Šolski parlament

Je najvišji in izvršilni  organ skupnosti  učencev šole.

Se redno sestaja na delovnih sestankih. Svoj sedež ima v  glasbeni učilnici. Šolski parlament učencev skliče ravnatelj šole, lahko pa tudi mentor skupnosti učencev šole najmanj dvakrat letno. Pobudo za sklic šolskega parlamenta lahko da tudi predstavnik oddelčne skupnosti.

Vsako leto se udeležujemo otroškega parlamenta, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Maribor. Aktivnosti v zvezi z otroškim parlamentom potekajo na različnih ravneh.

Vse skupaj se začne na vsaki šoli  posebej, ko se učenci uskladijo o njihovih poglavitnih problemih na šoli. Nato nekaj predstavnikov šole te sklepe predstavi na Območnem otroškem parlamentu, kjer se zberejo predstavniki bližnjih okoliških šol.. Predstavitvam vedno sledi diskusija, v kateri sodelujejo vsi prisotni. Državni parlament, ki ponavadi poteka v prostorih Državnega zbora. Tam je navzočih veliko izredno vplivnih ljudi, ki bi naj bili pripravljeni poslušati želje, predloge, mnenja otrok in bi  lahko pripomogli k njihovi uresničitvi!

Temo za šolski parlament sporoči Zveza prijateljev mladine, lahko pa jo oblikuje tudi skupnost učencev. Ta tema se obravnava v oddelčnih skupnostih in predstavniki jo prikažejo na šolskem parlamentu.

Tema 24. otroškega parlamenta je »Razmere v sodobni družbi.«

 

 

AKTIVNOSTI

Projektni dan, ki je potekal v tednu otroka, smo namenili temi letošnjega otroškega parlamenta »Razmere v družbi«.

Ogledali smo si sodobno predstavo Mali princ, v izvedbi  Društva za boljši svet. Na Zemlji Mali princ srečuje različne ljudi, ki zrcalijo razmere družbe današnjega časa. Vsak od njih izpostavlja določeno problematiko, Mali princ pa s svojo dobrosrčnostjo in iskrenostjo kaže pot v lepši jutri.

Mali princ je pustil svoj pečat na Zemlji. Ljudje, ki jih je srečal, se spremenijo. Osnovne človeške vrednote  oživijo pred našimi očmi, Mali princ pa zaključi predstavo  z mislijo: »Bistvo je očem skrito in vidiš ga lahko le, če znaš gledati s srcem.«

In gledali smo s srcem, ga na široko odprli in iskali bistvo, ki je skrito globoko v nas. In našli smo ga…vsak čisto posebno, svojo, enkratno…

O tem smo razpravljali s svojimi sošolci, ugotavljali ali smo tudi sami Mali princ, ki spreminja svet na bolje…

Predstavniki oddelčnih skupnosti, so nam to dragoceno bistvo pokazali na šolskem parlamentu.

Spoznavamo, da bomo začeli spreminjati svet najprej pri sebi, v svojem razredu, šoli… in verjamemo, da se lahko moja sprememba na bolje kot virus širi tudi na druge ljudi, družbo, kjer živimo. In tu bomo začeli…

Šolski parlament
Teden otroka

Mentorica  OP: Darja Vezjak