Home
Novosti in obvestila
Modeli letal
Modeli avtomobilov
Napotki pri gradnji
Elektronika
Letenje
Delavnica F3A
Tekmovanja F3A
Download
Povezave
Naprodaj

 

       

Iz naslova izbrišite
"-BRISI-"

 

 

 

 

 

 

Vse o delavnicah F3A

horizontal rule

 

Prva F3A delavnica v letu 2004

 

Po zgledu držav z daljšo tradicijo v panogi F3A in ob pomoči (rezervacija sejne sobe) Podkomisije RV, modelarske komisije Letalske zveze Slovenije, mi je dne 20.03.2004 uspelo organizirati prvo F3A delavnico. Delavnica je bila izvedena 20.03.2004 na sedežu LZS, Tržaška 2, v Ljubljani.

 

Namen delavnice je predvsem v:

 1. popularizaciji panoge,

 2. dvigu ravni znanja o panogi

 3. dvigu ravni tehničnega znanja,

 4. dvigu ravni znanja letenja,

 5. poenotenju sodniških določil in načel,

 6. dvigu ravni sojenja.

Ker sem delavnico pripravil praktično sam in za ta namen nisem imel zagotovljenih nobenih sredstev, je bilo obveščanje modelarjev izvedeno izključno preko modelarske konference. Prošnja uredniku revije TIM za napoved delavnice ni bila uspešna.

K sodelovanju sem povabil tudi dve največji slovenski modelarski trgovini, kjer pa so verjetno ocenili, da to ni njihova poslovna priložnost in se povabilu niso odzvali. V eni so prvotno celo obljubili sodelovanje in sem to pri vabilu na konferenco tudi napovedal. Delavnice se iz meni neznanega razloga niso udeležili. Udeležbe tudi niso preklicali, čeprav sem jih dan pred delavnico poklical.

 

Delavnice se je udeležilo 23 modelarjev iz cele Slovenije.

 

S pomočjo multimedijskih predstavitev so bile obravnavane teme:

 1. predstavitev kategorije F3A (motorni akrobatski RV modeli),

 2. izbira primernega modela in tehnike s pregledom ponudbe,

 3. šola sojenja s pregledom sodniških načel in pravil,

 4. izvedba posameznih figur nacionalnega letalnega programa,

 5. organizacija tekem v letu 2004.

Kategorija F3A, primerni modeli in tehnika, so bili predstavljeni s poudarkom na možni izdelavi doma. Zaradi majhnih serij in ekskluzivnosti, tekmovalna oprema lahko dosega vrtoglave cene.  Na dosedanjih tekmah sem opazil, da modelarji še vedno veliko naredimo sami. Podrobneje smo obravnavali načine vpetja motorja, povezave krmil, ročice krmil itd. Predstavitveno datoteko si lahko ogledate tukaj (pps, 2,1 MB).

Najvažnejši del del delavnice je bila predstavitev sodniških načel in pravil. Podani so bili tudi napotki za izvedbo posameznih  tekmovalnih akrobatskih figur. Pri sodniških načelih je bil poudarek na točnosti in doslednosti sojenja ob upoštevanju vseh pravil. Pri opisu figur smo uvodoma spoznali način zapisa akrobatskih figur oziroma Arestijeve simbole. Figure so bile predstavljene teoretično in podani so bili praktični napotki. Predstavitveno datoteko zelo priporočam. Lahko si jo ogledate tukaj (zip, 2 MB)

S pomočjo malega modela letala prilepljenega na palčki, je bil predstavljen nacionalni program za 2003. Pojasnjena je bila vsaka figura posebej. Navzoči so se strinjali, da bi program obdržali tudi v letu 2004. 

Termini tekem za 2004 so znani. Ideja o organizaciji slovenskega pokala je bila sprejeta pozitivno in pojavil se je predlog, da bi stroške pokrili organizatorji letošnjih tekem. Za realizacijo je potrebno pridobiti več informacij. Ker na delavnici ni bilo predstavnikov podkomisije RV pri modelarski komisiji na LZS, smo se dogovorili, da te informacije pridobimo kasneje. 

V razpravi smo opozorili tudi na potrebo o zagotavljanju podmladka, ker brez tega napredek dolgoročno ni mogoč. Enotni smo bili v ugotovitvi, da bi kazalo pripraviti tudi enostavni program za F3A Junior tekmovanje. Tekmovanja se bi izvedla na že dogovorjenih tekmah. Predpogoj je seveda dovolj prijavljenih tekmovalcev. Dogovorili smo se, da bomo pobudo obravnavali še na modelarski konferenci

Za konec smo si ogledali zanimiv 15 min posnetek lanske tekme v Veržeju (AK Prlek).

Na tem mestu bi se rad zahvalil Papež Gregorju (MD Čuk), ki je prispeval prenosnik in projektor tako, da sem lahko delavnico izvedel današnjemu času in tehniki primerno. Seveda zahvala tudi Branku Ploju (AK Prlek) za poslan video. 

Nekaj utrinkov iz delavnice:

Vsi slušatelji Predavalnica desno Predavalnica levo Model prilepljen na palčko je zelo primeren za učenje programa