Maribor - enota Kamnica. Moj cilj je nuditi učno pomoč pri matematiki vsem otrokom, ki prebivajo v omenjenem domu. Po petih srečanjih do sedaj (6.1.2014) enkrat tedensko za dve uri lahko rečem, da so me prebivalci doma lepo sprejeli, vedno me pričakajo z nalogami, ki jih sami ne znajo rešiti ali pa z vprašanji, na katere jim pomagam poiskati odgovore. Denarja za učno pomoč Mladinski dom Maribor nima, prostovoljcev študentov je izredno malo, zato so našega sodelovanja zelo veseli. Hkrati čas namenjen učni pomoči izkoristimo tudi za druženje in družabne igre.

 

Ure pravljic v 1. triletju

V 2.b razredu je v petek, 7. februarja 2014, potekala prva ura pravljic, ki sta jo pripravili dijakinji Škofijske gimnazije Maribor pod mentorstvom sodelavke v projektu SKK Katjuše Kolar, sicer profesorice latinščine in starogrščine. Pravljica je imela naslov Kukavičja prevara, grški mit o Zevsu in Heri. Učenci so sprva z zanimanjem poslušali in sodelovali, nato so v zvezek narisali zgodbo. Ob tem so nastale naslednje slike:

 ura pravljic 1    ura pravljic 2  

ura pravljic 3     ura pravljic 4 

ura pravljic 5     ura pravljic 6

ura pravljic 7

SK-ESS-noge