ASTRONOMSKI KROŽEK Gimnazije Šentvid, Zanimivosti


ZANIMIVOSTI


Stran se bo dopolnjevala v okviru razpoložljivega časa. Za vse morebitne napake in nerodnosti se že v naprej opravičujem.
  1. Polarni siji vidni iz Slovenije
    (Viri: poročila meteoroloških opazovalcev, ostala pričevanja.)

  2. Zakaj v mnogih krajih Slovenije imenujejo tri zvezde Orionovega pasu Kosci?

  3. Posnetek mednarodne vesoljske postaje (ISS International Space Station), s teleskopom MEADE LX200, 8" in programom Satellite Tracker v2.0.3b.

  4. Bolid, 16. avgusta ob 23:56 po lokalnem času so številni opazovalci opazili zelo svetel bolid, tudi opazovalci iz Šentvida.

  5. Kdo nas obiskuje.

  6. KRATKA ZGODOVINA ASTRONOMIJE (- delno tudi naravoslovja nasploh)

  7. Odnos A. Einsteina do mature (Seveda je to le eden od pogledov, ki je delno posledica Einsteinovih slabih izkusenj z maturo, a vsekakor vreden razmisleka).

  8. Pojasnilo: Razširjajoči svetlobni odmevi še vedno osvetljujejo prašno okolico V838 Enoroga, skrivnostno zvezdo spremenljivko blizu roba naše Galaksije. Ta sijajen posnetek iz Hubblovega arhiva je bil narejen v oktobru 2004 in je še en prispevek k edinstveni seriji zelo natančnih vesoljskih posnetkov. Potem, ko so leta 2002 zaznali nenaden izbruh zvezde, so astronomi zasledovali blisk, ki se je s svetlobno hitrostjo širil skozi že prej obstoječi prašni oblak, ki je obdajal pordečelo zvezdo spremenljivko. Čeprav so razširjajoči svetlobni odboji naravnost dramatični, so si astronomi prizadevali razumeti kam se v življenjskem ciklusu zvezd umešča V838 Enoroga. Raziskave kažejo, da je V838 Enoroga mlado dvozvezdje, pri čemer je za izbruhe odgovorna masivnejša zvezda. Hubblov posnetek obsega približno 14 svetlobnih let pri ocenjeni razdalji do V838 Enoroga 20.000 svetlobnih let.


Za astronomski krožek: ZORKO Vičar

E-POŠTA, RFC-822: Zorko.Vicar@guest.arnes.si


Nazaj na domačo stran.