EVROPSKA VAS 2007/2008 - FINSKA           
Kulinarika

DOMOV

INFO O DRŽAVI
DRŽAVNI SIMBOLI
GEOGRAFIJA IN ZGODOVINA
IZOBRAŽEVANJE, KULTURA IN UMETNOST
ŠPORT
TURIZEM
KULINARIKA
PREVERI SVOJE ZNANJE
VIRI IN LITERATURA


Finska kuhinja je mešanica elementov skandinavske (Danska, Norveška, Švedska), evropske in ruske kuhinje. Hrana je tradicionalno preprosta, sestavljena večinoma iz rib, (predvsem lososa in kaviarja) in jelenjega mesa, obvezen dodatek obisku Finske je pita z ribjim ali svinjskim mesom (kalakukko). Finci pogosto uporabljajo žitarice in gozdne sadeže. Ribe in meso igrajo pomembno vlogo v prehrani zahodnega dela države, medtem ko jedi vzhodnega dela tradicionalno vključujejo različno zelenjavo in gobe. V moderni finski kuhinji so jedi lažje, porcije so manjše in vključujejo različne vrste zelenjave. Tu se kaže velik vpliv evropske in ameriške kuhinje. Tradicionalna finska kulinarika ima veliko skupnega s švedsko, nemško in rusko kuhinjo. Vendar obstajajo različni načini priprave določenih jedi: na primer, finske jedi so manj sladke od švedskih, Finci pa uporabljajo zelo malo ali sploh nič kisle smetane v primerjavi s svojimi ruskimi sosedi.

Ena najbolj znanih, a hkrati tudi najbolj nenavadnih finskih jedi je mämmi, tradicionalna velikonočna sladica. To je temno rjava, skoraj črna sladka kaša, narejena iz vode, slada in ržene moke, ki je spečena v pečici. Pogosto so ji dodane začimbe, kot so sirup, pomarančna lupinica in melasa. Potem, ko je spečena in več dni shranjena v hladilniku, se pojavijo majhne količine alkohola v masi, ki je podobna pudingu. Mämmi se postreže hladen, lahko sam ali z dodanim sladkorjem in/ali smetano ali mlekom.
Mämmi je antična jed jugozahodne regije Finske, kjer ga jedo že od 13. stoletja, ko je bila Finska rimsko-katoliška dežela in del Švedske.  Sprva se je užival v postnem obdobju, njegove odvajalne lastnosti naj bi pomagale pri čiščenju telesa. Kasneje je bila priročna hrana za veliki petek, ko se po običajih ni smelo uporabljati pečice. Kljub neprivlačnemu izgledu in specifičnemu okusu je mämmi še vedno del finske velike noči. Pravijo, da ima mämmi podoben okus kot irsko pivo Guinness, le da je nekoliko slajši in gostejši.

MÄMMI

Sestavine: (za 5 skodelic - tradicionalno narejenih iz brezovega lubja)
7 litrov vode
2 kg ržene moke
1/2 kg rženega slada
3 jušne žlice sirupa
2-3 jušne žlice soli
4 jušne žlice pomarančne lupinice

Priprava:
Prva faza: Vodo segrej do 60°C in umešaj moko in slad, dokler ne dosežeš izgleda kaše. Kašo prekrij z debelo oblogo moke in slada. Pokrij in pusti na toplem približno uro, da se razsladi.

Druga faza:
Kašo premešaj in dodaj 1 liter vroče vode. Dodaj naslednjo plast ržene moke in slada ter ponovno pusti eno uro na toplem, da se razsladi. Ponavljaj, dokler ne porabiš vse vode, moke in slada.

Mämmi kuhaj približno pol ure, med kuhanjem dobro premešaj in začiniš. Stepaš, dokler se ne ohladi in ga nato nadevaš v skodelice, ki si jih oplaknil z mrzlo vodo. Posipaš s sladkorjem in pečeš v srednje topli pečici približno tri ure.


