ASTRONOMSKI KROŽEK Gimnazije Šentvid, Zanimivosti, polarni siji

Polarni siji vidni iz Slovenije
(aurora borealis, northern lights)

Viri: poročila meteoroloških opazovalcev, ostala pričevanja.


Stran se bo dopolnjevala v okviru razpoložljivega časa. Za vse morebitne napake in nerodnosti se že v naprej opravičujem.

Posnetek polarnega sija iz: http://www.menominee.com/tales/aurora.htm


 • Polarni sij 25. januarja 1938, od 21:00 do 22:10, Planina pod Golico. Opazovalec na klimatološki postaji Planina pod Golico je bil Jurij Fenz (Verwega Fenz je bil mecen, popravek junij 2005, po posredovanju vnuka Jurija Fenza).
  Komentar iz časopisa:
  Na današnji dan
  25. januar

  Polarni sij je svetlobni pojav v visokih plasteh ozračja v obliki zaves na nočnem nebu severnih ali južnih polarnih območijh. Nastane, pri trkih sončnega vetra z molekulami zraka. Pogosto ga spremljajo magnetne nevihte. Včasih pa polarna svetloba seže tudi južneje ali severneje od polarnih območij. Tako je lahko 25. januarja 1938, opazovala polarni sij polovica Evrope. Doslej najmočnejši sij so fotografiral 27. julija 1937. Plinski zubel se je tedaj v dveh urah dvignil milijon km visoko. Prav zanimivi so zapisi o opazovanju polarne svetlobe v starih časih. Tako je med tridesetletno vojno nekdo opisal polarni sij, ki so ga opazovali 25. januarja 1630 v okolici Tubingena, takole slikovito: "Bog vsemogočni nas je zopet postavil pred znamenje svojega srda, ki ga je na stotine oseb ne le videlo, temveč o njem tudi povedalo zelo različna mnenja. Sprva se je pokazalo kot močna mavrica z bleščečimi sulicami in sem in tja sijočimi plameni, slišalo se je strljanje in pokanje, vse je bilo kot živa bitka..."

  Še komentar vnuka opazovalca Jurija Fenza.
  6 Jun 2005 10:02:04 +0200
  From: "jure fenz"
  To: zorko.vicar@guest.arnes.si
  Subject: Re: polarni sij leta 1938
  Pozdravljeni!

  Opazovalec in komentator severnega sija 25.01.1938 je bil moj stari oče Jurij Fenz, ki je kot ljubiteljski meteorolog spremljal in beležil vreme in vremenske pojave. G.Verwega je bil soinvestitor v "turistično-zdraviliško" kmetijo Pri Fenzu in se ni ukvarjal z meteorologijo.
  Lep pozdrav
  Jure Fenz

 • Polarni sij 20. februarja 1950, od 22:00 do 22:45, viden nad Karavankami. Najizrazitejši del je bil nad Golico. Sij je svetil v temno modrikasti rdeči barvi (očividec poroča o temni karminasti barvi). Opazovalec na klimatološki postaji Planina pod Golico je bil Jurij Fenz (ali tudi "Fe(a)nc(gz)"?).

 • Barva sija.
  V času magnetne podnevihte se količina nabitih delcev nad poloma izredno poveča. Poleg tega dobimo tudi dodatno električno polje, ki pospeši elektrone proti Zemeljskemu površju. Elektroni sedaj lahko dosežejo nižje plasti atmosfere. Tu vzbudijo molekule v atmosferi. Vzbujene molekule nato sevajo v značilnih barvah, pri čemer je barva odvisna od višine na kateri se je elektron obregnil ob molekule atmosfere. Nad 250 km lahko opazimo rdečo barvo, ki jo seva vzbujen kisik. Nižje, tja do 100km seva kisik zeleno, medtem ko pod 100km dušik seva modro in rdečo svetlobo
  Polarni sij je bil končno, za našo generacijo, viden tudi iz Slovenije (konec oktobra, začetek novembra 2003), glejte pričujoče povezave.

Stevilo obiskov od septembra 1999: veliko.


Za astronomski krožek: ZORKO Vičar

E-POŠTA, RFC-822: Zorko.Vicar@guest.arnes.si


Nazaj na zanimivosti.
Nazaj na domačo stran.