Zdrava prehrana
|
Dragi starši!
Zaradi
vedno večjih zahtev pristojnih služb glede prehrane otrok in
mladostnikov, tako glede vnosa hranil v organizem kot glede
raznolikosti zaužite hrane, sem se odločila, da se s pomočjo tega
medija obrnem k vam. Skušala bom vsako tromesečje podati
določena razmišljanja, analize in ugotovitve, ki jih opažamo
tisti, ki se ukvarjamo s prehrano vaših otok na naši
šoli.
|
|
NEKAJ INFORMACIJ O
PREHRANSKIH SMERNICAH
|
|
V
letošnjem šolskem letu smo vodje šolske prehrane
dobili knjižico Referenčne vrednosti za vnos hranil, ki ga je izdalo
nemško, avstrijsko in švicarsko
prehransko društvo. Gre za skupino
srednjeevropskih držav, kamor po načinu prehranjevanja sodi tudi
Slovenija oz. skoraj ves razviti svet.
S to knjižico si pomagamo pri sestavi
jedilnikov. Z jedilniki na podlagi referenčnih vrednosti (
priporočenih ) lahko pri posameznikih samo približno pokrijemo potrebe.
Z njimi žal ni mogoče doseči popolno pravilnost načrtovanja prehrane posameznikov glede potreb, saj niso znane
individualne potrebe. Za individualno prehransko svetovanje pa se
referenčne vrednosti uporabljajo kot orientacija.
Potrebe
po hranljivih snoveh se pri zdravih otrocih in mladostnikih pokrivajo z raznoliko, uravnoteženo prehrano z
velikim deležem rastlinskih živil. Načeloma velja, da napačnih
prehranjevalnih navad – premalo sadja, zelenjave in polnovrednih
žitaric, ni mogoče izravnati z uporabo obogatenih živil (nepotrebno je
umetno dodajanje vitaminov in mineralov v obliki tablet ali drugih
umetnih dopolnil).
Od vseh obogatitev je potrjena samo potreba
zakonsko urejenega dodajanja joda v kuhinjski soli.
|
|
|
|
PREDSTAVITEV
PESTROSTI NAŠIH JEDILNIKOV GLEDE NA HRANLJIVO SNOV
|
|
Pri nekaterih hranljivih snoveh, kot so vitamin B1
in vitamin C so izgube, do katerih pride pri kuhanju in z drugimi
načini priprave v gospodinjstvu ter v množičnih kuhinjah posebej
velike, zato je potrebno dodajati živila z vsebnostjo teh hranil v
sveži obliki. To so paprika, zelena solata, zelje,
ribez, jagode, kivi, pomaranče, limone za C vitamin in ovseni kosmiči,
pšenični kalčki, pšenični otrobi, sojina moka, sezamova
in sončnična semena za vitamin B1.
Tega
se zavedamo tudi v naši šolski kuhinji, zato se živila z
vsebnostjo teh hranil v jedilnikih večkrat pojavljajo. Na primer:
štručka s sojo ali ovsenimi kosmiči, solatni listi in bela redkev v
sendvičih, pravi limonin sok v čaju in podobno.
NA VRH
|
OGLJIKOVI HIDRATI:
|
BELJAKOVINE:
|
|
|
Kruhi in
peciva:
|
|
pšenični beli, polbeli, črni
|
|
s semeni
|
|
polnozrnati
|
|
rženi
|
|
koruzni
|
|
štručke z
otrobi
|
|
z ovsenimi kosmiči
|
|
s sojo
|
|
lepinje
|
|
makovke
|
|
sirove
štručke
|
|
bombete
|
|
rogljiče
|
|
marmorni kolač
|
|
krofe
|
|
žemlje
|
|
mlečni riž
|
|
zdrob
|
|
rižek
|
|
koruzna polenta
|
|
|
mleko z različno
vsebnostjo maščobe (po navodilih Ministrstva za zdravje večkrat
ponudimo mleko in mlečne izdelke z manjšo vsebnostjo
maščobe)
|
|
navadni tekoči in
čvrsti jogurt
|
|
sadni jogurt
|
|
fermentirani
mlečni napitki
|
|
sirni namaz
|
|
sadna skuta
|
|
jajca
|
|
sveže in suhe
mesne izdelke po možnosti z malo maščob
|
|
hrenovke
|
|
sire različnih vrst
|
|
sladoled
|
| NA VRH |
|
|
|
MAŠČOBE
|
|
V vseh beljakovinskih in nekaterih
živilih z veliko vsebnostjo OH je že dovolj skritih maščob, tako
od maščobnih živil ponujamo le maslo ter gorčico kot dodatek k
hrenovki. Majonez, kečapov, čipsov in drugih živil z veliko vsebnostjo
maščob ne ponujamo.
