Higiena

 


Čistota je morda najbolj pomemben parameter za pripravo odličnega piva. Domači pivovar se mora zavedati, da je čistota pomembna in jo je pripravljen tudi zagotoviti. Kontaminacijo z nezaželenimi mikroorganizmi je potrebno zmanjšati na minimum.

Kontaminirano pivo z bakterijami ali divjimi kvasovkami se kaze kot povečana motnost piva (ne zaradi kvasovk), kislost piva, "čuden" okus,...

Ločiti je potrebno izraza čisto in razkuženo. Vso opremo, ki pride v stik s pivom je potrebno najprej fizično očistiti s pomočjo vode in ščetke, potem pa se razkužiti s pomočjo sredstev za razkuževanje.

  • Sredstva za razkuževanje:
    • Etanol (alkohol) 70 vol%: Je odlično sredstvo za razkuževanje, a precej drago za uporabo v velikih količinah. Primeren je za razkuževanje manjših predmetov (npr. zamaškov, cevi, ...).
    • Natrijev hipoklorit ca.5% (Varekina, Arekina, Clorox): Je najbolj primerno sredstvo za razkuževanje. Uporablja se zelo razredčena in na okus piva ne vpliva. Primerna je za razkuževanje vseh večjih predmetov in opreme. Vse kar pride v stik s pivom pomočimo v razredčeno raztopino in spiramo s tekočo vodo toliko časa, da ne zaznamo vec značilnega vonja. Priprava razredčene raztopine: V 20l vode zmešaj 2 čajni žlički Natrijevega hipoklorita ca.5% in dobro premešaj.


Nazaj

© Društvo domačih pivovarjev, 1996-2000