Boštjan Debelak +/- 100m2       
arhitektura / architecture
oblikovanje / design
hiša skica

kontakt / contact

koncept +/- 100m2


info


< domov / home
projekti / project


" hiše mali formati "
(kritika iz kataloga ob razstavi v galeriji Lična hiša, Ajdovščina, 20084)

Razstava hiš malega formata arhitekta Boštjana Debelaka

Arhitekt Boštjan Debelak se nam aprila predstavlja v Lični hiši s svojimi projekti »majhne hiše«. Gre za posebno razstavo ustvarjalca, ki si je zadal cilj ustvarjati hiše z manjšo površino (do 100 m2). Arhitekt Debelak je zato ustvarjalec majhnega formata, poln intuziazma, inovativnih idej in perfekcionizma, ki k svojim projektom pristopa z vso resnostjo in zagnanostjo.
Preden sem ga spoznala, sem o arhitektu Debelaku in njegovih projektih brala v reviji Hiše, kjer predstavlja svojo domačo hišo kot prvi uspeli in izvirni arhitekturni projekt malega formata (hiša namreč stoji na zemljišču, velikosti 74 m2) ter še nekatere druge hiše, ki so bile realizirane na manjših gradbenih površinah z zanimivimi rešitvami eksterjerjev in interjerjev.
Ker sva z možem pred nekaj leti za obnovo svoje majhne hiše potrebovala ravno arhitekta s smislom za rešitve majhnih površin, sva poiskala arhitekta Debelaka in ga prosila za pomoč. Že ob prvem srečanju z njim sva dobila dober občutek, saj se je Boštjan zelo resno poglobil v najine želje, v okolico v kateri sva želela zidati, ter predlagal nekaj svojih idej. Opazila sva, kako zavzeto se je lotil projekta, saj nama je že v nekaj dneh poslal svoje prve 3D skice in predlogo načrta za adaptacijo stare hiše. Tako smo začeli sodelovati in komunicirati v kreativni smeri in uspelo mu je izdelati enkraten, funkcionalno in estetsko dovršen projekt prenove stanovanjske hiše.
Debelakovo profesionalno poglablanje v tehnologijo in izvedbo hiše, vključno s proračunom, je nama z možem vlilo še dodatno upanje, da bo hiša dobila pravo podobo za pravo ceno.
Prvi projekt z arhitektom Debelakom žal ni uspel zaradi nemogočih razmer s sosedom, smo pa zato po hitrem postopku na novi lokaciji zasnovali nov projekt, ki se je izkazal kot še boljša rešitev, vredna svoje investicije! Ta projekt (Hiša Šturje) nam arhitekt med drugim predstavlja tudi na tukajšnji razstavi.
Če se bolje poglobimo v način dela arhitekta Boštjana Debelaka, nas vedno znova preseneti s svojo vnemo. Najprej se poglobljeno ukvarja z naročnikom, z njegovimi željami, ki jih upošteva, hkrati pa nevsiljivo predlaga svoje ideje in rešitve, ki znajo naročnika zadovoljiti tako v funkcionalnem kot tudi estetskem in finančnem smislu.
Občudovanja vredno je tudi Debelakovo prizadevanje za čim bolj ekološko in ekonomično gradnjo; njegove hiše ne potrebujejo odvečnih niti prevelikih prostorov, pomembno vlogo za ohranjanje energije v prostorih pa igra svetloba, velika okna na sončni strani in majhna na osojni strani.
Avtor je pri svojih projektih izjemno dosleden ter nepopustljiv, kar vedno dokaže s pravim odgovorom in naročniku da vedeti, da je arhitekt resnično dobro podkovan z znanjem in izkušnjami.
O Debelakovi arhitekturi najbolje spregovorijo kar hiše same, v katerih je mogoče prepoznati zanimivo prepletanje stilov in izvirno umeščanje arhitekture v okolico. V vsakem (njegovem) delu se vidi njegov oseben, pošten in profesionalen odnos do naročnika, materialov, arhitekture in okolice. Lahko bi rekla, da arhitekt živi z vsako arhitekturo posebej in z rezultati razveseljuje svoje naročnike, ki jih v zadnjem času ni malo. Že ob njegovih prvih skicah, ki jih zasnuje za naročnika, je čutiti, koliko pozitivne energije in znanja je v njih. Zlahka se zgodi, da v trenutku (kot naročnik) pozabiš svoje želje in se polastiš Debelakovih idej, ki te skrivnostno popeljejo v (nek) nov, domiseln svet arhitekture malega formata.

Mag. Polona Kunaver Ličen, 2008

hiša kunaver ličen


na vrh / on top