ZNAMENITE ŽENSKE NA ZNAMKAH

 FAMOUS WOMEN ON STAMPS

 

HOME

QENA Melihate 9.10.1935 - 25.3.2005
Primadona albanske drame je igrala v več kot 180 vlogah. Svoj talent je prikazala z vlogami v Erveheji, Hanki, Othellu...

She was prima donna of Albanian drama, who played in more than 180 roles, testified her talent of a great actress in shows such as: Erveheja, Hanka, Othello, etc.

   
 
       KO - 148


QUANT Mary 11.2.1934 -
Britanska modna oblikovalka je ena od mnogih oblikovalcev, ki si lasti iznajdbo mini krila in in vročih hlačk. Rojena na valižanski družini se je šolala na Blackheath gimnaziji. Po študiju ilustracije na Goldsmith kolidžu je pstala stilistka. Znana je tudi na področju poparta v modi.

She is a British fashion designer, one of the many designers who took credit for inventing the miniskirt and hot pants. Born to Welsh parents, Quant went to Blackheath High School then studied illustration at Goldsmiths College before taking a career with a couture milliner. She is also famed for her work on pop art in fashion.

   
            
GB - 2694


QUARESMA Virginia 1882 - 1973
Portugalska novinarka je znana po svojih političnih in socialnih člankih v časopisih O Século in A Capital ter časopisih v Braziliji. Bila je ena prvih žensk z diplomo Filozofske fakultete lizbonske univerze. Odlikovana je bila z redom sv Jakoba (Ordem de Santiago) za izjemne storitve za državo v času prve svetovne vojne.
Na bloku
P-3465 je tudi Emilia de Sousa Costa.

Portuguese journalist, distinguished herself through her political and social reportings, namely in the newspapers O Século and in A Capital, as well as in Brazil. She was one of the first women to get a degree from the Faculty of Arts of the Lisbon University. She was awarded the Order of St. James, (Ordem de Santiago) for outstanding services to the country during the Great War.
On sheet
P-3465 is also Emilia de Sousa Costa.

  

                                             P - 3465


QUEIROZ Rachel de 17.11.1910 – 4.11.2003
Brazilska pisateljica in novinarka je svojo kariero v novinarstvu začela leta 1927 pod psevdonimom Rita de Queiroz. S svojim prvencem romanom O Quinze leta 1930 je dosegla mednarodni uspeh. Pred selitvijo v Rio leta 1939 je objavila še tri romane. Leta 1964 je postala predstavnica Brazilije v ZN. Leta 1977 pa je kot prva ženska pisateljica postala članica Academia Brasileira de Letras. Leta 1993 je prejela Camoesovo nagrado in najpomembnejšo brazilsko nagrado za literaturo Premio Jabuti.

She was a Brazilian author and journalist.
She began her career in journalism in 1927 under the pen name "Rita de Queiroz". She entered national spotlight with the unexpected success of her debut novel O Quinze in 1930. She published other three novels before moving to Rio, in 1939. In 1964 she became Brazil's representative to the UN and in 1977 she became the first woman writer to enter the Academia Brasileira de Letras. She won the Camões Prize (1993) and the Prêmio Jabuti.

    
                 RS - 437

gor - up