KARELIJSKE PITE
Karjalanpiirakat

Sestavine:
1 dcl vode
1 - 1 čajna žlička soli
2 1 dcl ržene moke

Nadev:
2,5 dcl vode
1 l mleka
2,5 dcl riža
1 čajna žlička soli

1. Oplakni riž in ga kuhaj v vreli vodi počasi, da vsa voda izhlapi. Dodaj mleko in zmanjšaj temperaturo na minimum ter delno pokrij lonec. Počasi kuhaj, da vse mleko izhlapi in se riž spremeni v gost močnik. Začini s soljo in pusti, da se ohladi.
2. Vodi dodaj moko in sol ter zmešaj v trdo, kompaktno testo.
3. Testo oblikuj v trak in ga razdeli na 12 delov.
4. Vse dele oblikuj v tanke ovale.
5. Na vsak oval dodaj nekaj nadeva. Robove zavihaj proti sredini ter stisni, da narediš okrasni, stisnjen rob.
6. Peci na 300 stopinj 10 minut.
7. Premaži s stopljenim maslom ali vodno-masleno mešanico.
8. Pite položi v posodo in jih loči s peki papirjem ali jih pokrij z brisačo, da jih zmehčaš.
9. Postrezi vroče z maslom ali jajčnim maslom, ki ga narediš tako, da zmešaš isto količino masla, sira (cottage cheese) in sesekljanega trdo kuhanega jajca.


RIBJA JUHA A LA KAINUU
Kainuulainen kalakeitto

Sestavine:
1-1 1 l vode
1-2 čebuli
5-6 pimentovih jagod
sol
4-5 krompirjev
približno 1 kg ribjih filetov (losos, bela riba, ščuka, ostriž)
koper, drobnjak, nasekljan peteršilj

Olupi čebule in jih razreži na koščke. Čez prelij vodo in vanjo dodaj še jagode ter vse skupaj zavri. Kuhaj nekaj časa, da se juha nekoliko prekuha in postane okusna. Olupi krompir in ga razreži na koščke v velikosti nohta. Prav tako na male koščke razreži ribje filete. Iz juhe odstrani čebulo in pimentove jagode in dodaj krompir. Juha naj vre 10 minut. Potem dodaj še ribe in kuhaj še nekaj minut, da se riba skuha. Nasekljaj zelišča in jih dodaj juhi. Juho serviraj s stopljenim maslom in nasekljano čebulo, ki jo lahko vsak doda juhi glede na okus. Juha bo boljša, če jo jeste z rženim kruhom.


ZELJNI ZVITKI
Kaalikääryleet
(za 4-5 oseb)

Sestavine:
1 velika bela zeljna glava
voda, sol (1 čajna žlička/ 1 liter)

Nadev:
400 g mletega mesa (svinjina ali govedina)
1 čebula
1 dcl vode, v kateri smo kuhali zelje
2 dcl narezanega zelja
2 dcl kuhanega riža
1 čajna žlička soli
1 čajne žličke belega popra
1 čajna žlička majarona

Glazura:
2 veliki žlici sirupa
maslo ali margarina
voda, v kateri smo kuhali zelje

Omaka:
3 dcl maščobe, v katerem se je peklo meso
2 čajni žlički moke
malo smetane

Odreži steblo z zelja in kuhaj zelje v slani vodi, dokler ne postane mehko. Zunanje liste lahko previdno odstraniš, ko se zmehčajo. Zelje položi na večjo površino, da se odcedi. Liste odstrani drugega za drugim ter nasekljaj manjše notranje liste za nadev.
Sesekljaj čebulo in jo praži na majhni količini olja, dokler ne postekleni. Zmešaj meso, riž, nasekljano zelje in začimbe v gladko mešanico. Če je mešanica pregosta, dodajte malo zeljne vode.
Položi zeljne liste na podlago. Na vsak list položi veliko žlico nadeva in zvij v zvitek. Položi jih v pekač in čez prelij sirup ter malo olja.
Zvitke peci eno uro na 200 stopinj. Po pol ure peke jih obrni in občasno navlaži z zeljno vodo.
Zmešaj maščobo, v kateri se je peklo meso, z moko, vodo in smetano.  
Zeljne zvitke serviraj s kuhanim krompirjem.


