DOMOV
|
Finska
kuhinja je mešanica elementov skandinavske (Danska, Norveška,
Švedska), evropske in ruske kuhinje. Hrana je tradicionalno
preprosta, sestavljena večinoma iz rib, (predvsem lososa in
kaviarja) in jelenjega mesa, obvezen dodatek obisku Finske je pita z
ribjim ali svinjskim mesom (kalakukko). Finci pogosto uporabljajo
žitarice in gozdne sadeže. Ribe in meso igrajo pomembno vlogo v
prehrani zahodnega dela države, medtem ko jedi vzhodnega dela
tradicionalno vključujejo različno zelenjavo in gobe. V moderni
finski kuhinji so jedi lažje, porcije so manjše in vključujejo
različne vrste zelenjave. Tu se kaže velik vpliv evropske in
ameriške kuhinje. Tradicionalna finska kulinarika ima veliko
skupnega s švedsko, nemško in rusko kuhinjo. Vendar obstajajo
različni načini priprave določenih jedi: na primer, finske jedi so
manj sladke od švedskih, Finci pa uporabljajo zelo malo ali sploh
nič kisle smetane v primerjavi s svojimi ruskimi sosedi.
Ena
najbolj znanih, a hkrati tudi najbolj nenavadnih finskih jedi je
mämmi, tradicionalna velikonočna sladica. To je
temno rjava, skoraj črna sladka kaša, narejena iz vode, slada in
ržene moke, ki je spečena v pečici. Pogosto so ji dodane začimbe,
kot so sirup, pomarančna lupinica in melasa. Potem, ko je spečena in
več dni shranjena v hladilniku, se pojavijo majhne količine alkohola
v masi, ki je podobna pudingu. Mämmi se postreže hladen, lahko sam
ali z dodanim sladkorjem in/ali smetano ali mlekom. Mämmi je
antična jed jugozahodne regije Finske, kjer ga jedo že od 13.
stoletja, ko je bila Finska rimsko-katoliška dežela in del
Švedske. Sprva se je užival v postnem obdobju, njegove
odvajalne lastnosti naj bi pomagale pri čiščenju telesa. Kasneje je
bila priročna hrana za veliki petek, ko se po običajih ni smelo
uporabljati pečice. Kljub neprivlačnemu izgledu in specifičnemu
okusu je mämmi še vedno del finske velike noči. Pravijo, da ima
mämmi podoben okus kot irsko pivo Guinness, le da je nekoliko slajši
in gostejši.
|
 |
MÄMMI
Sestavine: (za 5 skodelic - tradicionalno narejenih iz
brezovega lubja) 7 litrov vode 2 kg ržene moke 1/2 kg
rženega slada 3 jušne žlice sirupa 2-3 jušne žlice soli 4
jušne žlice pomarančne lupinice
Priprava: Prva faza: Vodo segrej do 60°C in umešaj moko in
slad, dokler ne dosežeš izgleda kaše. Kašo prekrij z debelo oblogo
moke in slada. Pokrij in pusti na toplem približno uro, da se
razsladi.
Druga
faza: Kašo premešaj in dodaj 1 liter vroče vode. Dodaj naslednjo
plast ržene moke in slada ter ponovno pusti eno uro na toplem, da se
razsladi. Ponavljaj, dokler ne porabiš vse vode, moke in slada.
Mämmi
kuhaj približno pol ure, med kuhanjem dobro premešaj in začiniš.
Stepaš, dokler se ne ohladi in ga nato nadevaš v skodelice, ki si
jih oplaknil z mrzlo vodo. Posipaš s sladkorjem in pečeš v srednje
topli pečici približno tri ure.
|
 |
KARELIJSKE
PITE Karjalanpiirakat
Sestavine: 1 dcl vode 1 - 1 čajna
žlička soli 2 1 dcl ržene moke
Nadev: 2,5 dcl vode 1 l
mleka 2,5 dcl riža 1 čajna žlička soli
1. Oplakni riž in ga kuhaj v vreli vodi
počasi, da vsa voda izhlapi. Dodaj mleko in zmanjšaj temperaturo na
minimum ter delno pokrij lonec. Počasi kuhaj, da vse mleko izhlapi
in se riž spremeni v gost močnik. Začini s soljo in pusti, da se
ohladi. 2. Vodi dodaj moko in sol ter zmešaj v trdo, kompaktno
testo. 3. Testo oblikuj v trak in ga razdeli na 12 delov. 4.
