|
KOZJE IN OVČJE MLEKO
iz celjske in koroške regije
Mleko je življenjsko pomembna tekočina. Poleg vode vsebuje mlečne beljakovine in maščobe, mlečni sladkor, rudnine, vitamine in encime, torej vse za življenje potrebne snovi.
Še nedavno je bilo kozje in ovčje mleko v prehranske namene nesprejemljivo, poleg tega je kravje mleko nekoliko cenejše od kozjega in ovčjega. Zato se število ovčerejcev in kozjerejcev mlečnih pasem povečuje šele zadnjih nekaj let.
Eden izmed dejavnikov, ki je vplival na širitev mlečnih pasem ovc in koz, je vedno večja potreba po zdravi in raznoliki prehrani. Zaradi dobrih lastnosti kozjega mleka, zlasti dobre prebavljivosti beljakovin in maščob ter izredno velike vsebnosti vitamina A in vitaminov
skupine B, ima kozje mleko visoko prehransko vrednost. Priporočljivo je za otroke in odrasle, ki trpijo zaradi različnih alergij (ekcemi, astma) ali pa so preobčutljivi na nekatere živalske beljakovine. V zdravstvu se kozje mleko uporablja tudi pri zdravljenju žolčnih kamnov, slabokrvnosti, črevesnih krčev, srčnih in pljučnih bolezni in kot prehrana za nedonošenčke. Vse več ljudi daje prednost zdravo pridelani hrani in številni rejci drobnice kmetujejo prav na takšen način.
Za slovensko sirarsko tradicijo so nedvomno značilni bovški, nanoški ter tolminski in bohinjski ovčji siri. Želimo ohraniti izvirne načine izdelave in zaščititi imena kozjih in ovčjih mlečnih izdelkov z blagovnimi znamkami, saj so nam naši izvirni izdelki v ponos in korist.
Ponudba kozjih in ovčjih mlečnih izdelkov
Kozje mleko pogosto prodajajo v trgovinah z zdravo prehrano. Poznamo pasterizirano mleko in trajno kozje mleko. Nekateri rejci prodajajo tudi surovo kozje mleko.
Na tržišču je velika ponudba mehkih in poltrdih sirov iz kozjega mleka ter mehkih, poltrdih in trdih sirov iz ovčjega mleka. Od mehkih sirov so najbolj razširjeni narezani mehki sirčki v oljčnem olju.
Prav tako ovčje in kozje mleko lahko uporabljamo za izdelavo fermentiranih vrst mleka, med katerimi so najbolj razširjeni jogurt in ovčji kefir, albuminske skute iz ovčjega mleka, kozje skute, ovčji in kozji sirni namazi ter maslo.
Med manj znane izdelke iz kozjega in ovčjega mleka spadajo sladoled, mlečne tablete in kozje mleko v prahu. Kozje mleko je tudi surovina za nekatere farmacevtske izdelke (kreme, šamponi, mila...).
Člani Društva rejcev drobnice celjske in koroške regije ter Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje smo se odločili, da predstavimo ponudbo ovčjih in kozjih mlečnih izdelkov in s tem širšo javnost seznanimo z njihovo kakovostjo in prehransko vrednostjo. Mlečne izdelke in nekatere mlečne jedi iz kozjega in ovčjega mleka lahko brez pomislekov uvrstimo med delikatesne izdelke oziroma v vrhunsko kulinarično ponudbo.
|