|
PREDSTAVITEV DRUŠTVA REJCEV DROBNICE CELJSKE, KOROŠKE IN ZASAVSKE REGIJE
Že v letu 1996 se je med posameznimi rejci na območju, ki ga pokriva
Kmetijsko gozdarski zavod Celje (poprej Zavod za živinorejo in veterinarstvo
Celje), pokazal interes po združevanju. Tako je v letu 1997, natančneje
27. 2. 1997, s pomočjo Oddelka za kmetijsko svetovanje Celje nastalo Društvo
rejcev drobnice celjske in koroške regije, ki se je v letu 2002, po priključitvi
rejcev drobnice Zasavske regije, preimenovalo v Društvo rejcev drobnice
celjske, koroške in zasavske regije.
Ob sami ustanovitvi je društvo pričelo s 33 člani, ki pa je do danes
naraslo že na 277 članov.
Glavne
usmeritve društva oz. namen le tega je:
- povezovanje
rejcev, pretok informacij do rejcev in med njimi
- sodelovanje
na prireditvah, kjer društva predstavljajo svoje aktivnosti
- organizacija
strokovnih prireditev
- izobraževanje
članov, z raznimi predavanji, tečaji, predstavitvami
- širjenje
informacij s strokovnimi publikacijami
- pomoč
med člani pri nakupu in prodaji drobnice
AKTIVNOSTI in URESNIČENI CILJI
v letih obstoja društva
- Organizacija
prireditev in razstav s strokovno vsebino (Jožefov sejem – razstava s
tematiko »reja drobnice«; soorganizacija državnega tekmovanja
v striženju ovac v Velenju in Podgorju pri Slovenj Gradcu)
- Sodelovanje
društva na sorodnih prireditvah, kjer se društvo predstavlja predvsem
z degustacijo ovčjih in kozjih mesnih ter mlečnih izdelkov, pa tudi z volnenimi
izdelki in izdelki iz kož (Jožefov sejem, Cvetlični sejem v Velenju, Kmetijsko
živilski sejem v Gornji Radgoni, sejem Alpe Adrija kulinarika, sejem Narava
zdravje ter na prireditvah Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, Žalski noči).
- Organizirano
je bilo že več srečanj rejcev drobnice z naslovom »Dan rejcev drobnice«,
ki so vsebovala strokovno podprta predavanja, kot tudi degustacijo ovčjih
in kozjih izdelkov
- Pomoč
pri prodaji jagnjet in kozličev za zakol
- Vzpostavitev
organiziranega odkupa jagnjet in kozličev ter odraslih živali za zakol
- Pomoč
pri uvozu, izmenjavi in prodaji plemenskih živali
- Pospeševanje
prodaje novih, specialnih proizvodov, ter proizvodov višje kakovosti (jagnjetina,
kozličevima, izdelki iz kozjega in ovčjega mesa, mleka in volne)
- Izdelava
promocijskega materiala (plakatov, letakov, obešenk za na meso, nalepk,
zloženk in brošur), kjer je bistvo predstaviti jagnjetino in kozlečevino,
ovčje ter kozje mlečne izdelke
- V letu
2001 je društvo sodelovalo tudi pri pripravi in izvedbi »Dnevi jedi
iz mesa drobnice« v gostišču Cizej v Pirešici ter hotelu Turška
mačka v Celju.
- Izobraževanje
članov (predavanja, tečaji doma in v tujini). Člani društva se redno udeležujejo
tečajev doma in v tujini. Tako so se udeležil tečajev sirjenja na Bavarskem
in v Nemčiji, pa tudi v Kranju in Ljubljani.
- Z namenom
dodatnega izobraževanja članov društva ter srečanja rejcev drobnice in
s tem pretoka informacij med njimi so organizirane strokovne ekskurzije
in sicer v dolino Trente (kmetija Jelinčič – predelava ovčjega mleka), Avstrija
(kot vzgled organiziranosti avstrijskih rejcev pri predelavi in prodaji),
Kočevje (ogled hlevov za drobnico), Grossglockner (prav tako organiziranost
avstrijskih rejcev pri predelavi in prodaji) ter na primorsko
- Pomoč
rejcem drobnice z manj kot 10 živalmi pri uveljavljanju subvencij
- Vseskozi
društvo sodeluje z Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije
|