podnebje in rastje
| <<< |
 


 
 

Rastlinstvo je odvisno od podnebja

Zaradi razsežnosti kontinenta sta podnebje in rastje razporejeno v pasovih.

Osrednji deli Azije so sušni, padavin je malo. Najbolj sušna so območja puščave Gobi in Tarimske kotline (puščava Taklamakan), puščavski je Arabski polotok. Vzhodno od reke Ind se nahaja puščava Tar, južno od Aralskega jezera pa puščavi Kizil Kum in Kara Kum. Malo padavin je tudi na skrajnem severu. Več padavin pade v Monsunski Aziji in na tropskih območjih JV Azije.

Temperature se zvišujejo od severa proti jugu. Na severu Azije je podnebje polarno. V osrednjih, celinskih območjih Azije so temperaturne razlike med zimo in poletjem velike, padavin je malo. Na skrajnih južnih in jugovzhodnih območjih celine je podnebje vlažno tropsko in subtropsko; letnih časov ni, temperature pa so vse leto visoke. Del J, JV in V Azije imenujemo tudi Monsunska Azija.

Na skrajnem severu so tla trajno zamrznjena, rastje je tundrsko. Proti jugu tundra prehaja v tajgo, ta pa v osrednjem celinskem delu v stepo in naprej v suho stepo in puščavo. Kjer so v puščavah vodni viri blizu površja, so se razvile oaze - zelenice v puščavi. V gorovjih je rastje razporejeno v višinske rastlinske pasove. Na jugu in jugovzhodu so v tropskih območjih z višjimi temperaturami in obilnejšimi padavinami tropski deževni gozdovi in mangrove. Pestri rastlinski pasovi nudijo domovanje številnim živalskim vrstam.

 

 

 
preberi