Vse dele oblikuj v tanke ovale. 5. Na vsak oval dodaj nekaj
nadeva. Robove zavihaj proti sredini ter stisni, da narediš okrasni,
stisnjen rob. 6. Peci na 300 stopinj 10 minut. 7. Premaži s
stopljenim maslom ali vodno-masleno mešanico. 8. Pite položi v
posodo in jih loči s peki papirjem ali jih pokrij z brisačo, da jih
zmehčaš. 9. Postrezi vroče z maslom ali jajčnim maslom, ki ga
narediš tako, da zmešaš isto količino masla, sira (cottage cheese)
in sesekljanega trdo kuhanega jajca. |
 |
RIBJA JUHA A LA
KAINUU Kainuulainen kalakeitto
Sestavine: 1-1 1 l vode 1-2
čebuli 5-6 pimentovih jagod sol 4-5 krompirjev približno
1 kg ribjih filetov (losos, bela riba, ščuka, ostriž) koper,
drobnjak, nasekljan peteršilj
Olupi čebule in jih razreži na koščke. Čez prelij vodo in
vanjo dodaj še jagode ter vse skupaj zavri. Kuhaj nekaj časa, da se
juha nekoliko prekuha in postane okusna. Olupi krompir in ga razreži
na koščke v velikosti nohta. Prav tako na male koščke razreži ribje
filete. Iz juhe odstrani čebulo in pimentove jagode in dodaj
krompir. Juha naj vre 10 minut. Potem dodaj še ribe in kuhaj še
nekaj minut, da se riba skuha. Nasekljaj zelišča in jih dodaj juhi.
Juho serviraj s stopljenim maslom in nasekljano čebulo, ki jo lahko
vsak doda juhi glede na okus. Juha bo boljša, če jo jeste z rženim
kruhom. |
 |
ZELJNI ZVITKI
Kaalikääryleet (za 4-5 oseb)
Sestavine: 1 velika bela zeljna
glava voda, sol (1 čajna žlička/ 1 liter)
Nadev: 400 g mletega mesa (svinjina
ali govedina) 1 čebula 1 dcl vode, v kateri smo kuhali
zelje 2 dcl narezanega zelja 2 dcl kuhanega riža 1 čajna
žlička soli 1 čajne žličke belega popra 1 čajna žlička
majarona
Glazura: 2 veliki žlici
sirupa maslo ali margarina voda, v kateri smo kuhali
zelje
Omaka: 3 dcl maščobe, v katerem se je
peklo meso 2 čajni žlički moke malo smetane
Odreži steblo z zelja in kuhaj zelje v
slani vodi, dokler ne postane mehko. Zunanje liste lahko previdno
odstraniš, ko se zmehčajo. Zelje položi na večjo površino, da se
odcedi. Liste odstrani drugega za drugim ter nasekljaj manjše
notranje liste za nadev. Sesekljaj čebulo in jo praži na majhni
količini olja, dokler ne postekleni. Zmešaj meso, riž, nasekljano
zelje in začimbe v gladko mešanico. Če je mešanica pregosta, dodajte
malo zeljne vode. Položi zeljne liste na podlago. Na vsak list
položi veliko žlico nadeva in zvij v zvitek. Položi jih v pekač in
čez prelij sirup ter malo olja. Zvitke peci eno uro na 200
stopinj. Po pol ure peke jih obrni in občasno navlaži z zeljno
vodo. Zmešaj maščobo, v kateri se je peklo meso, z moko, vodo in
smetano. Zeljne zvitke serviraj s kuhanim
krompirjem. |
 |
MESNE KROGLICE Lihapullat
(za 4-5 oseb)
Sestavine: 500 g mletega mesa 1 dcl
suhih drobtin ali dva kosa belega kruha 1 dcl smetane 1
čebula 1 žlica olja 1 jajce 1 čajna žlička soli 1 žličke
belega popra
Omaka: 2 čajni žlički maščobe 2
čajni žlički moke 4 dcl maščobe, v katerem se je peklo
meso
V posodi zmešaj drobtine z vodo in
smetano. Pusti stati nekaj časa. Nasekljaj čebulo in jo prepraži v
olju v ponvi ali mikrovalovni pečici. Masi dodaj čebulo, jajce,
začimbe in meso. Premešaj, da je masa gladka. Zmoči si roke in
oblikuj maso v kroglice. Mesne kroglice ocvri enakomerno na obeh
straneh v vroči maščobi. Manjše kroglice bodo pečene v 3-5 minutah,
večje pa v 5-8 minutah. Za omako stresi moko na maščobo, da
porjavi. Dodaj tekočino in med tem mešaj. Dodaj smetano in začimbe.
Omaka je lahko postrežena posebej ali pa jo polij po mesnih
kroglicah. Postrezi s krompirjem in korenjem. K jedi po želji
postrezi kisle kumarice. |
 |
RIBJA JUHA Kalakeitto
(za 4-5 oseb)
Sestavine: 1 kg rib 1 l vode 1
čajna žlička soli 1 čebula 10 zrn pimenta koprova
stebla 1 pora 4 veliki krompirji 4 dcl mleka 1 čajna
žlička moke koper in drobnjak
Očisti ribo in napravi filete. Zavri
kosti z grobo nasekljano čebulo in začimbami. Kuhaj približno 20
minut. Precedi tekočino v drugo ponev. Ko zavre, dodaj por, narezan
na obročke in na koščke narezan krompir. Kuhaj 15 minut. Zmešaj moko
z mlekom in dodaj mešanico v juho. Pusti juho počasi vreti še nekaj
minut. Po juhi posuj veliko nasekljanega kopra in
drobnjaka. Če uporabiš ribe v
filetu, potrebuješ 300-400 g. V vodo dodaj kocko ribje juhe.
|
 |
PEČENA KAŠA Uunipuuro
Sestavine: 2 1 dcl čistega
ječmena 1 l vode 1 1 l mleka 1 čajna žlička soli malo
masla
Vse sestavine zmešaj in jih stresi v
namaščeno posodo, primerno za pečico. Kašo peci 4-5 ur na 125
stopinj. Ječmen lahko zamenjaš tudi z ovsom, rižem, pšenico, ajdo
ali prosom. Kašo serviraj z mlekom ali sadno
marmelado. |
 |
MLADI SIR
Munajuusto
Sestavine: 2 l mleka 1 l kislega
mleka 4 jajca 1 čajna žlička soli
Segrej mleko skoraj do vrelišča. Zmešaj
jajca in kislo mleko in dodaj mešanico vročemu mleku, med tem nežno
mešaj na manjši temperaturi, dokler se ne sesiri. Odstrani posodo
s štedilnika in pusti na toplem pol ure, da odvečna voda (sirotka)
odteče. Z žlico skuto prenesi na ravno podlago, jo oblikuj in z
vilicami naredi vzorec. Narahlo pritisni, da odvečna voda odteče.
Dodaj sol ter sir dobro premešaj. Sir obteži in ga pusti na hladnem
mestu čez noč. Naslednji dan sir daj v posodo, primerno za v
pečico. Premaži sir z jajci in peci na 250 stopinj, da sir lepo
porjavi. |
 |
POLNJEN LOSOS S SIROM IN
ZELIŠČI Yrttijuustolla täytetty lohi
Sestavine: 1 kg lososovega
fileta črn in limonin poper sol limonin sok
Nadev: nezreli sir timijan, koper,
strok česna
Začini ribji file s soljo in črnim ter
limoninim poprom po okusu. Z ostrim nožem zareži manj kot centimeter
globoko odprtino po sredini fileta od glave do repa. Postavi nož v
odprtino in ribo obrni navzven. Po filetu razmaži sir ter potresi
fino nariban koper, timijan in strok česna. Ponovno obrni ribo, tako
da bodo začimbe v notranjosti ribe. Odprtino zapri z zobotrebci,
približno 5 centimetrov narazen. Poškropi z limoninim sokom. Peci
pri 200 stopinj približno 20-25 minut. Ko je riba pečena, odstrani
zobotrebce. Postrezi s kuhanim krompirjem in zeleno
solato. |
 |
KARELIJSKI VROČI LONEC
Karjalanpaisti (za 4-5 oseb)
Sestavine: 300 g piščančjega mesa
(zrezek) 300 g svinjskega mesa (pleče) 300 g jagnjetine ali
ovčetine 2-3 čebule 1 1 čajne žličke soli 8 zrn
pimenta voda
Meso nareži na koščke velikosti 4x4 cm.
Majhnih kosti ni potrebno odstraniti. Meso in grobo narezano čebulo
polagaj v plasteh v ponev, s tem da vsako plast začiniš s soljo in
pimentom. Dodaj dovolj vode, da pokriješ meso. Peci brez pokrova
v pečici na približni temperaturi 175 stopinj 2 1 do 3 ure. Posodo
proti koncu peke pokrij. Serviraj s pire krompirjem in kuhano
švedsko repo. |
 |
RAGU SEVERNEGA JELENA
Poronkäristys
Sestavine: 700 g zamrznjene pečenke
mesa severnega jelena 100 g masla sol
Napol zamrznjeno pečenko mesa severnega
jelena nareži na zelo tanke rezine. V ponvi stopi maslo. Ko je maslo
vroče, popeci rezine mesa in mešaj, dokler odvečna vlaga izhlapi. Ne
dovoli, da meso porjavi. Popečene rezine daj v ponev in jih začini s
soljo. Tradicionalno se ne uporabi nobena druga začimba kot sol.
V ponev, kjer si popekel meso, nalij malo vode in vodo prelij
čez meso v novi ponvi. Pokrij jo s pokrovom in pusti, da kratek čas
počasi vre. Meso severnega jelena je zelo mehko in ga ni potrebno
kuhati dolgo. Postrezi s pire krompirjem in lingonberry
marmelado. |
 |
NARASTEK IZ
REPE Lanttulaatikko
Sestavine: 1 kg repe 1 1 žličke
soli 6 žlic drobtin 1 skodelice smetane 2 jajci 2 noževi
konici naribanega muškatnega oreška 1-2 žlici soli za pekač in
oblaganje: 3 žlice surovega masla
Repo operemo, olupimo, zrežemo na koščke
in v slani vodi pokrito kuhamo 15-20 min, da je mehka. Vodo
odlijemo, repo pa pretlačimo skozi gosto cedilo. V skledi razmočimo
drobtine s smetano. Pečico razgrejemo na 175 stopinj. Jajca
razžvrkljamo in jih skupaj z repnim pirejem primešamo zmesi drobtin
in smetane. Pire začinimo z muškatnim oreškom in soljo. Model za
narastke namažemo s surovim maslom in ga napolnimo z repnim pirejem.
Preostalo surovo maslo v kosmičih razdelimo po vrhu. Narastek pečemo
v pečici kakih 60 minut, da po površini porjavi. Poleg se prilega
svinjska pečenka. |
 |
PASTETA IZ MLETEGA MESA
Lihamureke piiaas (za 6-8 oseb)
Sestavine: 275 g moke, žlička soli 200 g
surovega masla, jajce 1 skodelice kisle smetane 100 g svežih
gob čebula, šopek peteršilja 3 žlice surovega masla 750 g
mešanega mletega mesa: govedine, svinjine, teletine in nekaj
gnjati žlička soli 1 žličke belega popra skodelica
naribanega skandinavskega sira za pekač: surovo maslo za
premaz: jajce
Moko, sol, surovo maslo, jajca in kislo
smetano zgnetemo v gladko testo; zavijemo ga v aluminijasto folijo
in ga damo za 60 min na hladno. Za mesni nadev drobno sesekljamo
gobe, čebulo in peteršilj. V ponvi razpustimo surovo maslo in gobe
na njem prepražimo. Na hitro prepražimo tudi mleto meso; vmešamo
čebulo, peteršilj, sol, poper in sir. Pečico razgrejemo na 190
stopinj. Testo razvaljamo v dva pravokotnika po 15X35 cm. Pekač
namastimo in položimo nanj en del razvaljanega testa, nanj pa
naložimo mesno maso. Pokrijemo z drugo polovico testa. Pasteto
okrasimo s testenimi trakovi, jo premažemo z jajcem in jo 45 minut
pečemo. Ponudimo vročo. Poleg se prilegata kompot iz brusnic in
kisla smetana. |
 |
ZELENJAVNA JUHA
Kesäkeitto (za 6 oseb)
Sestavine: majhna cvetača po 125 g
korenčka in svežega graha, 3 krompirji 200 g stročjega
fižola 5 redkvic, 125 g špinače 2 l vode, žlica sladkorja 2
žlički soli, 3 žlice moke 3 žlice surovega masla skodelica
mleka, 2 rumenjaka 1 skodelice smetane 1-2 žlički soli 2
noževi konici popra 200 g kuhanih izluščenih morskih rakovic ali
rakovih repkov 2 žlici sesekljanega kopra
Zelenjavo operemo in očistimo, cvetačo
raztrgamo na cvetke. Korenček in krompir zrežemo na kosce, stročji
fižol prav tako. Redkvice prepolovimo, špinačo preberemo. Zavremo 2
l vode s soljo in sladkorjem. Zelenjavo, razen špinače, damo v vodo
in pokrito kuhamo pri zmerni vročini 5-8 minut. Dodamo špinačo in
kuhamo še 5 minut. Nato juho precedimo, zelenjavo pa damo na stran.
Razpustimo maslo in ga potresemo z moko, postopoma prilivamo juho,
mešamo in prilijemo še mleko. Rumenjaka razžvrkljamo s smetano in 3
žlicami juhe, vmešamo v juho, ki jo začinimo s soljo in poprom.
Pridenemo zelenjavo in morske rakovice ali repke. Juho ponudimo
potreseno s koprom. |
 |
PREPRAŽENE GOBE V KISLI
SMETANI Paistetut sienet
Sestavine: 500 g različnih
gob čebula 3 žlice surovega masla 4 žlice drobtin 2
noževi konici soli Skodelica kisle smetane žlica sesekljanega
peteršilja
Gobe hitro operemo v mrzli vodi, jih
odcedimo, očistimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo olupimo in
drobno sesekljamo. V veliki ponvi razpustimo surovo maslo in na njem
čebulo stekleno prepražimo. Dodamo gobe in jih 5 minut pražimo,
medtem pa jih nekajkrat premešamo. Potresemo jih z drobtinami in
premešamo; solimo in popramo. Ponev odstavimo od ognja. Gobe zmešamo
s kislo smetano in potresemo s peteršiljem. |
|
SLADKE JEDI |
 |
SLADKI
KOLAČKI Pikkupullat
Sestavine: 5 dcl mleka 50 g
kvasa 1 jajce 1 1 dcl sladkorja 1 čajna žlička soli 1
žlička kardamona 1 kg moke 100 – 150 g margarine ali
masla
Priprava: Mleko rahlo segrejemo. Kvas
raztopimo v toplem mleku. Stepemo jajca in jih zmešamo s sladkorjem,
soljo in kardamonom, nato pa dodamo dovolj moke, da nastane gosta
mešanica, ki jo mesimo, dokler ne postane kremasta. Ostanek moke
dodamo testu, malo pa si jo pustimo, da z njo oblikujemo kolačke.
Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko in prožno. Raztopljeno
maščobo dodamo masi in jo gnetemo toliko časa, da odstopi od roba
posode in se ne lepi na prste. Testo vzhajamo na toplem suhem mestu
toliko časa, da naraste za dvakrat. Po vzhajanju damo testo na desko
in iz njega oblikujemo male kolačke. Premažemo jih z razžvrkljanim
jajcem in jih posujemo s sladkorjem. Kolačke pečemo na 225
stopinj 8 do 10 minut. |
 |
PIŠKOTI MAY
DAY
Tippaleivät
Sestavine: 2 jajci 3 čajne žličke
sladkorja 1 čajna žlička soli 2 dcl mleka 4 dcl moke 1
čajne žličke vanilija rastlinsko ali kokosovo olje (za
cvrtje)
Zmešaj jajci in sladkor, vendar ne stepi.
Dodaj še ostale sestavine in jih zmešaj v gladko maso. Maso dodaj v
slaščičarsko vrečo ter stiskaj maso na vroče olje. Uporabi spiralno
gibanje, da ustvariš piškote v obliki gnezda. Ko piškoti postanejo
zlato rumeni, jih položi na papirne brisače, da se odcedijo. Hladne
piškote posuj s sladkorjem v prahu. |
 |
RABARBARINA
PITA Raparperipiirakka
Različni deserti iz rabarbare so
tradicionalni poletni posladki na Finskem. Rabarbara se uporablja v
pitah, sorbetih, kompotih in sokovih. Rabarbara je najboljša
spomladi, ko so stebla še mlada in mehka ter listi še niso popolnoma
razviti. Če so stebla mlada in mehka, jih ni potrebno olupiti.
Debelejše olupke je potrebno odstraniti, saj so trdi in
oleseneli.
Hrustljavo testo za na vrhu: 150 g
(približno 300 ml) moke 1 čajne žličke pecilnega praška 150 g
masla 3 dcl vode ali smetane Nadev: 500 g svežih
rabarbarinih stebel 150 g sladkorja 1 1 čajne žličke
krompirjeve moke
Najprej pripravi testo za pito. Zmešaj
moko in pecilni prašek. Dodaj hladno maslo in vse skupaj pregneti z
rokami, da je testo gladko. V testo zlij tekočino in samo premešaj
(čim manj mešaj). Če mešaš predolgo, bo testo postalo preveč trdo.
Testo zavij v plastično folijo in ga daj v hladilnik, da se strdi
(vsaj 1 uro). Za pripravo nadeva zmešaj krompirjevo moko in
sladkor. Operi in olupi rabarbarina stebla. Stebla nareži na 2-3 cm
dolge koščke. Rabarbaro naloži v okroglo posodo za pito in po
vrhu posuj s sladkorjem in krompirjevo moko. Nadaljuj s plastmi,
dokler posoda ni polna. Pita se bo posedla med pečenjem, zato mora
biti nadeva veliko. Če ga zmanjka, povečaj količino. Testo
razvaljaj v obliko kroga malo večje od posode za pito ter z njim
prekrij nadev. Robove zavihaj tako, da se dotikajo posode in
ustvarijo rob skorje. Premaži pokrov (skorjo) z jajcem in ga
prepikaj z vilicami, da lahko para uhaja iz posode med peko. Peci
pito na 225 stopinj, dokler pita nežno ne porjavi, kar je približno
35 minut. Preden jo postrežeš, naj se ohladi. Serviraj s stepeno
smetano, vanilijevo kremo ali sladoledom. |
 |
RUNEBERGOVI MAFINI
Runebergin tortut (za 4-5 oseb)
Sestavine: 200 g margarine ali
masla 2 dcl sladkorja 2 jajci 2 dcl pšenične moke 1
čajna žlička pecilnega praška 1 čajna žlička zmletega
kardamona 2 dcl sladkih drobtin (zmletih keksov) 2 dcl zmletih
mandljev (cca 80 g) 1 dcl sladke smetane malinova
marmelada
Tekočina za vlaženje mafinov: 2 dcl
vode 1 dcl sladkorja 2-3 žlice ruma
Preliv: 1 dcl sladkorja v prahu 2
čajni žlički vode ali limoninega soka
Segrej pečico na 200 stopinj. Zmelji
mandlje in jih zmešaj z drobtinami. Zmešaj maslo oz. margarino s
sladkorjem. Postopno dodajaj jajca, zmešaj mešanico zelo dobro po
vsakem dodanem jajcu. V moko dodaj pecilni prašek ter jo dodaj
mešanici. Dodaj še kardamon, drobtine z mandlji in na koncu še
smetano. Na rahlo zmešaj. Pekač za mafine naolji in enakomerno
razporedi maso po njih. Pusti še prostor, ker se bo masa dvignila. S
prstom naredi majhno luknjo v vsak mafin in vanjo daj pol čajne
žličke marmelade. Peci 15 minut. Zavri vodo in v njej stopi
sladkor. Po okusu dodaj rum. Pečene mafine prepoji s to tekočino. Ko
so mafini še vroči, dodaj še pol žličke marmelade v vsakega. Pusti,
da se mafini ohladijo. Zmešaj sladkor v prahu in vodo oz. limonin
sok v majhni posodi. Tekočino polij okoli
marmelade. |
 |
KAVNI VENEC
Pulla
Sestavine: 2 jajci 2 dcl
sladkorja 1 l mleka 50 g kvasa 3 čajne žličke soli 1
čajna žlička zmletega kardamona 250 g masla ali marmelade 1
kg bele moke 1 dcl rozin mandlji za okrasitev
Sestavine za testo si pripravi prejšnji
večer, da se segrejejo. Če bodo sestavine hladne, bo testo porabilo
preveč časa za vzhajanje. Mleko segrej na sobno temperaturo. Zmešaj
jajca in sladkor, dodaj mleko, kvas, sol in kardamon. Dodaj dovolj
moke, da nastane gosta, elastična mešanica. Dobro zamesi testo, da
pride v testo zrak. To bo povzročilo lepljivost testa in dobro
vzhajanje. Zmešaj ostalo moko in maslo oz. margarino. Mesi testo,
da popolnoma odstopi od rok in posode. Pokrij testo s krpo in pusti,
da vzhaja na toplem mestu. Ko se testo poveča za enkrat, ga daj na
leseno desko in ga dobro pregneti. Dodaj rozine. Oblikuj venec tako,
da prepletaš 3 ali 4 vrvi venca v celoto. Venec peci približno 30
minut na 200 stopinj. |
 |
BOROVNIČEVA PITA
Mustikkapiirakka
Testo: 150 g masla ali margarine 1
dcl sladkorja 1 jajce 1 dcl kisle smetane 1 dcl moke oz.
toliko, da testo odstopa od posode
Nadev: 1 l borovnic Sladkor 1
čajna žlica drobtin
Stepaj maslo oz. margarino ter dodaj
sladkor. Dodaj jajce in dobro premešaj, nato smetano postopoma. Ne
mešaj preveč, saj bo testo tako pretrdo. Pusti testo na hladnem
nekaj časa. Testo razvaljaj in daj na pekač. Zmešaj borovnice s
sladkorjem in suhimi drobtinami ter nadev razporedi po testu.
Privzdigni robove. Peci na 200 stopinjah, da skorja narahlo porjavi
(približno 30 minut). |
 |
PIŠKOTI TETE
HANNE Hanna-tädin piparkakut
Sestavine: 150 g stopljenega masla ali
margarine 3 dcl sladkorja 3 dcl koruzne moke 4 dcl navadne
moke 1 1 dcl kisle smetane 1 čajna žlička sode
Zmešaj vse sestavine in pusti testo, da
se strdi. Testo oblikuj v dolge rolice. Razreži rolice na enakomerne
koščke in jih oblikuj v kroglice. Peci na 200 stopinj, da
porumenijo. |
 |
REVNI VITEZ Köyhät
ritarit
Sestavine: francoski kruh 1
jajce 3 dcl mleka ščepec soli maslo ali margarina za
cvretje stepena smetana in marmelada za nadev
Odreži debelo rezino kruha (za vsako
osebo eno). Stepi jajce in dolij mleko ter ščepec soli. Pomoči
kruh v mešanico mleka in jajca. Cvri kruh, dokler ni zlato
rumen na obeh straneh. Serviraj vroče s stepeno smetano in marmelado
na vrhu. |
 |
PALAČINKE
Ohukaiset
Sestavine: 1 l mleka ali 2 1
dcl sladke smetane in 2 1 dcl vode ali mineralne vode 1 1 dcl
moke 2 jajci 1 čajna žlička soli
Zmešaj moko in mleko. Dodaj sol in stepi
jajca. Pusti maso stati nekaj časa pred cvrtjem. Palačinke cvri na
vroči margarini ali maslu. |
 |
FINSKE
PALAČINKE Pannukakku
Sestavine: 500 ml mleka 3
jajce 2-4 čajne žličke sladkorja Ščepec soli 200 ml
moke
V posodi stepaj mleko in jajce. Dodaj
sladkor. Dodaj moko postopoma in stalno mešaj, da ne nastajajo
grudice. Pokij posodo s plastičnim pokrovom in jo postavi v
hladilnik, kjer naj stoji vsaj 1 uro pred pečenjem. Maso stresi v
globok manjši pekač (najboljša velikost je 40x40 cm) in peci na 225
do 250 stopinj 20-25 minut, dokler palačinka ne naraste in je nežno
rjave barve. Palačinko razreži in jo serviraj takoj z domačo
malinovo ali jagodno marmelado in stepeno sladko smetano ali
sladoledom. |
|
IN FINSKA PIJAČA? |
 |
Najbolj znana je prav zagotovo
FINSKA VODKA. Finsko vodko izdelujejo v podjetju
Primalco Ltd v majhnem mestu Rajmäki na Finskem. Vodko
Finlandia ( 40 % alkohola ) prodajajo v steklenicah, ki
izgledajo kot led, ki se topi, in je bila prvič predstavljena na
tržišču leta 1970, v ZDA pa so začeli Finlandio prodajati leta 1971.
V sedemdesetih je znani agent pokazal interes za prodajo Finlandie
in njen prodor na zahodni trg in boljšo prodajo. Novejša produkta
sta Finlandia Cranberry leta 1994 in Finlandia »21« - Ultimativna
vodka 21. stoletja leta 1997.
Sestavine za izdelavo vodke so: čista
izvirska voda in ječmen, nečistoče pa so odstranjene z
destiliranjem čistega etanola stokrat. Finsko podjetje Fazer
izdeluje tudi čokoladne bonbone z okusom vodke Finlandia.
Koktejli, ki vsebujejo vodko
Finlandio: Imperial
Cooler: 2cl vodke Finlandia 2cl likerja
Mandarine Napoleon 8cl stisnjenega pomarančnega
soka soda Pretresi in zlij v
steklen kozarec ter do vrha dodaj sodo.
Avalon: 3cl
vodke Finlandia 1 cl likerja Pisang Ambon 6 cl jabolčnega
soka 1.5 cl limoninega sok Sprite, 7Up ali
soda Pretresi in zlij v steklen
kozarec ter do vrha dodaj sodo ali drugo gazirano pijačo. Okrasi z
olupkom sadja, iz katerega narediš spiralo in rdečo
češnjo. |
 |
KUHANO
VINO Glögi
Decembra je na Finskem čas, ko se ljudje
srečujejo med sabo, obiskujejo prijatelje in sorodnike. Ko prideš na
obisk, ti vedno ponudijo kozarec kuhanega vina, da se
pogreješ.
Sestavine (za 10 kozarcev): 2 litra (8
kozarcev) rdečega vina 10 klinčkov 2 cimetovi palčki 200 ml
(3/4 kozarca) sladkorja 100 g blanširanih mandljev 100 g
rozin 200 ml (3/4 kozarca) vodke (po želji)
Priprava: Rdeče vino natoči v ponev in
dodaj klinčke, cimet in sladkor. Mešanico segrevaj, nato pa jo
pusti na vročini 10 minut, brez da bi zavrela. Dodaj vodko,
precedi in postrezi zelo vroče z malo mandeljni in
rozinami. |
 |
MEDICA Sima
5 l
vode 350 g belega sladkorja 350 g rjavega sladkorja 2
limoni ščepec kvasa
Limone
operi in nastrgaj olupek. Odstrani stržen. Nareži limone in jih z
lupinami in sladkorjem v relativno veliko posodo. Polovico vode
zavri in prelij čez limone, skorjo in sladkor. Premešaj in pusti
pokrito nekaj časa. Dodaj ostalo vodo, ki naj bo hladna. Ko je
tekočina mlačna, dodaj ščepec kvasa. Medico pusti na sobni
temperaturi, dokler ne začne fermentirati (približno en dan). Vzemi
čiste steklenice, v vsako daj nekaj rozin in 1 čajno žličko
sladkorja ter pretoči medico v steklenico. Rahlo zapri steklenice in
jih postavi v hladen prostor. Medica je pripravljena, ko se rozine
dvignejo pod površje.
|
|
Finske recepte iz angleščine
prevedli učenci 9. razreda in njihov učitelj, g. Peter
Čanji.
| |