
Moje prvo pivo iz sladnega ekstrakta
Tokrat se bomo pozabavali s sladnimi ekstrakti. Sladni ekstrakti so
zelo primerni za začetnike, kajti priprava piva je z njihovo pomočjo zelo
enostavna in hitra. Ne glede na to, ali ste si prebrali stran Moje
prvo pivo, pa naj vas opozorim, da si pred začetkom preberite strani
o higieni, opremi, ki
jo potrebujete ter o pivu in njegovi sestavi. Brez
teh znanj prva kuha ne bo uspešna!
- Potrebne sestavine za pivo iz sladnega ekstrakta (23 litrov)
- 1.8 ali 3kg konzervo sladnega ekstrakta
- 1 kg sladkorja, če uporabimo 1.8 kg sladnega ekstrakta
- vrečko kvasa (ponavadi je že prilozena sladnemu ekstraktu)
- 100 g glukoze za karbonizacijo
- Postopki
- Sladni ekstrakt (in sladkor, ce ga uporabljamo) raztopimo v 4l vode
in zavremo. Vmes občasno premešamo. Zmes naj vre najmanj 15 minut. Še pripomba:
Veliko boljše pivo dobimo, če pri kuhi ne uporabimo sladkorja. Veliko bolje
je namesto sladkorja uporabiti še eno konzervo sladnega ekstrakta! Lahko
pa sladkor tudi izpustimo in dobimo "lahko" pivo z nizko vsebnostjo
alkohola (okrog 2.5 vol%).
- Razkužimo fermentor. (higiena.)
- 19 litrov hladne vode zlijemo v čist, sterilen fermentor.
- Vročo pivino odstavimo z ognja in jo zlijemo v fermentor. Fermentor
zapremo s sterilnim zamaškom in vsebino pretresemo in tako premešamo hladno
in toplo tekočino.
- Ko se temperatura spusti (merimo jo z termometrom - ne pozabite ga razkužiti) pod 26°C, izmerimo
specifično gostoto in dodamo kvas.
- Na fermentor namestimo vrelno veho in postavimo na temen, topel prostor.
- V naslednjih 8 do 14 dneh spremljamo fermentacijo. Ko se ustavi (na površini se ne pojavljajo vec
mehurčki oz. specifična gostota ostane najmanj
dva dni nespremenjena) je čas za stekleničenje.
- Pivo iz fermentorja pretočimo v vedro, dodamo glukozo in pretočimo
v steklenice, ki jih zapremo s kronskimi zamaški. Še enkrat opozarjam na čistočo!
- Steklenice prenesemo v shrambo in jih tam pustimo najmanj 10 dni. Ta
del je najtežji, čakanje namreč.
- Povabimo prijatelje in priredimo degustacijo.
Zadnja sprememba:
02. september 2003
© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-2000