zemljevid
aktivnosti
lokalne znamenitosti
cenik
kontakt
foto album
knjiga vtisov
slovenija info
zeleznice
letalisce JP
LTO
Xpoint
vreme
posocje
Apartmaji v bližini
Slap Kozjak
Na svoji poti proti Soči ustvarja potok Kozjak kar 6 slapov. Najbolj znan in najlepši, hkrati pa tudi najlažje dostopen za turiste, je Veliki Kozjak, visok 15m. Slap je izdolbel veliko dvorano, na dnu katere je prelep tolmun temno zelene barve. Nekoliko nižje ob poti pod kamnitim mostom pa je slap Mali Kozjak. To je čudovita izletniška točka, ki jo lahko povežete z ogledom obnovljenih kavern iz 1.sv. vojne. Do njih je s poti k slapu le 5 minut hoje. Ta popoldanski sprehod priporočam vsakemu svojemu gostu. Dostop je iz Kobarida proti Drežnici. Do slapa in kavern vodijo smerokazi.
kozjak
Slap Beri
Potok Gadiča, ki teč skozi vas Poljubinj, je na svoji poti ustvaril slap Beri. Visok je 25m. Do njega je cca 20 minut po urejeni stezi iz vasi Poljubinj. Če se od našega apartmaja odpravite k slapu Beri peš, je to lep in kratek sprehod.
slap beri
Kostnica
Kostnica leži na vzpetini nad Kobaridom. Do nje se lahko peljemo z avtom z glavnega kobariškega trga. Kostnica je vredna ogleda, saj je njena zunanja podoba zelo zanimiva. Na zunanjih stenah so vklesana imena padlih italijanskih vojakov iz 1.sv. vojne.
Ta sprehod lahko nadaljujete proti Tonovcovemu gradu in se od tam spustite na Ganzl ranč ob Soči, kjer lahko jahate konje in se okrepčate.
  kostnica  

Javorca
Cerkvico so od 1. marca 1916 do 1. novembra istega leta gradili vojaki 3. gorske avstro-ogrske brigade. Gradili so jo v spomin padlim avstrijskim vojakom. Imena svojih padlih rojakov so vžigali v trde hrastove plošče, ki se odpirajo kakor knjiga. Tri mesece so jih vžigali. V knjigo mrtvih so zapisali 2565 imen.
javorca javorca javorca

Avstrijsko pokopališče in Nemška kostnica
avstrijsko nemska kostnica

Planina Polog
polog polog sir tolminc
Mogočna lipa v Rutu
Pred cerkvijo sv. Lamberta v Rutu si lahko ogledate eno najstarejših lip na Slovenskem. Lipa ima mogočno krošnjo in domačini pravijo, da je drevo staro nad 850 let. Razglašena je za naravni spomenik.
lipa v Rutu
Tolminska korita in Dantejeva jama

To je najlepša tolminska naravna znamenitost. Od Tolmina do parkirnega prostora, kjer je tudi okrepčevalnica, je le slaba 2 km. V tolminska korita pelje krožna pot, kjer lahko vidite sotočje reke Zadlaščice in Tolminke, ozek kanjon, ki ga je oblikovala reka Tolminka, medvedovo glavo, Dantejevo jamo, kjer naj bi italijanski pesnik Dante Alighieri dobil navdih za Pekel v pesnitvi Božanska komedija. Pot nadaljujete čez hudičev most, od koder je prelep razgled na kanjon in sotočje obeh rek.

korita korita

Kozlov rob
To je 200 m visok griček sredi Tolmina, ki ima svojo bogato zgodovino. Na vrhu so razvaline gradu, ki spominjajo na čas kmečkih uporov. Do vrha vodi urejena pot, po kateri se vsak dan sprehaja precej domačinov in turistov, saj je z vrha čudovit razgled po vsej dolini.
kozlov rob kozlov rob kozlov rob

Muzeji
Tudi tisti, ki vas navdušujejo zgodovina in naravne lepote, ne boste prikrajšani. Kobariški muzej vam prikaže grozote soške fronte.

Če pa bi si radi deželo žive vode, kot ji mnogi pravijo, ogledali še s skalnih višin, se lahko povzpnete na katerega od bližnjih vrhov (Krn-2240m ali Batognico) in se podate po sledeh prve sv. vojne. Prav tu so potekali krvavi spopadi na soški fronti. Ostanki teh grozot so še danes razmetani med skalami.

Lahko obiščete tudi Tolminski muzej, kjer je predstavljena zgodovina Tolminskega punta.

soska fronta tolminski punt

Poletne aktivnosti
v Tolminu

metalcamp

sajeta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Žabče 2008
Google Analytics Alternative