![]() |
||||
| MENI
|
  | KAKO NASTANE V varilnici, ki je srce pivovarne, pripravimo gmeljeno pivino. Namen varjenja je doseči optimalne pogoje za delovanje encimov in pripraviti osnovo(>>hrano<<) za delovanje kvasovk ter končni profil piva. Varjenje poteka v več fazah: drozganje, precejanje, kuhanje sladice s hmeljem, bistrenje/sedimentacija in hlajenje. Slad navlažimo in zdrobimo v določenem razmerju z laško pivovarsko vodo. Nastala mešanica se imenuje drozga. V varilnih posodah jo postopno segrevamo,tako da ustvarimo optimalne pogoje za delovanje encimov in s tem za razgradnjo snovi v sladu. (Za vsako vrsto piva imamo poseben recept oz. Varilni diagram, t.i. rojstni list). Nastale topne snovi imenujemo ekstrakt, tekočino pa sladica. S precejanjem ločimo netopne snovi od sladice. Stranski proizvod so tropine, cenjene v živinoreji kot kakovosten dodatek krmi. Sledi postopek kuhanja s hmeljem. Dodajamo ga postopoma, v več obrokih. Količina in sorte hmelja so odvisne od želenega tipa piva. Uporabljamo svetovno znane slovenske sorte hmelja, za nekatere nove vste piva posegamo tudi po izbranih prvovrstnih tujih. Po končanem kuhanju hmeljeno pivino prečrpamo v sedimentacijsko posodo, da izpade vroča usedlina. Sledi hlajenje za začetno temperaturo alkoholnega vrenja. Do čisto >>pravega<< nas ločijo zgolj trije procesi: alkoholno vrenje, zorjenje, filtracija in za tem še kup drugih postopkov, za kakovostno pridobljeno pivo. ![]() |
  | MENI |
![]() |
||||