POMEN ZAJTRKA - 4. A (Nadja
Robnik)
KRIŽANKA O ZDRAVEM ZAJTRKU - 4. B
(Andreja Cvelfer)
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK - 5.
A (Ema Kuhar)
TRADICIONALNI ZAJTRK - 5. B (Nevenka
Dečman)
PREHRANJEVALNE NAVADE UČENCEV 7. B
(Gabrijela Sotler)
PREHRANJEVALNE NAVADE UČENCEV 8. B
(Tomo Golob)
PO JUTRU SE
DAN POZNA
Kdo ne pozna pregovorov
»PRAZNA VREČA NE STOJI POKONCI« in »ZATRKUJ KOT KRALJ, KOSI KOT
PRINC IN VEČERJAJ KOT BERAČ«? Oba potrjujeta, da je zajtrk pomemben
dnevni obrok.
Z zajtrkom že zjutraj
zagotovimo telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter
učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotovimo dovolj gradbenih
snovi, potrebnih za zdravo rast in razvoj. Zajtrk zaužijemo zjutraj,
potem ko se zbudimo naspani, se umijemo in naredimo nekaj
razgibalnih vaj.
Za uspešno delo v
šoli je pomembno, da zajtrkujemo še pred začetkom prve šolske
ure.
Kakšen
naj bo zdrav zajtrk?
Za zdrav zajtrk je
najbolj primerno, da izberemo polnozrnati kruh, kašo ali kosmiče, ki
nam dajo energijo za možgane; dodamo mleko ali jogurt, kar še
izboljša zmožnost učenja. Če pa zajtrk obogatimo še s svežo
zelenjavo ali sadjem, zagotovimo tudi dovolj vitaminov in mineralov
za boljše delovanje našega
telesa.
Nekaj predlogov zajtrka,
ki so ga pripravili na Inštitutu za varovanje zdravja RS:
- Ajdov kruh, med, kislo
mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan
čaj.
- Ovsen kruh, skuta,
korenček, nesladkan čaj.
- prosena mlečna kaša s
suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj.
- mlečni zdrob z
rozinami, hruška, nesladkan čaj
- polnozrnat kruh, maslo
marmelada, kaki, nesladkan čaj
- polbel kruh, umešano
jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj
- polenta z mlekom,
slive ali kaki
- ovseni kosmiči na
mleku z mletimi lešniki narezano sezonsko sadje,
voda
- in še TRADICIONALNI
SLOVENSKI ZAJTRK, KI GA BOMO IMELI V PETEK, 18. 11. OB 8. URI TUDI
NA NAŠI ŠOLI
-
kruh, maslo, med, mleko
in jabolko- vse slovenskega porekla,
kar podarjajo našim
otrokom kmetje in kmetijska podjetja, čebelarji in
živilskopredelovalna podjetja.
Majda
Goričan