Osnovna šola Prežihovega Voranca Bistrica

Odgovorna šola preudarno, vedoželjno in ustvarjalno v bodočnost.

OŠ Prežihovega Voranca Bistrica>>Projekti>>Popestrimo šolo

Popestrimo šolo

Multiplikator projekta POŠ je učitelj Boris Rudaš.

logo

Na teh straneh lahko preberete več o dejavnostih v okviru projekta.

Dejavnosti v okviru projekta Popestrimo šolo

 

Obvestilo o aktivnostih projekta POŠ v šolskem letu 2018/9

sreda5. september 2018

Spoštovani starši,
v šolskem letu 2018/19 nadaljujemo z  dejavnostmi v okviru projekta »Popestrimo šolo 2016–2021«. Obvestilo najdete na tej povezavi (priponka .pdf), opis posamezne dejavnosti pa najdete na tej povezavi (priponka .pdf).
Prijazen pozdrav,

Boris Rudaš, multiplikator POŠ

 

Poletni tabor 2018

sreda5. september 2018

1 2 3

4 5 6

24 učencev od 1. do 4. razreda je v času od 2. do 4. julija uživalo na Poletnem taboru. Ponedeljek je bil namenjen športnim vodnim igram. Učenci so s pomočjo pikado puščic ciljali vodne balone pritrjene na leseno podlago. Nato so z igračo vodno puško streljali na plastične kozarce s ciljem, da čim prej poderejo vse kozarce. Sledila je igra, kjer so tekmovali v dveh skupinah v prenašanju vode s kozarci iz enega vedra do drugega vedra. Zelo so bili navdušeni nad igro, kjer so morali z zavezanimi očmi s hokejsko palico preluknjati vodni balon, ki je visel nad njimi, ne da bi se zmočili. Sledil je še kratki pohod  med katerim so morali na različne načine prenašati vodni balon (v dvignjeni roki, v majici, med glavo in ramo…). Torek je bil namenjen ustvarjanju in športu. Najprej so učenci ustvarjali iz lesa in izdelali konstrukcijo po želji. Nastali so krasni izdelki. Nekateri pa so izdelovali škatlice za shranjevanje svinčnikov. Nato so sledile športne igre na šolskem dvorišču ob dobri glasbi. V sredo so učenci s pomočjo skrčljive folije izdelovali obeske, nato pa se razmigali v šolski telovadnici.

1 2 3 4 5

7 učenk od 1. do 4. razreda je v času od 13. do 17. avgusta del počitnic preživela aktivno na Poletnem taboru. Učenke so razvijale osnove logičnega razmišljanja in spoznale osnove principov programiranja. Preizkusile so se v vodenju robota. Manjkalo ni niti ustvarjanja nakita, hiš in škatlic iz volne. Veliko je bilo športnih aktivnosti, obiskali smo Park doživetij v Križevcih, kjer so učenke imele možnost spoznati in preizkusiti »Pot izzivov«, »Čutna pot«, »Pot ravnotežja«,… V petek, 17. 8. 2018 so učenke spoznale pomen zvoka in s pomočjo  instrumenta (shutri box) spoznavale razliko med sodobno glasbo, ki se v večini predvaja 440 hz in klasično glasbo 432 hz (frekvenca srca). S pomočjo tibetanske posode napolnjene z vodo so učenke lahko videle strukturo, kako vsaka naša celica vibrira pod vplivom vibracij in kako prijetno je le te občutiti na telesu. Učenke so se preko zgodbe prepustile naravnim zvokom našega planeta (voda, zemlja, sonce, zrak, zvok) in uživale v trenutku, kar je za otroke danes ob vseh nalogah, pričakovanjih še posebej težko. Ob koncu dejavnosti so lahko preizkusile inštrumente s katerimi si lahko vzpostavimo ravnovesje: koshi zvončke, zveneče vilice, shutri box, lončene ptičke, orffove inštrumente, parfum modrega lotusa.

Ksenija Horvat, multiplikator POŠ

 

Interaktivne delavnice o Japonski

sreda18. april 2018

1 2 3

4 5 6 7

Japonska - Kon’ nichi wa. Dežela za katero je značilna velika stopnja spoštljivosti. Skupina učencev 5. in 6. razreda je v okviru projekta POŠ imela priložnost spoznati nekatere značilnosti Japonske, dežele vzhajajočega sonca. Kulturni program in interaktivne stojnice so pripravili na Dvojezični osnovni šoli I Lendava. Naši učenci so se najbolj navdušili nad izdelavo ikebane za otroke in so z velikim navdušenjem sodelovali na delavnici. Izdelali so tudi origami in se preizkusili v moderni Japonski borilni veščini Juda. Preizkusili so se v uporabi palčk pri hranjenju in pri tem bili zelo spretni. Vsekakor je bil dogodek  prijetna izkušnja, kjer smo izvedeli veliko novega o Japonski.