MESNE KROGLICE
Lihapullat
(za 4-5 oseb)

Sestavine:
500 g mletega mesa
1 dcl suhih drobtin ali dva kosa belega kruha
1 dcl smetane
1 čebula
1 žlica olja
1 jajce
1 čajna žlička soli
1 žličke belega popra

Omaka:
2 čajni žlički maščobe
2 čajni žlički moke
4 dcl maščobe, v katerem se je peklo meso

V posodi zmešaj drobtine z vodo in smetano. Pusti stati nekaj časa. Nasekljaj čebulo in jo prepraži v olju v ponvi ali mikrovalovni pečici. Masi dodaj čebulo, jajce, začimbe in meso. Premešaj, da je masa gladka. Zmoči si roke in oblikuj maso v kroglice. Mesne kroglice ocvri enakomerno na obeh straneh v vroči maščobi. Manjše kroglice bodo pečene v 3-5 minutah, večje pa v 5-8 minutah.
Za omako stresi moko na maščobo, da porjavi. Dodaj tekočino in med tem mešaj. Dodaj smetano in začimbe. Omaka je lahko postrežena posebej ali pa jo polij po mesnih kroglicah. Postrezi s krompirjem in korenjem. K jedi po želji postrezi kisle kumarice.


RIBJA JUHA
Kalakeitto
(za 4-5 oseb)

Sestavine:
1 kg rib
1 l vode
1 čajna žlička soli
1 čebula
10 zrn pimenta
koprova stebla
1 pora
4 veliki krompirji
4 dcl mleka
1 čajna žlička moke
koper in drobnjak

Očisti ribo in napravi filete. Zavri kosti z grobo nasekljano čebulo in začimbami. Kuhaj približno 20 minut. Precedi tekočino v drugo ponev. Ko zavre, dodaj por, narezan na obročke in na koščke narezan krompir. Kuhaj 15 minut. Zmešaj moko z mlekom in dodaj mešanico v juho. Pusti juho počasi vreti še nekaj minut. Po juhi posuj veliko nasekljanega kopra in drobnjaka.     
Če uporabiš ribe v filetu, potrebuješ 300-400 g. V vodo dodaj kocko ribje juhe. 


PEČENA KAŠA
Uunipuuro

Sestavine:
2 1 dcl čistega ječmena
1 l vode
1 1 l mleka
1 čajna žlička soli
malo masla

Vse sestavine zmešaj in jih stresi v namaščeno posodo, primerno za pečico. Kašo peci 4-5 ur na 125 stopinj. Ječmen lahko zamenjaš tudi z ovsom, rižem, pšenico, ajdo ali prosom. Kašo serviraj z mlekom ali sadno marmelado.


MLADI SIR
Munajuusto

Sestavine:
2 l mleka
1 l kislega mleka
4 jajca
1 čajna žlička soli

Segrej mleko skoraj do vrelišča. Zmešaj jajca in kislo mleko in dodaj mešanico vročemu mleku, med tem nežno mešaj na manjši temperaturi, dokler se ne sesiri.
Odstrani posodo s štedilnika in pusti na toplem pol ure, da odvečna voda (sirotka) odteče. Z žlico skuto prenesi na ravno podlago, jo oblikuj in z vilicami naredi vzorec. Narahlo pritisni, da odvečna voda odteče. Dodaj sol ter sir dobro premešaj. Sir obteži in ga pusti na hladnem mestu čez noč.
Naslednji dan sir daj v posodo, primerno za v pečico. Premaži sir z jajci in peci na 250 stopinj, da sir lepo porjavi.


POLNJEN LOSOS S SIROM IN ZELIŠČI
Yrttijuustolla täytetty lohi

Sestavine:
1 kg lososovega fileta
črn in limonin poper
sol
limonin sok

Nadev:
nezreli sir
timijan, koper, strok česna

Začini ribji file s soljo in črnim ter limoninim poprom po okusu. Z ostrim nožem zareži manj kot centimeter globoko odprtino po sredini fileta od glave do repa. Postavi nož v odprtino in ribo obrni navzven. Po filetu razmaži sir ter potresi fino nariban koper, timijan in strok česna. Ponovno obrni ribo, tako da bodo začimbe v notranjosti ribe. Odprtino zapri z zobotrebci, približno 5 centimetrov narazen. Poškropi z limoninim sokom.
Peci pri 200 stopinj približno 20-25 minut. Ko je riba pečena, odstrani zobotrebce. Postrezi s kuhanim krompirjem in zeleno solato.


