SUBSTRAT, V KATEREM GOJIMO MESOJEDKE

Šota je najpogostejši substrat. Kupimo jo v trgovini z vrtnarskimi pripomočki. Paziti moramo, da kupimo šoto, ki nima nikakršnih dodatkov gnojil. Rastline vselej vsadimo v šoto, ki jo nekaj dni prej namakamo v deževnici. Po eni sezoni začne šota gniti. Pri gnitju se sproščajo tudi dušikove spojine. Takrat moramo rastline presaditi v novo prst. Primernost šote lahko ugotavljamo po barvi zobotrebca, ki ga zabodemo v substrat, kjer ga pustimo nekaj dni. Barva izvlečenega zobotrebca nam izda stanje prsti.

Če je zobotrebec svetle barve, bo šota zadovoljiva še celo sezono.

Če je zobotrebec temno-rjave barve, bo šota le še za nekaj mesecev.

Če je zobotrebec črne barve, je skrajni čas, da mesojedke presadimo.

Šotni mah je živ substrat iz rastočih rastlin. Šotne mahove in druge rastline (alge, mahovi, trave, šaši in podobno) naberemo v močvirju. Šotni mahovi lahko zadržijo ogromne količine vode, ki je na voljo mesojedkam v sušnem obdobju. Živi mahovi so hkrati naravni fungicid in baktericid. Zelo natančno uravnavajo kislost v svoji okolici. Žal zahtevajo šotni mahovi precej natančno oskrbo, pri premajhni svetlobi ali zalivanju s trdo vodo hitro propadejo. Posoda, v kateri rastejo šotni mahovi, mora imeti kar veliko prostornino. Globoka naj bo vsaj 10 cm in v premeru 30 cm.

Mešan substrat, kamor so vsajene mesojedke, ki jih kupimo v trgovini, je mešanica šote, semenskih lupin, stiropora in drugih dodatkiv. Njegova slaba lastnost je ta, da se hitro posuši, pa tudi hitreje gnije.

Med mesojedkami so tudi take, ki imajo posebne zahteve.

Mastnice (rod Pinguicula) uspevajo na mokrih tleh, tudi na apneni podlagi, torej zahtevajo nevtralen do alkalen substrat.

Precej mešink (rod Utricularia) in Aldrovanda so plavajoče vodne rastline. Gojimo jih v akvariju, ki ima vsaj 50 l prostornine.

Vsak substrat je mogoče pokvariti, če se dovolj intenzivno ukvarjamo z njim. Najslabše za substrat je zalivanje z vodovodno ali kako drugo trdo vodo. Apnenec je izjemno nevaren. Ko sem si nekoč ogledoval bivše gnezdo race mlakarice, sem opazil, da je propadel ves šotni mah v premeru pol metra okoli jajčnih lupin. Šele izdatno jesensko deževje je pripomoglo, da se je "puščava" obrasla in ozelenela.

 

    Začetna stran Značilnosti Opisi Vzgoja Fotogalerija Literatura Dogodki