IZBERITE POVEZAVO:
 

     Tradicionalni slovenski zajtrk

  DOMOV

  O ŠOLI

  KONTAKT

  ZAPOSLENI

  OBVEZNI PROGRAM

  RAZŠIRJENI PROGRAM

  SKUPNOST UČENCEV

  ZA STARŠE

  ŠOLSKA SVETOVALNA SLUŽBA

  ŠOLSKA KNJIŽNICA

  PODALJŠANO BIVANJE

  PROJEKTI

  AKTUALNO

  JEDILNIK

  SPLETNE POVEZAVE
     

GRADIVO ZA POSAMEZNE PREDMETE

 

                     

 
       

 

» BILO JE SUPER,

vsi smo zajtrkovali z medom in maslom namazan kruh, pili mleko in malo kasneje pojedli še jabolko. Kruh nam je mazala gospa Tanja, gospa Vesna in gospod Branko Ravnik iz Ljubljane. Gospa Vesna nam je predstavila nekaj utrinkov s kmetije. Najbolj nam je bila všeč krava, ki je v vimenu nosila kar 50 l mleka. Ogledali pa smo si tudi EKO nasad jabolk«, je povedal naš četrtošolec.

 

Kako so doživljali tradicionalni slovenski zajtrk, smo vprašali tudi ostale naše učence in učitelje. Prav vsi so bili navdušeni in si takih ali podobnih projektov želijo še več.

 

Da so se naši učitelji zelo potrudili in učencem povedali , kako pomemben je zdrav zajtrk in nasploh zdrava slovenska hrana, nam povedo kratki povzetki vsebin naše prve ure pouka v petek, 18.11. 2011, ko smo prvič v slovenski osnovni šoli skupaj zajtrkovali. Obiskala sta nas tudi predstavnika Ministrstva za kmetijstvo, in sicer generalni direktor direktorata za kmetijstvo, gospod Branko Ravnik, in vodja oddelka na kmetijsko gozdarskem zavodu Celje, gospa Vesna Čuček.

Oglejte si GALERIJO fotografij.  

 
 

POMEN ZAJTRKA - 4. A (Nadja Robnik)

KRIŽANKA O ZDRAVEM ZAJTRKU - 4. B (Andreja Cvelfer)

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK - 5. A (Ema Kuhar)

TRADICIONALNI ZAJTRK - 5. B (Nevenka Dečman)

PREHRANJEVALNE NAVADE UČENCEV 7. B (Gabrijela Sotler)

PREHRANJEVALNE NAVADE UČENCEV 8. B (Tomo Golob)

PO JUTRU SE DAN POZNA

Kdo ne pozna pregovorov »PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI« in »ZATRKUJ KOT KRALJ, KOSI KOT PRINC IN VEČERJAJ KOT BERAČ«? Oba potrjujeta, da je zajtrk pomemben dnevni obrok.

Z zajtrkom že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotovimo dovolj gradbenih snovi, potrebnih za zdravo rast in razvoj. Zajtrk zaužijemo zjutraj, potem ko se zbudimo naspani, se umijemo in naredimo nekaj razgibalnih vaj.


Za uspešno delo v šoli je pomembno, da zajtrkujemo še pred začetkom prve šolske ure.



Kakšen naj bo zdrav zajtrk?


Za zdrav zajtrk je najbolj primerno, da izberemo polnozrnati kruh, kašo ali kosmiče, ki nam dajo energijo za možgane; dodamo mleko ali jogurt, kar še izboljša zmožnost učenja. Če pa zajtrk obogatimo še s svežo zelenjavo ali sadjem, zagotovimo tudi dovolj vitaminov in mineralov za boljše delovanje našega telesa.
          

     

Nekaj predlogov zajtrka, ki so ga pripravili na Inštitutu za varovanje zdravja RS:

  1. Ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj.
  2. Ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj.
  3. prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj.
  4. mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj
  5. polnozrnat kruh, maslo marmelada, kaki, nesladkan čaj
  6. polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
  7. polenta z mlekom, slive ali kaki
  8. ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki narezano sezonsko sadje, voda
  9. in še TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, KI GA BOMO IMELI V PETEK, 18. 11. OB 8. URI TUDI NA NAŠI ŠOLI

-          kruh, maslo, med, mleko in jabolko- vse slovenskega porekla,

 

kar podarjajo našim otrokom kmetje in kmetijska podjetja, čebelarji in živilskopredelovalna podjetja.

 

Majda Goričan

  

 

 
© 2007. III. osnovna šola Celje. Vse pravice pridržane!                                                                                                                           Stran ureja: Urška Sotler