KARELIJSKI VROČI LONEC
Karjalanpaisti
(za 4-5 oseb)

Sestavine:
300 g piščančjega mesa (zrezek)
300 g svinjskega mesa (pleče)
300 g jagnjetine ali ovčetine
2-3 čebule
1 1 čajne žličke soli
8 zrn pimenta
voda

Meso nareži na koščke velikosti 4x4 cm. Majhnih kosti ni potrebno odstraniti. Meso in grobo narezano čebulo polagaj v plasteh v ponev, s tem da vsako plast začiniš s soljo in pimentom. Dodaj dovolj vode, da pokriješ meso.
Peci brez pokrova v pečici na približni temperaturi 175 stopinj 2 1 do 3 ure. Posodo proti koncu peke pokrij.
Serviraj s pire krompirjem in kuhano švedsko repo.  


RAGU SEVERNEGA JELENA
Poronkäristys

Sestavine:
700 g zamrznjene pečenke mesa severnega jelena
100 g masla
sol

Napol zamrznjeno pečenko mesa severnega jelena nareži na zelo tanke rezine. V ponvi stopi maslo. Ko je maslo vroče, popeci rezine mesa in mešaj, dokler odvečna vlaga izhlapi. Ne dovoli, da meso porjavi. Popečene rezine daj v ponev in jih začini s soljo. Tradicionalno se ne uporabi nobena druga začimba kot sol.
V ponev, kjer si popekel meso, nalij malo vode in vodo prelij čez meso v novi ponvi. Pokrij jo s pokrovom in pusti, da kratek čas počasi vre. Meso severnega jelena je zelo mehko in ga ni potrebno kuhati dolgo. Postrezi s pire krompirjem in lingonberry marmelado. 


NARASTEK IZ REPE
Lanttulaatikko

Sestavine:
1 kg repe
1 1 žličke soli
6 žlic drobtin
1 skodelice smetane
2 jajci
2 noževi konici naribanega muškatnega oreška
1-2 žlici soli
za pekač in oblaganje: 3 žlice surovega masla

Repo operemo, olupimo, zrežemo na koščke in v slani vodi pokrito kuhamo 15-20 min, da je mehka.
Vodo odlijemo, repo pa pretlačimo skozi gosto cedilo. V skledi razmočimo drobtine s smetano. Pečico razgrejemo na 175 stopinj. Jajca razžvrkljamo in jih skupaj z repnim pirejem primešamo zmesi drobtin in smetane. Pire začinimo z muškatnim oreškom in soljo. Model za narastke namažemo s surovim maslom in ga napolnimo z repnim pirejem. Preostalo surovo maslo v kosmičih razdelimo po vrhu. Narastek pečemo v pečici kakih 60 minut, da po površini porjavi.
Poleg se prilega svinjska pečenka.


PASTETA IZ MLETEGA MESA
Lihamureke piiaas
(za 6-8 oseb)

Sestavine:
275 g moke, žlička soli
200 g surovega masla, jajce
1 skodelice kisle smetane
100 g svežih gob
čebula, šopek peteršilja
3 žlice surovega masla
750 g mešanega mletega mesa: govedine, svinjine, teletine in nekaj gnjati
žlička soli
1 žličke belega popra
skodelica naribanega skandinavskega sira
za pekač: surovo maslo
za premaz: jajce

Moko, sol, surovo maslo, jajca in kislo smetano zgnetemo v gladko testo; zavijemo ga v aluminijasto folijo in ga damo za 60 min na hladno. Za mesni nadev drobno sesekljamo gobe, čebulo in peteršilj. V ponvi razpustimo surovo maslo in gobe na njem prepražimo. Na hitro prepražimo tudi mleto meso; vmešamo čebulo, peteršilj, sol, poper in sir. Pečico razgrejemo na 190 stopinj. Testo razvaljamo v dva pravokotnika po 15X35 cm. Pekač namastimo in položimo nanj en del razvaljanega testa, nanj pa naložimo mesno maso. Pokrijemo z drugo polovico testa. Pasteto okrasimo s testenimi trakovi, jo premažemo z jajcem in jo 45 minut pečemo. Ponudimo vročo.
Poleg se prilegata kompot iz brusnic in kisla smetana.


