ŠPORT ZA SPROSTITEV

Gre za enega izmed izbirnih predmetov, ki je nekoliko drugačen od ostalih.

Ponuja veliko več. Predvsem v smislu doživljanje sebe skozi šport in gibalno dejavnost.
Namenjen je učencem, ki so gibalno aktivni in imajo radi gibanje v naravi .

Informator

Učni list 1

Učni list 2

Učni list 3

Učni list 4

Kriterij ocenjevanja

Galerija
TEK
Jogging po Rožniku
PLANINSTVO
Osvojimo Grmado
BADMINTON
V telovadnici OŠ
KOLESARJENJE
Pod Šmarno goro
PLEZANJE
Na Turncu
RAFTING
Po Sori in Savi
Ob dogovorjenem času se dobimo pred vhodom OŠ Ledina. Preverimo prisotnost in se z avtobusom številka pet  odpeljemo do Koseškega bajerja.  Pot nadaljujemo do začetka trim steze, kjer naredimo raztezne vaje, izmerimo srčni utrip in se dogovorimo za način in hitrost teka. S tekom začnemo na začetni postaji steze, ki jo kasneje zapustimo. Pot nadaljujemo mimo nekdanje skakalnice in naprej proti parku Tivoli.
Jogging traja približno 60 minut. Med tekom se ustavljamo, merimo pulz in se pogovarjam o pomembnih dejavnikih, ki vplivajo na naše počutje, zdravje in sproščenost.
Ob koncu ponovno naredimo raztezne vaje in se  odpravimo skozi mestno jedro proti šoli.
Z mestnim avtobusom številka osem se odpeljemo
proti Šmarni gori. Izstopimo na končni postaji avtobusa. Peš se odpravimo mimo parkirišča pod Šmarno goro. Ustavimo se šele pod vznožjem. Ponovimo navodila, razdelimo naloge, zmerimo srčni utrip in se podamo na pot. Med pohodom merimo pulz, se ustavljamo in pogovarjamo .
Po Slazyjevi poti se preko grebena v slabi urici povzpnemo na vrh Grmade. Privoščimo si nekoliko daljši počitek in malico.
Izlet nadaljujemo preko sedla med Grmado in Šmarno goro ter navzdol proti vznožju kjer smo začeli.
Ob koncu naredimo raztezne vaje in se odpravimo proti avtobusni postaji.
 
Badminton je edina dejavnost, ki se odvija v zaprtem prostoru oziroma v telovadnici OŠ Ledina.
Namenjeno mu je deset pedagoških ur, v okviru katerih se otroci spoznajo z osnovami badmintona, pravili in se poizkusijo v igri na urejenem badminton igrišču.
Naloga učencev je, da osvojijo osnovne udarce s pomočjo katerih so v parih  sposobni izmenjaje odbiti žogico stokrat.
Rezultat se pretvori v oceno in do sedaj ni še nihče dobil ocene, ki bi bila nižja od petice, za katero je potrebno žogico odbiti stokrat.
Loparje in žogice dobijo učenci v šoli. Lahko pa prinesejo tudi svoje, ki so jim ljubši in z njimi igrajo boljše.

Gre za kolesarjenje v naravi oziroma v predmestju Ljubljane, natančneje v okolici Šmarne gore.
Ker bi bila organizacija kolesarjenja z lastnimi kolesi prevelik organizacijski in tehnični zalogaj, smo pri podjetju Skok šport dogovorjeni za izposojo koles.
Do Skok športa, ki je od končne postaje avtobusa številka osem oddaljen dober kilometer pridemo v manj kot 15. minutah.  Tam nas počaka lastnik podjetja in strokovno usposobljeni spremljevalci oziroma inštruktorji. Dodelijo nam kolesa in čelade, opozorijo na nevarnosti in posebnosti, nato pa se odpravimo v koloni na kolesarski izlet, ki nas vodi preko asfaltnih cest, kolovoza, ozkih poti in preko  lesenega mostu do Medvod.
Kolesarjenje tarja dobro uro ali več, odvisno od pripravljenosti skupine in izbrane poti.
Ko govorimo o plezanju imamo v mislih športno plezanje, ki predstavlja najbolj varno zvrst prostega plezanja. Med plezanjem smo ves čas preko plezalnega pasu privezani na plezalno vrv, ki nam s pomočjo varovalnih elementov preprečuje, padce ali zdrse in nam omogoča povsem varno ter udobno plezenje in hkarati ponuja izjemno gibalno dogodivščino. 
Kje in kako plezamo je odvisno od termina oziroma vremena v katerem plezalno dejavnost izpeljemo. Za plezanje ponavadi uporabljamo umetno plezalno steno, ki jo najamemo v OŠ Log - Dragomer. V primeru lepega vremena pa veliko raje odidemo v naravo, pod Šmarno goro, natančneje v Turnc, kjer se poizkusimo v plezanju na naravni skali.
Pogumnejši - ves čas skrbno varovani - lahko splezajo do vrha petindvajsetmeterske skale, ostali pa lahko s plezanjem prenehajo v željenem trenutku in se po vrvi varno spustijo nazaj tla. 
Tudi to dejavnost opravimo pod Šmarno goro in tudi tokrat za nas poskrbi podjetje Skok šport, ki nas preko valov, ki jih ustvarjajo dno reke, hitrost in oblika rečne struge, v raftih varno pripelje vse od Medvod pa do jeza, ki se nahaja dobrih deset kilometrov nižje.
Gre za dejavnos, ki jo ponavadi združimo s kolesarjenjem. Pomeni, da v ogranizirani skupini odkolesarimo proti Medvodam. Se tam preoblečemo v neoprenske obleke, kolesa naložimo na prikolico, sami pa se v spremstvu  inštruktorjev z rafti spustimo po Sori in Savi.
Ker je tovrstna dejavnost vezana na zadnji mesec šolskega leta, in ker sonce takrat že močno pripeka in sta otroška razigranost ter ambient, ki ga ponuja okolica na vrhuncu, predstavja rafting  otrokom najljubšo gibalno dejavnost, ki jim ostane v prijetnem spominu.
Učenci so ocenjeni na podlagi urejenih map, pravilno izpolnjenih učnih listov, po navodilih izdelanih referatov ter znanja iz badmintona. Izdelava referatov in izpolnjevanje učnih listov niso zahtevni in od učenca zahtevajo le sprotno delo ter polurno zbranost. V celem šolskem letu izdelajo največ tri referate. Njihova naloga je, da redno obiskujejo pedagoške ure, sledijo razlagi in pazljivo poslušajo navodila.
Cilj učitelja pa je, da učencem izbrane vsebine primerno predstavi z namenom, da se bodo v svojem zrelejšem obdobju z njimi ukvarjali.
                                                                                                                                                               Nosilec predmeta: Lorin Möscha, prof. šp. vzg.