ZAKLJUČEK
Kljub temu, da
smo bile v skupini samo štiri učenke in pa seveda mentorica,
smo se potrudile in se vživele v življenje naših prednikov.
Spoznale smo, da je bilo le-to zelo pestro in revno. Kajti ljudje
so imeli veliko manj materialnih dobrin, a bili so zadovoljni s
tem, kar jim je bilo dano. Če povzamemo nekatera dejstva,
pridemo do mnogo katerih skupnih zaključkov. Hiše so bile nekoč
bistveno manjše kot danes. Prav tako so bili prostori, ki jih je
bilo malo, zelo majhni. Središče vsega dogajanja je bila GLAVNA
SOBA, v kateri je bila krušna peč. Med manjše in prav tako
pomembne prostore v hiši je med drugim spadala tudi kuhinja. V
preteklosti so ji pravili kar ČRNA KUHINJA, saj so bile stene in
strop črni od saj, ki so se kadile iz odprtega ognjišča.
Okrog leta 1960 je začela kuhinja spreminjati izgled , v uporabo
je prišel zidani štedilnik. Ta se pa mnogokje uporablja še
danes. V kuhinji je bilo malo pohištva, na stenah so viseli
skledniki, katere so pozneje zamenjale kredence. Kredence so še
danes ohranjene pri marsikateri hiše in so tudi v uporabi.
Nekaterim pa služijo le še kot okras. Življenje je bilo še
bolj oteženo z dejstvom, da ni bilo elektrike. Ko pa se je v
letih 1950-60 po Halozah začela širiti električna napeljava,
se je življenje za mnoge ljudi izboljšalo. Tako je leta 1960
imelo že veliko gospodinjstev elektriko.
Posode je bilo malo, ponavadi so uporabljali za vse priložnosti
enako, ker so bili revni in ni bilo denarja za več posod. Kdaj
pa kdaj se je uporabljala iz pločevine, veliko je bilo tudi
"gusnate" posode. Zaradi majhnega števila posode je
bil servis iz porcelana zelo priljubljeno darilo za poroko.
Seveda pa večinoma le pri bogatejših ljudeh.
Prehrana je bila večinoma sestavljena iz rastlin, kar kaže na
to, da so sestavine za jedi pridelovali doma, na polju in na
vrtu. Kupovali so le nekatere začimbe, npr. sol, poper,
sladkor,....
Iz pripovedi smo ugotovili, da je bila miza ob praznikih dobro
obložena, tudi pri revnejših ljudeh. So pa zato drugače manj
jedli, da so prihranili za božič, veliko noč, ... Zelo
priljubljena jed je bila gibanica. Bila je kar pogosto na
jedilniku, saj so bile vse surovine pridelane doma. O življenju
naših prednikov nam pričajo številni ohranjeni predmeti. V
naših krajih so ohranjeni posamezni primeri posod, krušne
peči, kredence pa najdemo skoraj pri vsaki hiši.
Pri tej raziskovalni nalogi je bilo potrebno ogromno dela, vendar
je bilo vredno, saj smo s tem pridobile nova spoznanja in
izkušnje. Zadovoljni smo s svojim delom, vendar brez pomoči
vseh učencev šole od 5. do 8. razreda ne bi zmogli narediti
vsega. Pri raziskovanju smo izvedele včasih še več kot smo
pričakovale. Naše babice in dedki so bili zelo veseli, ker so
lahko obujali spomine “na stare, dobre čase”. Za njih so
bili to dobri časi, saj so bili mladi in polni življenja. Vsa
moderna tehnika jim nič ne pomaga, saj znajo živeti brez nje in
jim ne more vrniti mladosti.
Uporabljeni viri
Nalogo
so pripravile učenke 8. razreda:
Katja Emeršič
Brigita Ferčec
Terezija Kumer
Alenka Tetičkovič
Mentorica:
Diana Bohak-Sabath
Mentorica likovnih izdelkov:
Karla Domjan
Lektoriranje:
Kristina Artenjak
Računalniška obdelava:
Simon Simonič
HTML:
Ivo Zupanič
Zahvala
Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste nam odgovarjali na anketni
vprašalnik, nam pokazali predmete in fotografije ter tako
prispevali zelo zanimive opise, čeprav vseh nismo mogli
objaviti. Zahvaljujemo se tudi učencem od 5. do 8. razreda, ki
ste nam pomagali pri izvedbi anketiranja, še posebej učencem 5.
razreda, ki ste risali kuhinje vaših babic in dedkov. Zahvala
velja tudi vsem zaposlenim, ki ste nam pomagali pri nalogi.