ZELENJAVNA JUHA
Kesäkeitto
(za 6 oseb)

Sestavine:
majhna cvetača
po 125 g korenčka in svežega graha, 3 krompirji
200 g stročjega fižola
5 redkvic, 125 g špinače
2 l vode, žlica sladkorja
2 žlički soli, 3 žlice moke
3 žlice surovega masla
skodelica mleka, 2 rumenjaka
1 skodelice smetane
1-2 žlički soli
2 noževi konici popra
200 g kuhanih izluščenih morskih rakovic ali rakovih repkov
2 žlici sesekljanega kopra

Zelenjavo operemo in očistimo, cvetačo raztrgamo na cvetke. Korenček in krompir zrežemo na kosce, stročji fižol prav tako. Redkvice prepolovimo, špinačo preberemo. Zavremo 2 l vode s soljo in sladkorjem. Zelenjavo, razen špinače, damo v vodo in pokrito kuhamo pri zmerni vročini 5-8 minut. Dodamo špinačo in kuhamo še 5 minut. Nato juho precedimo, zelenjavo pa damo na stran. Razpustimo maslo in ga potresemo z moko, postopoma prilivamo juho, mešamo in prilijemo še mleko. Rumenjaka razžvrkljamo s smetano in 3 žlicami juhe, vmešamo v juho, ki jo začinimo s soljo in poprom. Pridenemo zelenjavo in morske rakovice ali repke. Juho ponudimo potreseno s koprom.


PREPRAŽENE GOBE V KISLI SMETANI
Paistetut sienet

Sestavine:
500 g različnih gob
čebula
3 žlice surovega masla
4 žlice drobtin
2 noževi konici soli
Skodelica kisle smetane
žlica sesekljanega peteršilja

Gobe hitro operemo v mrzli vodi, jih odcedimo, očistimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi razpustimo surovo maslo in na njem čebulo stekleno prepražimo. Dodamo gobe in jih 5 minut pražimo, medtem pa jih nekajkrat premešamo. Potresemo jih z drobtinami in premešamo; solimo in popramo. Ponev odstavimo od ognja. Gobe zmešamo s kislo smetano in potresemo s peteršiljem.

SLADKE JEDI


SLADKI KOLAČKI
Pikkupullat

Sestavine:
5 dcl mleka
50 g kvasa
1 jajce
1 1 dcl sladkorja
1 čajna žlička soli
1 žlička kardamona
1 kg moke
100 – 150 g margarine ali masla

Priprava:
Mleko rahlo segrejemo. Kvas raztopimo v toplem mleku. Stepemo jajca in jih zmešamo s sladkorjem, soljo in kardamonom, nato pa dodamo dovolj moke, da nastane gosta mešanica, ki jo mesimo, dokler ne postane kremasta.
Ostanek moke dodamo testu, malo pa si jo pustimo, da z njo oblikujemo kolačke. Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko in prožno. Raztopljeno maščobo dodamo masi in jo gnetemo toliko časa, da odstopi od roba posode in se ne lepi na prste. Testo vzhajamo na toplem suhem mestu toliko časa, da naraste za dvakrat. Po vzhajanju damo testo na desko in iz njega oblikujemo male kolačke. Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem in jih posujemo s sladkorjem.
Kolačke pečemo na 225 stopinj 8 do 10 minut.


