zdrava_prehrana
domov jedilnik odjave_prehrane pohvale_in_kritike nasi_domavitelji kuharski_pomocnik
ucenci_kuhajo
zdarva_prehrana
galerija









POZDRAVLJANJE




OGLJIKOVI HIDRATI:
BELJAKOVINE:
MAŠČOBE:
SADJE, ZELENJAVA:
SVETOVNI DAN ZDRAVE PREHRANE:

google
najdi.si
matkura

Zdrava prehrana                  

Dragi starši!

Zaradi vedno večjih zahtev pristojnih služb glede prehrane otrok in mladostnikov, tako glede vnosa hranil v organizem kot glede raznolikosti zaužite hrane, sem se odločila, da se s pomočjo tega medija obrnem k vam. Skušala bom vsako tromesečje podati določena razmišljanja, analize in ugotovitve, ki jih opažamo tisti, ki se ukvarjamo s prehrano vaših otok na naši šoli.

 

NEKAJ INFORMACIJ O PREHRANSKIH SMERNICAH                              

V letošnjem šolskem letu smo vodje šolske prehrane dobili knjižico Referenčne vrednosti za vnos hranil, ki ga je izdalo nemško, avstrijsko in švicarsko   prehransko društvo. Gre za skupino srednjeevropskih držav, kamor po načinu prehranjevanja sodi tudi Slovenija oz. skoraj ves razviti svet.

 S to knjižico si pomagamo pri sestavi jedilnikov. Z jedilniki na podlagi referenčnih vrednosti  ( priporočenih ) lahko pri posameznikih samo približno pokrijemo potrebe. Z njimi žal ni mogoče doseči popolno pravilnost načrtovanja prehrane  posameznikov glede potreb, saj niso znane individualne potrebe. Za individualno prehransko svetovanje pa se referenčne vrednosti uporabljajo kot orientacija.

Potrebe po hranljivih snoveh se pri zdravih otrocih in mladostnikih pokrivajo z raznoliko, uravnoteženo prehrano z velikim deležem rastlinskih živil. Načeloma velja, da napačnih prehranjevalnih navad – premalo sadja, zelenjave in polnovrednih žitaric, ni mogoče izravnati z uporabo obogatenih živil (nepotrebno je umetno dodajanje vitaminov in mineralov v obliki tablet ali drugih umetnih dopolnil).

Od vseh obogatitev je potrjena samo potreba zakonsko urejenega dodajanja joda v kuhinjski soli.

 

 PREDSTAVITEV PESTROSTI NAŠIH JEDILNIKOV GLEDE NA HRANLJIVO SNOV

Pri  nekaterih hranljivih snoveh, kot so vitamin B1 in vitamin C so izgube, do katerih pride pri kuhanju in z drugimi načini priprave v gospodinjstvu ter v množičnih kuhinjah posebej velike, zato je potrebno dodajati živila z vsebnostjo teh hranil v sveži obliki. To so paprika, zelena solata,  zelje, ribez, jagode, kivi, pomaranče, limone za C vitamin in ovseni kosmiči, pšenični kalčki, pšenični otrobi, sojina moka, sezamova in sončnična semena za vitamin B1.

Tega se zavedamo tudi v naši šolski kuhinji, zato se živila z vsebnostjo teh hranil v jedilnikih večkrat pojavljajo. Na primer: štručka s sojo ali ovsenimi kosmiči, solatni listi in bela redkev  v sendvičih, pravi limonin sok v čaju in podobno.                                                                                      NA VRH

OGLJIKOVI HIDRATI:

BELJAKOVINE:

