|
SVEŽA SLOVENSKA JAGNJETINA IN KOZLIČEVINA iz celjske in koroške regije
Podrejen položaj reje drobnice v primerjavi z ostalo živinorejo je pustil sledi tudi v miselnosti ljudi. Ovce in koze so vedno odrivali na slabša zemljišča, češ da je zanje vse dobro. Odnos ljudi pa se je na srečo spremenil. Rejci ovc in koz so ugotovili, da lepa in težka jagnjeta ter kozliče dajejo le dobra oskrba, kakovostna prehrana in veliko gibanja na svežem zraku. To so dejavniki, ki vplivajo tudi na omišičenost jagnjet in kozličev ter marmoriranost in kakovost mesa.
V Sloveniji reja drobnice temelji predvsem na paši. Pri tem je pomemben tudi njen prispevek k ohranjanju kulturne krajine.
Okoljevarstvena zavest in vedno večja zahteva ljudi po naravnem kmetovanju bosta torej prispevali k širjenju reje drobnice v Sloveniji.
Pečeno in ocvrto jagnjetino ter kozličevino in izdelke iz ovčjega in kozjega mesa lahko brez pomislekov uvrstimo med delikatesne izdelke oziroma v vrhunsko kulinarično ponudbo.
V Sloveniji ponekod sicer lahko kupimo meso drobnice, vendar žal brez označenega porekla.
Ponudba jagnjetine in kozličevine ter izdelkov iz ovčjega in kozjega mesa
Meso kozličev in jagnjet vsebuje malo maščob in holesterola, je lahko meso za celo družino, tudi za prijatelje. Jagnjetino in kozličevino lahko jemo ob posebnih priložnostih ali vsak dan, ker je slastna, dobro prebavljiva, zdrava in preprosta za pripravo. 
Jagnjetina in kozličevina ter izdelki iz ovčjega in kozjega mesa se prodajajo še vedno predvsem na kmetijah. Poznane so kozje suhe salame in klobase, posušeno kozje pleče in šunka... ter pečena jagnjetina in kozličevina.
Na območju celjskega zavoda je zelo znano pečeno jagnje ali kozlič na žaru oziroma v krušni peči ter golaž iz mesa odraslih ovc in koz.
Če katero od jedi želite pripraviti sami, boste kakovostno jagnjetino in kozličevino ter izdelke iz ovčjega in kozjega mesa lahko kupili pri naših rejcih ali v nekaterih mesnicah. Prepoznali jih boste po posebnih oznakah in nalepkah, ki smo jih izdelali člani Društva rejcev drobnice celjske in koroške regije ter Zavod za živinorejo in veterinarstvo Celje. Te zagotavljajo, da so proizvodi zanesljivo sveži in slovenskega izvora.
|