PIŠKOTI MAY DAY       
Tippaleivät

Sestavine:
2 jajci
3 čajne žličke sladkorja
1 čajna žlička soli
2 dcl mleka
4 dcl moke
1 čajne žličke vanilija
rastlinsko ali kokosovo olje (za cvrtje)

Zmešaj jajci in sladkor, vendar ne stepi. Dodaj še ostale sestavine in jih zmešaj v gladko maso. Maso dodaj v slaščičarsko vrečo ter stiskaj maso na vroče olje. Uporabi spiralno gibanje, da ustvariš piškote v obliki gnezda. Ko piškoti postanejo zlato rumeni, jih položi na papirne brisače, da se odcedijo. Hladne piškote posuj s sladkorjem v prahu.


RABARBARINA PITA
Raparperipiirakka

Različni deserti iz rabarbare so tradicionalni poletni posladki na Finskem. Rabarbara se uporablja v pitah, sorbetih, kompotih in sokovih.
Rabarbara je najboljša spomladi, ko so stebla še mlada in mehka ter listi še niso popolnoma razviti. Če so stebla mlada in mehka, jih ni potrebno olupiti. Debelejše olupke je potrebno odstraniti, saj so trdi in oleseneli.

Hrustljavo testo za na vrhu:
150 g (približno 300 ml) moke
1 čajne žličke pecilnega praška
150 g masla
3 dcl vode ali smetane
Nadev:
500 g svežih rabarbarinih stebel
150 g sladkorja
1 1 čajne žličke krompirjeve moke

Najprej pripravi testo za pito. Zmešaj moko in pecilni prašek. Dodaj hladno maslo in vse skupaj pregneti z rokami, da je testo gladko. V testo zlij tekočino in samo premešaj (čim manj mešaj). Če mešaš predolgo, bo testo postalo preveč trdo. Testo zavij v plastično folijo in ga daj v hladilnik, da se strdi (vsaj 1 uro).
Za pripravo nadeva zmešaj krompirjevo moko in sladkor. Operi in olupi rabarbarina stebla. Stebla nareži na 2-3 cm dolge koščke.
Rabarbaro naloži v okroglo posodo za pito in po vrhu posuj s sladkorjem in krompirjevo moko. Nadaljuj s plastmi, dokler posoda ni polna. Pita se bo posedla med pečenjem, zato mora biti nadeva veliko. Če ga zmanjka, povečaj količino.
Testo razvaljaj v obliko kroga malo večje od posode za pito ter z njim prekrij nadev. Robove zavihaj tako, da se dotikajo posode in ustvarijo rob skorje. Premaži pokrov (skorjo) z jajcem in ga prepikaj z vilicami, da lahko para uhaja iz posode med peko.
Peci pito na 225 stopinj, dokler pita nežno ne porjavi, kar je približno 35 minut. Preden jo postrežeš, naj se ohladi. Serviraj s stepeno smetano, vanilijevo kremo ali sladoledom.


RUNEBERGOVI MAFINI
Runebergin tortut

(za 4-5 oseb)

Sestavine:
200 g margarine ali masla
2 dcl sladkorja
2 jajci
2 dcl pšenične moke
1 čajna žlička pecilnega praška
1 čajna žlička zmletega kardamona
2 dcl sladkih drobtin (zmletih keksov)
2 dcl zmletih mandljev (cca 80 g)
1 dcl sladke smetane
malinova marmelada

Tekočina za vlaženje mafinov:
2 dcl vode
1 dcl sladkorja
2-3 žlice ruma

Preliv:
1 dcl sladkorja v prahu
2 čajni žlički vode ali limoninega soka

Segrej pečico na 200 stopinj.
Zmelji mandlje in jih zmešaj z drobtinami.
Zmešaj maslo oz. margarino s sladkorjem. Postopno dodajaj jajca, zmešaj mešanico zelo dobro po vsakem dodanem jajcu. V moko dodaj pecilni prašek ter jo dodaj mešanici.
Dodaj še kardamon, drobtine z mandlji in na koncu še smetano. Na rahlo zmešaj. Pekač za mafine naolji in enakomerno razporedi maso po njih. Pusti še prostor, ker se bo masa dvignila. S prstom naredi majhno luknjo v vsak mafin in vanjo daj pol čajne žličke marmelade. Peci 15 minut.
Zavri vodo in v njej stopi sladkor. Po okusu dodaj rum. Pečene mafine prepoji s to tekočino. Ko so mafini še vroči, dodaj še pol žličke marmelade v vsakega. Pusti, da se mafini ohladijo.
Zmešaj sladkor v prahu in vodo oz. limonin sok v majhni posodi. Tekočino polij okoli marmelade.


