Delovanje ŠC Šentjur v mednarodnih projektih

COMENIUS

Naša država sodeluje z več evropskimi državami v različnih projektih. Namen takega sodelovanja je, da dijaki in profesorji spoznamo, kakšne so podobnosti in razlike v načinu kmetovanja ter ostalih panogah, ki kmetovanje spremljajo. Pozitivne izkušnje nato poskušamo prenesti v domačo prakso. V primeru, da nam to uspe, je sodelovanje doseglo svoj namen.

Učenci na kmečkem turizmu

Obrezovanje sadnega drevja na Tirolskem

Sodelovanje Kmetijske in gospodinjske šole Šentjur s partnerskimi šolami sega v šestdeseta leta. Kmetijska in gospodinjska šola Žatec s Češke je prva šola, s katero smo pričeli sodelovati. Na Hrvaškem smo sodelovali z Inštitutom za kmetijsko mehanizacijo agronomske fakultete v Zagrebu, v Avstriji z Gospodinjsko šolo v Gradcu (Land und Forstwirtschaft Fachschule Haidegg Ragnitzstrasse). V Italiji sodelujemo z Landwirtschafts Betriebe und Kellerei, blizu Bolzana Laimburg Pfatten, Kmetijska šola sadjarsko-vinogradniške smeri in z Raziskovalnim centrom Instituto Profesionale di Stato per L Agricultura, Mirano (Kmetijska šola Mirano)

Trenutno delujemo v naslednjih mednarodnih projektih:

  • COMENIUS,

  • INTEREG medregijsko sodelovanje držav Alpe Adria,
  • LEONARDO DA VINCI izmenjava učencev med šolami iz Lainburga in Šentjurja.

V začetku šolskega leta 2001/2002 smo pričeli sodelovati v projektu COMENIUS. Mednarodno sodelovanje poteka na temo ZELIŠČA evropskih regij in njihova raba v kulinariki. Eden izmed ciljev je tudi zbirka zelišč in receptov, urejanje zeliščnega vrta, označba botaničnih imen.

Partnerske šole v tem projektu so:

  • REALSCHULE ARNOLD ZWEIG iz Pasewalk – Nemčija,
  • VASILIKA GYMNASIUM-THESSALONIK – Grčija,
  • Landwirtschaftliche fachschule HAIDEGG (Graz – Avstrija),
  • GIMNAZIA ZBASZYN (Zbaszyn – Poljska).

Prva naloga v projektu COMENIUS je bila izdelava biltena o zeliščih in KOLENDARJA 2003.

Šole, sodelujoče v COMENIUS-u, smo si razdelile vsebine in pričele z delom.

Naši dijaki so že od pomladnih mesecev leta 2001 pričeli z resnim proučevanjem življenjskega ciklusa izbranih zdravilnih zelišč. Ugotovitve so shranjevali na diskete in hkrati s tem tudi slike razvijajočih se rastlin. Rastline smo spremljali skozi celotno obdobje rasti in to fotografsko dokumentirali.

V jeseni 2001 smo pričeli z izdelavo biltena. Zaradi obilice dela so dijaki in profesorji veliko dela opravili na domačih računalnikih. O dosežkih in težavah smo se sproti obveščali po elektronski pošti. Dopisovanje je potekalo brez težav.

Večji del tekstov za bilten so pisali dijaki v šoli na dveh računalnikih. Tudi večino fotografij smo skenirali v šoli. V biltenu smo opisali dvajset zdravilnih rastlin. Vsaka rastlina je predstavljena z barvno fotografijo. Rastline smo opisali po naslednjih točkah:

  • opis rastline,

  • gojenje,

  • nabiranje,

  • uporabnost.

Bilten ima štirideset strani, tri rastline imajo dodane tudi recepte za pripravo jedi. Izdelavo in dodelavo biltena so vseskozi nadzirali profesorji. Največ časa smo tako porabili za oblikovanje. Izdelek smo poimenovali Čar zelišč. Celotna vsebina je zapečena na CD.

Jedi, predstavljene v Čaru zelišč, so naše gospodinje aprila 2002 postregle ob obisku delegacije PHARE. Obiskovalci so bili zelo navdušeni, pohvalili so naše izdelke.

Trenutno je v zaključnem postopku izdelava knjige o naravnih zeliščih. Knjiga z naslovom Zelišča Evrope in njihova raba v kulinariki izide aprila 2003. Vsebina knjige bodo naravna zelišča in recepti za pripravo jedi iz teh zelišč. Naši šoli je bila zaupana izdelava naslovnice knjige. To nalogo smo sprejeli kot potrditev kvalitete našega delovanja v projektu COMENIUS. Bili smo ponosni, da nam je bila zaupana tako odgovorna naloga. Za pomoč smo zaprosili priznanega profesorja likovne umetnosti na OŠ Franja Malgaja. Gospod Brodej je izdelal tri osnutke naslovnice. V začetku januarja 2003 smo te naslovnice predstavili v Avstriji. Osnutki so bili zelo dobro ocenjeni, zato so izbiro prepustili nam. Izbrali smo naslovnico na kateri je naslov napisan v petih jezikih. Naslovnico smo poslali po elektronski pošti v Avstrijo. Tam bo knjiga tudi natisnjena. Vsi podatki so shranjeni na zgoščenki, na dovolj varnem mediju in se ne bodo izgubili.

LEONARDO DA VINCI, je projekt mednarodnega sodelovanja, v katerem smo bili v letošnjem šolskem letu zelo aktivni. Naš projekt LEONARDO je bil odobren na mednarodnem razpisu. Sodelovanje z Laimburgom že teče deset let. Na tej Kmetijski šoli sadjarske smeri smo našli resne partnerje za sodelovanje. Ob otvoritvi Višje strokovne šole so nas obiskali učitelji te šole. Takrat smo se dogovorili, da naši dijaki odidejo v Italijo. Sledilo je mnogo elektronskih pisem v Italijo in nazaj. Dogovorili smo se o terminu in o vseh podrobnostih obiska naših dijakov na tej šoli. Naši dijaki so pod mentorstvom dveh profesorjev odšli od 10. januarja do 24. januarja 2003 na šolanje v Italijo. Program izobraževanja je bil prilagojen našim dijakom. Dijaki so praktično rezali vinsko trto, sadno drevje. V učilnicah so se učili angleščino ali nemščino. Po uspešno opravljenem preizkusu so slovesno prejeli certifikat iz rezanja vinske trte, sadnega drevja in znanja tujega jezika. Poleg strokovnega dela v sadovnjakih in učenja tujih jezikov so si dijaki ogledali nekaj kmetij na Tirolskem, kjer so imeli organizirane degustacije, predstavitve delovanja kmetij v zelo strogih pogojih. Na tem izpopolnjevanju je naše dijake zelo navdušila organizacija kmetijstva na Tirolskem, podprta z zadružnim sistemom, sodobnimi hladilnicami in sodobno opremljenenimi vinskimi kletmi.

V mesecu juniju naši dijaki še enkrat odidejo za štirinajst dni v Italijo. Na izobraževanje na našo šolo pridejo kasneje tudi dijaki italijanske šole. Celotno sodelovanje je na naši strani organizirala in vodila ga. Saška Buser.