Boštjan Debelak +/- 100m2       
arhitektura / architecture
oblikovanje / design
hiša skica

kontakt / contact

koncept +/- 100m2


info


< domov / home
< ostali projekti / next projects
skica hiše Senično   hiša / house Brina, Stara Fužina 51m2
< drugo / other

2007
hiša z nahrbtnikom / A house with the Backpack

Koncept načrtovanja malih hiš velike vrednosti, prvič udejanjen z lastno hišo/ateljejem leta 1991, skupne bivalne površine 99m2, notranje širine zadostnih 3m, vse razporejeno v 4 etažah, kar skupaj stoji na zemljišču 74m2, in kjer je prostor še za vrt s 50 let starim drevjem in spodobno parkirišče sredi Ljubljane, se nadaljuje. Dostikrat za takšen izid niti ne potrebujemo skrajno majhnih zemljišč, kot je primer predstavljene hiše v nadaljevanju, ki ima lastnega vrta na voljo za vsaj 3 bazene in še kaj zraven. Skromnost se skriva drugje!   

Lokacija je na robu Triglavskega narodnega parka, streljaj od Bohinjskega jezera in pod vršaci. Kar se da je usklajena s tipiko lokalne arhitekture, tudi les bo prepuščen naravnem staranju s končnim srebrnim tonom. Dograjena je bila v lanskem letu na starih temeljih in ima vse, kar imajo velike, le da je površina še bolj skromna od skromnih, malo čez 50m2. Spodnji del je zidan, zgornji lesen. Vase brez težav spravi in pocrklja vsaj 4 osebe s psom. Z lahkoto se naslanja, na enak način in na istem mestu, kot pred tem stara dotrajana in rušena hiša, na še starejšo sosedovo bajto spoštljive pojavnosti in s črno kuhinjo.
 
Ker je namen te gradnje preživljanje prostega časa lastnikov v večdnevnih intervalih in morda kasneje tudi stalna naselitev, je poskrbljeno za celotno udobje in namestitev vseh potrebnih spremljevalnih rekvizitov. Izpostavljam dvojno kurišče, eno znotraj za ogrevanje z drvmi in eno ob zunanji steni za kurjenje kar tako ali peko na prostem. Seveda se ponovi na podoben način tudi korito za vodo s pipo. Streha proti jugu se transparentno in počasi končuje z napuščem brez kritine, ti odkriti špirovci služijo kot pergola z ozelenitvijo, ki še ni utegnila zrasti.
Ves pritlični del je namenjen bivanju, higieni in hišni tehniki, sredi prostora pa vodijo vizualno enostavne cik-cak lesene stopnice na podstrešje s tlemi na lesenih stropnikih (kateri prebadajo zid in od zunaj podpirajo lego ostrešja). Zgoraj se spi v dveh ločenih prostorih. Ti imajo vgrajene premične lopute proti povišanem delu lesenega stropa, skozi katere po potrebi spuščamo topel zrak od peči spodaj, v spalnici zgoraj. Skozi te lopute se lahko iz postelje tudi pogovarjamo v jedilnico, in iz kuhinje nazaj v spalnico.

Kot da je ta hiša od nekod prišla ali nekam gre, ima za vsak primer zadaj na zatrepu zataknjen "rugzak", v katerega je spravljeno...   ...lahko marsikaj!

Te skromne zgradbe z nahrbtnikom pravzaprav ne zanima kaj dosti, kaj si o njej mislijo veliki. Imela je svojo pot, zdaj tu stoji in se zato kar se da neopazno tišči in stiska k svoji prahiši, za katero pravzaprav ne ve natanko, koliko časa še...

Boštjan Debelak, arhitekt


skica tlorisi
P + M

hiša Stara Fuzina 1 foto: B.Debelak

hisa Stara Fuzina 3