KAVNI VENEC
Pulla

Sestavine:
2 jajci
2 dcl sladkorja
1 l mleka
50 g kvasa
3 čajne žličke soli
1 čajna žlička zmletega kardamona
250 g masla ali marmelade
1 kg bele moke
1 dcl rozin
mandlji za okrasitev

Sestavine za testo si pripravi prejšnji večer, da se segrejejo. Če bodo sestavine hladne, bo testo porabilo preveč časa za vzhajanje. Mleko segrej na sobno temperaturo. Zmešaj jajca in sladkor, dodaj mleko, kvas, sol in kardamon. Dodaj dovolj moke, da nastane gosta, elastična mešanica. Dobro zamesi testo, da pride v testo zrak. To bo povzročilo lepljivost testa in dobro vzhajanje.
Zmešaj ostalo moko in maslo oz. margarino. Mesi testo, da popolnoma odstopi od rok in posode. Pokrij testo s krpo in pusti, da vzhaja na toplem mestu. Ko se testo poveča za enkrat, ga daj na leseno desko in ga dobro pregneti. Dodaj rozine. Oblikuj venec tako, da prepletaš 3 ali 4 vrvi venca v celoto. Venec peci približno 30 minut na 200 stopinj.


BOROVNIČEVA PITA
Mustikkapiirakka

Testo:
150 g masla ali margarine
1 dcl sladkorja
1 jajce
1 dcl kisle smetane
1 dcl moke oz. toliko, da testo odstopa od posode

Nadev:
1 l borovnic
Sladkor
1 čajna žlica drobtin

Stepaj maslo oz. margarino ter dodaj sladkor. Dodaj jajce in dobro premešaj, nato smetano postopoma. Ne mešaj preveč, saj bo testo tako pretrdo. Pusti testo na hladnem nekaj časa. Testo razvaljaj in daj na pekač. Zmešaj borovnice s sladkorjem in suhimi drobtinami ter nadev razporedi po testu. Privzdigni robove. Peci na 200 stopinjah, da skorja narahlo porjavi (približno 30 minut).


PIŠKOTI TETE HANNE
Hanna-tädin piparkakut

Sestavine:
150 g stopljenega masla ali margarine
3 dcl sladkorja
3 dcl koruzne moke
4 dcl navadne moke
1 1 dcl kisle smetane
1 čajna žlička sode

Zmešaj vse sestavine in pusti testo, da se strdi. Testo oblikuj v dolge rolice. Razreži rolice na enakomerne koščke in jih oblikuj v kroglice. Peci na 200 stopinj, da porumenijo.


REVNI VITEZ
Köyhät ritarit

Sestavine:
francoski kruh
1 jajce
3 dcl mleka
ščepec soli
maslo ali margarina za cvretje
stepena smetana in marmelada za nadev

Odreži debelo rezino kruha (za vsako osebo eno). Stepi jajce in dolij mleko ter ščepec soli. Pomoči kruh  v mešanico mleka in jajca. Cvri kruh, dokler ni zlato rumen na obeh straneh. Serviraj vroče s stepeno smetano in marmelado na vrhu.


PALAČINKE
Ohukaiset

Sestavine:
1 l mleka
ali
2 1 dcl sladke smetane in 2 1 dcl vode ali mineralne vode
1 1 dcl moke
2 jajci
1 čajna žlička soli

Zmešaj moko in mleko. Dodaj sol in stepi jajca. Pusti maso stati nekaj časa pred cvrtjem. Palačinke cvri na vroči margarini ali maslu.


