Home
Novosti in obvestila
Modeli letal
Modeli avtomobilov
Napotki pri gradnji
Elektronika
Letenje
Delavnica F3A
Tekmovanja F3A
Download
Povezave
Naprodaj

 

       

Iz naslova izbrišite
"-BRISI-"

 

 

 

 

 

 

Brez elektronike v RC modelarstvu ne gre.

horizontal rule

bullet

Polnilnik na osnovi ICS 1704

bullet

Polnilnik na osnovi U2402

bullet

Izenačevalnik baterij

bullet

Ventilator

Iz strani Download je možen prenos nekaterih navedenih tekstov.

horizontal rule

Izenačevalnik baterij (equalizer)

Da je to pomembna naprava vem že ves čas. Ker nisem nikoli uporabljal tako imenovanih kekcev, sem pri svojih inline zlotanih akumulatorjih vsake toliko časa izvedel formiranje z C/10 toka in prišel skoraj na isto. Res pa je tudi, da nisem uporabljal kakšnih močnih pogonskih baterij. Od kar pa sem se začel ukvarjati še z elektro RC avtomobili pa je zadeva postala bolj pomembna.

NiCd celice tozadevno niso občutljive in jih običajno posamično spraznimo do 0 V preko upora. Pri tem se uporabi metalfilm upore 4,7 Ohm moči 0,5-1 W.

NiMH celice sovražijo spraznitev do 0 V, ker jim preveč pade notranji tlak.

Nekako nisem hotel za preprosti NiMH izenačevalnik dati 30-35 EUR kot to zahtevajo Robitronic ali Nosram in sem se odločil narediti svojega, ki ima od imenovanih dosti večji začetni praznilni tok, ki znaša kar 6 A proti Robitronicovemu 1 A in Nosramovim 3 A. Celice se izenačijo na napetosti kolena pn spoja, ki je 0,65 - 0,70 V.

Uporabljen material: diode 6 A (6x), keramični upori 0,15 Ohm/ 5 W (6x) in krokodilčki (6x).

Vrednost materiala brez ploščice je bila cca 4 EUR. Kot ploščo bi lahko uporabil karkoli neprevodnega. Jaz sem tako kot sem jo imel pri roki.

Od zgoraj. Upori in diode so oddaljeni min 1 cm od plošče zaradi boljšega hlajenja v primeru, da bi priključil polno baterijo. In v "akciji". Krokodilčki zagotavljajo zanesljiv kontakt.

Obstaja še alternativna metoda izenačevanja akumulatorjev. Veže se jih paralelno tako, da se potenciali izenačijo - uravnajo. Je pa to pri že zlotanih celicah neizvedljivo.

Glede izdelave kekcev priporočam ogled strani - tukaj.

horizontal rule

Ventilator

Ne spada med elektroniko je pa za elektroniko. Pogonski akumulatorji in motorji se zlasti pri RC elektro avtomobilih močno segrevajo. Med dirkami ni veliko časa in je potrebno prisilno hlajenje.

Uporabil sem dva ventilatorja iz odsluženih PC usmernikov. Dobil sem ju na servisu za PC računalnike za ceno dveh piv. Ohišje iz rostfraja in reže mi je izrezal in zvil kolega. Nalepil sem še gumijaste nogice in stvar deluje. Ventilatorja pihata navzdol. Zračni tok hladi tudi predmet na stojalu - običajno kar RC avto.

Uporaben hladilnik baterij in vsega ostalega. V tandemu pihata zelo močno Rostfraj je težak za obdelavo. Lahko mi verjamete. Hladi dve muhi na en mah.