AMIR
MURATOVIĆ

ZASTRTI ČAS SLOVANOV

oglej si film na rtvslo.si

Film Podobe preteklega vsakdana so pripravili v Slovenskem etnografskem muzeju, da bi ponazorili način kmetovanja, prehranjevanja, obrti, šege in bivalno kulturo v stoletjih po naselitvi Slovanov na prostoru današnje Slovenije. Ob spoznanju, da je iz tega obdobja ohranjenih malo materialnih dokazov, se redki posnetki predmetnega sveta prepletajo z animiranimi ilustracijami.

Vzporedno je nastajal dokumentarni film Zastrti čas Slovanov, ki se sprašuje, kako natančno znamo rekonstruirati način življenja v zgodnjem srednjem veku. Skovali so repliko sekire in svedra, izdelali ralo, da bi z njim obdelali manjšo njivo. Posejali so proso, ga poželi in skuhali v lončku, podobnem tistemu, v katerem so kuhali pred več kot tisoč leti.

Prepletajo se znanja arheologov, etnologov in rokodelcev, ki poskušajo sestaviti zgodbo iz ohranjenih črepinj, nekaj kovinskih predmetov ali lukenj, ki so jih prepoznali v nabiti zemlji. Kakšna so bila ležišča naših prednikov? V čem so pripravljali hrano? Možno je, da se bodo v nekaj desetletjih izgubila nekatera znanja naših dedov, celo najbolj preprosto oranje z voli. Zato je toliko težje ugibati o življenju pred tisočletjem in več.