Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za filozofijo

Prof. dr. Marko Uršič

FILOZOFIJA PROSTORA IN ČASA, seminar

v študijskem letu 2015/2016 (letni semester), ob torkih od 9:00 do 10:30 v predavalnici 434 na FF.

Izbirni predmet za II. stopnjo študija filozofije (vse smeri) in zunanji izbirni predmet na FF in širše na UL, tudi za izmenjave programa Erasmus etc.

Učni načrt predmeta (iz zbornika programov II. stopnje na FF).

Letošnji program seminarja:

I.               V uvodnem delu predmeta bom v treh predavanjih okvirno predstavil zgodovino in problematiko filozofije prostora in časa:

1.     Prostor in čas v antični filozofiji (predsokratiki, Platon, Aristotel, Plotin, Avguštin);

2.     Prostor in čas v novoveški filozofiji in znanosti (Descartes, Newton–Leibniz, Kant, Einstein);

3.     Fenomenološki prostor in čas (Husserl, Heidegger, Merleau-Ponty, Proust).

II.             Sledijo Tri predavanja o sencah (v ppt-prezentaciji), iz moje knjige O sencah (2015); gl. tudi slide in av-posnetke teh treh predavanj na spletni strani javna predavanja:

1.     O sencah idej,

2.     O sencah teles,

3.     O sencah svetov.

III.           Glavna tema samega seminarja 2015/16 pa je: Virtualni prostori v realnem času – zato vas prosim, da ta moj esej, ki je tudi del knjige O sencah (str. 234–46 in 438–82), preberete vsi, saj boste iz te tematike pripravili seminarje (prezentacije bodo v aprilu in maju) – in sicer po lastni izbiri iz del, navedenih na naslednjem seznamu:
Seminarsko branje pri predmetu Filozofija prostora in časa v študijskem letu 2015/16.

Seminarske prezentacije (pdf-datoteke), 2015/16, izbor.

Sekundarna literatura:

Vabim vas torej k branju moje zadnje knjige O sencah (Štirje časi – Zima, 2015), ki daje tematski okvir letošnjemu seminarju, poleg tega pa predlagam, še posebej tistim, ki niste študirali filozofije na prvi stopnji, da kot uvod v filozofijo prostora in časa preberete (fakultativno, če želite) vsaj nekatere odlomke iz moje starejše knjige Iskanje poti (to je ponatis knjige Štirje časi: Pomlad); v poštev pridejo predvsem poglavja: »Čas kot število gibanja in podoba večnosti« (str. 131–167), »Če se ne vprašam, vem« (str. 213–303) in »Na sprehodu z Einsteinom« (str. 305-358).

Tu pa je še Širše študijsko gradivo (seveda tudi fakultativno, tako kot je vse na faksu).

Obveznosti (vendarle, tudi na faksu) študenta/-ke za pridobitev 3 KT pri tem predmetu:

·       vsaj 70% prisotnost pri seminarju (prezenčna lista), razen če se študent/-ka zaradi upravičenih razlogov (npr. pri izmenjavah Erasmus ipd.) dogovori s predavateljem drugače;

·       čim bolj aktivno sodelovanje pri seminarju z diskusijo, vprašanji (se šteje v oceno); vsak naj bi aktivno sodeloval vsaj trikrat v I. in II. delu in vsaj trikrat v III. delu seminarja;

·       seminarsko delo (v obsegu od 3–5, največ do 7 strani) s predhodno prezentacijo na seminarju (20-30 minut); gl. NAVODILO pri seznamu: Seminarsko branje … 2015/16. Predmet zaključiš z zagovorom seminarskega dela (10–15 min.), nanj se prijaviš tako kot na vse druge izpitne roke, čeprav tu ni (klasičnega) izpita.

Arhiv: Filozofija prostora in časa, lani in (podobno) predlani.