Pismo 13
teti Kastorini
Na naslovnico


prevod Franca Ksaverja Lukmana priredila Mojca Dolinšek,
študentka patrologije III. letnika Teološke fakultete 2000/01

Sv. Hieronim in angel Sodbe, Jusepe de Ribera.

UVOD V PISMO

To kratko Hieronimovo trinajsto pismo je namenjeno njegovi teti po materini strani. V njem Hieronim prosi Kastorino, da bi bilo dobro, da bi se pobotala, kar podkrepi še s svetopisemskimi citati, predvsem v prvem delu pisma. Proti koncu pisma lahko opazimo, da to ni prvo pismo pisano Kastorini, ampak da ji je Hieronim že poslal podobno spravno pismo leto dni nazaj. Tisto pismo ni ohranjeno, zato je tudi težko določiti njegov čas nastanka. Če je bilo prvo pismo pisano iz Antiohije, ko je bil tam bolan, potem je trinajsto pismo iz njegove prve dobe puščavniškega življenja. Mogoče je tudi, da je bilo prvo spravno pismo pisano šele iz puščave, potem je potrebno drugo (to je 13. pismo) datirati v sredino ali v drugo polovico samotarjenja.


BESEDILO PISMA

1. Janez, apostol in evangelist, pravi v svojem pismu: "Kdor sovraži svojega brata, je ubijalec" (1Jn 3,15). Prav. Ker se namreč uboj pogosto iz sovraštva rodi, je vsak, kdor sovraži, četudi še z mečem ne udari v srcu je ubijalec. Zakaj, boš rekla, takšen začetek? Zato, da bi oba odložila staro sovraštvo1 in Bogu pripravila čisto bivališče v svojem srcu.2 David pravi: "Srdite se, a nikar ne grešite" (Ps 4,5). Kako naj se to razume, apostol natančneje razlaga: "Sonce naj ne zaide nad vašo jezo" (Ef 4,26 )

2. Kaj bova na sodni dan midva počela, ko je v najini jezi sonce ne za en dan zašlo, ampak je toliko let zahajalo?3 Gospod pravi v evangeliju: "Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pusti dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa pridi in daruj svoj dar" (Mt 5,23-24 ).

3. Gorje meni, revežu, da ne rečem tudi tebi, ker toliko časa nisem prinesel daru na oltar ali pa sem po nevrednem daroval, ko sem živel v jezi. Kako sva vendar vsak dan molila: "In odpusti nam naše dolge, kakor smo tudi mi odpustili svojim dolžnikom" (Mt 6,12), ko se misel ni ujemala z besedami, molitev ne skladala z dejanji?

4. Prosim te torej,4 česar sem pred letom dni v prejšnjem svojem pismu prosil: imejva mir, kot je Gospod rekel: "Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem" (Jn 14,27) in Kristus naj se ozre na mojo željo in na tvoje srce. V kratkem bo pred njegovim sodnim stolom prejela plačilo ali kazen obnovljena ali razdrta sloga. Če ti ne boš hotela - kar naj se nikar ne zgodi! -, bom jaz prost. Ko se bo prebralo to moje pismo, me bo odvezalo.


Na prvo stran.
OPOMBE

1. Hieronim govori le o starem sovraštvu, sam v pismu ni jasen, kaj je vzrok tega sovraštva, sklepamo le lahko, da traja že dolgo časa.

2. To bivališče bo čisto po spravi

3. Jasno je občutiti, da hoče Hieronim spor, ki je nastal med njima, razrešiti.

4. Pobuda je na Hieronimovi strani.