Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede

Prof. dr. Marko Uršič (Filozofska fakulteta, oddelek za filozofijo)

TEORIJA SIMBOLNIH FORM

v zimskem semestru študijskega leta 2014/2015 (= arhiv)

LETOS, 2016/2017, SE BO PREDMET IZVAJAL V LETNEM SEMESTRU
 

PROGRAM PREDAVANJ

  1. Uvodno predavanje, osnovni pojmi: znak, semiotika, simbol, simbolna forma ...
  2. Simbolne forme v mitologiji: grški miti od kaosa h kozmosu
  3. SF v grških misterijskih kultih: elevzinski, orfični in dionizični misteriji
  4. SF v religiji: drevo spoznanja v Bibliji in v apokrifnih rokopisih Nag Hammadi
  5. SF v filozofiji: Platonova prispodoba o votlini
  6. SF v renesančni kulturi: slikarstvo, kiparstvo, arhitektura
  7. SF v matematiki: simbolni pomeni števil in geometrijskih likov (2 predavanji)
  8. SF v znanosti: človek in kozmos
  9. SF v psihologiji: Jungovi arhetipi skupnega nezavednega
  10. SF v likovni umetnosti: iskanje nevidnega v vidnem (2 predavanji)
  11. SF v filmu: Odiseja 2001 in Matrica
  12. SF v zen budizmu.

LITERATURA

    I. izpitno branje:

Pri pripravi na izpit vam bo poleg zapiskov v precejšnjo pomoč študijsko gradivo na tej spletni strani. V "uradni" učni načrt predmeta Teorija simbolnih form, ki je objavljen na spletnih straneh FDV, sem vključil, upoštevajoč splošna pravila "bolonje", le dve deli v rubriko "Obvezna literatura":

1.     Marko Uršič: O renesančni lepoti (iz tetralogije Štirje časi, Poletje, I. del), Cankarjeva založba, Ljubljana, 2004.
Vabim vas k branju celotne knjige, saj so prav simbolne forme v renesančni kulturi njena osrednja tematika. Glede "obveznosti" branja pa takole: želim si, da bi bilo branje vselej "neobvezno", prostovoljno, duši v veselje ... res pa je, da nam vselej zmanjkuje časa; zato naj bodo za izpit "zares obvezne" naslednje strani (bolj teoretsko-esejistične kot literarne) v tej knjigi: 24-33, 47-68, 103-119, 137-148, 220-243, 267-279 - ostale pa vam bodo, upam, tudi zanimive.

2.     Mircea Eliade: Zgodovina religioznih verovanj in idej I-III, DZS, Ljubljana, 1996 (izbereš tri poglavja).

    II. fakultativna literatura:
        (seznam je odprt tudi za druge naslove, po dogovoru)

1.     Platon, Zbrana dela I-II, prev. Gorazd Kocijančič, Mohorjeva družna, Celje, 2004. Izberi si kak dialog in ga preberi, premisli ... in morda se ti bo Platon, tj. njegov filozofski idealizem, pokazal v novi, jasnejši luči.

2.     Carl Gustav Jung: izbereš kako njegovo razpravo (nekaj jih je vendarle tudi v slovenščini), jo prebereš, premisliš ... in morda šele zdaj ugotoviš, da psihoanaliza ni samo Freudovo delo ter da nezavedno in duh nista v takšnem nasprotju, kot se ti je nemara doslej zdelo.

3.     Bachelard, Gaston: Poetika prostora, Študentska založba, Lj., 2001, in/ali: Voda in sanje, Studia humanitatis, Lj., 2011. Brati Bachelarda je pravi užitek! V njegovih delih se filozofija združuje s poezijo, umetnost z znanostjo.

4.     Marko Uršič: Štirje časi. Filozofski pogovori in samogovori, tetralogija, Cankarjeva založba, Ljubljana, od 2002 dalje. Moji Časi omogočajo vstop in izstop skoraj pri vsakem poglavju, zato si lahko sam/a izbereš odlomek, ki te bolj pritegne. Poleg knjige O renesančni lepoti (Poletje, I. del, gl. zgoraj), priporočam tudi Poletje, II. del: Sedmerke (2006). Če te zanima spraševanje o sebi, analize prostora in časa ter filozofija narave, beri Pomlad (2002) oz. ponatis te knjige z novim naslovom Iskanje poti (2011); če te zanima sodobna kozmologija, beri Jesen: Daljna bližina neba (2010), Zima se še piše. - Med mojimi starejšimi (osebno pravzaprav mlajšimi) deli pa priporočam knjigi: Gnostični eseji (1994) in Romanje za Animo (1988).

5.     Poligrafi, Revija za religiologijo, mitologijo in filozofijo, Založba Nova revija, Ljubljana, od 1996 dalje. Zakladnica zanimivih razprav in prevodov s tematiko, ki te gotovo zanima, če si se odločil/-a za izbirni predmet Teorija simbolnih form.