ASTRONOMSKI KROŽEK Gimnazije Šentvid, Zanimivosti, polarni sij 2003


AKTUALNO


Stran se bo dopolnjevala v okviru razpoložljivega časa. Za vse morebitne napake in nerodnosti se že v naprej opravičujem.
 • Vreme "v vesolju" 1
 • Vreme "v vesolju" 2  1. POLARNI SIJ 2003- AURORA BOREALIS
   Barva sija.
   V času magnetne podnevihte se količina nabitih delcev nad poloma izredno poveča. Poleg tega dobimo tudi dodatno električno polje, ki pospeši elektrone proti Zemeljskemu površju. Elektroni sedaj lahko dosežejo nižje plasti atmosfere. Tu vzbudijo molekule v atmosferi. Vzbujene molekule nato sevajo v značilnih barvah, pri čemer je barva odvisna od višine na kateri se je elektron obregnil ob molekule atmosfere. Nad 250 km lahko opazimo rdečo barvo, ki jo seva vzbujen kisik. Nižje, tja do 100km seva kisik zeleno, medtem ko pod 100km dušik seva modro in rdečo svetlobo Polarni sij je bil končno viden tudi iz Slovenije (konec oktobra, začetek novembra 2003), glejte pričujoče povezave.

   Sledijo domači posnetki.

   Zgornje prečudovite posnetke polarnega sija je naredil, novembra 2003, Gregor Vertačnik iz Vodic na Gorenjskem (član as. krožka in AD Vega). Na spodnjem posnetku se lepo vidi asterizem Veliki voz. Predzadnja in zadnja slika sta posnetka istega dela pokrajine in neba, le da prvi čez dan in drugi zvečer ob polarnem siju. BRAVO!!!!!!!!!!!!!!


  Za astronomski krožek: ZORKO Vičar

  E-POŠTA, RFC-822: Zorko.Vicar@guest.arnes.si


  Nazaj na domačo stran.