Multiplikator POŠ: Ksenija Horvat

 

Zimski tabor 2018

sreda7. marec 2018

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

V najbolj mrzlem tednu v tem letu se je 30 mladih radovednežev naše šole udeležilo zimskega tabora. Tabor za učence od 1. do 4. razreda je trajal od 26. do 28. februarja 2018. Ostala dva dneva (1. in 2. marec) pa sta bila namenjena starejšim učencem.
V ponedeljek so učenci pekli palačinke in nato iz njih naredili kanelone. Razigrali in razmigali so se ob športnih igrah v šolski telovadnici.
V torek so učenci dobili priložnost za vpogled v svet robotike. Sestavljali so robotke iz lego kock in opazovali njihovo delovanje s podporo računalnika, saj smo izvedli delavnico Robopionirček s pomočjo izvajalcev Mali ustvarjalci.
Sreda je bila namenjena spodbujanju radovednosti in eksperimentiranju. Izvedli smo različne poskuse: lebdeča bucika, srebrno jajce, poskus z limono, oddajanje zvoka kozarcev …
Manjkala ni niti telovadba – učenci so poskrbeli za vzdrževanje kondicije in gibljivosti preko raznih gibalnih dejavnosti.
Učenci so imeli priložnost doživeti šolo na drugačen – zabaven način. Bilo je pestro, zanimivo in veselo.

1 2 3 4

V četrtek, 1. 3. 2018, so učenci od 5. do 8. razreda imeli priložnost doživeti hokej na drugačen način. Odpeljali smo se v Beltince, kjer so se učenci v ogrevanem šotoru preizkusili v inline hokeju (hokeju na rolerjih). Učenci so bili zelo spretni in sproščeni. Dejavnost smo zaključili z bovlingom v Murski Soboti. Petek, 2. 3. 2018, je bil namenjen ustvarjalnosti, saj nas je obiskal Santiago Martín iz Španije, ki je med drugim tudi avtor stripa Ljudožerci. Učenci so imeli priložnost, da so se tudi sami preizkusili v risanju stripov.

 

Pregled dogodkov v okviru projekta POŠ v letu 2017

sreda 3. januar 2018

V letu 2017 so učenci v okviru projekta Popestrimo šolo veliko doživeli. V okviru dejavnosti Mladi ustvarjalčki so ustvarjali, lepili, barvali in tako so nastali prekrasni izdelki. Učenci so bili izjemno ustvarjalni in kreativni.

1 2 3 4

V mesecu decembru so učenci bili praznično razpoloženi in so izdelovali škatlice za obdarovanje ali druge priložnosti ter božična drevesca.

5 6 7 8
Dejavnost Mladi ustvarjalčki je bila namenjena tudi uporabi računalniške tehnologije. Skozi izobraževalne igre so učenci v štirih skupinah spoznavali računalniški svet. Najmlajši so začeli z osnovami, starejši pa so svoja znanja na področju računalništva izpopolnjevali in dopolnjevali. Spoznali so program MovieMaker in izdelali filmčke.

9 10

V mesecu novembru smo v času počitnic izvedli tabor Spretnih nog in rok, kjer so učenci kakovostno preživeli svoj prosti čas ter se razmigali in preizkusili v ročnih spretnostih.

11 12 13 14

Veliko časa smo namenili tudi spodbujanju bralne pismenosti in učenju učenja. Učenci so  spoznavali in se urili v uporabi bralnih strategij.

 

Tabor spretnih rok in nog

ponedeljek 6. november 2017

1 2 3

4 5 6

Učenci spretnih rok in nog so del počitniških dni preživeli na taboru, ki je bil organiziran v okviru projekta Popestrimo šolo in Zdrav življenjski slog. V četrtek, 2. 11. 2017, so si učenci prste razmigali na kuharski delavnici, kjer so pripravili slastne muffine, pico iz listnatega testa in čokoladne piškote. Kot se spodobi smo vse tudi pojedli in tako zadovoljili tudi naše brbončice. Ostale dele telesa so si učenci ogreli in razmigali pri zanimivih igrah z žogo. V petek, 3. 11. 2017, so učenci spletli izdelke iz volne, ki jih lahko uporabijo za ogrlice, podstavke in namizne prtičke. Tabor smo zaključili v športnem duhu, saj so učenci pri premagovanju ovir čez različne poligone izvajali gimnastične prvine.

Izvajalca tabora: Ksenija Horvat in Boris Rudaš

 

Obvestilo o aktivnostih projekta POŠ v šolskem letu 2017/18

ponedeljek 4. september 2017

Spoštovani starši,
v šolskem letu 2017/18 nadaljujemo z  dejavnostmi v okviru projekta »Popestrimo šolo 2016–2021«. Obvestilo najdete na tej povezavi (priponka .pdf), opis posamezne dejavnosti pa najdete na tej povezavi (priponka .pdf).
Prijazen pozdrav,

Ksenija Horvat, multiplikator POŠ

 

 

 


"Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada".