Iz domačega lonca
KULINARIKA
V okviru skupine in oddelkov OVI DAS bomo enkrat mesečno
pripravljali preproste jedi, sezonske jedi in jedi po receptih naših
babic. Pripravljali bomo predjedi, glavne jedi, sladice in solate.
Dvakrat v tem šolskem letu načrtujem pripravo jedi za otroke in mladostnike
vseh skupin. Priprava jedi bo potekala v skupini ali čajni kuhinji.
V pripravo jedi bom vključila otroke in mladostnike oddelkov OVI DAS
po njihovih individualnih sposobnostih. Jedi bomo tudi primerno postregli.
Cilji projekta:
- razumejo pomen dobrih prehrambenih navad za zdravje,
- usvajajo osnove higiene pri pripravi hrane,
- usvajajo primerno obnašanje pri jedi,
- spoznajo kuhinjo, opazujejo, naštejejo in pravilno
poimenujejo opremo, aparature in pripomočke v
kuhinji,
- spoznajo osnove vzdrževanja posode, pribora, aparatov
in ostalih pripomočkov ter pohištvene opreme,
- primerjajo nova spoznanja s svojimi izkušnjami
doma,
- pridobivajo čut za osebno higieno in higieno
kuhinje,
- spoznajo potrebo po rednih dnevnih obrokih,
- razumejo pomen zajtrka in kosila, malice in večerje
za zdravje,
- osvajajo kulturno in higienično pripravo in uživanje
hrane,
- spoznavo pomen uživanja svežega sadja in zelenjave,
- spoznajo priložnosti za praznovanja,
- razvijajo občutek za medsebojno sodelovanje,
- pridobijo občutek za kulturno in estetsko pripravo
praznovanja,
- razvijajo čut pripadnosti skupini,
- navajajo se na odgovorno izvajanje zadolžitev posameznih
nalog,
- spoznajo se s postopki priprave na delo,
- spoznajo in uporabijo enostavne recepte za pripravo
jedi,
- naučijo se uporabljati čajno kuhinjo ob pomoči
učitelja,
- naučijo se uporabljati enostavne gospodinjske
aparate,
- po sprotnih navodilih se naučijo opravljati enostavna
gospodinjska opravila.
- Dober tek!
Na vrh | Domov