Oprema, ki jo potrebuje domači pivovar
Oprema, ki jo bomo našteli in pokazali v tem poglavju je primerna
za pripravo 20l piva. Ta količina se nam zdi tudi najbolj primerna za kuhanje
v Vaši kuhinji. Priprava večjih količin piva zahteva večjo in precej drugačno
opremo. Za manjse količine piva pa se lahko uporablja ustrezno manjše posode.
- 30l posoda (s pokrovko) za vrenje pivine (emajlirana ali iz
nerjavečega
jekla) - zelo uporabna je EMO Eterna posoda, ki jo lahko najceneje dobite
v industrijski trgovini EMO Celje.
- dve 25l stekleni posodi za fermentacijo (za prevoz vina) - dobite jih
v Semenarni ali Agrotehniki.
- 20l plastično vedro. V dno navrtamo veliko 3mm velikih luknjic. Uporablja
se za cejenje pivine.
- 20l plastično vedro. Nekaj cm nad dnom montiramo pipico. Uporablja
se z lovljenje precejene pivine.
- Hladilna torba 20l - najceneje jo boste dobili v Italiji.
- cca. 2m dolga plastična cev za pretakanje piva - prodaja jih Astra na
Dunajski cesti.
- Dva zamaška za posodo za fermentacijo z luknjo v katero se prilega
vrelna veha - dobite jih v Mercatorjevih trgovinah ali pa v Semenarni oz.
Agrotehniki.
- Vrelna veha - prav tako jo kupite v Metalki ali pa v Semenarni.
- Emajliran lonček 2dl
- Velik plastični lijak
- Termometer (0-100°C) - najdete ga v trgovini Kemoservis.
- Zapiralo za steklenice
- ca.60 Steklenic za pivo
- ca.60 Kronskih zamaskov
- 6 Vrčkov za pivo (volumen po želji)
- Priporočljiva oprema
- 1 Areometer za pivo (merjenje gostote med 1.000 - 1.170) - tisti za
žganje ali vino ni primeren, zato pri nakupu res pazite.
- 1 Pripomoček za pomivanje steklenic (povprašajte v
vinarskih trgovinah)
- 1 Plinski gorilnik skupaj s plinsko jeklenko
- 1 Ščetka za pomivanje fermentcijskih posod
- 1 Tehtnica (na gram natančna)
- 1 Hladilnik za hlajenje pivine (navita bakrena cev ca. 10m, F=10mm,
plastična cev za dotok in odtok vode, primerni vezni kosi)
Zadnja sprememba:
02. september 2003
© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-2000