|
|
|
|
SADJE
|
|
Ponujamo sezonsko
sadje. V zadnjem času mandarine, pomaranče, kivi, jabolka,
hruške, .. Limonin sok je obvezen dodatek čaju, ki ga sladimo z
medom.
|
|
|
|
ZELENJAVA
|
|
Pri sendvičih, ki jih
pripravimo navadno iz peciv in kruha iz
polnovrednih žitaric, se trudimo, da bi hranljivost popestrili
še z zelenjavo, tako jim dodajamo paradižnik, zeleno papriko,
solatne liste, narezane liste črne redkve, kislo zelje…Včasih pa
zraven ponudimo vloženo zelenjavo (kisle kumarice, papriko).
|
|
NA VRH
|
|
Za prihodnjič vam pripravljam več o ponudbi kosil, tabele s
priporočenimi vrednostmi hranljivih snovi za 7-14 letne otroke in
mladino ter anketa o uživanju zajtrka pri najstnikih.
|
|
|
|
Vodja šolske prehrane: Renata
Filipič
|
|
Še več...
|
|
Referenčne
vrednosti so podlaga za prehransko ozaveščanje in vzgojo in jih
ni potrebno dosegati vsak dan. Zadošča če so potrebe pokrite v
enem tednu. Priporočeni vnosi naj bi potekali kar se da enakomerno in
ne v redkih, velikih odmerkih (npr. obogatenimi živili v enem samem
obroku), saj na ta način povečamo izkoristek hranil v organizmu.
Pri
vnosu količin hranljivih snovi, ki občutno presegajo referenčne
vrednosti je treba računati na nezaželene učinke na organizem. Posebej
kritična sta v maščobi topna vitamina A in D in tudi visoki
odmerki v vodi topnih vitaminov, kot je vitamin B6, ali mikroelementov,
kot so selen in fluor. Vsi ti imajo lahko zdravstveno nezaželene
učinke, ki so možni pri samozdravljenju z
vitaminskimi in mineralnimi preparati, ki jih je mogoče kupiti brez
recepta.
Posledice
prevelikega uživanja maščob, alkohola, holesterola, purinov in
kuhinjske soli so prav tako pomembne kot posledice premajhnega vnosa
življenjsko pomembnih hranil.
|
SVETOVNI DAN ZDRAVE PREHRANE
V ponedeljek, 18.10.2004, ob svetovnem dnevu zdrave prehrane smo
imeli
degustacijo zdravih jedi. Učenci izbirnega predmeta prehrane iz 8.c in
8.d
razreda so z mentorico Renato Filipič v avli pripravili pokušino
zdravih živil.
Hrano smo pridobili od sponzorjev: Don Don d.o.o., Pekarna Blatnik,
Agroind
Vipava d.d., Oblak Janez s.p., Agromrkac d.o.o. Zbrali smo se vsi
učenci šole,
učitelji in drugi delavci šole, da bi poskusili
biopiškote, domače sadje,
jogurte in druge dobrote.
Ta dan smo obeležili, da bi sovrstnikom predstavili zdravo hrano in
poudarili
pomen le te za zdrav način življenja. Za današnji bolj
sedeči način
življenja je nujno potrebno, da uživamo manj sladkih in
maščobnih živil ter več
zelenjave in sadja. Tudi s primerno telesno dejavnostjo najmanj eno uro
na dan
bomo izboljšali kakovost življenja in ga podaljšali.
NA VRH
|