Učenci 7. razredov so v jesenskem času
obiskali Soržev mlin, kjer so spoznavali proizvodnjo moke. Seznanili
so se z različnimi vrstami žita in njihovo predelavo. V ta namen so
izdelali številne plakate in pripravili seminarske naloge, ki so jih
predstavili pri predmetu naravoslovje, praktično pa preizkusili pri
izbirnem predmetu sodobna priprava hrane.
Marca so imeli
osmošolci tehnični dan s skupno temo KRUH. Na šoli so spekli
različne vrste kruha, v nadaljevanju pa so obiskali Srednjo
kmetijsko šolo v Štorah, kjer so jim dijaki pokazali različne načine
priprave jedi iz moke.
V času izvedbe projekta 3 x 3 so na
šoli potekali različne dejavnosti in delavnice: učenci so izdelovali
okraske iz različnih vrst žita, predstavljali žito na plakatih,
iskali po literaturi, peli pesmi, ki so nastale ob žetvi in spravilu
žita, in še mnogo drugih stvari. Vsi izdelki so bili nato
razstavljeni v vitrinah in na panojih po šoli. PROJEKT 3X3
Sestavni del evropskega projekta so tudi
evalvacijska srečanja. Letošnje je potekalo na Norveškem od 9. do
13. marca. Udeležili so se ga štirje učenci in dva učitelja: Armenda
Haliti, Simon Slemenšek, Aljoša Hrastnik, Eva Vidak, vodja projekta
Metka Vajdič in koordinator evropske mreže za Slovenijo Aleksander
Verhovšek. Srečanje je bilo delovno obarvano, saj so udeleženci
spoznali utrip šole, spremljali pouk, obiskali glavno mesto Norveške
in kuhali značilne jedi države, od koder so prišli. Naši učenci so
Slovenijo predstavili z domačimi salamami in gobovo juho z ajdovimi
žganci. Ob poskušanju jedi petih različnih držav so spoznavali
raznolikost v kulturi prehranjevanja in različne okuse. Izkušnja je
vse udeležence obogatila za nova spoznanja in nove prijateljske
vezi, ki so se ustvarile v tem štiridnevnem druženju.
Do konca šolskega
leta nas čaka še izdaja biltena vseh dejavnosti projekta, razstava
fotografij s srečanja, razstava izdelkov in plakatov pa je
stalna.
Na norveškem srečanju smo
načrtovali tudi delo za prihodnje leto. Jeseni bomo mi gostili naše
partnerje v Celju in priprave že potekajo. Potrudili se bomo, da
bodo udeleženci našega srečanja s sabo prinesli veliko dobre volje
in delovne vneme, saj bomo tudi mi pripravili različne delavnice za
učence in njihove spremljevalce, peljali pa jih bomo tudi po
Sloveniji. Srečanje bo predvidoma trajalo štiri dni. PROGRAM SREČANJA V SLOVENIJI
Utrinki z Norveške ...