PREDSTAVITEV DRUŠTVA REJCEV DROBNICE CELJSKE, KOROŠKE IN ZASAVSKE REGIJE


Že v letu 1996 se je med posameznimi rejci na območju, ki ga pokriva Kmetijsko gozdarski zavod Celje (poprej Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje), pokazal interes po združevanju. Tako je v letu 1997, natančneje 27. 2. 1997, s pomočjo Oddelka za kmetijsko svetovanje Celje nastalo Društvo rejcev drobnice celjske in koroške regije, ki se je v letu 2002, po priključitvi rejcev drobnice Zasavske regije, preimenovalo v Društvo rejcev drobnice celjske, koroške in zasavske regije.
Ob sami ustanovitvi je društvo pričelo s 33 člani, ki pa je do danes naraslo že na 277 članov.

Glavne usmeritve društva oz. namen le tega je:

  • povezovanje rejcev, pretok informacij do rejcev in med njimi
  • sodelovanje na prireditvah, kjer društva predstavljajo svoje aktivnosti
  • organizacija strokovnih prireditev
  • izobraževanje članov, z raznimi predavanji, tečaji, predstavitvami
  • širjenje informacij s strokovnimi publikacijami
  • pomoč med člani pri nakupu in prodaji drobnice
AKTIVNOSTI in URESNIČENI CILJI v letih obstoja društva

  • Organizacija prireditev in razstav s strokovno vsebino (Jožefov sejem – razstava s tematiko »reja drobnice«; soorganizacija državnega tekmovanja v striženju ovac v Velenju in Podgorju pri Slovenj Gradcu)
  • Sodelovanje društva na sorodnih prireditvah, kjer se društvo predstavlja predvsem z degustacijo ovčjih in kozjih mesnih ter mlečnih izdelkov, pa tudi z volnenimi izdelki in izdelki iz kož (Jožefov sejem, Cvetlični sejem v Velenju, Kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni, sejem Alpe Adrija kulinarika, sejem Narava zdravje ter na prireditvah Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, Žalski noči).
  • Organizirano je bilo že več srečanj rejcev drobnice z naslovom »Dan rejcev drobnice«, ki so vsebovala strokovno podprta predavanja, kot tudi degustacijo ovčjih in kozjih izdelkov
  • Pomoč pri prodaji jagnjet in kozličev za zakol
  • Vzpostavitev organiziranega odkupa jagnjet in kozličev ter odraslih živali za zakol
  • Pomoč pri uvozu, izmenjavi in prodaji plemenskih živali
  • Pospeševanje prodaje novih, specialnih proizvodov, ter proizvodov višje kakovosti (jagnjetina, kozličevima, izdelki iz kozjega in ovčjega mesa, mleka in volne)
  • Izdelava promocijskega materiala (plakatov, letakov, obešenk za na meso, nalepk, zloženk in brošur), kjer je bistvo predstaviti jagnjetino in kozlečevino, ovčje ter kozje mlečne izdelke
  • V letu 2001 je društvo sodelovalo tudi pri pripravi in izvedbi »Dnevi jedi iz mesa drobnice« v gostišču Cizej v Pirešici ter hotelu Turška mačka v Celju.
  • Izobraževanje članov (predavanja, tečaji doma in v tujini). Člani društva se redno udeležujejo tečajev doma in v tujini. Tako so se udeležil tečajev sirjenja na Bavarskem in v Nemčiji, pa tudi v Kranju in Ljubljani.
  • Z namenom dodatnega izobraževanja članov društva ter srečanja rejcev drobnice in s tem pretoka informacij med njimi so organizirane strokovne ekskurzije in sicer v dolino Trente (kmetija Jelinčič – predelava ovčjega mleka), Avstrija (kot vzgled organiziranosti avstrijskih rejcev pri predelavi in prodaji), Kočevje (ogled hlevov za drobnico), Grossglockner (prav tako organiziranost avstrijskih rejcev pri predelavi in prodaji) ter na primorsko
  • Pomoč rejcem drobnice z manj kot 10 živalmi pri uveljavljanju subvencij
  • Vseskozi društvo sodeluje z Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije

Na začetek
O društvu
Aktualne informacije
Člani društva
Lestnosti mesa in okusni recepti
Lestnosti mleka in kaj je moč iz njega pripraviti
Strani naših rejcev