Kruhi in peciva:

pšenični beli, polbeli, črni

 s semeni

 polnozrnati

rženi

koruzni

štručke z otrobi

z ovsenimi kosmiči

s sojo

 lepinje

makovke

sirove štručke

bombete

rogljiče

marmorni kolač

krofe

žemlje

mlečni riž

zdrob

rižek

koruzna polenta

mleko z različno vsebnostjo maščobe (po navodilih Ministrstva za zdravje večkrat ponudimo mleko in mlečne izdelke z manjšo vsebnostjo maščobe)

navadni tekoči in čvrsti jogurt

 sadni jogurt

fermentirani mlečni napitki

  sirni namaz

sadna skuta

jajca

sveže in suhe mesne izdelke po možnosti z malo maščob

hrenovke

sire različnih vrst

sladoled

NA VRH

MAŠČOBE

V vseh beljakovinskih in nekaterih živilih z veliko vsebnostjo OH je že dovolj skritih maščob, tako od maščobnih živil ponujamo le maslo ter gorčico kot dodatek k hrenovki. Majonez, kečapov, čipsov in drugih živil z veliko vsebnostjo maščob ne ponujamo.

 

SADJE  

Ponujamo sezonsko sadje. V zadnjem času mandarine, pomaranče, kivi, jabolka, hruške, .. Limonin sok je obvezen dodatek čaju, ki ga sladimo z medom.

 

 ZELENJAVA

Pri sendvičih, ki jih pripravimo navadno iz  peciv in kruha iz polnovrednih žitaric, se trudimo, da bi hranljivost popestrili še z zelenjavo, tako jim dodajamo paradižnik, zeleno papriko, solatne liste, narezane liste črne redkve, kislo zelje…Včasih pa zraven ponudimo vloženo zelenjavo (kisle kumarice, papriko).

 NA VRH

Za prihodnjič vam pripravljam več o ponudbi kosil, tabele s priporočenimi vrednostmi hranljivih snovi za 7-14 letne otroke in mladino ter anketa o uživanju zajtrka pri najstnikih.

 

Vodja šolske prehrane: Renata Filipič

             

Še več...

 

Referenčne vrednosti so podlaga za prehransko ozaveščanje in vzgojo in jih ni potrebno dosegati vsak dan. Zadošča če so potrebe pokrite v enem tednu. Priporočeni vnosi naj bi potekali kar se da enakomerno in ne v redkih, velikih odmerkih (npr. obogatenimi živili v enem samem obroku), saj na ta način povečamo izkoristek hranil v organizmu.

 Pri vnosu količin hranljivih snovi, ki občutno presegajo referenčne vrednosti je treba računati na nezaželene učinke na organizem. Posebej kritična sta v maščobi topna vitamina A in D in tudi visoki odmerki v vodi topnih vitaminov, kot je vitamin B6, ali mikroelementov, kot so selen in fluor. Vsi ti imajo lahko zdravstveno nezaželene učinke, ki so možni pri samozdravljenju  z vitaminskimi in mineralnimi preparati, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

 Posledice prevelikega uživanja maščob, alkohola, holesterola, purinov in kuhinjske soli so prav tako pomembne kot posledice premajhnega vnosa življenjsko pomembnih hranil.

 

                                                    SVETOVNI DAN ZDRAVE PREHRANE       

V ponedeljek,  18.10.2004, ob svetovnem dnevu zdrave prehrane smo imeli degustacijo zdravih jedi. Učenci izbirnega predmeta prehrane iz 8.c in 8.d razreda so z mentorico Renato Filipič v avli pripravili pokušino zdravih živil. Hrano smo pridobili od sponzorjev: Don Don d.o.o., Pekarna Blatnik, Agroind Vipava d.d., Oblak Janez s.p., Agromrkac d.o.o. Zbrali smo se vsi učenci šole, učitelji in drugi delavci šole, da bi poskusili biopiškote, domače sadje, jogurte in druge dobrote.
Ta dan smo obeležili, da bi sovrstnikom predstavili zdravo hrano in poudarili pomen   le te za zdrav način življenja. Za današnji bolj sedeči način življenja je nujno potrebno, da uživamo manj sladkih in maščobnih živil ter več zelenjave in sadja. Tudi s primerno telesno dejavnostjo najmanj eno uro na dan bomo izboljšali kakovost življenja in ga podaljšali.  

NA VRH