FINSKE PALAČINKE
Pannukakku

Sestavine:
500 ml mleka
3 jajce
2-4 čajne žličke sladkorja
Ščepec soli
200 ml moke

V posodi stepaj mleko in jajce. Dodaj sladkor. Dodaj moko postopoma in stalno mešaj, da ne nastajajo grudice. Pokij posodo s plastičnim pokrovom in jo postavi v hladilnik, kjer naj stoji vsaj 1 uro pred pečenjem. Maso stresi v globok manjši pekač (najboljša velikost je 40x40 cm) in peci na 225 do 250 stopinj 20-25 minut, dokler palačinka ne naraste in je nežno rjave barve. Palačinko razreži in jo serviraj takoj z domačo malinovo ali jagodno marmelado in stepeno sladko smetano ali sladoledom.

IN FINSKA PIJAČA?


Najbolj znana je prav zagotovo FINSKA VODKA.
Finsko vodko izdelujejo v podjetju Primalco Ltd  v majhnem mestu Rajmäki na Finskem.
Vodko Finlandia ( 40 % alkohola ) prodajajo v steklenicah,  ki izgledajo kot led, ki se topi, in je bila prvič predstavljena na tržišču leta 1970, v ZDA pa so začeli Finlandio prodajati leta 1971. V sedemdesetih je znani agent pokazal interes za prodajo Finlandie in njen prodor na zahodni trg in boljšo prodajo. Novejša produkta sta Finlandia Cranberry leta 1994 in Finlandia »21« - Ultimativna vodka 21. stoletja leta 1997.

Sestavine za izdelavo vodke so: čista izvirska voda in ječmen, nečistoče pa so odstranjene z  destiliranjem čistega etanola stokrat. Finsko podjetje Fazer izdeluje tudi čokoladne bonbone z okusom vodke Finlandia.

Koktejli, ki vsebujejo vodko Finlandio:
Imperial Cooler:
2cl vodke Finlandia
2cl likerja Mandarine Napoleon
8cl stisnjenega pomarančnega soka
soda
Pretresi in zlij v steklen kozarec ter do vrha dodaj sodo.

Avalon:
3cl vodke Finlandia
1 cl likerja Pisang Ambon
6 cl jabolčnega soka
1.5 cl limoninega  sok
Sprite, 7Up ali soda
Pretresi in zlij v steklen kozarec ter do vrha dodaj sodo ali drugo gazirano pijačo. Okrasi z olupkom sadja, iz katerega narediš spiralo in rdečo češnjo.


KUHANO VINO
Glögi

Decembra je na Finskem čas, ko se ljudje srečujejo med sabo, obiskujejo prijatelje in sorodnike. Ko prideš na obisk, ti vedno ponudijo kozarec kuhanega vina, da se pogreješ.

Sestavine (za 10 kozarcev):
2 litra (8 kozarcev) rdečega vina
10 klinčkov
2 cimetovi palčki
200 ml (3/4 kozarca) sladkorja
100 g blanširanih mandljev
100 g rozin
200 ml (3/4 kozarca) vodke (po želji)

Priprava:
Rdeče vino natoči v ponev in dodaj klinčke, cimet in sladkor.
Mešanico segrevaj, nato pa jo pusti na vročini 10  minut, brez da bi zavrela.
Dodaj vodko, precedi in postrezi zelo vroče z malo mandeljni in rozinami.


MEDICA
Sima

5 l vode
350 g belega sladkorja
350 g rjavega sladkorja
2 limoni
ščepec kvasa

Limone operi in nastrgaj olupek. Odstrani stržen. Nareži limone in jih z lupinami in sladkorjem v relativno veliko posodo.
Polovico vode zavri in prelij čez limone, skorjo in sladkor. Premešaj in pusti pokrito nekaj časa. Dodaj ostalo vodo, ki naj bo hladna. Ko je tekočina mlačna, dodaj ščepec kvasa. Medico pusti na sobni temperaturi, dokler ne začne fermentirati (približno en dan). Vzemi čiste steklenice, v vsako daj nekaj rozin in 1 čajno žličko sladkorja ter pretoči medico v steklenico. Rahlo zapri steklenice in jih postavi v hladen prostor. Medica je pripravljena, ko se rozine dvignejo pod površje.

 


Finske recepte iz angleščine prevedli učenci 9. razreda in njihov učitelj, g. Peter Čanji.
 

 
2007. III. osnovna šola Celje. Vse pravice pridržane!                                                                                                                           Stran ureja: Urška Sotler