Socialno ekonomske stiske

Objavljeno Petek, 21 Avgust 2015

pdfPrijavnica za šolsko prehrano

Subvencioniranje šolske prehrane

Subvencionirana prehrana v šolskem letu 2015/16

S 1. 9. 2014 se je začela uporabljati novela Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki poenostavlja postopek pridobivanja pravice do subvencionirane malice in kosila.

Pred začetkom šolskega leta 2015/2016 staršem ni potrebno oddajati vlog za uveljavljanje subvencije malice in kosila v šoli, saj bo šola upoštevala podatke o pripadajoči subvenciji, ki ga bo dobila od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Izjema so vloge za občinske subvencije za kosila kot je opisano v nadaljevanju.

DRUŽINE, KI IMAJO NA DAN 1. 9. 2015 VELJAVNO ODLOČBO O OTROŠKEM DODATKU
Oddajanje vlog za subvencijo malice in kosila ni potrebno, starši na šoli oddate le prijavo na malico in kosilo.

DRUŽINE, KI NA DAN 1. 9. 2015 NIMAJO VELJAVNE ODLOČBE O OTROŠKEM DODATKU
Družine, ki se jim bo odločba o otroškem dodatku iztekla 31. 8. 2015 ali pravice do otroškega dodatka še niso uveljavljale, v avgustu 2015 na pristojnem centru za socialno delo vložijo vlogo za otroški dodatek.
Družine, ki nimajo veljavne odločbe o otroškem dodatku in te pravice ne želijo uveljaviti oz. do otroškega dodatka niso upravičene, lahko za subvencijo za malico in kosilo zaprosijo tako, da na pristojnem centru za socialno delo vložijo posebno vlogo za subvencijo malice in kosila.


Starši na šoli oddate le prijavo na šolsko prehrano. 
Upravičenost do subvencionirane prehrane se bo ugotavljala na podlagi uvrstitve v dohodkovni razred v odločbi o otroškem dodatku na pristojnem centru za socialno delo. Te podatke bo šola dobila od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


SUBVENCIJA ZA MALICO

Do brezplačne malice so upravičeni: 
- učenci iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 53% neto povprečne plače v Republiki Sloveniji,
- učenci, ki so nameščeni v rejniško družino,
- učenci, ki so prosilci za azil.

SUBVENCIJA ZA KOSILO

S 1. januarjem 2016 se je začel uporabljati Zakon o spremembi zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Uradni list RS, št. 57/15), ki veča število upravičencev do subvencioniranega kosila učencev iz državnega proračuna.

Subvencija kosila iz državnega proračuna pripada tistim učencem, ki se redno šolajo, so prijavljeni na kosilo in pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku znaša:

do 18% neto povprečne plače v Republiki Sloveniji – subvencija pripada v višini cene kosila, kar je bilo že do zadnje spremembe;

nad 18% do 30% neto povprečne plače v Republiki Sloveniji – subvencija pripada v višini 70% cene kosila;

nad 30% do 36% neto povprečne plače v Republiki Sloveniji – subvencija pripada v višini 40% cene kosila.

Višino te subvencije za posameznega učenca šole dobimo posredovano od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Po veljavnem pravilniku Mestna občina Maribor subvencionira ceno kosila učencem, pri katerih ugotovljeni dohodek na družinskega člana znaša do 36% neto povprečne plače na družinskega člana, razen učencev, ki jim je brezplačno kosilo zagotovljeno s sredstvi državnega proračuna (od 18% do 36%). Ne glede na omenjena določila lahko šola učencu v izjemnih primerih odobri pravico do subvencionirane cene kosila. Pri ugotavljanju upravičenosti do izjemne obravnave upošteva, poleg dohodka na osebo, tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni in materialni položaj učenca. Pred sprejemom odločitve si mora šola pridobiti mnenje pristojnega centra za socialno delo.

Starše oz. skrbnike učencev, pri katerih ugotovljeni dohodek na družinskega člana ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku znaša od 18% do 36% neto povprečne plače na družinskega člana, POZIVAMO, da podajo docVLOGO za uveljavljanje pravice do subvencionirane cene kosila iz občinskega proračunaod 1. 1. 2016 za šolsko leto 2015/2016. Vlogo za subvencioniranje cene kosila do konca šolskega leta naj starši oddajo čim prej oz. najkasneje do konca meseca januarja 2016.