| |
Higiena
Čistota je morda najbolj pomemben parameter za pripravo odličnega piva.
Domači pivovar se mora zavedati, da je čistota pomembna in jo je pripravljen
tudi zagotoviti. Kontaminacijo z nezaželenimi mikroorganizmi je potrebno zmanjšati na minimum.
Kontaminirano pivo z bakterijami ali divjimi kvasovkami se kaze kot povečana motnost piva (ne zaradi kvasovk), kislost piva, "čuden"
okus,...
Ločiti je potrebno izraza čisto in razkuženo. Vso opremo, ki pride v
stik s pivom je potrebno najprej fizično očistiti s pomočjo vode in ščetke,
potem pa se razkužiti s pomočjo sredstev za razkuževanje.
- Sredstva za razkuževanje:
- Etanol (alkohol) 70 vol%: Je odlično sredstvo za razkuževanje,
a precej drago za uporabo v velikih količinah. Primeren je za razkuževanje
manjših predmetov (npr. zamaškov, cevi, ...).
- Natrijev hipoklorit ca.5% (Varekina, Arekina, Clorox): Je najbolj
primerno sredstvo za razkuževanje. Uporablja se zelo razredčena in na okus
piva ne vpliva. Primerna je za razkuževanje vseh večjih predmetov in opreme.
Vse kar pride v stik s pivom pomočimo v razredčeno raztopino in spiramo
s tekočo vodo toliko časa, da ne zaznamo vec značilnega vonja. Priprava
razredčene raztopine: V 20l vode zmešaj 2 čajni žlički Natrijevega hipoklorita
ca.5% in dobro premešaj.
© Društvo domačih pivovarjev, 1996-2000
|